Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

TrPravo

.pdf
Скачиваний:
48
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.59 Mб
Скачать

Мiжнародно>правове регулювання працi

491

функцiй роботодавця. Такий пiдхiд законодавця пояснюється тим, що хоча формально (юридично) працiвник i роботодавець рiвнi, однак фактично можливостi роботодавця у сферi регулю& вання трудових вiдносин значно ширшi.

Найбiльш чiтко регламентованi права роботодавця щодо звiльнення працiвника. Зокрема, при розiрваннi трудового до& говору за iнiцiативою роботодавця, вiн повинен виходити не ли& ше iз суб’єктивних мiркувань, але i керуватися об’єктивними критерiями, передбаченими в законi, а у випадку виникнення спору саме на нього покладається обов’язок доказування обґрун& тованостi розiрвання трудового договору.

Типовим для законодавства про працю є включення до ньо& го норм про попереднє узгодження з представницькими органа& ми працiвникiв на пiдприємствi або адмiнiстративною владою питань, якi стосуються звiльнень, переведень тощо за iнiцiати& вою роботодавця.

У цiлому тенденцiя щодо регулювання звiльнень зводиться до того, що законодавство вирiшує проблеми звiльнень шляхом покладення на роботодавцiв бiльшої матерiальної вiдповiдаль& ностi за незаконнi звiльнення за рахунок пiдвищення розмiрiв грошових вихiдних допомог та компенсацiй звiльненим працiв& никам за завдану їм шкоду.

Основнi нормативнi акти регулювання трудових договорiв:

уБолгарiї —Трудовий кодекс 1986 р.;

уВеликобританiї — Закон про трудовi договори 1972 р., За& кон про строки та умови найму на роботу 1959 р., Закон про компенсацiйнi виплати у випадку звiльнення за скороченням штатiв 1955 р., Закон про охорону здоров’я та технiку безпе& ки на виробництвi 1974 р., значна роль традицiйно вiдводиться прецеденту;

уНiмеччинi — глава VI «Трудовий договiр» Нiмецького ци& вiльного укладення 1896 р., Закон про захист вiд звiльнень 1951 р., Закон про мiнiмальну тривалiсть вiдпустки, що надається пра& цiвникам 1963 р., Закон про виплату заробiтної плати у святко& вi днi 1951 р.;

в Iталiї — титул II пятої книги «Про працю на пiдприємствах» Цивiльного кодексу Iталiї 1942 р., Закон № 25 (про випробува& льний строк) 1955 р., Королiвський декрет&закон № 1825 (про договiр приватного найму) 1924 р. та iн.;

уСША — Закон про цивiльну службу (Закон Пендлтона) 1883 р., Закон про заборону дискримiнацiї у сферi працi працiв&

492

Модуль 8. Роздiл ХХ

никiв похилого вiку 1967 р., Закон про справедливi трудовi нор& ми 1947 р.; усi прийнятi федеральною владою Закони та їх змi& ни зiбранi у главi 29 Зводу законiв США1.

Правове регулювання зайнятостi

Проблеми правового регулювання зайнятостi є досить акту& альними в країнах з розвинутою економiкою. Це обумовлено складнiстю ситуацiї ринку працi, ростом питомої ваги працiв& никiв найманої працi, змiнами в їх структурi, процесами мiгра& цiї робочої сили. За таких умов зростає значення дiяльностi держави в галузi регулювання зайнятостi. Вона дiстає своє вiдо& браження у законодавствi, що регламентує порядок забезпечення робочими мiсцями осiб, якi втратили роботу. Основне наванта& ження у цiй сферi лягає саме на державу: вона здiйснює праце& влаштування, професiйне навчання, перепiдготовку та матерi& альне забезпечення безробiтних.

У законодавствi закрiпленi традицiйнi методи стимулюван& ня зайнятостi. До них вiдносяться iнформування зацiкавлених осiб про вакансiї, професiйний вiдбiр, професiйне навчання та перепiдготовку працiвникiв та iн. Разом з тим виникають новi правовi форми забезпечення зайнятостi, якi набувають все бiль& шого поширення у рiзних країнах: наприклад, тимчасовi пере& ведення працiвникiв на пiдприємства iнших роботодавцiв, флек& сибiлiзацiя (гнучкiсть робочого часу), розширення сфери дiї стро& кових трудових договорiв та iн. Метою їх є: залучення до працi якнайбiльшої кiлькостi осiб, що потребують роботи. При цьому використовуються всi можливостi: вiд створення нових робо& чих мiсць до подiлу наявних обсягiв роботи на декiлькох пра& цiвникiв.

Поряд iз заходами, якi проводяться державами в галузi пра& цевлаштування, все бiльшого значення набуває дiяльнiсть спе& цiалiзованих приватних органiзацiй, що здiйснюється пiд конт& ролем державних органiв.

Дiя законодавчих норм у сферi зайнятостi посилюється ак& тами локального регулювання (в першу чергу, колективними договорами), якi конкретизують i уточнюють закони.

1 Трудовое и социальное право зарубежных стран: основные институты. Сравнительно&правовое исследование / Под ред. Э. Б. Френкель. — М.: Юристъ, 2002. — С. 107—108.

Мiжнародно>правове регулювання працi

493

Нормативними актами, що регулюють забезпечення зайня& тостi, є:

уБолгарiї — Закон про захист вiд безробiття та заохочення зайнятостi вiд 2 грудня 1997 р., Положення про застосування Закону про захист вiд безробiття та заохочення зайнятостi вiд 6 липня 1998 р. та iн;

в Угорщинi — Закон IV про надання допомоги у працевла& штуваннi та матерiальне забезпечення безробiтних вiд 1991 р., наказ мiнiстра працi вiд 16 липня 1996 р. № 6 «Про допомогу в працевлаштуваннi, а також про допомогу, яка надається з Фон& ду ринку робочої сили для врегулювання неспрятливої ситуацiї

узв’язку iз зайнятiстю», наказ мiнiстра працi вiд 10 листопа& да 1999 р. № 8 «Про дозвiл iноземцям на здiйснення трудової дiяльностi в Угорщинi»;

уНiмеччинi — Соцiальний кодекс (т. 3 «Стимулювання працi»), Закон вiд 16 липня 1927 р. «Про трудове посередниц& тво та страхування по безробiттю», Закон вiд 25 червня 1969 р. «Про стимулювання працi», Закон вiд 26 липня 1994 р. «Про стимулювання зайнятостi», Закон вiд 9 липня 1990 р. «Про но& ве регулювання прав iноземцiв», Закон вiд 24 березня 1999 р. «Про новий порядок регулювання зайнятостi в незначних роз& мiрах»;

в Iталiї — Закон вiд 29 квiтня 1949 р. № 264 «Про забезпе& чення роботою та надання допомоги працiвникам, якi втратили роботу не зi своєї вини», Закон вiд 2 квiтня 1968 р. № 462 «Зага& льний порядок обов’язкового працевлаштування окремих кате& горiй осiб на державних та приватних пiдприємствах», Закон вiд 1 липня 1991 р. № 223 «Про норми з питань ринку робочої сили» та iн., Декрет&закон вiд 5 грудня 1992 р. № 472 «Про не& вiдкладнi заходи у сферi зайнятостi», Декрет&закон вiд 30 груд& ня 1989 р. № 416 «Про правове положення iноземцiв»;

уСША — Закон «Про загальну зайнятiсть та пiдготовку ро& бочої сили» 1973 р., Закон «Про рiвнi можливостi працевлаш& тування» 1972 р., Закон «Про повну зайнятiсть та збалансова& ний рiст» 1978 р.; Закон «Про соцiальне забезпечення» 1935 р., Закон «Про цивiльнi права» 1957 р.; до законодавчих актiв, що регулюють питання зайнятостi, також слiд вiднести Закон Ваг& нера&Пейдера, вiдповiдно до якого була створена федеральна служба зайнятостi США;

494

Модуль 8. Роздiл ХХ

уПольщi — Закон «Про зайнятiсть та попередження безро& бiття» вiд 14 грудня 1994 р.;

уХорватiї — Закон «Про зайнятiсть» вiд 5 липня 1996 р.;

уЧехiї — Закон «Про зайнятiсть та дiяльнiсть органiв Че& ської республiки в галузi зайнятостi» вiд 1991 р., Закон «Про внески на соцiальне страхування та державну полiтику зайня& тостi» вiд 1992 р.;

уШвейцарiї — Федеральний закон «Про службу зайнятос& тi та найм послуг» вiд 6 жовтня 1989 р., Ордонанс Федераль& ної Ради Швейцарської Конфедерацiї «Про службу зайнятостi та найм послуг» вiд 16 сiчня 1991 р., Ордонанс Федеральної Ради Швейцарської Конфедерацiї «Про iнформацiйну систе& му в галузi забезпечення зайнятостi та статистичних даних, що вiдносяться до ринку працi» вiд 14 грудня 1992 р., Ордонанс Федеральної Ради Швейцарської Конфедерацiї «Про квоту& вання кiлькостi працюючих iноземцiв у Швейцарiї» вiд 6 жовт& ня 1986 р1.

Охорона працi в зарубiжних країнах

У законодавствi Болгарiї правила про охорону працi можна подiлити на загальнi i спецiальнi. Основою законодавчого регу& лювання є норми Трудового кодексу, що мiстяться у главi ХIII. Дiють також єдинi правила з безпеки працi щодо рiзних галузей дiяльностi.

Бiльш детально цi питання врегульованi Законом «Про здо& ровi i безпечнi умови працi» вiд 16 грудня 1997 р. Дiють також пiдзаконнi акти: Iнструкцiя «Про забезпечення безпечних умов працi» вiд 2 вересня 1994 р., Iнструкцiя «Про функцiї та завдан& ня спецiалiзованих органiзацiй охорони працi» вiд 31 березня 1995 р., постанова Ради Мiнiстрiв вiд 12 березня 1997 р. «Про створення органiв з розробки i здiйснення полiтики забезпечен& ня здорових i безпечних умов працi», Iнструкцiя № 7 вiд 23 ве& ресня 1999 р. «Про мiнiмальнi вимоги iз забезпечення здорових i безпечних умов працi на робочому мiсцi та при використаннi механiзмiв», Iнструкцiя Ради Мiнiстрiв вiд 30 лютого 1999 р. «Про встановлення, розслiдування, реєстрацiю та звiти про не& щаснi випадки на виробництвi».

1 Трудовое и социальное право зарубежных стран: основные институты. Сравнительно&правовое исследование / Под ред. Э. Б. Френкель. — М.: Юристъ, 2002. — С. 169.

Мiжнародно>правове регулювання працi

495

УВеликобританiї охорона працi регулюється рядом норма& тивних актiв, основними з яких є Закон про фабрики 1961 р. та Закон про охорону здоров’я та технiку безпеки на виробництвi 1974 р.

Охорона працi працiвникiв пiдприємств торгiвлi регулюєть& ся Законом про пiдприємства торгiвлi 1950 р. Охоронi працi дi& тей та пiдлiткiв присвяченi Закон про дiтей та пiдлiткiв (зайня& тiсть) 1938 р. i Закон про використання дитячої працi 1973 р. Крiм того, у сферi охорони працi застосовуються Закон про вiд& повiдальнiсть тимчасових власникiв 1957 р., Закон про доки та порти 1966 р., Закон про захист зайнятостi 1975 р. та iн.

В Угорщинi джерелами правового регулювання охорони пра& цi є:

— Закон ХСIII, 1993 р. про охорону працi; Закон ХХII, 1992 р. про Кодекс законiв про працю; постанова Уряду вiд 21 лютого 1995 р., № 2/1995 про використання штрафiв, нарахованих в зв’язку з порушенням норм охорони працi.

УСША питання охорони працi регулюються федеральним законодавством i законодавством окремих штатiв. Основним законом є Закон про технiку безпеки i охорону здоров’я 1970 р.

Уньому визначаються напрямки державної полiтики у данiй сферi суспiльних вiдносин, органи, вiдповiдальнi за розроблен& ня та встановлення стандартiв; контроль за дотриманням зако& нодавства, вiдповiдальнiсть за його порушення. Даний Закон є главою 15 «Технiка безпеки та охорона здоров’я» роздiлу 29 «Праця» Зводу законiв США. Закони про охорону працi шахта& рiв 1971 р. i 1977 р. мiстять положення про захист здоров’я на виробництвi та компенсацiйнi виплати в разi втрати здоров’я чи смертi. В усiх штатах прийнятi закони про компенсацiї найма& ним працiвникам шкоди життю та здоров’ю, нанесеної при ви& конаннi роботи.

Основний масив законодавства з даного питання мiститься в пiдзаконних актах — Нацiональних стандартах з технiки без& пеки, iнструкцiях, наказах, розпорядженнях Секретаря з трудо& вих питань Мiнiстерства працi США, спiльних рiшеннях та пра& вилах, виданих Секретарем з трудових питань i Секретарем з пи& тань охорони здоров’я, освiти та добробуту.

УФранцiї правова регламентацiя охорони працi мiститься у Кодексi про працю, Сiльськогосподарському кодексi, Кодексi соцiального забезпечення, а також в рядi некодифiкованих ак&

496

Модуль 8. Роздiл ХХ

тiв. Так, книга II Кодексу про працю присвячена загальним пи& танням органiзацiї охорони працi, медичного забезпечення пра& цi на виробництвi, управлiння охороною i вiдповiдальностi при недотриманнi чинного законодавства. У книзi VII Кодексу вре& гульованi проблеми безпеки та гiгiєни працi стосовно рiзних професiй (шахтарiв та iнших працiвникiв видобувної промис& ловостi, будiвельникiв, морякiв, працiвникiв текстильної про& мисловостi та переробної промисловостi та iн.).

У Кодексi соцiального забезпечення передбаченi заходи iз запобiгання травматизму на виробництвi та порядок розслiду& вання нещасних випадкiв, а в Сiльськогосподарському кодексi мiстяться особливостi охорони працi працiвникiв сiльського гос& подарства1.

Вирiшення трудових спорiв

Великобританiя. Трудовi спори розглядаються судами за& гальної юрисдикцiї, а також спецiальними органами, створени& ми для розгляду трудових конфлiктiв. Такими органами є Цент& ральний Арбiтражний Комiтет та промисловi трибунали.

Центральний Арбiтражний Комiтет (далi — Комiтет) був створений у 1975 р. як правонаступник Господарського Суду та Промислового Арбiтражу у якостi постiйно дiючий арбiтражний орган. Свою дiяльнiсть Комiтет здiйснює вiд iменi Корони, але не пiдпорядковується жодному з мiнiстрiв, є незалежним орга& ном, що дiє на пiдставi Закону «Про захист трудових вiдносин» 1975 р.

Ускладi Комiтету можуть бути створенi два, три i бiльше вiддiлень, кожне з яких може розглядати трудовi спори само& стiйно.

Укожне вiддiлення входять головуючий i два члени Комi& тету. Голова Комiтету, його заступники та члени призначають& ся мiнiстром торгiвлi та господарства Великобританiї (далi — мiнiстр) на термiн до п’яти рокiв. Кандидатури попередньо об& говорюються мiнiстром зi Службою консультацiй, примирень та арбiтражу, яка може запропонувати своїх кандидатiв.

Член Комiтету повинен мати стаж роботи у сферi виробни& цтва або досвiд роботи iз захисту iнтересiв органiзацiй робото&

1 Трудовое и социальное право зарубежных стран: основные институты. Сравнительно&правовое исследование / Под ред. Э. Б. Френкель. — М.: Юристъ, 2002. — С. 338&339, 343.

Мiжнародно>правове регулювання працi

497

давцiв чи працiвникiв. Закон не вимагає, щоб члени Комiтету мали юридичну освiту чи були професiйними юристами. Термiн повноважень членiв Комiтету визначає мiнiстр (але не бiльше п’яти рокiв). Будь&який iз членiв Комiтету має право достроко& во залишити свою посаду, письмово повiдомивши про це мiнi& стра.

У свою чергу, мiнiстр може вiдкликати будь&якого члена Ко& мiтету у випадку виникнення обставин, що перешкоджають ви& конанню ними своїх обов’язкiв (наприклад, хвороба, професiй& на невiдповiднiсть, iнвалiднiсть).

Служба Консультацiй, примирень та арбiтражу забезпечує роботу Комiтету, надаючи усе необхiдне технiчне обладнання та персонал.

Промисловi трибунали Англiї, Уельсу та Шотландiї урегу& льованi Законом «Про трибунали та розслiдування» 1971 р. Цi органи розглядають трудовi спори, що виникають на вiдповiд& нiй територiї.

На правах Промислового трибуналу дiють комiтети по вiд& новленню на попереднє мiсце роботи осiб, якi пройшли служ& бу в армiї. Комiтет складається з професiйного юриста та двох представникiв роботодавцiв та працiвникiв. Усi члени комiтету назначаються лордом&канцлером iз числа осiб, рекомендованих Мiнiстром працi.

Нiмеччина. Дiяльнiсть судiв з трудових справ регулюється Законом вiд 3 вересня 1953 р. « Про трудовий суд». Система трудової юстицiї складається iз судiв трьох рiвнiв: мiсцевого, земельного та федерального. Найнижчою iнстанцiю є суди з тру& дових справ. Вони створюються на територiї всiх федеральних земель вiдповiдно до закону. До складу судiв входять професiйнi та непрофесiйнi суддi. Першi виконують функцiї голови, iншi — засiдателiв. Голова суду призначається за iнiцiативою компе& тентного земельного органу з урахуванням думки комiтету суду, шо створюється названим органом iз рiвної кiльностi представ& никiв профспiлок i об’єднань роботодавцiв, а також представ& никiв трудової юстицiї.

Професiйний суддя може працювати одночасно у декiлькох судах з трудових справ. Для замiщення посади професiйного суддi може бути встановлений випробувальний термiн.

Непрофесiйнi суддi призначаються вiдповiдною компетент& ною земельною установою за списками, дiючими в даному окрузi

498

Модуль 8. Роздiл ХХ

профспiлками i об’єднаннями роботодавцiв. Термiн їх повнова&

жень складає чотири роки. Вони є в судi представниками iнте& ресiв працiвникiв та роботодавцiв i дiють на паритетних осно& вах. Вiдповiдно до § 21 Закону про трудовий суд непрофесiйними суддями можуть виступати особи не молодшi 25 рокiв, якi здiйснюють свою професiйну дiяльнiсть в окрузi, на територiї якого знаходиться даний суд з трудових справ.

Сторони роботодавцiв у трудовому спорi можуть представ& ляти як безпосередньо роботодавцi, так i особи, котрi офiцiй& но не мають цього статусу. Зокрема, до них вiдносяться члени представницьких органiв юридичних осiб; керуючi та iншi особи, уповноваженi здiйснювати прийняття на роботу; особи, яким ви& дана загальна довiренiсть на ведення справ; члени i службовцi об’єднань роботодавцiв iз вiдповiдними повноваженнями.

Вiд працiвникiв у судi дiють їх представники, що висува& ються профспiлками, iншими об’єднаннями працiвникiв з ме& тою захисту їх соцiальних чи професiйних iнтересiв (§ 23).

Забороняється в якостi непрофесiйного суддi дiяльнiсть чи& новникiв i службовцiв, зайнятих в судах по трудових справах. Крiм того, не допускається одночасно представлення iнтересiв роботодавцiв та працiвникiв у судi, а також здiйснення вказаних функцiй у декiлькох судах.

У складi судiв з трудових справ створюються палати, в якi входять голова i два непрофесiйнi суддi (вiд роботодавцiв та ро& бiтникiв). Кiлькiсть палат встановлюється рiшенням вищих зе& мельних органiв.

При необхiдностi для розгляду спорiв, що стосуються пев& них професiй та видiв робiт, а також певних груп працiвникiв, земельне правлiння може створювати спецiальнi палати. Як дру& га iнстанцiя виступають земельнi суди з трудових справ. Вищою iнстанцiєю у системi трудової юстицiї є Федеральний суд з тру& дових справ. Управлiння та нагляд за дiяльнiстю суду здiйснює Федеральний мiнiстр працi та соцiального забезпечення по уз& годженню з Федеральним мiнiстром юстицiї. Зазначенi функцiї можуть бути в установленому порядку переданi Президенту Фе& дерального суду з трудових справ1.

1 Трудовое и социальное право зарубежных стран: основные институты. Сравнительно&правовое исследование / Под ред. Э. Б. Френкель. — М.: Юристъ, 2002. — С. 438—439, 442—445.

Мiжнародно>правове регулювання працi

499

Питання для самоконтролю

1.Що таке мiжнародно&правове регулювання працi та у чому полягає його змiст?

2.Розкажiть про передумови створення Мiжнародної органi& зацiї працi та порядок її функцiонування.

3.Яка внутрiшня структура Мiжнародної органiзацiї працi, в чому полягають її функцiї та роль щодо регулювання працi.

4.Назвiть види мiжнародно&правових актiв про працю, охарак& теризуйте їх змiст, юридичну силу та значення.

5.Яка процедура вступу до Мiжнародної органiзацiї працi (МОП)?

6.Який порядок ратифiкацiї актiв МОП?

7.Дайте порiвняльну характеристику трудового законодав& ства України та країн СНД.

8.Дайте порiвняльну характеристику трудового законодав& ства України та країн далекого зарубiжжя.

Нормативнi акти i лiтература

1.Конституцiя України // ВВР України. — 1996. — № 30. — Ст. 141.

2.Кодекс законiв про працю України з постатейними матерiа& лами / Укладачi: В. С. Ковальський, Л. П. Ляшко. — К.: Юрiнком Iнтер, 2006. — С. 117—118, 162—200.

3.Всеобщая декларация прав человека: Принята и провозглаше& на резолюцией 217 А (III) Генеральной Ассамблеи ООН от 10 де& кабря 1948 года // Международные акты о правах человека: Сб. до& кументов. — М.: Издательская группа НОРМА&ИНФРА&М, 1998. —

С.39—43.

4.Международный пакт об экономических, социальных и куль& турных правах: Принят и открыт для подписания, ратификации и присоединения резолюцией 2200 А (III) Генеральной Ассамблеи ООН от 16 декабря 1966 года // Международные акты о правах че& ловека: Сборник документов. — М. Издательская группа НОРМА& ИНФРА&М.,1998. — С. 44—52.

5.Угода мiж Урядом України i Урядом Росiйської Федерацiї про трудову дiяльнiсть i соцiальний захист громадян України i Росiї, якi працюють за межами кордонiв своїх держав // Людина i праця: Iнформацiйний бюлетень Мiнiстерства працi України. — 1995. — № 7.

6.Про правовий статус iноземцiв: Закон України вiд 4 лютого 1994 року // ВВР України. — 1994. — № 23. — Ст. 161.

500

Модуль 8

7.Конвенцiя про застосування принципiв права на органiзацiю i на ведення колективних переговорiв № 98 вiд 1 липня 1949 ро& ку // Iнформацiйний бюлетень Мiнiстерства працi України «Лю& дина i праця». — 1994. — № 9—10.

8.Про ратифiкацiю Конвенцiї Мiжнародної Органiзацiї Працi № 158 вiд 22 червня 1982 року про припинення трудових вiдносин з iнiцiативи пiдприємця Постанова Верховної Ради України 4 лютого 1994 року № 3933&XII // ВВР України. — 1994. — № 23. — Ст. 166.

9.Статут Мiжнародної Органiзацiї Працi вiд 10 травня 1944 ро& ку // Сборник действующих договоров, соглашений и конвенций, заключенных СССР с иностранными государствами. — Вып. XVI. — М., 1957.

10.Тимчасове положення про умови i порядок оформлення iно& земним громадянам дозволiв на працевлаштування в Українi: За& тверджене наказом Мiнiстерства працi України вiд 5 травня 1993 ро& ку № 27 // Людина i праця: Iнформацiйний бюлетень Мiнiстерства працi України. — 1993. — № 9—10; 1996. — № 12.

11.Гармонiзацiя законодавства України з правом Європейсько& го Союзу / Вiдп. ред. А.М. Бойко. — Л.: Вид. ЛНУ, 2003. — 122 с.

12.Киселев И. Я. Зарубежное трудовое право: Учебник для вузов. — М.: Издательская группа НОРМА&ИНФРА&М. — М., 1998. — 263 с.

13.Международные акты о правах человека: Сб. документов. — М.: Издательская группа НОРМА&ИНФРА&М, 1998. — 784 с.

14.Права людини: Мiжнароднi договори України, декларацiї, до& кументи / Упоряд. Ю. К. Качуренко. — К.: Наук. думка, 1992. — 199 с.

ТЕСТОВI ЗАВДАННЯ за модулем 8

Трудовi спори. Нагляд та контроль

за додержанням законодавства про працю

1.Трудовi спори подiляються на такi види:

а) iндивiдуальнi;

б) мiж членами трудового колективу; в) мiж колективами цехiв;

г) колективнi; д) усi названi.

2.Поняття визначення трудових спорiв охоплює:

а) неврегульованi шляхом безпосереднiх переговорiв супереч& ностi;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]