Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Теорія і методика виховання.doc
Скачиваний:
350
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.63 Mб
Скачать

Тема 2.2 Моральне виховання як пріоритетний напрямок виховної роботи

Аналіз змісту морального виховання особистості в сучасних умовах розвитку суспільства. Система моральних цінностей людини. Шляхи і засоби морального виховання. Народна педагогіка про мету, зміст і засоби морального виховання. Суть єдності морального і ста-тевого виховання. Морально-етичне виховання в умовах глобалізації (досвід зарубіжних країн).

Тема 2.3 Методика формування культури міжстатевих стосунків студентської молоді

Мета, завдання, зміст та принципи статевого виховання сту-дентської молоді. Особливості психології статей та їх врахування у вихованні. Психосексуальна характеристика молоді юнацького віку. Поінформованість в питаннях прокреативної поведінки юнацтва. Проблема вибору статевого партнера та основні функції дошлюбного спілкування. Мотиви початку сексуального життя та мотиви утримання від нього. Зміст підготовки студентської молоді до шлюбу. Основи формування контрацептивної культури студентської молоді. Проблеми студентської сім’ї. Шляхи гармонізації стосунків у молодій1 сім’ї. Проблема гендерного виховання у вищих навчальних закладах.

Тема 2.4 Екологічний аспект виховання та умови формування екологічної культури і свідомості студентів аграрних внз

Поняття екологічної культури, екологічної свідомості особистості, екологічної відповідальності. Мета, завдання, зміст та принципи еко-логічного виховання студентської молоді. Компоненти екологічної відповідальності (ціннісно-орієнтаційний, мотиваційний, когнітивний, особистісний, практичний). Екологічна підготовка фахівця та еколо-гічне виховання студента.

Тема 2.5 Методика формування комунікативних вмінь та навичок студентів аграрних внз під час позааудиторної роботи

Спілкування як одна з основних потреб людини. Культура спілкування, її вербальні і невербальні складові. Види, такт, стиль спілкування. Спілкування як прояв комунікативних здібностей і про-фесійної компетентності. Формування культури спілкування у студентів. Поняття про техніку спілкування.

Тема 2.6 Гендерний аспект виховання студентської молоді

Поняття гендер, гендерне виховання, гендерна педагогіка, ген-дерні стереотипи, гендерна компетентність. Професійне становлення студенток у вищих аграрних навчальних закладах. Професійне станов-лення жінок у системі вищої освіти. Діяльність клубу ділової жінки «Гармонія», неурядової жіночої організації НУБіП України «Жінки в аграрній освіті». Перспективи розвитку гендерного підходу в освіті. Гендерна культура молоді – результат виховання. Гендерні відносини у сфері сімейного життя, соціальний статус жінки в Україні.

Модуль 3.

Теоретико-методичні аспекти організації виховної роботи наставника студентської групи

Тема 3.1 Методика роботи наставника студентської групи

Історична довідка про наставництво. Сучасні дослідження проб-леми наставництва. Нормативно-методичні матеріали наставника сту-дентської групи. Положення про наставника (куратора) студентської групи. Його права, обов’язки та відповідальність. Основні функції та напрями роботи наставника. Види планів з виховної роботи. Мето-дика планування виховної роботи та вимоги до неї. Наставництво за кордоном. Аналіз та розробка планів з виховної роботи.

Тема 3.2 Методика вивчення особистості студента

та студентського колективу

Методи вивчення особистості та колективу. Соціометричний тест. Педагогічне спостереження. Опитування (бесіда, анкетування, інтерв’ю, тестування). Педагогічний експеримент. Метод експертних оцінок (узагальнення незалежних характеристик). Метод колізій. Ме-тод завчасного знайомства зі студентами. Метод аналізу результатів діяльності студентів. Метод вивчення умов життя і виховання студен-тів. Обробка результатів дослідження та їх використання у виховному процесі.

Орієнтовна програма вивчення особистості студента та схема психолого-педагогічної характеристики студента. Орієнтовна програма вивчення колективу студентської групи та схема характеристики студентського колективу.