Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Теорія і методика виховання.doc
Скачиваний:
350
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.63 Mб
Скачать

7. Оптимальний вибір методів виховання

В практиці виховної роботи завжди стоїть задача не просто за-стосувати один з методів, а вибрати найкращий – оптимальний. Вибір форми і методу – це завжди пошук оптимального шляху виховання.

Оптимальним називається найбільш вигідний шлях, який дозво-ляє швидко і з розумними затратами енергії та засобів досягнути поставленої мети. Вибравши показники цих затрат в якості критеріїв оптимізації, можна порівняти між собою ефективність різних методів і форм виховання.

Розглянемо загальні причини (умови, фактори), що визначають вибір методів і форм виховання. В першу чергу повинні бути вра-ховані наступні.

  1. Мета і завдання виховання. Мета не тільки виправдовує ме-тоди, але й визначає їх. Методи виховання мають органічно пов’язу-ватись з метою, яка стоїть перед школою.

  2. Зміст виховання. Потрібно мати на увазі, що одні і ті ж задачі можуть бути наповнені різним змістом.

  3. Не можна використовувати один або кілька методів, як уні-версальні. Потрібно мати систему методів.

  4. Вікові особливості. Одні й ті самі задачі вирішуються різними методами і формами в залежності від віку вихованців. Вік – це не просто кількість прожитих років. За ними придбаний соціальний досвід, рівень психологічних і моральних якостей.

  5. Рівень сформованості колективу. По мірі розвитку колектив-них форм самоуправління методи педагогічного впливу не залишаю-ться незмінними. Гнучкість управління – необхідна умова успішної співпраці вихователя і вихованців.

  6. Індивідуальні і особистісні особливості вихованців. Загальні методи, загальні програми – це лише «канва» виховного впливу. Необхідне їх індивідуальне й особистісне корегування. Гуманний вихователь буде застосовувати такі методи і форми, які дають можли-вість кожній особистості розвинути свої здібності, зберегти свою індивідуальність, реалізувати особисте «Я».

  7. Умови виховання. До них, крім згаданих вище – матеріальних, психофізіологічних, санітарно-гігієнічних, відносять і відношення, які складаються в колективі: клімат в колективі, стиль педагогічного керівництва і інші. Вибір методу залежить від умов, у яких здійс-нюється виховний вплив.

  8. Засоби виховання. Методи виховання стають засобами, коли виступають компонентами виховного процесу. Крім методів існують й інші засоби виховання, з якими методи тісно пов’язані і застосо-вуються в поєднані.

  9. Рівень педагогічної кваліфікації. Вихователь вибирає тільки ті методи, з якими він знайомий, якими володіє. Багато методів складні, потребують великої напруги сил, тому незацікавлені педагоги обох-дяться без них. Наслідок – низька ефективність виховання.

  10. Потрібно, щоб узгоджувались метод виховання і особистість вихователя.

  11. Час виховання. Коли часу мало, а цілі великі, застосовують «сильнодіючі» методи, в сприятливих умовах застосовують «пощад-ливі» методи виховання. Поділ методів на сильнодіючі і пощадливі умовний: перші пов'язані з покараннями і примусами, другі – це умовляння і поступове привчання. Єдиної точки зору відносно того, чи достатньо часу в студентів у вузі для формування стійких якостей особистості, немає. Деякі педагоги вважають, що часу недостатньо, а тому схиляються на користь сильнодіючих методів. Як би там не було, фактор часу залишається дуже важливим при проектуванні і виборі методів виховання.

  12. Очікувані наслідки. Вибираючи форму та метод вихователь повинен бути впевнений в успіху. Для цього необхідно передбачити, до яких результатів приведе застосування певної форми та методу.

  13. Загальний принцип вибору методів та форм виховання – гуманізм відношень педагога до вихованців. Вибір повинен бути під-готовленим і мати реальні умови для здійснення. Не можна вибирати метод, який в даних умовах не можна застосовувати. Не можна ста-вити перспективи, які все рівно не досягнути.

  14. Будь-яка розумна й підготовлена дія педагога повинна бути доведена до кінця, метод потребує логічного завершення. Виконувати це правило важливо тому, що тільки в цьому випадку у вихованців формуватиметься корисна звичка доводити діло до кінця, а вихова-тель закріплює свій авторитет організатора.

  15. Вибір методу залежить від стилю педагогічних відношень. При товариських відношеннях буде діючим один метод, при відношен-нях нейтральних або негативних приходиться вибирати інші шляхи взаємодії.

  16. Проектуючи методи виховання, потрібно передбачити психіч-ний стан вихованців в даний час, коли методи будуть застосовуватись. Це не завжди вирішувана задача, але загальний настрій, відношення вихованців до проектованих методів повинні бути враховані раніше.