Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Теорія і методика виховання.doc
Скачиваний:
350
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.63 Mб
Скачать

Дослiдження морально-дiлових та зовнiшньо-емоцiйних якостей студентiв

Студентам пропонувалось оцiнити такі морально-дiловi якості один одного як: порядність, чесність, відповідальність, пунктуальність, співпадання слова з ділом, та зовнішньо-емоційні риси особистості: зовнішню привабливість, вміння одягатись, вміння спілкуватись.

Цi якостi потрібно було оцiнити за 5-ти бальною шкалою. Якщо якість проявляється постiйно, студенти оцiнювали її 5 балами, часто – 4 балами, рiдко – 3 балами, дуже рiдко – 2 балами, нiколи – 1 балом. Для прикладу у таблиці наведено середні оцінки.

№ п/п

Прізвище, ім’я

Морально-ділові якості особистості

Зовнішньо-емоційні якості особистості

1

Лукаш Оксана

3,3 (мін.)

3,8

2

Басанько Олена

4,3

4,4 (макс.)

3

Лобаченко Тетяна

4

4,2

4

Розенблiт Ганна

4,1

3,76

5

Бутенко Роман (староста)

4

3,6

6

Коваленко Тетяна

4,7

3,6

7

Оленченко Олена

4,8 (макс.)

4,2

8

Чуприна Юлiя

4,3

3,6

9

Івахненко Оксана

3,9

3,6

10

Бондаренко Наталiя

3,6

3,7

11

Бубович Наталiя

4,3

3,5 (мін.)

12

Чумак Ольга

4,5

3,9

13

Сiда Ольга

3,7

3,9

14

Шандур Михайло

4,2

3,5 (мін.)

15

Гринь Ганна

4,1

3,7

Педагогічне спостереження – це один з методів вивчення осо-бистості і колективу, який передбачає організоване і цілеспрямоване сприйняття різних явищ та фактів, що характеризують поведінку студентів у природних умовах.

Види педагогічного спостереження: суцільне і вибіркове, вклю-чене і невключене, звичайне і стандартизоване, інструментальне, експериментальне.

Поведінка студента характеризується різними відношеннями, зв’язками, тому спостерігати їх всі разом практично неможливо. Саме через це спостереження частіше за все носить вибірковий характер, тобто педагог спостерігає, наприклад, за взаєминами між студентом та його товаришами.

Стандартизоване спостереження відрізняється тим, що спостері-гач отримує готові описи різних зразків поведінки студента, психоло-гічне значення яких заздалегідь проаналізоване й оцінене. Виявивши в поведінці студента аналог того чи іншого зразка, спостерігач при-писує йому певну властивість.

При інструментальному спостереженні явища та факти фіксую-ться за допомогою відеокамери, інших технічних засобів. Експери-ментальне спостереження здійснюється за групою або студентом, які знаходяться в змінених умовах.

Вимоги до проведення педагогічного спостереження: природність, тобто об’єкт дослідження не повинен знати, що за ним спостерігають, адже тоді порушиться природність його поведінки. Спостереження найчастіше проводиться під час навчального процесу чи виховних заходів; комплексність, тобто спостерігати потрібно за Людиною в цілому, і лише із загальних результатів вичленовувати та конктетні, які потрібні, наприклад, стан пам’яті, риси характеру тощо; об’єк-тивність висновків з матеріалів спостереження; цілеспрямованість; планомірність; систематичність; спостереження в діяльності – Осо-бистість виявляє себе перш за все в діяльності, тому спостерігати за студентами краще в той час, коли вони включені в діяльність (навчальну, трудову, позааудиторну), особливо якщо ця діяльність спільна.

Педагогічна цінність спостереження в тому, що воно дає мож-ливість скласти об’єктивне уявлення про рівень вихованості студентів. Слабкою стороною спостереження є перехід від фіксації окремих фактів до їх узагальнення. Цей недолік можна ліквідувати завдяки стандартизованому спостереженню. Звісно, за результатами спосте-реження важко виявити мотиви вчинків студента, для цього варто застосовувати інші методи – бесіду, експеримент, анкетування. Крім того, спостереження – досить трудомісткий метод, за студентами слід спостерігати в різних ситуаціях та видах діяльності протягом трива-лого часу і застосовувати його у комплексі з іншими методами.