Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

TrPravo

.pdf
Скачиваний:
48
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.59 Mб
Скачать

Оплата працi

321

цiвника як правило не обмежуються за винятком пiдприємств та установ що фiнансуються з держаного бюджету (встановлю& ється надбавка до 30—50% основного окладу). Розмiри цих оплат передбачаються в Генеральнiй угодi на 2008—2009 роки та умовах колективного договору окремих пiдприємств.

При виконаннi робiт рiзної квалiфiкацiї праця почасових ро& бiтникiв, а також службовцiв оплачується за роботою вищої квалiфiкацiї. Праця робiтникiв&вiдрядникiв оплачується за роз& цiнками, встановленими для роботи, яка виконується. У тих га& лузях народного господарства, де за характером виробництва робiтникам&вiдрядникам доручається виконання робiт, тарифi& кованих нижче присвоєних їм розрядiв, робiтникам, якi вико& нують такi роботи, виплачується мiжрозрядна рiзниця. Виплата мiжрозрядної рiзницi та умови такої виплати встановлюються колективними договорами.

При замiщеннi тимчасово вiдсутнього працiвника з вищим посадовим окладом працiвнику, який замiщує вiдсутнього, ви& плачується рiзниця мiж вищим та його окладом або зберiгаєть& ся вищий. Це не стосується випадкiв замiщення вакантної поса& ди та виконання обов’язкiв начальника його заступником, голов& ним iнженером.

Оплата працi за незакiнченим вiдрядним нарядом. У разi, коли працiвник залишає вiдрядний наряд незакiнченим з неза& лежних вiд нього причин, виконана частина роботи оплачуєть& ся за оцiнкою, визначеною за погодженням сторiн вiдповiдно до iснуючих норм i розцiнок.

Оплата працi при виготовленнi продукцiї, що виявляється браком не з вини працiвника, провадиться за зниженими розцiн& ками. Мiсячна заробiтна плата працiвника в цих випадках не мо& же бути нижчою вiд двох третин тарифної ставки встановлено& го йому розряду (окладу).

Брак виробiв, що стався внаслiдок прихованого дефекту в об& роблюваному матерiалi, а також брак не з вини працiвника, ви& явлений пiсля приймання виробу органом технiчного контролю, оплачується цьому працiвниковi нарiвнi з придатними виробами.

Повний брак з вини працiвника оплатi не пiдлягає. Частко& вий брак з вини працiвника оплачується залежно вiд ступеня придатностi продукцiї за зниженими розцiнками (ст. 112 КЗпП).

Оплата працi при простоях. Час простою не з вини працiв& ника, якщо працiвник попередив власника або уповноважений

322

Модуль 5. Роздiл ХII

ним орган (бригадира, майстра, iнших посадових осiб) про по& чаток простою, оплачується з розрахунку не нижче 2/3 тариф& ної ставки встановленого працiвниковi розряду (окладу).

За час простою, коли виникла виробнича ситуацiя, небезпеч& на для життя чи здоров’я працiвника, або для людей, якi його оточують, i навколишнього природного середовища не з його ви& ни, за ним зберiгається середнiй заробiток.

Час простою з вини працiвника не оплачується (ст. 113 КЗпП).

На перiод освоєння нового виробництва (продукцiї) власник може провадити працiвникам доплату до попереднього середньо& го заробiтку на строк не бiльш як шiсть мiсяцiв (ст. 113 КЗпП).

На важких роботах, на роботах iз шкiдливими i небезпечни= ми умовами працi, на роботах з особливими природними геогра& фiчними i геологiчними умовами та умовами пiдвищеного ри& зику для здоров’я встановлюється пiдвищена оплата працi.

При переведеннi працiвника на iншу постiйну нижчеоплачу= вану роботу за працiвником зберiгається його попереднiй серед& нiй заробiток протягом двох тижнiв з дня переведення.

У тих випадках, коли в результатi перемiщення працiвника (частина друга ст. 32) зменшується заробiток з не залежних вiд нього причин, провадиться доплата до попереднього середнього заробiтку протягом двох мiсяцiв з дня перемiщення.

Питання для самоконтролю

1.Розкрийте поняття юридичного та економiчного змiсту за& робiтної плати. Який зараз розмiр мiнiмальної зарплати в Українi?

2.Що таке норма працi, назвiть її види. Пояснiть на прикла& дах.

3.Назвiть форми оплати працi та пояснiть їх застосування на прикладах.

4.Назвiть системи оплати працi? Наведiть приклади.

5.Якi є види вiдрядної системи оплати працi?

6.Якими критерiями користуються при встановленнi надба& вок до заробiтної плати?

7.Як здiйснюється розподiл заробiтку мiж членами бригади (при бригадному пiдрядi)?

8.Назвiть види та розкрийте сутнiсть методiв регулювання оплати працi.

Оплата працi

323

9.Який iснує порядок оплати працi при сумiсництвi та сумi& щеннi професiй i тимчасовому замiщеннi?

10.Який iснує порядок оплати надурочної роботи?

11.Який iснує порядок оплати роботи у святковi на неробочi днi?

12.Який iснує законодавчо встановлений порядок виплати зар& плати?

13.В яких випадках нараховується середньомiсячна заробiтна плата?

14.Якi виплати не враховуються при обчисленнi середньомi& сячної заробiтної плати?

15.Назвiть обмеження щодо вiдрахувань iз заробiтної плати.

Нормативнi акти i лiтература

1.Конституцiя України // ВВР України. — 1996. — № 30. — Ст. 141.

2.Кодекс законiв про працю України з постатейними матерiа& лами / Укладачi: В. С. Ковальський, Л. П. Ляшко. — К.: Юрiнком Iнтер, 2006. — С. 468—571.

3.Про оплату працi: Закон України вiд 24 березня 1995 року // ВВР України. — 1995. — № 17. — Ст. 121.

3.Про порядок введення в дiю Закону України «Про оплату пра& цi»: Постанова Верховної Ради України вiд 20 квiтня 1995 року // ВВР України. — 1995. — № 17. — Ст. 121.

4.Про Державний бюджет України на 2008 рiк: Закон України вiд 28 грудня 2007 року № 107 // ВВР України. — 2008. — № 5—6, 7—8. — Ст. 78.

5.Про впорядкування умов оплати працi працiвникiв установ, закладiв та органiзацiй окремих галузей бюджетної сфери: Поста& нова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 лютого 2001 року № 134 // Офiцiйний вiсник України. — 2001. — № 7.

6.Положення про оплату працi за час виробничого навчан& ня, переквалiфiкацiї або навчання iншим професiям: Затвердже& не постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 червня 1997 року

700 // Офiцiйний вiсник України. — 1997. — № 28.

7.Порядок обчислення середньої заробiтної плати: Затвердже& ний постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 8 лютого 1995 ро& ку № 100 // Зiбрання постанов України. — 1995. — № 4. — Ст. 111.

8.Генеральна угода мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України, всеукра& їнськими обєднаннями органiзацiй роботодавцiв i пiдприємцiв та все&

324

Модуль 5. Роздiл ХIII

українськими профспiлками i профоб’єднаннями на 2004—2005 ро& ки вiд 19 травня 2004 року // Урядовий кур’єр. — 2004. — № 92,

125.

9.Генеральна угода мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України, Конфе&

дерацiєю роботодавцiв України та всеукраїнськими профспiлка& ми i профоб’єднаннями на 2002—2003 роки вiд 16 сiчня 2002 року // Урядовий кур’єр. — 2002. — 22 березня.

10.Гудков А., Семикина М. Мотивация труда в современных условиях // Человек и труд. — 1995. — № 5. — С. 26— 29.

11.Дубовой П. Как разрабатывать тарифную сетку хозрасчетно&

го предприятия // Человек и труд. — 1993. — № 1.— С. 90—95.

12.Колот А. Зарубiжний досвiд матерiального стимулювання персоналу // Україна: аспекти працi. — 1998. — № 1. — С. 16—21.

13.Солдатенко М., Колот А. Полiтика заробiтної плати: потре&

би часу // Урядовий кур’єр. — 1998. — 12 листопада.

14.Тимофеев В. Социально&экономические условия и принци& пы государственного реформирования организации заработной пла& ты // Человек и труд. — 1995. — № 2. — С. 81— 83.

15.Гетьманцева Н. Спiввiдношення централiзованого i локаль&

ного методiв правового регулювання оплати працi // Право Украї& ни. — 1997. — № 12. — С. 66—70.

Ðîçäië ÕIII

ГАРАНТI¯ I КОМПЕНСАЦI¯

§1. Гарантiйнi виплати

та доплати

Воснову переважної частини норм трудового законо& давства покладено змiст, який передбачає захист працiвникiв, створення їм певних гарантiй, якi частково реалiзовуються че& рез гарантiйнi виплати та доплати.

Гарантiйнi виплати — це передбаченi законом виплати гро= шових сум з метою запобiгання втратам у заробiтку працiвни= ка за час, коли вiн з поважних причин фактично був звiльнений вiд виконання трудових обов’язкiв на постiйному робочому мiсцi.

Вони встановленi з метою охорони матерiальних iнтересiв пра& цiвникiв. Їх основне призначення — забезпечити збереження нор&

Гарантiї i компенсацiї

325

мального рiвня життя працiвникiв у перiоди, коли вони у випад& ках, передбачених законом, не працюють, встановити для пра& цiвникiв гарантiї соцiального захисту. Це може бути повне чи часткове збереження їх заробiтку при невиконаннi трудових обо& в’язкiв на постiйному робочому мiсцi з поважних причин, визна& чених в законi.

Гарантiйнi виплати встановлюються в таких випадках.

1.Виплата заробiтку за час простою працiвника не з його вини та при освоєннi нового виробництва (ст. 113 КЗпП, ст. 7 Закону України «Про охорону працi»).

2.Виплата середнього заробiтку працiвникам за час виконан& ня державних або громадських обов’язкiв: при здiйсненнi вибор& чого права; при виконаннi депутатських обов’язкiв; за участь у роботi з’їздiв, конференцiй профспiлкових та iнших громадських органiзацiй; у зв’язку з викликом як свiдка, експерта, народного засiдателя, громадського захисника або обвинувача в органи дi& знання, попереднього слiдства, в прокуратуру, суд та iн. (ст. 119 КЗпП).

3.Виплата заробiтної плати працiвникам, якi переїжджають на роботу в iншу мiсцевiсть, за час збирання в дорогу, пере& бування у дорозi та влаштування на новому мiсцi (до 6 днiв, ст. 120 КЗпП).

4.Виплата середньої заробiтної плати працiвникам за час перебування у службовому вiдрядженнi (ст. 121 КЗпПУ) (за працiвником зберiгається мiсце роботи (посада) та його заборо& нено звiльняти чи переводити).

5.Виплата середнього заробiтку працiвникам, направленим на пiдвищення квалiфiкацiї з вiдривом вiд виробництва за весь час навчання (ст. 122 КЗпП).

6.Виплата середнього заробiтку за час перебування в медич& них установах з метою обстеження працiвникiв згiдно iз стаття& ми 123,169 i 191, КЗпП.

7.Виплата середнього заробiтку донорам за днi обстеження

взакладах охорони здоров’я i здавання кровi для переливання (ст. 124 КЗпПУ, ст. 9 Закон України «Про донорство кровi та її компонентiв» вiд 23 червня 1995 р.).

8.Виплата рацiоналiзаторам i винахiдникам середнього за& робiтку за днi звiльнення вiд виконання основних трудових обо& в’язкiв пiд час впровадження їх винаходiв, корисних моделей, рацiоналiзаторських пропозицiй та iн. (ст. 126 КЗпП).

326

Модуль 5. Роздiл ХIII

9.Виплата середнього заробiтку незалежним посередникам, членам примирних комiсiй та трудових арбiтражiв за час робо& ти у примирних органах (ст. 14 Закону України «Про порядок вирiшення колективних трудових спорiв (конфлiктiв)»).

10.Оплата щорiчних основних i додаткових вiдпусток (ст. 21 Закону України «Про вiдпустки»). До гарантiйних виплат мож& на вiднести також оплату днiв затримки розрахунку зi звiльне& ним працiвником, оплату вимушеного прогулу працiвника при незаконному звiльненнi чи переведеннi працiвника та iн.

Трудове законодавство крiм гарантiйних виплат передбачає для деяких категорiй працiвникiв гарантiйнi доплати — грошовi суми, що виплачуються працюючим понад заробленi ними кош& ти згiдно з чинним законодавством. До основних видiв вiдно& сять такi доплати:

а) неповнолiтнiм працiвникам за час скорочення тривалостi їх роботи (ст. 194 КЗпП);

б) працiвникам, якi працюють у холодну пору року на вiд& критому повiтрi (за час перерв для зiгрiвання, що входять у ро& бочий час);

в) вантажникам та iншим категорiям працiвникiв (за час пе& рерв для вiдпочинку, що входять у робочий час);

г) за перерви в роботi матерям, що мають дiтей вiком до пiв& тора року, для годування дитини (ст. 183 КЗпП);

д) за нижче оплачувану роботу при постiйному переведеннi працiвника (протягом двох тижнiв — ст. 114 КЗпП), при пере& мiщеннi — протягом двох мiсяцiв з дня перемiщення (статтi 32 i 114 КЗпП);

є) за час переведення на легшу роботу вагiтних жiнок i жi& нок, якi мають дiтей вiком до 3 рокiв (ст. 178 КЗпП — постiйно); ж) за час переведення працiвникiв за станом здоров’я на лег& шу роботу (ст. 170 КЗпП — два тижнi, в окремих випадках — на

весь перiод) та iн.

Гарантiї для працiвникiв, обраних на виборнi посади та на час виконання ними державних або громадських обов’язкiв.

Законодавство передбачає для працiвникiв гарантiї при ви& конаннi ними державних або громадських обов’язкiв. Визначе& нi у статтях 118,119 i 252 КЗпП працiвники, обранi до складу виборних профспiлкових органiв i не звiльненi вiд роботи, не можуть бути пiдданi дисциплiнарному стягненню без поперед&

Гарантiї i компенсацiї

327

ньої згоди органу, членами якого вони є; керiвники профспiл& кових органiв у пiдроздiлах пiдприємства — без попередньої згоди вiдповiдного профспiлкового органу на пiдприємствi, а ке& рiвники профспiлкових органiв на пiдприємствi, профорганiза& тори — органу вiдповiдного профспiлкового об’єднання.

Працiвникам пiдприємств, установ, органiзацiй, обраним до складу виборних профспiлкових органiв, гарантуються можли& востi для здiйснення їх повноважень.

Змiна умов трудового договору, оплати працi, притягнення до дисциплiнарної вiдповiдальностi працiвникiв, якi є членами виборних профспiлкових органiв, допускається лише за попе& редньою згодою виборного профспiлкового органу, членами яко& го вони є.

Звiльнення членiв виборного профспiлкового органу пiд& приємства, установи, органiзацiї (у тому числi структурних пiд& роздiлiв), його керiвникiв, профспiлкового представника (там, де не обирається виборний орган професiйної спiлки), крiм ви& падкiв додержання загального порядку, допускається за наяв& ностi попередньої згоди виборного органу, членами якого во& ни є, а також вищого виборного органу цiєї професiйної спiлки (об’єднання професiйних спiлок).

Звiльнення з iнiцiативи власника або уповноваженого ним органу працiвникiв, якi обиралися до складу профспiлкових орга& нiв пiдприємства, установи, органiзацiї, не допускається протя= гом року пiсля закiнчення строку, на який обирався цей склад (крiм випадкiв повної лiквiдацiї пiдприємства, установи, орга& нiзацiї, виявленої невiдповiдностi працiвника займанiй посадi або виконуванiй роботi у зв’язку iз станом здоров’я, що пере& шкоджає продовженню даної роботи, або вчинення працiвником дiй, за якi законом передбачена можливiсть звiльнення з роботи чи служби). Така гарантiя не надається працiвникам у разi до& строкового припинення повноважень у цих органах у зв’язку з неналежним виконанням своїх обов’язкiв або за власним ба& жанням, за винятком випадкiв, якщо це пов’язано iз станом здо& ров’я.

Працiвникам, звiльненим у зв’язку з обранням їх до скла& ду виборних профспiлкових органiв, пiсля закiнчення строку їх повноважень надається попередня робота (посада) або за зго& дою працiвника iнша рiвноцiнна робота (посада).

328

Модуль 5. Роздiл ХIII

Членам виборних профспiлкових органiв, не звiльненим вiд своїх виробничих чи службових обов’язкiв, надається на умо& вах, передбачених колективним договором, вiльний вiд роботи час iз збереженням середньої заробiтної плати для участi в кон& сультацiях i переговорах, виконання iнших громадських обов’яз& кiв в iнтересах трудового колективу, а також на час участi в ро& ботi виборних профспiлкових органiв, але не менш як 2 години на тиждень.

На час профспiлкового навчання працiвникам, обраним до складу виборних профспiлкових органiв пiдприємства, уста& нови, органiзацiї, надається додаткова вiдпустка тривалiстю до 6 календарних днiв iз збереженням середньої заробiтної плати за рахунок власника або уповноваженого ним органу.

За працiвниками, обраними до складу виборних органiв профспiлкової органiзацiї, що дiє на пiдприємствi, в установi, органiзацiї, зберiгаються соцiальнi пiльги та заохочення, вста& новленi для iнших працiвникiв за мiсцем роботи вiдповiдно до законодавства. На пiдприємствi за рахунок його коштiв цим пра& цiвникам можуть бути наданi додатковi пiльги, якщо це перед& бачено колективним договором (ст. 252 КЗпП).

Звiльнення з iнiцiативи власника або уповноваженого ним органу працiвникiв, якi обирались до складу профспiлкових ор& ганiв, не допускається протягом одного року пiсля закiнчення виборних повноважень, крiм випадкiв повної лiквiдацiї пiдпри& ємства або вчинення працiвником винних дiй, за якi законодав& ством передбачена можливiсть звiльнення (пункти 3, 4, 7 i 8 ст. 40 i ст. 41 КЗпП).

Згiдно iз ст. 118 КЗпП працiвникам, звiльненим вiд роботи внаслiдок обрання їх на виборнi посади в державних органах, а також у партiйних, профспiлкових, кооперативних та iнших гро& мадських органiзацiях, надається пiсля закiнчення їх повнова& жень за виборною посадою попередня робота (посада), а в разi її вiдсутностi — iнша рiвноцiнна робота (посада) на тому само& му або, за згодою працiвника, на iншому пiдприємствi, в устано& вi, органiзацiї.

Вiдповiдно до ст. 119 КЗпП на час виконання державних або громадських обов’язкiв, якщо за чинним законодавством Украї& ни цi обов’язки можуть здiйснюватись у робочий час, працiвни& кам гарантується збереження мiсця роботи (посади) i середнього заробiтку. Працiвникам, якi залучаються до виконання обов’яз&

Гарантiї i компенсацiї

329

кiв, передбачених Законами України «Про загальний вiйсько& вий обов’язок i вiйськову службу» i «Про альтернативну (невiй& ськову) службу», надаються гарантiї та пiльги вiдповiдно до цих законiв. Призваним на вiйськову (альтернативну) службу ви& плачується вихiдна допомога у розмiрi двомiсячної заробiтної плати (ст. 44 КЗпП), за звiльненими з вiйськової (альтернатив& ної) служби зберiгається попередня робота (посада), яку вико& нував (займав) працiвник до призову; протягом двох рокiв пiсля звiльнення зi служби, працiвники користуються переважним правом залишення на роботi при скороченнi чисельностi або штату (ст. 42 КЗпП).

Гарантiї для працiвникiв, що направляються на обстеження до медичного закладу, i донорiв кровi та її компонентiв.

Цi гарантiї визначенi у статтях 123 i 124 КЗпП та окремим законодавством. За час перебування в медичному закладi на об& стеженнi за працiвниками, зобов’язаними проходити таке обсте& ження (статтi 169 i 191 КЗпП), зберiгається середнiй заробiток за мiсцем роботи.

За працiвниками&донорами зберiгається середнiй заробiток за днi обстеження в закладах охорони здоров’я i здавання кровi для переливання. Цим працiвникам безпосередньо пiсля кожно& го дня здавання кровi для переливання надається день вiдпочин& ку зi збереженням середнього заробiтку. На бажання працiвни& ка цей день приєднується до щорiчної вiдпустки.

Вiдповiдно до Закону України «Про донорство кровi та її ком& понентiв» вiд 23 червня 1995 р. у день здавання кровi донор за& безпечується безкоштовним снiданком та обiдом або ж вiдпо& вiдний заклад охорони здоров’я вiдшкодовує донору готiвкову вартiсть вiдповiдних наборiв харчування. Пiдставою для надан& ня вiдповiдних пiльг є довiдки, виданi донору за мiсцем медич& ного обстеження чи здавання кровi та (або) її компонентiв.

Народному депутату пiсля закiнчення строку його повнова& жень чи дострокового їх припинення за особистою заявою на& дається попередня робота, а в разi неможливостi (лiквiдацiя пiд& приємства) вiн зараховується до кадрового резерву державної служби або в системi вiдповiдного вiдомства, де працював для замiщення посади, що вiдповiдає його професiйному рiвню, з урахуванням рангу державного службовця. Можуть бути й iншi випадки гарантiйних виплат: при здiйсненнi виборчого права, участi у справi як свiдка, експерта тощо.

330

Модуль 5. Роздiл ХIII

§2. Компенсацiйнi виплати

та їх види

Окрiм гарантiйних виплат законодавство передбачає та& кож компенсацiйнi виплати з метою захисту працiвникiв та ство& рення їм нормальних умов працi.

Компенсацiйнi виплати — це суми, якi виплачуються пра= цiвникам зверх заробiтної плати для компенсацiї пiдвищених ви= трат, пов’язаних з виконанням ними трудових обов’язкiв. Фак& тично законодавець передбачає вiдшкодування працiвнику по& несених ним витрат, пов’язаних з виконанням функцiональних обов’язкiв.

Види компенсацiйних виплат:

компенсацiї при переїздi в iншу мiсцевiсть у зв’язку з пе& реведенням, прийняттям або направленням на роботу (ст. 120 КЗпП) найчастiше надаються у випадках переїзду молодих спе& цiалiстiв чи робiтникiв пiсля закiнчення навчального закладу згiдно з направленням (за розподiлом) та переведеннi працiвни& кiв в iншу мiсцевiсть. Працiвникам при переведеннi їх на iншу роботу, коли це пов’язано з переїздом в iншу мiсцевiсть, випла& чуються: вартiсть проїзду працiвника i членiв його сiм’ї; витра& ти по перевезенню майна; добовi за час перебування в дорозi; одноразова допомога на самого працiвника i на кожного члена сiм’ї, який переїжджає; заробiтна плата за днi збору в дорогу i влаштування на новому мiсцi проживання, але не бiльше шести днiв, а також за час перебування в дорозi.

Працiвникам, якi переїжджають у зв’язку з прийняттям їх (за попередньою домовленiстю) на роботу в iншу мiсцевiсть, ви& плачуються компенсацiї i надаються гарантiї, зазначенi в части& нi другiй ст. 120 КЗпП, крiм виплати одноразової допомоги, яка цим працiвникам може бути виплачена за погодженням сторiн. Розмiри компенсацiї, порядок їх виплати та надання гарантiй особам, зазначеним у частинах другiй i третiй цiєї статтi, а та& кож гарантiї i компенсацiї особам при переїздi їх в iншу мiсце& вiсть у зв’язку з направленням на роботу в порядку розподi& лу пiсля закiнчення навчального закладу, аспiрантури, клiнiчної ординатури або в порядку органiзованого набору, встановлю& ються законодавством;

компенсацiї при службових вiдрядженнях (ст. 121 КЗпП) (за перiод перебування працiвника у вiдрядженнi йому випла&

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]