Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

TrPravo

.pdf
Скачиваний:
48
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.59 Mб
Скачать

Пiльги для осiб, що поєднують роботу з навчанням

431

залежно вiд тривалостi робочої змiни при збереженнi кiлькостi вiльних вiд роботи годин.

Зазначеним працiвникам за час звiльнення вiд роботи ви& плачується 50 вiдсоткiв середньої заробiтної плати за основним мiсцем роботи, але не нижче мiнiмального розмiру заробiтної плати.

Власник або уповноважений ним орган може надавати без шкоди для виробничої дiяльностi працiвникам, якi навчаються в середнiх загальноосвiтнiх вечiрнiх (змiнних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвiт& нiх школах, за їх бажанням, у перiод навчального року без збе& реження заробiтної плати один&два вiльних вiд роботи днi на тиждень (ст. 210 КЗпП України).

Працiвникам, якi здобувають загальну середню освiту в се& реднiх загальноосвiтнiх вечiрнiх (змiнних) школах, класах, гру& пах з очною, заочною формами навчання при загальноосвiтнiх школах, надається додаткова оплачувана вiдпустка на перiод складання:

випускних iспитiв в основнiй школi — тривалiстю 10 ка& лендарних днiв;

випускних iспитiв у старшiй школi — тривалiстю 23 кален& дарних днi;

перевiдних iспитiв в основнiй та старшiй школах — вiд 4 до 6 календарних днiв.

Працiвникам, якi складають iспити екстерном за основну або старшу школу, надається додаткова оплачувана вiдпустка трива& лiстю вiдповiдно 21 та 28 календарних днiв.

Працiвникам, якi навчаються в навчальних закладах без вiд& риву вiд виробництва, щорiчнi вiдпустки за їх бажанням приєд& нуються до часу проведення настановних занять, виконання ла& бораторних робiт, складання залiкiв та iспитiв, часу пiдготовки i захисту дипломного проекту та iнших робiт, передбачених на& вчальною програмою.

Працiвникам, якi навчаються в середнiх загальноосвiтнiх ве& чiрнiх (змiнних) школах, класах, групах з очною, заочною фор& мами навчання при загальноосвiтнiх школах, щорiчнi вiдпустки за їх бажанням надаються з таким розрахунком, щоб вони мог& ли бути використанi до початку навчання в цих закладах.

Працiвникам, якi успiшно навчаються в навчальних закла& дах без вiдриву вiд виробництва та бажають приєднати вiдпустку

432

Модуль 7. Роздiл ХVII

до часу проведення настановних занять, виконання лаборатор& них робiт, складання залiкiв та iспитiв, часу пiдготовки i захис& ту дипломного проекту та iнших робiт, передбачених навчаль& ною програмою, щорiчнi вiдпустки повної тривалостi за перший рiк роботи надаються до настання шестимiсячного термiну без& перервної роботи на даному пiдприємствi, в установi, органiзацiї.

Працiвникам, якi успiшно навчаються на вечiрнiх вiддiлен& нях професiйно&технiчних навчальних закладiв, надається до& даткова оплачувана вiдпустка для пiдготовки та складання iспи& тiв загальною тривалiстю 35 календарних днiв протягом навчаль& ного року.

Працiвникам, допущеним до вступних iспитiв у вищi навчаль& нi заклади, надається вiдпустка без збереження заробiтної пла& ти тривалiстю 15 календарних днiв без урахування часу, необ& хiдного для проїзду до мiсцезнаходження навчального закладу та назад.

Працiвникам, якi навчаються без вiдриву вiд виробництва на пiдготовчих вiддiленнях при вищих навчальних закладах, у перiод навчального року надається, за їх бажанням, один вiль& ний вiд роботи день на тиждень без збереження заробiтної пла& ти. Для складання випускних iспитiв їм надається додаткова вiд& пустка на умовах, передбачених вище.

Працiвникам, якi успiшно навчаються без вiдриву вiд ви& робництва у вищих навчальних закладах з вечiрньою та заоч& ною формами навчання, надаються додатковi оплачуванi вiд& пустки:

1)на перiод настановних занять, виконання лабораторних робiт, складання залiкiв та iспитiв для тих, хто навчається на першому та другому курсах у вищих навчальних закладах:

— першого та другого рiвнiв акредитацiї з вечiрньою фор& мою навчання — 10 календарних днiв,

— третього та четвертого рiвнiв акредитацiї з вечiрньою фор& мою навчання — 20 календарних днiв,

— незалежно вiд рiвня акредитацiї з заочною формою на& вчання — 30 календарних днiв;

2)на перiод настановних занять, виконання лабораторних ро& бiт, складання залiкiв та iспитiв для тих, хто навчається на тре& тьому i наступних курсах у вищих навчальних закладах:

— першого та другого рiвнiв акредитацiї з вечiрньою фор& мою навчання — 20 календарних днiв,

Пiльги для осiб, що поєднують роботу з навчанням

433

третього та четвертого рiвнiв акредитацiї з вечiрньою фор& мою навчання — 30 календарних днiв,

незалежно вiд рiвня акредитацiї з заочною формою на& вчання — 40 календарних днiв;

3) на перiод складання державних iспитiв у вищих навчальних закладах незалежно вiд рiвня акредитацiї — 30 календарних днiв; 4) на перiод пiдготовки та захисту дипломного проекту (ро& боти) студентам, якi навчаються у вищих навчальних закладах

звечiрньою та заочною формами навчання першого та другого рiвнiв акредитацiї, — два мiсяцi, а у вищих навчальних закладах третього i четвертого рiвнiв акредитацiї — чотири мiсяцi.

Тривалiсть додаткових оплачуваних вiдпусток працiвникам, якi здобувають другу (наступну) вищу освiту за заочною (вечiр& ньою) формою навчання у навчальних закладах пiслядипломної освiти та вищих навчальних закладах, що мають у своєму пiд& порядкуваннi пiдроздiли пiслядипломної освiти, визначається як для осiб, якi навчаються на третьому i наступних курсах ви& щого навчального закладу вiдповiдного рiвня акредитацiї.

Працiвникам, допущеним до складання вступних iспитiв в аспiрантуру з вiдривом або без вiдриву вiд виробництва, для пiд& готовки та складання iспитiв надається один раз на рiк додатко& ва оплачувана вiдпустка з розрахунку 10 календарних днiв на кожний iспит.

Працiвникам, якi навчаються без вiдриву вiд виробництва в аспiрантурi та успiшно виконують iндивiдуальний план пiд& готовки, надається додаткова оплачувана вiдпустка тривалiстю 30 календарних днiв.

Для працiвникiв, якi навчаються у вищих навчальних закла& дах з вечiрньою та заочною формами навчання, де навчальний процес має свої особливостi, законодавством може встановлю& ватися iнша тривалiсть вiдпусток у зв’язку з навчанням.

На час додаткових вiдпусток у зв’язку з навчанням (стат& тi 211, 213, 216 КЗпП) за працiвниками за основним мiсцем ро& боти зберiгається середня заробiтна плата.

Працiвникам, якi навчаються на останнiх курсах вищих на& вчальних закладiв, протягом десяти навчальних мiсяцiв перед початком виконання дипломного проекту (роботи) або складан& ня державних iспитiв надається щотижнево при шестиденному робочому тижнi один вiльний вiд роботи день для пiдготовки до занять з оплатою його в розмiрi 50 вiдсоткiв одержуваної заро& бiтної плати, але не нижче мiнiмального розмiру заробiтної плати.

434

Модуль 7. Роздiл ХVII

При п’ятиденному робочому тижнi кiлькiсть вiльних вiд ро& боти днiв змiнюється залежно вiд тривалостi робочої змiни за умови збереження загальної кiлькостi вiльних вiд роботи годин.

Протягом десяти навчальних мiсяцiв перед початком вико& нання дипломного проекту (роботи) або складання державних iспитiв працiвникам, за їх бажанням, може бути надано додат& ково ще один&два вiльних вiд роботи днi на тиждень без збере& ження заробiтної плати.

Працiвникам, якi навчаються без вiдриву вiд виробництва в аспiрантурi, за їх бажанням протягом чотирьох рокiв навчання надається один вiльний вiд роботи день на тиждень з оплатою його в розмiрi 50 вiдсоткiв середньої заробiтної плати працiвника.

Працiвникам, якi навчаються без вiдриву вiд виробництва в аспiрантурi, протягом четвертого року навчання надається за їх бажанням додатково ще один вiльний вiд роботи день на тиж& день без збереження заробiтної плати.

Власник або уповноважений ним орган оплачує працiвни& кам, якi навчаються у вищих навчальних закладах з вечiрньою та заочною формами навчання, проїзд до мiсця знаходження на& вчального закладу i назад один раз на рiк на настановнi заняття, для виконання лабораторних робiт i складання залiкiв та iспи& тiв — у розмiрi 50 вiдсоткiв вартостi проїзду (ст. 219 КЗпП).

У такому ж розмiрi провадиться оплата проїзду для пiдгото& вки i захисту дипломного проекту (роботи) або складання дер& жавних iспитiв.

Працiвникiв, якi навчаються без вiдриву вiд виробництва в середнiх i професiйно&технiчних навчальних закладах, заборо& няється залучати в днi занять до надурочних робiт.

Питання для самоконтролю

1.Що таке пiльги i до якої категорiї працiвникiв вони застосо& вуються?

2.Назвiть нормативно&правовi акти, в яких йдеться про пiль& ги для працiвникiв, що навчаються.

3.Якi пiльги мають особи, що поєднують роботу з навчанням?

4.Назвiть критерiї диференцiацiї пiльг для працiвникiв, що навчаються.

5.Пiльги для працiвникiв, якi навчаються, та їх диференцiацiя.

Пiльги для осiб, що поєднують роботу з навчанням

435

Нормативнi акти i лiтература

1.Конституцiя України // ВВР України. — 1996. — № 30. — Ст. 141.

2.Кодекс законiв про працю України з постатейними матерiа& лами / Укладачi: В. С. Ковальський, Л. П. Ляшко. — К.: Юрiнком Iнтер, 2006. — С. 997—1001.

3.Про вiдпустки: Закон України вiд 15 листопада 1996 року // ВВР України. — 1997. — № 2. — Ст. 4.

4.Про охорону працi: Закон України вiд 14 жовтня 1992 р. // ВВР України. — 1992. — № 49. — Ст. 668.

5.Положення про професiйне навчання кадрiв на виробництвi, затверджене наказом Мiнiстерства працi та соцiальної полiтики України та Мiнiстерства освiти i науки України вiд 26 березня 2001 року № 127/151 // Офiцiйнiй вiсник України. — 2001. —

15. — Ст. 667.

6.Положення про оплату працi за час виробничого навчання, переквалiфiкацiї або навчання iнших професiй, затверджене поста& новою Кабiнету МiнiстрiвУкраїни вiд 28 червня 1997 року № 700 // Офiцiйний вiсник України. —1997. — № 28. — Ст. 88.

7.Порядок надання робочих мiсць для проходження учнями, слухачами професiйно&технiчних навчальних закладiв виробничого навчання та виробничої практики, затверджений постановою Кабi& нету МiнiстрiвУкраїни вiд 7 червня 1999 року № 992 // Офiцiйний вiсник України. —1999. — № 23. — Ст. 159.

8.Порядок, тривалiсть i умови надання щорiчних вiдпусток пра& цiвникам, якi навчаються у вищих навчальних закладах з вечiрньою та заочною формами навчання, де навчальний процес має свої особ& ливостi, затверджений постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 червня 1997 року № 634 // Офiцiйний вiсник України. — 1997. —

27. — Ст. 52.

9.Типове положення про навчально&курсовий комбiнат (центр, пункт) професiйного навчання, затверджене наказом Мiнiстерства освiти України та Мiнiстерства працi України вiд 20 травня 1993 ро& ку № 148/32 // Iнформацiйний бюлетень Українського державно& го центру правової iнформацiї. — 1993. — № 12.

10.Положення про порядок квалiфiкацiйної атестацiї та при& своєння квалiфiкацiї особам, якi здобувають професiйно&технiчну освiту, затверджене наказом Мiнiстерства працi та соцiальної полi& тики України та Мiнiстерства освiти України вiд 31 грудня 1998 ро& ку № 201/469 // Офiцiйний вiсник України. — 1999. — № 9. — Ст. 357.

436

Модуль 7

ТЕСТОВI ЗАВДАННЯ за модулем 7

Охорона працi

1.Складовими елементами охорони працi є система:

а) санiтарно&гiгiєнiчних заходiв; б) соцiально&економiчних заходiв; в) правових норм з охорони працi;

г) органiзацiйно&технiчних заходiв;

д) лiкувально&профiлактичних заходiв.

2.Система норм з охорони працi подiляється на такi норми:

а) загального i особливого характеру; б) загального i спецiального характеру;

в) загального i iндивiдуального характеру; г) загального i локального характеру;

д) прикладного та обов’язкового характеру.

3.Норми охорони працi поширюються:

а) на всю територiю України;

б) на окремi пiдприємства, органiзацiї; в) на вiдповiдних працiвникiв;

г) на окремi галузi промисловостi;

д) правильнi всi перерахованi випадки.

4.Суб’єктами iнституту охорони працi є:

а) працiвники та прирiвнянi до них громадяни України; б) iноземнi громадяни та особи без громадянства;

в) юридичнi та фiзичнi особи як наймачi робочої сили; г) усi сторони трудового договору.

5.Систему законодавства про охорону працi складають:

а) Закон України «Про охорону працi»; б) Кодекс законiв про працю України;

в) Основи законодавства України про охорону працi;

г) спецiальнi норми права: положення, правила, iнструкцiї; д) колективний договiр пiдприємства;

е) правила з технiки безпеки.

6.Основними принципами iнституту охорони працi є:

а) прiоритет життя i здоров’я працiвникiв;

б) соцiальний захист i встановлення єдиних нормативiв; в) координацiя дiяльностi державних органiв з iншими; г) мiжнародне спiвробiтництво.

Тестовi завдання

437

7.Спецiальнi права на охорону працi мають:

а) працюючi жiнки, неповнолiтнi та iнвалiди; б) тимчасовi та сезоннi працiвники;

в) тiльки працiвники, зайнятi на роботах зi шкiдливими та не& безпечними умовами працi;

г) працюючi за органiзованим набором; д) особи, зайнятi на громадських роботах.

8.Права працiвникiв на охорону працi стосуються:

а) умов трудового договору;

б) зобов’язання власника поiнформувати працiвника пiд роз& писку про умови працi та про пiльги й компенсацiї за роботу в таких умовах;

в) заборони власниковi укладати трудовий договiр на роботу, протипоказану працiвниковi.

9.Право на соцiальне страхування охоплює:

а) обов’язковiсть соцiального страхування; б) надання пiльг i компенсацiй;

в) безплатне забезпечення працiвникiв iндивiдуальними засо& бами захисту;

г) компенсацiю шкоди, заподiяної здоров’ю працiвника.

10. Охорона працi пiд час роботи включає права працiвникiв:

а) на створення належних умов працi; б) на вiдмову вiд роботи;

в) на середнiй заробiток i на розiрвання трудового договору; г) на легшу роботу за станом здоров’я, збереження мiсця роботи; д) на обов’язкове надання додаткової вiдпустки.

11. Охорона працi жiнок забезпечується:

а) забороною їх працi на важких i небезпечних роботах;

б) встановленням переваги у зв’язку з материнством (додатко& вi вiдпустки, неповний робочий час);

в) закрiпленням додаткових компенсацiй за надурочнi роботи.

12. Забезпечувати безпечнi умови працi зобов’язанi:

а) власник (або його уповноважений);

б) власник i виборний орган первинної профспiлкової органi& зацiї;

в) власник, трудовий колектив, профспiлковий орган.

13. Обов’язки працiвника з питань охорони працi:

а) знати i виконувати норми з охорони працi;

б) умiти користуватися засобами колективного захисту;

438

Модуль 7

в) проходити перiодичнi медичнi огляди; г) розписуватися в журналi iнструктажiв;

д) вживати заходiв щодо усунення загрози своєму життю i здо& ров’ю.

14. Медичний огляд проводиться обов’язково:

а) при прийняттi на роботу осiб, молодших 18 рокiв;

б) при прийняттi працiвникiв на роботу з шкiдливими умова& ми працi;

в) при прийняттi на керiвну посаду; г) при прийняттi на посаду електрика.

15. Перiодичнi медогляди проводяться:

а) для працiвникiв вiком до 21 року;

б) для всiх працюючих на пiдприємствах виробничої сфери; в) для працiвникiв вiком до 23 рокiв.

16. За порушення працiвником правил з охорони працi до ньо& го може бути застосовано:

а) дисциплiнарну вiдповiдальнiсть; б) кримiнальну вiдповiдальнiсть; в) заходи громадського впливу;

г) матерiальну вiдповiдальнiсть; д) моральну вiдповiдальнiсть.

17. До засобiв iндивiдуального захисту працiвникiв належать:

а) захиснi окуляри;

б) респiратор, спецодяг i спецвзуття;

в) лiкувально&профiлактичне харчування;

г) молоко як нейтралiзатор шкiдливого вплiву; д) пiдсолена вода.

18. Переведення працiвника на легшу роботу за станом здо& ров’я:

а) здiйснюється на розсуд власника;

б) можливе тiльки за згодою працiвника; в) здiйснюється без згоди працiвника.

г) належить до обов’язкiв працiвника.

19. Перiодичнi медичнi огляди обов’язково проводяться для:

а) водiїв усiх транспортних засобiв;

б) осiб, якi працюють на роботах з важкими умовами працi; в) неповнолiтнiх;

г) вчителiв;

д) усiх зазначених осiб.

Тестовi завдання

439

20. Кошти на заходи з охорони працi:

а) видiляються та цiльово використовуються в установленому законом порядку;

б) використовуються в порядку, визначеному колективним до& говором;

в) використовуються на розсуд власника.

21. За спецодяг i спецвзуття можна отримати компенсацiю:

а) компенсацiя законом заборонена; б) можна за угодою сторiн;

в) так, якщо працiвник придбав їх за свої кошти;

г) так, якщо старий одяг ще не зношений, а можна отримувати новий.

22. Медичнi огляди проводяться з метою:

а) пофiлактики захворювань працiвникiв; б) своєчасного проведення лiкування;

в) постiйного контролю за станом здоров’я працiвникiв; г) недопущення захворювання iнших (епiдемiя);

д) громадської безпеки та охорони здоров’я населення; е) у всiх зазначених випадках.

23. У разi ухилення працiвника вiд проходження медичного огля& ду (якщо вiн є обов’язковим) власник:

а) має право притягнути працiвника до дисциплiнарної вiдпо& вiдальностi;

б) зобов’язаний вiдсторонити працiвника вiд роботи без збере& ження заробiтної плати;

в) органiзовує позачерговий медогляд; г) має право звiльнити працiвника;

д) має право накласти штраф (не бiльше однiєї зарплати)

24. До органiв державного управлiння з охорони працi належать:

а) Кабiнет Мiнiстрiв України;

б) державний комiтет по нагляду за охороною працi; в) мiнiстерство працi та соцiальної полiтики;

г) мiнiстерство юстицiї;

д) профспiлковi органiзацiї та трудовi колективи.

25. Громадський контроль за додержанням норм з охорони пра& цi здiйснюють:

а) трудовi колективи (через уповноважених); б) ради трудових колективiв;

в) роботодавець разом з профспiлковим органом; г) виборнi органи профспiлкових органiзацiй.

440

Модуль 7

26. За порушення норм з охорони працi на пiдприємствi, уста& новi, органiзацiї роботодавцi пiдлягають:

а) штрафу — один вiдсоток мiсячного фонду заробiтної плати пiдприємства;

б) накладенню штрафiв органами Держкомiтету України по на& гляду за охороною працi;

в) штрафу в 100 неоподатковуваних мiнiмумiв за кожний не& щасний випадок з вини власника;

г) штрафу — 50 неоподатковуваних мiнiмумiв за кожний не& щасний випадок з вини власника.

27. Розслiдування та облiк нещасних випадкiв охоплює:

а) обов’язок власника розслiдувати нещаснi випадки, аварiї, профзахворювання, вести їх облiк;

б) участь представника профспiлкової органiзацiї в розслiду& ваннi;

в) складання акта за встановленою формою не пiзнiше трьох днiв з моменту закiнчення розслiдування;

г) зобов’язання видати один примiрник акта потерпiлому чи за& iнтересованiй особi;

д) усi наведенi випадки.

28. Служба охорони працi на пiдприємствi:

а) створюється власником на пiдставi Типового положення; б) не залежна нi вiд кого;

в) пiдпорядкована керiвниковi пiдприємства;

г) має право видавати керiвникам структурних пiдроздiлiв пiд& приємств обов’язковi приписи щодо усунення недолiкiв, зу& пиняти роботу виробництва та iн.

д) може бути лiквiдована лише за згодою з виборним органом первинної профспiлкової органiзацiї.

29. Вiдшкодування громадянам збиткiв, завданих порушенням ними вимог охорони працi передбачено:

а) в законодавствi про оплату працi; б) не передбачено в законодавствi;

в) в законодавствi про соцiальне страхування;

г) у Правилах внутрiшнього трудового розпорядку.

30. У разi порушення вимог охорони працi власник вiдшкодо& вує витрати:

а) на лiкування та професiйну реабiлiтацiю потерпiлих; б) оплату та догляд за потерпiлим;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]