Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

TrPravo

.pdf
Скачиваний:
48
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.59 Mб
Скачать

Охорона працi

401

ку пiдприємства, а також пiд час перебування працiвника на те& риторiї пiдприємства у зв’язку з проведенням виробничої нара& ди, одержанням заробiтної плати, проходженням обов’язкового медичного огляду або проведенням з дозволу чи з iнiцiативи ро& ботодавця професiйних та квалiфiкацiйних конкурсiв i трену& вальних занять, розслiдується та береться на облiк.

Нещасний випадок, що стався на певному пiдприємствi з пра& цiвником iншого пiдприємства пiд час виконання ним завдання в iнтересах свого пiдприємства, розслiдується комiсiєю пiдпри& ємства, на якому стався нещасний випадок, за участю представ& никiв пiдприємства, працiвником якого є потерпiлий. Такий ви& падок береться на облiк пiдприємством, працiвником якого є потерпiлий.

Пiдприємство, на якому стався нещасний випадок, зберiгає примiрник акта форми Н&1 протягом перiоду, необхiдного для виконання передбачених актом профiлактичних заходiв щодо запобiгання подiбним випадкам, але не менше нiж один рiк.

Нещасний випадок, що стався з працiвником, який тимча& сово був переведений в установленому порядку на iнше пiдпри& ємство або виконував роботи за сумiсництвом, розслiдується i береться на облiк пiдприємством, на яке його було переведено або на якому вiн працював за сумiсництвом.

Випадок, що стався з працiвником пiд час виконання робо& ти пiд керiвництвом посадових осiб пiдприємства, на якому вiн працює, на видiленiй територiї, об’єктi, дiльницi iншого пiдпри& ємства, розслiдується i береться на облiк пiдприємством, пра& цiвником якого є потерпiлий. У його розслiдуваннi бере участь представник пiдприємства, на якому стався нещасний випадок.

Нещасний випадок, що стався з працiвником особового скла& ду аварiйно&рятувальної служби, залученим до роботи на об’єк& тах пiдприємства за договором (угодою) пiд керiвництвом поса& дових осiб пiдприємства, розслiдується i береться на облiк цим пiдприємством. У розслiдуваннi такого випадку бере участь пред& ставник аварiйно&рятувальної служби.

Нещасний випадок, що стався з працiвником Державної служби охорони або з працiвником суб’єкта господарювання, який має лiцензiю на провадження дiяльностi з надання послуг, пов’язаних з охороною державної та iншої власностi, а також з охороною громадян, пiд час виконання своїх обов’язкiв, роз& слiдується i береться на облiк Державною службою охорони та

402

Модуль 7. Роздiл ХVI

цим суб’єктом господарювання. У розслiдуваннi такого випад& ку бере участь представник пiдприємства, де стався нещасний випадок.

Нещасний випадок, що стався з водiєм транспортного засо& бу, який виконував роботи у складi зведеної транспортної коло& ни, сформованої пiдприємством, розслiдується цим пiдприєм& ством за участю представника пiдприємства, яке направило во& дiя на зазначенi роботи. Вiн береться на облiк пiдприємством, яке сформувало транспортну колону.

Зазначенi вище випадки, що сталися з вихованцями, учня& ми, студентами, курсантами, слухачами, стажистами, клiнiчними ординаторами, аспiрантами, докторантами пiд час проходження ними виробничого навчання, практики або виконання робiт на пiдприємствi пiд керiвництвом його посадових осiб, розслiду& ються i беруться на облiк цим пiдприємством. У розслiдуваннi бере участь представник навчального закладу.

Нещаснi випадки, що сталися з водiями, машинiстами, пiло& тами (екiпажем) транспортних засобiв (автомобiлiв, поїздiв, лi& такiв, морських та рiчкових суден тощо) пiд час перебування в рейсi, внаслiдок катастроф, аварiй та подiй на транспортi роз& слiдуються вiдповiдно до цього Порядку з обов’язковим вико& ристанням матерiалiв з розслiдування катастроф, аварiй та по& дiй на транспортi, складених вiдповiдними органами.

Вiдомостi про обставини i причини катастроф, аварiй та по& дiй на транспортi, що призвели до нещасних випадкiв, а також про осiб, якi допустили порушення вимог законодавства, неза& лежно вiд порушення кримiнальної справи передаються вiдпо& вiдними органами у десятиденний строк пiсля закiнчення роз& слiдування пiдприємству, працiвниками якого є потерпiлi.

Нещаснi випадки, що сталися з громадянами України, iно& земцями та особами без громадянства, якi входять до складу екiпажiв (бригад) транспортних засобiв (автомобiлiв, поїздiв, лiтакiв, морських та рiчкових суден тощо), пiд час перебуван& ня за кордоном (в портах, аеропортах, доках, станцiях, судно& ремонтних заводах, майстернях тощо), розслiдуються анало& гiчно, якщо iнше не передбачено мiжнародними договорами України.

Контроль за своєчаснiстю i об’єктивнiстю розслiдування не& щасних випадкiв, їх документальним оформленням та облiком, виконанням заходiв щодо усунення причин нещасних випадкiв

Охорона працi

403

здiйснюють органи державного управлiння, органи державного нагляду за охороною працi, виконавча дирекцiя Фонду та її ро& бочi органи вiдповiдно до компетенцiї.

Громадський контроль здiйснюють профспiлки через свої виборнi органи i представникiв, а також уповноваженi найма& ними працiвниками особи з питань охорони працi.

Вищезазначенi органи та особи мають право вимагати у ме& жах своєї компетенцiї вiд роботодавця проведення повторного (додаткового) розслiдування нещасного випадку, затвердження чи перегляду затвердженого акта форми Н&5, акта форми Н&1 (або форми НПВ), визнання нещасного випадку пов’язаним з виробництвом i складення акта форми Н&1, якщо ними виявле& но порушення вимог цього Порядку чи iнших нормативно&пра& вових актiв з охорони працi.

Посадова особа органу Держнаглядохоронпрацi має право, у разi вiдмови роботодавця скласти або затвердити акт фор& ми Н&5, акт форми Н&1 (або форми НПВ) чи незгоди потерпi& лого або особи, яка представляє його iнтереси, iз змiстом акта форми Н&5, акта форми Н&1 (або форми НПВ), надходження скарги або незгоди з висновками розслiдування про обставини та причини нещасного випадку чи приховання нещасного ви& падку, видавати обов’язковi до виконання роботодавцем або ро& бочим органом виконавчої дирекцiї Фонду — у разi нещасного випадку з особою, яка забезпечує себе роботою самостiйно, при& писи за формою Н&9 щодо необхiдностi проведення розслiду& вання (повторного розслiдування) нещасного випадку, затвер& дження чи перегляду затвердженого акта форми Н&5, акта фор& ми Н&1 (або форми НПВ), визнання чи невизнання нещасного випадку пов’язаним з виробництвом i складення акта форми Н&1 (або форми НПВ).

Рiшення посадової особи органу Держнаглядохоронпрацi може бути оскаржено у судовому порядку. На час розгляду спра& ви у судi дiя припису припиняється.

Роботодавець зобов’язаний у п’ятиденний строк пiсля одер& жання припису за формою Н&9 видати наказ про виконання за& пропонованих у приписi заходiв, а також притягнути до вiдпо& вiдальностi працiвникiв, якi допустили порушення законодавст& ва про охорону працi. Про виконання цих заходiв роботодавець повiдомляє письмово орган Держнаглядохоронпрацi, посадова особа якого видала припис, в установлений ним строк.

404

Модуль 7. Роздiл ХVI

Спецiальне розслiдування нещасних випадкiв

Спецiальному розслiдуванню пiдлягають:

нещаснi випадки iз смертельними наслiдками;

груповi нещаснi випадки, якi сталися одночасно з двома i бiльше працiвниками, незалежно вiд ступеня тяжкостi ушко& дження їх здоров’я;

випадки смертi працiвникiв на пiдприємствi;

випадки зникнення працiвникiв пiд час виконання трудо& вих (посадових) обов’язкiв;

нещаснi випадки з тяжкими наслiдками, у тому числi з можливою iнвалiднiстю потерпiлого (за рiшенням органiв Держ& наглядохоронпрацi).

Вiднесення нещасних випадкiв до таких, що спричинили тяжкi наслiдки, у тому числi до нещасних випадкiв з можливою iнвалiднiстю потерпiлого, здiйснюється вiдповiдно до Класифi& катора розподiлу травм за ступенем тяжкостi, що затверджуєть& ся МОЗ.

Про груповий нещасний випадок, нещасний випадок iз смер& тельним наслiдком, нещасний випадок з тяжким наслiдком, ви& падок смертi працiвника на пiдприємствi, а також випадок зник& нення працiвника пiд час виконання ним трудових (посадових) обов’язкiв роботодавець зобов’язаний негайно передати з вико& ристанням засобiв зв’язку повiдомлення за формою згiдно з до& датком 9:

територiальному органу Держнаглядохоронпрацi за мiс& цезнаходженням пiдприємства;

органу прокуратури за мiсцем настання нещасного випадку;

робочому органу виконавчої дирекцiї Фонду за мiсцезна& ходженням пiдприємства;

органу, до сфери управлiння якого належить пiдприємство (у разi його вiдсутностi — мiсцевiй держадмiнiстрацiї);

установi державної санiтарно&епiдемiологiчної служби, яка обслуговує пiдприємство, — у разi гострих професiйних захво& рювань (отруєнь);

первиннiй органiзацiї профспiлки, членом якої є потерпiлий;

органу з питань захисту населення i територiй вiд надзви& чайних ситуацiй за мiсцем настання нещасного випадку та iн& шим органам (у разi потреби).

Про груповий нещасний випадок, нещасний випадок iз смер& тельним наслiдком, нещасний випадок, що спричинив тяжкi на&

Охорона працi

405

слiдки, а також про випадок смертi або зникнення пiд час вико& нання робiт особи, яка забезпечує себе роботою самостiйно, ро& бочий орган виконавчої дирекцiї Фонду зобов’язаний негайно передати з використанням засобiв зв’язку повiдомлення за фор& мою згiдно з додатком 9:

територiальному органу Держнаглядохоронпрацi за мiс& цем настання нещасного випадку;

органу прокуратури за мiсцем настання нещасного випадку;

мiсцевiй держадмiнiстрацiї;

установi державної санiтарно&епiдемiологiчної служби за мiсцем настання нещасного випадку — у разi гострих професiй& них захворювань (отруєнь);

органу з питань захисту населення i територiй вiд надзви& чайних ситуацiй та iншим органам (у разi потреби). Зазначенi органи (органiзацiї) повiдомляють про нещасний випадок орга& ни (органiзацiї) вищого рiвня.

Спецiальне розслiдування нещасного випадку (крiм випад& кiв, передбачених п. 43 Порядку) проводиться комiсiєю iз спе& цiального розслiдування нещасного випадку (спецiальна ко& мiсiя), що призначається наказом керiвника територiального органу Держнаглядохоронпрацi за мiсцезнаходженням пiдпри& ємства або за мiсцем настання нещасного випадку, якщо вiн стався з особою, яка забезпечує себе роботою самостiйно, чи вна& слiдок дорожньо&транспортної пригоди, за погодженням з орга& нами, представники яких входять до її складу.

До складу спецiальної комiсiї включаються:

посадова особа територiального органу Держнаглядохо& ронпрацi (голова комiсiї);

представник робочого органу виконавчої дирекцiї Фонду за мiсцезнаходженням пiдприємства або за мiсцем настання не& щасного випадку, якщо вiн стався з особою, яка забезпечує себе роботою самостiйно, чи внаслiдок дорожньо&транспортної при& годи;

представник органу, до сфери управлiння якого належить пiдприємство, а у разi його вiдсутностi — мiсцевої держадмiнi& страцiї, якщо нещасний випадок стався з особою, яка забезпе& чує себе роботою самостiйно, чи внаслiдок дорожньо&транспорт& ної пригоди;

керiвник (спецiалiст) служби охорони працi пiдприємства або iнший представник роботодавця;

406

Модуль 7. Роздiл ХVI

представник первинної органiзацiї профспiлки пiдприєм& ства, членом якої є потерпiлий, або уповноважена найманими працiвниками особа з питань охорони працi, якщо потерпiлий не є членом профспiлки;

представник профспiлкового органу вищого рiвня;

представник установи державної санiтарно&епiдемiологiч& ної служби, яка обслуговує пiдприємство, або такої установи за мiсцем настання нещасного випадку, якщо вiн стався з особою, яка забезпечує себе роботою самостiйно, — у разi розслiдування випадку гострого професiйного захворювання (отруєння);

представник iнспекцiї державного технiчного нагляду Мiн& агрополiтики — якщо нещасний випадок стався пiд час експлу& атацiї зареєстрованих в iнспекцiї сiльськогосподарських машин (трактори, самохiднi шасi, самохiднi сiльськогосподарськi, до& рожньо&будiвельнi i мелiоративнi машини, тракторнi причепи, обладнання тваринницьких ферм, посiвнi та збиральнi машини).

Залежно вiд кiлькостi загиблих, характеру i можливих на& слiдкiв аварiї до складу спецiальної комiсiї можуть бути вклю& ченi спецiалiсти органу з питань захисту населення i територiй вiд надзвичайних ситуацiй, представники органiв охорони здо& ров’я та iнших органiв.

Потерпiлий або особа, яка представляє його iнтереси, не включається до складу спецiальної комiсiї, але має право брати участь у її засiданнях, висловлювати свої пропозицiї. Якщо по& страждав роботодавець, то орган, до сфери управлiння якого на& лежить пiдприємство, а у разi його вiдсутностi — мiсцева держ& адмiнiстрацiя або виконавчий орган мiсцевого самоврядування зобов’язаний забезпечити належнi умови i сприяти роботi спе& цiальної комiсiї.

Спецiальне розслiдування групового нещасного випадку, пiд час якого загинуло 5 i бiльше осiб або травмовано 10 i бiльше осiб, проводиться спецiальною комiсiєю, яка призначається на& казом Держнаглядохоронпрацi. До складу цiєї комiсiї вклю& чаються керiвники Держнаглядохоронпрацi, органу, до сфери управлiння якого належить пiдприємство, мiсцевого органу ви& конавчої влади, виконавчої дирекцiї Фонду, галузевого або те& риторiального об’єднання профспiлок, роботодавця, представни& ки первинних органiзацiй профспiлок, членами яких є потерпi& лi, або уповноваженi найманими працiвниками особи з питань охорони працi, якщо потерпiлi не є членами профспiлок, вiдпо&

Охорона працi

407

вiдного органу з питань захисту населення i територiй вiд над& звичайних ситуацiй (у разi необхiдностi), органiв охорони здо& ров’я та iнших органiв.

Спецiальне розслiдування групового нещасного випадку, пiд час якого загинуло вiд 2 до 4 осiб, проводиться спецiальною ко& мiсiєю, яка призначається наказом Держнаглядохоронпрацi або за його дорученням наказом територiального органу Держна& глядохоронпрацi. Залежно вiд кiлькостi загиблих, характеру i можливих наслiдкiв аварiї, причетностi кiлькох пiдприємств склад спецiальної комiсiї може бути доповнено представниками iнших пiдприємств, установ i органiзацiй.

Уразi коли Кабiнетом Мiнiстрiв України прийнято спецi& альне рiшення щодо утворення комiсiї з розслiдування групово& го нещасного випадку (аварiї, що призвела до нещасних випад& кiв), головою спецiальної комiсiї призначається посадова особа Держнаглядохоронпрацi, яка входить до складу комiсiї, утворе& ної Кабiнетом Мiнiстрiв України.

Спецiальне розслiдування нещасних випадкiв, що сталися з працiвниками або особами, якi забезпечують себе роботою са& мостiйно, i спричинили тяжкi наслiдки, у тому числi нещасних випадкiв з можливою iнвалiднiстю потерпiлого, проводиться за рiшенням територiального органу Держнаглядохоронпрацi за& лежно вiд характеру i ступеня тяжкостi травми спецiальною ко& мiсiєю.

Якщо територiальним органом Держнаглядохоронпрацi не прийнято рiшення про проведення спецiального розслiдування такого нещасного випадку, розслiдування проводиться робото& давцем або вiдповiдним робочим органом виконавчої дирекцiї Фонду.

Вiдомостi про обставини i причини катастроф, аварiй та по& дiй на транспортi, що призвели до цих нещасних випадкiв, а та& кож про осiб, якi допустили порушення вимог законодавства, незалежно вiд порушення кримiнальної справи передаються ор& ганами, якi в установленому порядку розслiдують їх обставини i причини, у десятиденний строк пiсля закiнчення розслiдуван& ня головi спецiальної комiсiї.

Уразi коли нещасний випадок стався за кордоном i пред& ставник Держнаглядохоронпрацi, вiдповiдного робочого органу виконавчої дирекцiї Фонду, профспiлки, членом якої є потерпi& лий, не можуть прибути на мiсце подiї, проведення розслiдуван&

408

Модуль 7. Роздiл ХVI

ня може бути доручено цими органами представниковi робото& давця.

Спецiальне розслiдування нещасного випадку проводиться протягом 10 робочих днiв. У разi необхiдностi строк спецiаль& ного розслiдування може бути продовжений органом, який при& значив спецiальну комiсiю.

Спецiальна комiсiя зобов’язана:

обстежити мiсце, де стався нещасний випадок, одержати письмовi чи уснi пояснення вiд роботодавця i його представни& кiв, посадових осiб, працiвникiв пiдприємства, потерпiлого, як& що це можливо, опитати iнших осiб — свiдкiв нещасного випад& ку та осiб, причетних до нього;

визначити вiдповiднiсть умов працi та її безпеки вимогам законодавства про охорону працi;

з’ясувати обставини i причини нещасного випадку;

визначити, чи пов’язаний цей випадок з виробництвом;

установити осiб, якi допустили порушення вимог законо& давства про охорону працi, а також розробити заходи щодо за& побiгання подiбним нещасним випадкам;

зустрiтися з потерпiлими або членами їх сiмей чи особа& ми, якi представляють їх iнтереси, з метою розгляду питань що& до розв’язання соцiальних проблем, якi виникли внаслiдок не& щасного випадку, внесення пропозицiй щодо їх розв’язання вiд& повiдним органам, а також дати потерпiлим (членам їх сiмей, особам, якi представляють iнтереси потерпiлих) роз’яснення що& до їх прав у зв’язку з настанням нещасного випадку.

У разi потреби у проведеннi лабораторних дослiджень, ви& пробувань, технiчних розрахункiв, експертизи для встановлення причини нещасного випадку i розроблення заходiв щодо запо& бiгання подiбним випадкам роботодавець зобов’язаний за рiшен& ням спецiальної комiсiї утворити експертну комiсiю iз залучен& ням до її роботи за рахунок коштiв пiдприємства експертiв — спецiалiстiв науково&дослiдних, проектно&конструкторських, екс& пертних та iнших органiзацiй, органiв виконавчої влади та дер& жавного нагляду за охороною працi.

Пiсля ознайомлення з необхiдними матерiалами, обстеження мiсця подiї та проведення лабораторних дослiджень, випробу& вань, технiчних розрахункiв, експертизи експертна комiсiя скла= дає висновок, у якому стисло викладаються обставини, визнача& ються причини нещасного випадку, гострого професiйного захво&

Охорона працi

409

рювання (отруєння), зазначаються допущенi порушення вимог нормативно&правових актiв з охорони працi, а також заходи що& до запобiгання подiбним нещасним випадкам.

Медичнi заклади, заклади судово&медичної експертизи, ор& гани прокуратури i внутрiшнiх справ та iншi органи зобов’язанi безоплатно надавати на запит голови спецiальної комiсiї вiдпо& вiднi матерiали та висновки, що стосуються нещасного випадку, у визначенi цим Порядком строки розслiдування, а у випадках, коли необхiднi висновки судово&гiстологiчної та судово&токси& кологiчної експертизи, — пiсля проведення вiдповiдних дослi& джень.

Пiд час спецiального розслiдування роботодавець зобов’я= заний:

зробити у разi необхiдностi фотознiмки мiсця, де стався нещасний випадок, пошкоджених об’єктiв, машин, механiзмiв, устатковання, iнструменту, а також надати спецiальнiй комiсiї технiчну документацiю та iншi необхiднi матерiали;

створити належнi умови для роботи спецiальної комiсiї, забезпечити її для цiлей розслiдування транспортними засоба& ми, засобами зв’язку, службовими примiщеннями;

органiзувати у разi розслiдування випадкiв гострого про& фесiйного захворювання (отруєння) медичне обстеження пра& цiвникiв вiдповiдної дiльницi пiдприємства;

забезпечити проведення необхiдних лабораторних дослi& джень, випробувань, технiчних розрахункiв, експертизи тощо;

органiзувати друкування, тиражування i оформлення в не& обхiднiй кiлькостi матерiалiв спецiального розслiдування, перед& бачених п. 54 Порядку.

За результатами спецiального розслiдування складаються акт форми Н&5, акт форми Н&1 стосовно кожного потерпiлого, нещасний випадок з яким визнано таким, що пов’язаний з виро& бництвом, або форми НПВ в iншому випадку, карта форми П&5 стосовно кожного потерпiлого у разi настання гострого профе& сiйного захворювання (отруєння), пов’язаного з виробництвом,

атакож оформляються iншi матерiали спецiального розслiду& вання, передбаченi пунктами 54 i 55 цього Порядку.

В актi спецiального розслiдування нещасного випадку, який стався внаслiдок аварiї, зазначається її категорiя.

Примiрники актiв форми Н&5, форми Н&1 (або форми НПВ) пiдписуються головою i всiма членами спецiальної комiсiї про=

410

Модуль 7. Роздiл ХVI

тягом п’яти днiв пiсля оформлення матерiалiв спецiального роз& слiдування.

У разi коли комiсiя iз спецiального розслiдування випад& ку зникнення працiвника пiд час виконання ним трудових обо& в’язкiв з урахуванням конкретних обставин дiйде висновку, що зникнення працiвника зумовлено настанням нещасного випад& ку, пов’язаного з виробництвом, акт форми Н&5 з таким виснов& ком комiсiї видається сiм’ї цього працiвника або особi, яка пред& ставляє його iнтереси, для звернення до суду iз заявою про ого& лошення працiвника померлим.

Пiсля оголошення судом працiвника померлим орган Держ& наглядохоронпрацi, який призначив комiсiю iз спецiального роз& слiдування цього випадку, вiдповiдно до акта форми Н&5 ви& знає цей випадок пов’язаним з виробництвом, складає акт фор& ми Н&1, а роботодавець бере цей випадок на облiк в установле& ному порядку.

Керiвник органу Держнаглядохоронпрацi або Держатомре& гулювання, який призначив спецiальну комiсiю, повинен розгля& нути i затвердити примiрники актiв форми Н&5 та форми Н&1 (або форми НПВ) протягом доби пiсля надходження матерiалiв спецiального розслiдування.

До матерiалiв спецiального розслiдування належать:

копiя рiшення Кабiнету Мiнiстрiв України про створення комiсiї з розслiдування групового нещасного випадку (аварiї з потерпiлими), якщо воно приймалось;

копiя наказу органу Держнаглядохоронпрацi або Держ&

атомрегулювання про призначення спецiальної комiсiї;

примiрник акта форми Н&5;

примiрник акта форми Н&1 (або форми НПВ) стосовно

кожного потерпiлого;

примiрник карти форми П&5 стосовно кожного потерпiло& го у разi виявлення гострого професiйного захворювання (отру& єння), пов’язаного з виробництвом;

протокол огляду мiсця, де стався нещасний випадок, згiд&

но з додатком 10 Порядку;

— ескiз мiсця, де стався нещасний випадок, згiдно з додат& ком 11 Порядку, необхiднi плани, схеми, фотознiмки такого мiс& ця, пошкоджених об’єктiв, машин, механiзмiв, устатковання, iн& струменту тощо;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]