Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

TrPravo

.pdf
Скачиваний:
48
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.59 Mб
Скачать

Трудовий договiр

231

ном здоров’я), то це розглядається як невиконання роботодав& цем обов’язку щодо працевлаштування1.

Однiєю з пiдстав припинення трудового договору, де осно& вою є юридичний факт&дiя, що безпосередньо залежить вiд во& левиявлення сторiн трудового договору, i де реалiзується прин& цип рiвноправностi суб’єктiв трудових правовiдносин, є п. 1 ст. 36 КЗпП України, в якому зазначено, що трудовий договiр може бути припинений за угодою його сторiн. Iнiцiатива про припи& нення трудового договору за цiєю пiдставою може виходити вiд будь&якої зi сторiн трудового договору. Водночас на паритетних началах повинна бути дана згода iншої сторони. Для того, щоб трудовий договiр вважався припиненим за п. 1 ст. 36 КЗпП України, необхiдно, щоб сторони домовилися про припинення трудового договору саме за цiєю пiдставою та досягли домовле& ностi також про строк припинення трудового договору (в окре& мих випадках, про iншi умови його розiрвання, наприклад про певнi гарантiї та компенсацiї працiвнику). Зазначенi умови по& виннi бути закрiпленi письмово. Пiсля закрiплення умов одно& стороння вiдмова не допускається i можлива лише при взаєм& нiй згодi роботодавця i працiвника. В iншому випадку будь&яка iз сторiн може поновлювати свої права в судi.

При переведеннi працiвника за його згодою на iнше пiдприE ємство та перехiд на виборну посаду (п. 5 ст. 36 КЗпП України) основою є також юридичний факт&дiя, що залежить вiд волеви& явлення сторiн трудового договору. В зазначеному пунктi ст. 36 передбачено двi пiдстави для припинення трудового договору.

На практицi, в бiльшостi випадкiв iнiцiатором виступає пра& цiвник. Переведення працiвника за його згодою на iнше пiдпри& ємство є однiєю з пiдстав припинення трудового договору. При цьому не має значення за чиєю iнiцiативою воно здiйснюється. Основними умовами при цьому є: наявнiсть згоди працiвника на переведення, взаємна згода про переведення мiж роботодав& цями за попереднiм та новим мiсцем роботи. За процедурою: роботодавець за новим мiсцем роботи дає працiвнику гарантiй= ний лист, в якому зазначається: на яку посаду приймають пра& цiвника (можуть вказуватись деталi) та термiн його дiї. Робото&

1 Трудове право України: Академiчний курс: Пiдруч. для студ. юрид. спец. вищ. навч. закл. / П. Д. Пилипенко, В. Я. Бурак, З. Я. Козак та iн.; За ред. П. Д. Пилипенка. — К.: Видавничий Дiм «Iн Юре», 2006. — С. 224.

232

Модуль 3. Роздiл IX

давець за попереднiм мiсцем роботи (за умови згоди) на основi гарантiйного листа видає наказ, у якому обов’язково зазнача& ється про припинення трудового договору у зв’язку з переве& денням працiвника iз зазначенням пiдприємства, куди вiн пере& водиться.

Перехiд працiвника на виборну посаду вважається пiдста& вою для припинення трудового договору лише у тому випадку, коли вiн обраний на цю посаду вiдповiдно до чинного законо& давства. Основними умовами при цьому є: для зайняття вiдпо& вiдної посади передбачено проведення виборiв або конкурсу на зайняття вакантної посади.

У разi вiдмови працiвника вiд переведення на роботу в iншу

мiсцевiсть разом з пiдприємством та вiдмови його вiд продовE ження роботи у зв’язку iз змiною iстотних умов працi також передбачено двi самостiйнi пiдстави для припинення трудового договору (п. 6 ст. 36 КЗпП України). При переведеннi на робо& ту в iншу мiсцевiсть разом з пiдприємством змiнюється одна iз iстотних умов трудового договору — мiсцевiсть (вiдбувається змiна мiсцезнаходження конкретного пiдприємства). До основ& них правил при переведеннi вiдноситься згода працiвника. Ось чому при перемiщеннi пiдприємства в iншу мiсцевiсть необхiд& на взаємна згода сторiн трудового договору. Водночас вiдмова працiвника вiд такого переведення унеможливлює його роботу на даному пiдприємствi i тому трудовий договiр з ним припи& няється. На практицi, як правило, разом з пiдприємством пере& їжджають керiвники пiдприємства, провiднi спецiалiсти та пра& цiвники, яким створюють вагомi соцiальнi гарантiї за новим мiс& цем роботи.

Вiдмова вiд продовження роботи у зв’язку iз змiною iстот& них умов працi на сьогоднi є досить поширеною пiдставою при& пинення трудового договору. Змiна iстотних умов працi обо& в’язково повинна зумовлюватись змiнами в органiзацiї вироб& ництва i працi. Окрiм того, особливiстю припинення трудового договору за цiєю пiдставою є те, що працiвник має бути письмово попереджений за два мiсяцi (ч. 3 ст. 32 КЗпП України). У тих випадках, коли пiдстави для змiни iстотних умов працi фактич& но iснують, але працiвник, який вiдмовився вiд продовжен& ня роботи, не був попереджений за два мiсяцi про їх змiну або звiльнений до закiнчення цього термiну пiсля попередження, суд вiдповiдно змiнює дату звiльнення.

Трудовий договiр

233

Пiдстави, передбаченi контрактом (п. 8 ст. 36 КЗпП України) не деталiзованi чинним трудовим законодавством, хоча встано& влення їх передбачено у ч. 3 ст. 21 КЗпП України. Закон надає право сторонам контракту встановлювати додатковi пiдстави для його дострокового припинення, крiм тих, що передбаче& нi статтями 7, 28, 36—41, 45 КЗпП України i можуть бути засто& сованi. Тому вiн припиняється з пiдстав, зазначених у само& му контрактi. На практицi пiдставами розiрвання контракту можуть бути: розголошення комерцiйної таємницi, невиконан& ня соронами взятих на себе зобов’язань, пiдрив iмiджу установи (з деталiзацiєю поняття), нанесення значної матерiальної шко& ди (з її вiдшкодуванням) та iн. Однак у наказi про звiльнення не вказується пiдстава конкретного контракту, а записується узагальнена пiдстава, сформульована у п. 8 ст. 36 КЗпП. В конт& рактi сторони можуть зменшити кiлькiсть пiдстав для звiльнен& ня, передбачених законодавством (як покращення умов).

Згiдно з Положенням про порядок укладення контрактiв при прийняттi (найманнi) на роботу працiвникiв, затвердженим по& становою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 березня 1994 р. № 170, за два мiсяцi до закiнчення строку чинностi контракту за угодою сторiн його може бути продовжено або укладено на но& вий строк (п. 24). При укладеннi до контракту можуть бути вне& сенi новi умови. У разi, якщо сторони або одна зi сторiн не ба& жають або не мають можливостi продовжити контракт з працiв& ником, вони повиннi за два мiсяцi до закiнчення дiї контракту попередити про це iншу сторону, щоб дати можливiсть вiдпо& вiдно працiвниковi знайти роботу, а роботодавцевi — пiдшукати iншого фахiвця. Сторони можуть погодити й особливий поря& док його припинення.

Розiрвання трудового договору з iнiцiативи працiвника.

Право кожної особи на працю реалiзується не тiльки через можливiсть працювати на пiдприємствi, в установi, органiзацiї за вибраною професiєю, спецiальнiстю (залежно вiд її фiзичних чи iнтелектуальних здiбностей), а й через гарантiю безперешкод& ного звiльнення з iнiцiативи працiвника з роботи з дотриман& ням встановленого законодавством порядку в iнтересах обох сторiн.

Працiвник має право розiрвати трудовий договiр, укладе& ний на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижнi (ст. 38 КЗпП України).

234

Модуль 3. Роздiл IX

Протягом строку попередження жодна iз сторiн трудового до& говору не має права в односторонньому порядку розiрвати його.

У разi, коли заява працiвника про звiльнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливiстю продовжувати ро& боту (переїзд на нове мiсце проживання; переведення чоловiка або дружини на роботу в iншу мiсцевiсть; вступ до навчального закладу; неможливiсть проживання у данiй мiсцевостi, пiдтвер& джена медичним висновком; вагiтнiсть; догляд за дитиною до до& сягнення нею чотирнадцятирiчного вiку або за дитиною&iнва& лiдом; догляд за хворим членом сiм’ї вiдповiдно до медичного висновку або iнвалiдом I групи; вихiд на пенсiю; прийняття на роботу за конкурсом; з iнших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розiрвати трудовий договiр у строк, про який просить працiвник.

Якщо працiвник пiсля закiнчення строку попередження про звiльнення не залишив роботи i не вимагає розiрвання трудово& го договору, власник або уповноважений ним орган не вправi звiльнити його за поданою ранiше заявою, яку може в будь&який момент протягом 14 днiв забрати, крiм випадкiв, коли на його мiсце запрошено iншого працiвника, якому вiдповiдно до зако& нодавства не може бути вiдмовлено в укладеннi трудового дого& вору (наприклад, при переведеннi — надання гарантiйного листа; укладення договору з iншим працiвником iз зазначенням при& ступити до роботи з наступного дня, пiсля закiнчення 14&денно& го попередження).

Працiвник має право у визначений ним строк розiрвати тру& довий договiр за власним бажанням, якщо власник або уповно& важений ним орган не виконує законодавство про працю, умо& ви колективного чи трудового договору.

Вiдповiдно до ст. 39 КЗпП строковий трудовий договiр пiд& лягає розiрванню достроково на вимогу працiвника в разi: а) його хвороби чи iнвалiдностi, якi перешкоджають виконанню роботи за договором; б) порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору; в) у випадках, передбачених ч. 1 ст. 38 КЗпП України.

Загальнi та додатковi пiдстави розiрвання трудового до говору з iнiцiативи власника або уповноваженого ним органу.

Стаття 43 Конституцiї України гарантує громадянам захист вiд незаконного звiльнення. Тому трудовий договiр, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договiр до

Трудовий договiр

235

закiнчення строку його чинностi можуть бути розiрванi власни& ком або уповноваженим ним органом лише у визначених зако& нодавством випадках.

Загальнi пiдстави розiрвання трудового договору (ст. 40 КЗпП України):

1)змiна в органiзацiї виробництва i працi, в тому числi лiк& вiдацiя, реорганiзацiя, банкрутство або перепрофiлювання пiд& приємства, установи, органiзацiї, скорочення чисельностi або шта& ту працiвникiв;

2)виявлена невiдповiднiсть працiвника займанiй посадi або виконуванiй роботi внаслiдок недостатньої квалiфiкацiї або ста& ну здоров’я, якi перешкоджають продовженню даної роботи, скасування допуску до державної таємницi, якщо виконання покладених на нього обов’язкiв, вимагає доступу до державної таємницi;

3)систематичне невиконання працiвником без поважних при& чин обов’язкiв, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрiшнього трудового розпорядку, якщо до пра& цiвника ранiше застосовувалися заходи дисциплiнарного чи гро& мадського стягнення;

4)прогул (у тому числi вiдсутнiсть на роботi бiльше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин;

5)нез’явлення на роботу протягом бiльш як чотирьох мi& сяцiв пiдряд внаслiдок тимчасової непрацездатностi, не врахо& вуючи вiдпустки по вагiтностi i пологах, якщо законодавством не встановлений тривалiший строк збереження мiсця роботи (посади) при певному захворюваннi. За працiвниками, якi втра& тили працездатнiсть у зв’язку з трудовим калiцтвом або про& фесiйним захворюванням, мiсце роботи (посада) зберiгаєть& ся до вiдновлення працездатностi або встановлення iнвалiд& ностi;

6)поновлення на роботi працiвника, який ранiше викону& вав цю роботу;

7)поява на роботi в нетверезому станi, у станi наркотичного або токсичного сп’янiння;

8)вчинення за мiсцем роботи розкрадання (в тому числi дрiбного) майна власника, встановленого вироком суду, що на& брав законної сили чи постановою органу, до компетенцiї якого входить накладення адмiнiстративного стягнення або застосу& вання заходiв громадського впливу.

236

Модуль 3. Роздiл IX

Звiльнення з пiдстав, зазначених у пунктах 1, 2 i 6 ст. 40 КЗпП України, допускається, якщо неможливо перевести пра& цiвника, за його згодою, на iншу роботу. Не допускається звiль& нення працiвника з iнiцiативи роботодавця в перiод його тим& часової непрацездатностi (крiм звiльнення за п. 5 ст. 40 КЗпП), а також у перiод перебування працiвника у вiдпустцi. Це прави& ло не поширюється на випадок повної лiквiдацiї пiдприємства, установи, органiзацiї.

Крiм пiдстав, передбачених ст. 40 КЗпП України, трудовий договiр з iнiцiативи власника або уповноваженого ним органу може бути розiрваний також в iнших випадках. Такими є додат& ковi пiдстави розiрвання трудового договору, якi поширюються лише на окремi категорiї працiвникiв залежно вiд їх посади чи особливостей функцiональних обов’язкiв.

Додатковi пiдстави розiрвання трудового договору (ст. 41 КЗпП України):

1)одноразове грубе порушення трудових обов’язкiв керiв& ником пiдприємства, установи, органiзацiї всiх форм власнос& тi (фiлiї, представництва, вiддiлення та iншого вiдокремленого пiдроздiлу), його заступниками, головним бухгалтером пiдпри& ємства, установи, органiзацiї, його заступниками, а також служ& бовими особами митних органiв, державних податкових iнспек& цiй, яким присвоєно персональнi звання, i службовими особами державної контрольно&ревiзiйної служби та органiв державного контролю за цiнами;

11)виннi дiї керiвника пiдприємства, установи, органiзацiї, внаслiдок чого заробiтна плата виплачується несвоєчасно або в розмiрах нижчих вiд установленого законом розмiру заробiтної плати;

2)виннi дiї працiвника, який безпосередньо обслуговує гро& шовi, товарнi або культурнi цiнностi, якщо цi дiї дають пiдстави для втрати довiр’я до нього з боку власника або уповноважено& го ним органу;

3)вчинення працiвником, який виконує виховнi функцiї, амо& рального проступку, не сумiсного з продовженням даної роботи.

Розiрвання договору у випадках, передбачених цiєю стат& тею, провадиться з додержанням вимог ч. 3 ст. 40, а у випадках, передбачених пунктами 2 i 3 — також вимог ст. 43 КЗпП Украї& ни (за попередньою згодою виборного органу первинної проф& спiлкової органiзацiї (профспiлкового представника)).

Трудовий договiр

237

Обмеження звiльнення з роботи окремих категорiй працiв= никiв.

Заборонено звiльняти працiвникiв з iнiцiативи власника:

у разi їх тимчасової непрацездатностi, крiм п. 5 ст. 40 КЗпП України — вiдсутнiсть на роботi працiвника бiльше чотирьох мiсяцiв пiдряд внаслiдок тимчасової непрацездатностi та iн.;

пiд час перебування працiвникiв у вiдпустцi, на вiйсько& вих зборах, вiдрядженнi та в iнших випадках, коли за ними збе& рiгається робоче мiсце;

вагiтних жiнок i жiнок, якi мають дiтей вiком до трьох (до шести) рокiв (за ст. 184 КЗпП України), крiм випадкiв лiквiда& цiї пiдприємства з працевлаштуванням;

одиноких матерiв та батькiв при наявностi дитини вiком до 14 рокiв або дитини&iнвалiда, крiм випадкiв лiквiдацiї пiдпри& ємства з обов’язковим працевлаштуванням;

неповнолiтнiх осiб без згоди вiдповiдного органу в спра& вах неповнолiтнiх;

працiвникiв, обраних до вибраних органiв первинної проф& спiлкової органiзацiї (без дозволу вiдповiдних профспiлкових органiв);

депутатiв мiсцевих рад (без згоди вiдповiдних органiв).

Особливостi розiрвання трудового договору з iнiцiативи

роботодавця за загальними пiдставами (ст. 40 КЗпП України):

Пiдстави та порядок розiрвання трудового договору у зв’язку зi змiнами в органiзацiї виробництва i працi.

Трудовий договiр, укладений на невизначений строк, а та& кож строковий трудовий договiр до закiнчення строку його чин& ностi можуть бути розiрванi власником або уповноваженим ним органом у разi змiн в органiзацiї виробництва i працi, в тому чис& лi лiквiдацiї, реорганiзацiї, банкрутства або перепрофiлювання пiдприємства, установи, органiзацiї скорочення чисельностi або штату працiвникiв (п. 1 ст. 40 КЗпП України). Про вивiльнення працiвникiв персонально попереджають не пiзнiше нiж за два мiсяцi. Попереджуються працiвники, а не хтось окремо. При ви& вiльненнi працiвникiв у випадках змiн в органiзацiї виробниц& тва i працi враховується переважне право на залишення на ро& ботi вiдповiдно до ст. 42, ст. 492 КЗпП. Так, вiдповiдно до ст. 42 КЗпП при скороченнi чисельностi чи штату працiвникiв у зв’яз& ку зi змiнами в органiзацiї виробництва i працi переважне право на залишення на роботi надається працiвникам з бiльш висо&

238

Модуль 3. Роздiл IX

кою квалiфiкацiєю i продуктивнiстю працi. За рiвних умов про& дуктивностi працi i квалiфiкацiї перевага в залишеннi на роботi надається:

1)сiмейним — при наявностi двох i бiльше утриманцiв;

2)особам, в сiм’ї яких немає iнших працiвникiв iз самостiй&

ним заробiтком;

3)працiвникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному пiдприємствi, в установi, органiзацiї;

4)працiвникам, якi навчаються у вищих i середнiх спецiаль&

них навчальних закладах без вiдриву вiд виробництва;

5)учасникам бойових дiй, iнвалiдам вiйни та особам, на яких поширюється чиннiсть Закону України «Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соцiального захисту»;

6)авторам винаходiв, корисних моделей, промислових зра&

зкiв i рацiоналiзаторських пропозицiй;

7)працiвникам, якi дiстали на цьому пiдприємствi, в устано& вi, органiзацiї трудове калiцтво або професiйне захворювання;

8)особам з числа депортованих з України протягом п’яти

рокiв з часу повернення їх на постiйне мiсце проживання до України;

9)працiвникам з числа колишнiх вiйськовослужбовцiв строкової служби та осiб, якi проходили альтернативну (не& вiйськову) службу, протягом двох рокiв з дня звiльнення їх зi служби;

10)особам, що мають особливi трудовi заслуги перед Бать&

кiвщиною (ветерани працi та iн.);

11) особам, що постраждали вiд Чорнобильської катастро& фи 1 та 2 категорiї, а також лiквiдатори 3 категорiї.

Працiвник, з яким розiрвано трудовий договiр з пiдстав, передбачених п. 1 ст. 40 КЗпП України, крiм випадку лiквi& дацiї пiдприємства, установи, органiзацiї, протягом одного ро= ку має першочергове право на укладення трудового договору в разi поворотного прийняття на роботу, якщо власник або упо& вноважений ним орган приймає на роботу працiвникiв анало& гiчної квалiфiкацiї. Переважне право на укладення трудового договору в разi поворотного прийняття на роботу надається особам, зазначеним не тiльки у ст. 42 КЗпП України, а й в iн& ших випадках, передбачених колективним договором (ст. 421 КЗпП України).

Трудовий договiр

239

Розiрвання трудового договору допускається лише за попе& редньою згодою профспiлкового органу, крiм випадкiв лiквiда& цiї пiдприємства (ст. 43 КЗпП України).

Про вивiльнення працiвникiв персонально попереджають не пiзнiше нiж за два мiсяцi (ч. 3. ст. 32 та ч. 1 ст. 492 КЗпП України). Одночасно з попередженням про звiльнення у зв’язку зi змiнами в органiзацiї виробництва i працi роботодавець зобо& в’язаний запропонувати працiвниковi iншу роботу на тому ж пiд& приємствi, в установi, органiзацiї. У разi вiдсутностi роботи за вiдповiдною професiєю чи спецiальнiстю, а також у разi вiдмови працiвника вiд переведення на iншу роботу на тому ж пiдпри& ємствi, в установi, органiзацiї вiн за своїм розсудом звертається по допомогу до державної служби зайнятостi або працевлашто& вується самостiйно. Водночас власник або уповноважений ним орган зобов’язаний повiдомити державну службу зайнятостi про наступне вивiльнення працiвника iз зазначенням його професiї, спецiальностi, квалiфiкацiї та розмiру оплати працi.

Особливостi звiльнення з роботи в разi невiдповiдностi працiвника займанiй посадi або виконуванiй роботi, внаслi док недостатньої квалiфiкацiї або стану здоров’я та в разi скасування допуску до державної таємницi, якщо виконання покладених на нього обов’язкiв вимагає допуску до держав ної таємницi.

Трудовий договiр, укладений на невизначений строк, а та& кож строковий трудовий договiр до закiнчення строку його чин& ностi можуть бути розiрванi власником або уповноваженим ним органом у разi виявленої невiдповiдностi працiвника займанiй посадi або виконуванiй роботi внаслiдок недостатньої квалiфi& кацiї або стану здоров’я, якi перешкоджають продовженню да& ної роботи (п. 2 ст. 40 КЗпП України).

Розiрвання трудового договору допускається лише за попе& редньою згодою профспiлкового органу та скасування допуску до державної таємницi (ст. 43 КЗпП України).

Невiдповiднiсть займанiй посадi це нездатнiсть працiв= ника внаслiдок недостатньої квалiфiкацiї, стану здоров’я чи з iн= ших причин належним чином виконувати свої функцiональнi обо= в’язки, зазначенi у трудовому договорi чи контрактi. Цi причи& ни не залежать вiд волi працiвника, є об’єктивними i не можуть бути поставленi йому за провину.

240

Модуль 3. Роздiл IX

Доказування невiдповiдностi працiвника займанiй посадi чи виконуванiй роботi покладається на роботодавця. Доказами мо& жуть бути: брак продукцiї, яку виготовляє працiвник, грубi по& милки та недолiки в роботi, медичний висновок про стiйке зни& ження працездатностi особи iз зазначенням протипоказання за станом здоров’я виконувати доручену роботу, нездатнiсть ке& рiвника пiдприємства забезпечити належну дисциплiну працi у вiдповiднiй структурi, позбавлення спецiальних прав (прав во& дiя, машинiста, скасування допуску до державної таємницi (пев& ної форми), рiшення атестацiйної комiсiї (рекомендацiйний ха& рактер) та iн.).

Для доведення невiдповiдностi працiвника займанiй посадi (виконуванiй роботi) слiд керуватися квалiфiкацiйними довiд& никами посад (щодо службовцiв) i класифiкатором професiй (щодо робiтникiв).

Однак вiдсутнiсть диплому про освiту чи iнших документiв про квалiфiкацiю працiвника, понижена працездатнiсть (стан здоров’я) тощо не можуть бути доказом невiдповiдностi, якщо це не є обов’язковими умовами для виконання роботи, i працiв& ник належним чином її виконує.

При звiльненнi працiвника за п. 2 ст. 40 КЗпП України ро& ботодавець повинен, при наявностi вакантних мiсць (за згодою працiвника), запропонувати йому переведення на iнше мiсце ро& боти. При вiдмовi працiвника трудовий договiр розривається.

Особливостi звiльнення з роботи працiвника в разi си стематичного невиконання ним без поважних причин тру дових обов’язкiв.

Трудовий договiр, укладений на невизначений строк, а та& кож строковий трудовий договiр до закiнчення строку його чин& ностi можуть бути розiрванi роботодавцем у разi систематично& го невиконання працiвником без поважних причин обов’язкiв, покладених на нього трудовим договором або правилами внут& рiшнього трудового розпорядку, якщо до працiвника ранiше за& стосовувалися заходи дисциплiнарного чи громадського стяг& нення (п. 3 ст. 40 КЗпП України).

При звiльненнi за цiєю пiдставою роботодавець повинен вра= ховувати такi умови:

— порушення повинно стосуватися виконання трудових обо& в’язкiв працiвником (зазначених у трудовому договорi, контрак&

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]