Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Теорія і методика виховання.doc
Скачиваний:
350
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.63 Mб
Скачать

Модуль 1. Теоретичні аспекти організації виховної роботи у внз

Тема 1. Сутність процесу виховання

Тема передбачає оволодіння поняттями «виховання» (в широкому і вузькому розумінні), рушійні сили, закономірності та особливості виховного процесу.

Оволодівши понятійним апаратом, студенти знайомляться з особливостями процесу виховання (багатофакторність, довготривалість, ступеневий характер, концентризм, двосторонність, активність, керова-ність, поступове виявлення результатів виховання та його спрямованість у майбутнє, неперервність та інші), структурними елементами процесу виховання (мета, зміст, завдання, форми, методи, засоби, результати виховання), рушійними силами процесу виховання, які виявляються у внутрішніх та зовнішніх суперечностях, компонентами процесу вихо-вання (свідомість особистості, її емоційно-почуттєва сфера, навички і звички поведінки) та етапами процесу виховання.

П Л А Н

  1. Теорія і методика виховання як частина педагогіки.

  2. Поняття про виховання. Виховання в широкому і вузькому розумінні.

  3. Рушійні сили процесу виховання (внутрішні та зовнішні су-перечності).

  4. Закономірності та особливості виховного процесу.

  1. Теорія і методика виховання як частина педагогіки

Виховання – це дуже важлива складова частина педагогічного процесу. Виховання має свій зміст, свої принципи. Здійснюється воно за допомогою специфічних форм, методів і прийомів. Тому в педа-гогічній науці сформувався самостійний розділ – Теорія виховання, поряд із загальними основами педагогіки, теорією навчання (дидак-тикою) та школознавством.

Схематично це виглядає так:

Педагогіка

Загальні основи педагогіки

Школознавство

Теорія виховання

Теорія навчання

(Дидактика)

Методика виховання

Вивчаючи «Загальні основи педагогіки» ми знайомимось з пред-метом і завданнями педагогіки, основними категоріями педагогіки, галузями педагогіки та методами педагогічних досліджень.

Теорія навчання (дидактика) вивчає структуру процесу навчання, зміст освіти, закономірності, принципи, методи і форми організації навчання.

Школознавство знайомить з принципами управління освітою, мето-дичною роботою в закладах освіти, передовим педагогічним досвідом.

Теорія виховання вивчає закономірності, принципи, методи, фор-ми, прийоми, засоби, напрями виховання, підходи до виховання.

З теорії виховання виокремилась методика виховання як са-мостійна дисципліна. Їй відводиться особлива роль у формуванні особистості наставника, викладача, так як її мета – сформувати у слухачів наукові поняття про теорію і методику виховання, допо-могти майбутнім наставникам і викладачам в оволодінні основними теоретичними знаннями і практичними вміннями щодо виховання осо-бистості і колективу та навчити їх застосовувати ці знання і вміння в майбутній педагогічній діяльності; завдання – ознайомити слухачів з теорією виховання, озброїти їх методиками вивчення та виховання особистості студента, роботи наставника студентської групи щодо формування колективу, розробки та проведення виховних заходів.