Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Теорія і методика виховання.doc
Скачиваний:
350
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.63 Mб
Скачать

Тема 3.3 Діагностика особистості студента. Соціометрична методика

Характеристика міжособистістних взаємин у сучасній студент-ській групі, їх структура. Диференціація в групах. Спрямованість мікрогруп. Основні методи дослідження міжособистісних взаємин у групах. Тести, їх застосування в практиці роботи педагога.

Проведення соціометричних досліджень у закріплених студент-ських групах. Організація спостереження, анкетування студентів. По-будова соціограми групи. Визначення статусу кожного члена групи. Виділення мікрогруп, визначення їх спрямованості.

Тема 3.4 Технологія організації педагогічної взаємодії викладача-наставника зі студентами

Проблема педагогічної взаємодії досить давно виступає предметом психологічних і педагогічних досліджень. В даний час її актуальність визначається змінами в сучасній системі освіти: йде пошук і обґрун-тування найбільш ефективної моделі, стратегії взаємодії учасників освітнього процесу, що сприятиме розвитку особистості як студентів, так і викладачів.

В зазначеній темі розкривається сутність понять «взаємодія», «педагогічна взаємодія», «культура педагогічної взаємодії» та їх взаємозв’язок, розглядаються суттєві характеристики взаємодії (актив-ність, усвідомленість і цілепокладеність, системність, багатоаспектність). Пропонується чотирьохкомпонентна модель культури педагогічної взаємодії: аксіологічний, технологічний, творчий, особистісний ком-поненти.

Слухачі семінару знайомляться зі сценарним підходом до взаємо-дії, алгоритмом сценарного підходу до побудови взаємодії викладача із студентом.

Розглядається поняття педагогічної толерантності як умови реалізації педагогічного партнерства. Вивчаються умови формування педагогічної взаємодії (переорієнтація навчально-професійного спілку-вання на творчу діяльність, реалізація суб’єкт-суб’єктного характеру, активізація емоційної сфери, точність, виразність, експресивність та образність мови, постійна увага до розвитку емпатійних почуттів та вмінь учасників взаємодії, застосування на заняттях методик вимірю-вання, оцінки і самооцінки різних показників культури взаємодії. Характеризуються методи організації педагогічної взаємодії, критерії, показники та рівні сформованості культури педагогічної взаємодії.

Тема 3.5 Виховна робота наставника 1 курсу:

напрямки, планування, дієвість

Права та обов'язки наставника студентської групи в НУБіП. Основні складові педагогічної діяльності наставника. Планування виховної роботи в студентській групі. Методика організації спільної діяльності групи. Самоуправління в групі.

Досвід організації роботи наставників на факультетах. Науковий аналіз проектів планів виховної роботи в групах.

Тема 3.6 Суїцид як соціально-психологічне явище.

Діяльність соціальних служб для молоді

Психологічні фактори та причини суїцидів у юнацькому віці. Категорії людей здатних до суїциду. Ознаки суїцидальної поведінки. Аналіз відношення деяких соціальних груп до суїцидів. Типи само-губних схильностей та засоби запобігання суїцидів.

Мережа соціальних служб для молоді у м. Києві: напрями діяль-ності, контактні телефони. Молодь як об’єкт соціально-педагогічних досліджень. Профілактика і корекція асоціальної поведінки студентів.

Тема 3.7 Методика педагогічного дослідження

Суть та етапи педагогічного дослідження. Загальнонаукові та спеціальні методи педагогічного дослідження. Метод педагогічного спостереження: сутність, призначення, види. Опитування, сутність та види (анкетування, інтерв’ю, бесіда, експертна оцінка, соціометрія). Ан-кетування як різновид опитування. Структура анкети та класифікація питань. Аналіз документів та вимоги до нього. Сутність контент-ана-лізу. Педагогічний експеримент як комплексний метод педагогічного дослідження. Переваги та недоліки окремих методів педагогічного дослідження. Підбір методів збору емпіричної інформації, її аналіз та узагальнення. Використання методів педагогічного дослідження у роботі наставника академічної групи. Оформлення і впровадження результатів педагогічного дослідження у навчально-виховний процес.