Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EAS_ostatochny_variant.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
7.97 Mб
Скачать

Запитання для самоконтролю

  1. Охарактеризуйте категорії «селянське господарство» та «особисте підсобне господарство». Чи є вони тотожними ?

  2. Які основні етапи розвитку селянських господарств України ?

  3. Наведіть класифікацію селянських господарств в залежності від економічного потенціалу та місцезнаходження.

  4. Яке економічне значення і частка селянських господарств у забезпеченні населення України продуктами харчування  ?

  5. У чому суть і основа стійкості дрібного селянського господарства ?

  6. Охарактеризуйте основні напрями формування і розвитку ріхних організаційно-правових форм господарювання в умовах багатоукладної аграрної економіки.

Тема 5. Розвиток підприємництва і кооперації в сільській місцевості

5.1. Закономірності і умови розвитку підприємства і кооперації

Соціальна значимість підприємництва на селі зумовлена роллю суб’єктів господарювання у вирішенні проблем зайнятості та соціального захисту селян, наповнення місцевих бюджетів, інфраструктурного розвитку сільських територій тощо. У свою чергу діяльність створюваних і діючих в АПК підприємницьких структур здійснюється в умовах наростання інтеграційних процесів (рис.5.1).

Інтеграція

процес зближення і поступового об’єднання, розвитку стійких взаємозв’язків між галузями і підприємствами агропромислового комплексу, які зв’язані між собою технологічно й об’єктивно орієнтовані на поєднання їхніх матеріальних інтересів у процесі виробництва і реалізації кінцевої продукції із сільськогосподарської сировини

Рис. 5.1. Основні напрями інтеграційних процесів в АПК

Це зумовлює соціально-економічне значення кооперації малих товаровиробників як форми конкурентного просування ними власної продукції та послуг на ринках (табл. 5.1).

Підприємницька ініціатива господарських формувань усіх форм економічної діяльності залежить від соціально-економічного середовища, здатності місцевих громад, органів влади і місцевого самоврядування мотивувати пошук шляхів підвищення продуктивності в сільськогосподарському виробництві, доходів товаровиробників, орендної плати власникам землі та майна, участі в програмах розвитку територій, виконання інших форм соціальних зобов’язань.

Таблиця 5.1.

Напрями інтеграції різних видів господарських формувань в апк

Види господарських формувань

Кількість

Механізми інтеграції

Особисті селянські господар-ства, тис. од.

4750,0

Кооперація

Корпоратизація

Кластеризація

Фермерські господарства,

тис. од.

43,0

С.-г. підприємства, тис. од.

16,0

Агрохолдинги, од.

60,0

Необхідність залучення інвестицій в інфраструктурний розвиток села, розв’язання соціальних проблем місцевих громад вимагає активного сприяння розвитку та підтримки органами місцевого самоврядування суб’єктів малого підприємництва та особистих селянських господарств, а також кооперації як форми об’єднання ними власних ресурсів і зусиль. Така необхідність підтверджується динамікою кількості сільськогосподарських підприємств різних форм власності і видів господарювання (табл. 5.2).

Об’єктивні та суб’єктивні причини зменшення кількості сільськогосподарських підприємств призводять до скорочення зайнятості сільських жителів, звуження бази оподаткування та соціальних платежів. У довгостроковій перспективі таку тенденцію можна подолати тільки на місцевому рівні, тому що інтерес зовнішніх інвесторів до сільських територій може виявитися нетривалим, оскільки вони звикли реагувати на зміну фінансового клімату в усіх галузях національної економіки та на міжнародних ринках.

Розвитку підприємництва на місцевому рівні сприяють норми законодавства, зокрема Закон України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні». Закон визначає повноваження органів місцевого самоврядування у сфері розвитку малого і середнього підприємництва, включаючи їхню участь у розробці проектів регіональних та місцевих програм розвитку малого і середнього бізнесу. Органи місцевого самоврядування затверджують та забезпечують виконання програм з урахуванням загальнодержавних пріоритетів і місцевих соціально-економічних, екологічних, культурних та інших особливостей, здійснюють моніторинг виконання таких програм, сприяють формуванню інфраструктури малого і середнього

Таблиця 5.2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]