Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

TrPravo

.pdf
Скачиваний:
48
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.59 Mб
Скачать

Час вiдпочинку

291

дою робiтника та за погодженням з профспiлковим або iншим уповноваженим на представництво трудовим колективом орга& ном у разi, коли надання щорiчної вiдпустки в ранiше зумовле& ний перiод може несприятливо вiдбитися на нормальному ходi роботи пiдприємства, та за умови, що частина вiдпустки трива& лiстю не менше 24 календарних днiв буде використана в поточ& ному робочому роцi.

Перенесення щорiчної вiдпустки та новий термiн її надання встановлюються за згодою мiж працiвником i власником або уповноваженим ним органом. Якщо причини, що зумовили пе& ренесення вiдпустки на iнший перiод, настали пiд час її викори& стання, то невикористана частина щорiчної вiдпустки надаєть& ся пiсля закiнчення дiї причин, якi її перервали, або за згодою сторiн переноситься на iнший перiод з додержанням вимог ст. 12 Закону України «Про вiдпустки».

Забороняється ненадання щорiчних вiдпусток повної три& валостi протягом двох рокiв пiдряд, а також ненадання їх про& тягом робочого року особам вiком до 18 рокiв i працiвникам, якi мають право на щорiчнi додатковi вiдпустки за роботу iз шкiд& ливими й важкими умовами чи з особливим характером працi.

Додатковi вiдпустки у зв’язку з навчанням.

Вiдповiдно до ст. 13 Закону України «Про вiдпустки» уч& ням, якi здобувають загальну середню освiту в середнiх загаль& ноосвiтнiх вечiрнiх (змiнних) школах, класах, групах з очною та заочною формами навчання при загальноосвiтнiх школах, нада& ється додаткова оплачувана вiдпустка на перiод складання:

1)випускних iспитiв в основнiй школi тривалiстю 10 кален& дарних днiв;

2)випускних iспитiв у старшiй школi — тривалiстю 23 ка& лендарнi днi;

3)перевiдних iспитiв в основнiй i старшiй школах — вiд 4 до 6 календарних днiв без урахування вихiдних.

Працiвникам, якi складають iспити екстерном за основну або старшу школу, надається додаткова оплачувана вiдпустка три& валiстю вiдповiдно 21 та 28 календарних днiв.

Вiдповiдно до ст. 14 Закону України «Про вiдпустки» пра& цiвникам, якi успiшно навчаються на вечiрнiх вiддiленнях про& фесiйно&технiчних закладiв освiти, надається додаткова опла& чувана вiдпустка для пiдготовки та складання iспитiв загальною тривалiстю 35 календарних днiв протягом року.

292

Модуль 4. Роздiл ХI

Вiдповiдно до ст. 15 Закону України «Про вiдпустки» пра& цiвникам, якi успiшно навчаються без вiдриву вiд виробництва у вищих закладах освiти з вечiрньою та заочною формами на& вчання, надаються такi додатковi оплачуванi вiдпустки:

1)на перiод настановних занять, виконання лабораторних робiт, складання залiкiв та iспитiв для тих, хто навчається на I та II курсах у вищих закладах освiти: першого та другого рiвнiв акредитацiї з вечiрньою формою навчання — 10 календарних днiв щорiчно, третього та четвертого рiвнiв акредитацiї з вечiр& ньою формою навчання — 20 календарних днiв щорiчно, не& залежно вiд рiвня акредитацiї з заочною формою навчання — 30 календарних днiв щорiчно;

2)на перiод настановних занять, виконання лабораторних робiт, складання залiкiв та iспитiв для тих, хто навчається на III i наступних курсах у вищих закладах освiти: першого та другого рiвнiв акредитацiї з вечiрньою формою навчання — 20 кален& дарних днiв щорiчно, третього та четвертого рiвнiв акредитацiї з вечiрньою формою навчання — 30 календарних днiв щорiчно, незалежно вiд рiвня акредитацiї з заочною формою навчання — 40 календарних днiв щорiчно;

3)на перiод складання державних iспитiв у вищих закладах освiти незалежно вiд рiвня акредитацiї — 30 календарних днiв;

4)на перiод пiдготовки та захисту дипломного проекту (ро& боти) студентам, якi навчаються у вищих закладах освiти з вечiр& ньою та заочною формами навчання першого та другого рiвнiв акредитацiї — два мiсяцi, i у вищих закладах освiти третього i четвертого рiвнiв акредитацiї — чотири мiсяцi.

Працiвникам, допущеним до складання вступних iспитiв в аспiрантуру з вiдривом або без вiдриву вiд виробництва, для пiд& готовки та складання iспитiв надається один раз на рiк додатко& ва оплачувана вiдпустка з розрахунку 10 календарних днiв на кожний iспит. Працiвникам, якi навчаються без вiдриву вiд ви& робництва в аспiрантурi та успiшно виконують iндивiдуальний план пiдготовки, надається додаткова оплачувана вiдпустка три& валiстю 30 календарних днiв, а також за їх бажанням протягом чотирьох рокiв навчання — один вiльний вiд роботи день на тиж& день з оплатою його в розмiрi 50 вiдсоткiв середньої заробiтної плати працiвника.

Для працiвникiв, якi навчаються у вищих закладах освiти з вечiрньою та заочною формами навчання, де навчальний процес

Час вiдпочинку

293

має свої особливостi, законодавством може встановлюватись iнша тривалiсть вiдпусток у зв’язку з навчанням.

Соцiальнi вiдпустки, їх види i порядок надання.

Вiдповiдно до ст. 17 Закону України «Про вiдпустки» на пiд& ставi медичного висновку жiнкам надається оплачувана вiдпус& тка у зв’язку з вагiтнiстю та пологами такою тривалiстю:

1)до пологiв — 70 календарних днiв;

2)пiсля пологiв — 56 календарних днiв (70 календарних

днiв — у разi народження двох i бiльше дiтей та у разi усклад& нення пологiв), починаючи з дня пологiв.

Жiнкам, якi усиновили новонароджених дiтей безпосередньо з пологового будинку, надається вiдпустка з дня усиновлення тривалiстю 56 календарних днiв (70 календарних днiв — при усиновленнi двох i бiльше дiтей).

Вiдповiдно до ст. 18 Закону України «Про вiдпустки» пiсля закiнчення вiдпустки у зв’язку з вагiтнiстю та пологами за ба& жанням жiнки їй надається вiдпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку.

Пiдприємство за рахунок власних коштiв може надавати жiн& кам частково оплачувану вiдпустку та вiдпустку без збережен& ня заробiтної плати для догляду за дитиною бiльшої тривалостi. Ця вiдпустка може бути використана повнiстю або частинами також батьком дитини, бабою, дiдом чи iншими родичами, якi фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла пiд опiку дитину. За бажанням жiнки або осiб, зазначе& них у ч. 3 ст. 18 ЗУ «Про вiдпустки», у перiод перебування їх у вiдпустцi для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. При цьому за ними зберiгається право на одержання допомоги в перiод вiдпустки для догляду за дитиною.

Вiдповiдно до ст. 1821 КЗпП та ст. 19 Закону України «Про вiдпустки» жiнцi, яка працює i має двох i бiльше дiтей вiком до 15 рокiв, або дитину&iнвалiда, або яка усиновила дитину, одино& кій матері щорiчно надається додаткова оплачувана вiдпустка тривалiстю 7 календарних днiв без урахування святкових і неро& бочих днів. Батьку, який виховує дитину без матерi (в тому числi й у разi тривалого перебування матерi в лiкувальному закладi), а також особi, яка взяла пiд опiку дитину, ця вiдпустка надаєть& ся на аналогiчних умовах.

294

Модуль 4. Роздiл ХI

Вiдповiдно до ст. 20 Закону України «Про вiдпустки» трива& лiсть вiдпустки у зв’язку з вагiтнiстю та пологами обчислюєть& ся сумарно i становить 126 календарних днiв (140 календарних днiв — у разi народження двох i бiльше дiтей та у разi усклад& нення пологiв). Вона надається повнiстю незалежно вiд кiль& костi днiв, фактично використаних до пологiв. До вiдпустки у зв’язку з вагiтнiстю та пологами власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за заявою жiнки приєднати щорiчну вiд& пустку незалежно вiд тривалостi її роботи в поточному робочо& му роцi.

Вiдпустка для догляду за дитиною до досягнення нею три& рiчного вiку надається за заявою жiнки або iнших осiб, зазначе& них у Законi України «Про вiдпустки», повнiстю або частково в межах установленого перiоду та оформляється наказом (розпо& рядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Особам, зазначеним у ч. 3 ст. 18 Закону України «Про вiд& пустки» (крiм осiб, якi усиновили чи взяли дитину пiд опiку у встановленому законодавством порядку), вiдпустка для догля& ду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку надається на пiдставi довiдки з мiсця роботи (навчання, служби) матерi ди& тини про те, що вона вийшла на роботу до закiнчення термi& ну цiєї вiдпустки i виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (iз зазначенням дати). Вiдпустка для догляду за ди& тиною до досягнення нею вiку трьох рокiв не надається працiв& никовi, якщо дитина перебуває на державному утриманнi. До& датковi вiдпустки працiвникам, якi мають дiтей, надаються по& над щорiчнi вiдпустки, передбаченi статтями 6, 7 i 8 Закону України «Про вiдпустки». Якщо дитина за станом здоров’я по& требує домашнього догляду, жiнцi надається вiдпустка без збе& реження заробiтної плати тривалiстю, визначеною у медичному висновку, але не бiльше як до досягнення дитиною шестирiчного вiку (ст. 179 КЗпП, п. 3 ст. 25 Закону України «Про вiдпустки»).

Вiдпустка без збереження заробiтної плати.

Вiдпустка без збереження заробiтної плати може надавати& ся в обов’язковому та договiрному порядку.

Вiдповiдно до ст. 25 Закону України «Про вiдпустки» вiд& пустка без збереження заробiтної плати за бажанням працiвни& ка надається в обов’язковому порядку:

1) матерi або батьку, який виховує дiтей без батька (мате& рi), в тому числi й у разi тривалого перебування матерi в лiку&

Час вiдпочинку

295

вальному закладi), що має двох i бiльше дiтей вiком до 15 ро& кiв або дитину&iнвалiда, — тривалiстю до 14 календарних днiв щорiчно;

2)чоловiковi, дружина якого перебуває у пiсляпологовiй вiд& пустцi, — тривалiстю до 14 календарних днiв;

3)матерi або iншим особам, зазначеним у ч. 3 ст. 18 та ч. 2 ст. 19 Закону України «Про вiдпустки», якщо дитина потре& бує домашнього догляду, тривалiстю, визначеною у медичному висновку, але не бiльш як до досягнення дитиною шестирiчного вiку;

4)ветеранам вiйни, особам, якi мають особливi заслуги пе& ред Батькiвщиною, та особам, на яких поширюється чиннiсть Закону України «Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх со& цiального захисту», — тривалiстю до 14 календарних днiв що& рiчно;

5)особам, якi мають особливi трудовi заслуги перед Батькiв& щиною, — тривалiстю до 21 календарного дня щорiчно;

6)пенсiонерам за вiком та iнвалiдам III групи — тривалiстю до 30 календарних днiв щорiчно;

7)iнвалiдам I та II груп — тривалiстю до 60 календарних днiв щорiчно;

8)особам, якi одружуються, — тривалiстю до 10 календар& них днiв;

9)працiвникам у разi смертi рiдних по кровi або по шлюбу: чоловiка (дружини), батькiв (вiтчима, мачухи), дитини (пасин& ка, падчерки), братiв, сестер — тривалiстю до 7 календарних днiв без урахування часу, необхiдного для проїзду до мiсця по& ховання та назад, iнших рiдних — тривалiстю до трьох календар& них днiв без урахування часу, необхiдного для проїзду до мiсця поховання та назад;

10)працiвникам для догляду за хворим, рiдним по кровi або по шлюбу, який за висновком медичного закладу потребує по& стiйного стороннього догляду, — тривалiстю, визначеною у ме& дичному висновку, але не бiльше 30 календарних днiв;

11)працiвникам для завершення санаторно&курортного лi& кування — тривалiстю, визначеною у медичному висновку;

12)працiвникам, допущеним до вступних iспитiв у вищi за& клади освiти, тривалiстю 15 календарних днiв без урахування часу, необхiдного для проїзду до мiсцезнаходження навчально& го закладу i назад;

296

Модуль 4. Роздiл ХI

13)працiвникам, допущеним до складання вступних iспитiв

васпiрантуру з вiдривом або без вiдриву вiд виробництва, а та& кож працiвникам, якi навчаються без вiдриву вiд виробництва в аспiрантурi та успiшно виконують iндивiдуальний план пiдго& товки, — тривалiстю, необхiдною для проїзду до мiсцезнахо& дження iншого закладу освiти або закладу науки i назад;

14)сумiсникам на термiн до закiнчення вiдпустки за основ& ним мiсцем роботи;

15)ветеранам працi — тривалiстю до 14 календарних днiв щорiчно;

16)працiвникам, якi використали за попереднiм мiсцем ро& боти щорiчну основну та додатковi вiдпустки, тривалiсть яких була меншою вiд 24 календарних днiв, i одержали за них грошо& ву компенсацiю, — тривалiстю до 24 календарних днiв у пер& ший рiк роботи на даному пiдприємствi, до настання шестимi& сячного термiну безперервної роботи.

Працiвникам, якi навчаються без вiдриву вiд виробництва в аспiрантурi, протягом четвертого року навчання надається за їх бажанням один вiльний вiд роботи день на тиждень без збере& ження заробiтної плати.

Вiдповiдно до ст. 26 Закону України «Про вiдпустки» за сi& мейними обставинами та з iнших причин працiвниковi може на& даватися вiдпустка без збереження заробiтної плати на термiн, обумовлений угодою мiж працiвником та власником або упов& новаженим ним органом, але не бiльше 15 календарних днiв на рiк. У порядку, визначеному колективним договором, власник або уповноважений ним орган у разi простою пiдприємства з не залежних вiд працiвникiв причин може надавати вiдпуст& ку без збереження заробiтної плати або з частковим її збере& женням.

§4. Оплата

вiдпусток

Порядок оплати вiдпусток регулюється ст. 21 Закону України «Про вiдпустки». Заробiтна плата працiвникам за час вiдпустки виплачується не пiзнiше нiж за три днi до її початку. Порядок обчислення заробiтної плати працiвникам за час що& рiчної вiдпустки, додаткових вiдпусток у зв’язку з навчанням, творчої вiдпустки, додаткової вiдпустки працiвникам, якi ма&

Час вiдпочинку

297

ють дiтей, та компенсацiї за невикористанi вiдпустки, встанов& люється КМ України (постанова КМ України вiд 8 лютого 1995 р. № 100 «Про затвердження Порядку обчислення середньої заро& бiтної плати»).

Працiвникам, якi мають право на соцiальнi вiдпустки, пе& редбаченi статтями 17 i 18 Закону України «Про вiдпустки», виплачується державна допомога на умовах, передбачених За& коном України »Про державну допомогу сiм’ям з дiтьми» та iн& шими нормативно&правовими актами України.

Умови вiдрахування iз заробiтної плати за час вiдпустки ви& значенi в ст. 22 Закону України «Про вiдпустки». У разi звiль& нення працiвника до закiнчення робочого року, за який вiн уже одержав вiдпустку повної тривалостi, для покриття його забор& гованостi роботодавець провадить вiдрахування iз заробiтної пла& ти за днi вiдпустки, що були наданi в рахунок невiдпрацьованої частини робочого року.

Вiдрахування, передбачене ч. 1 ст. 22 Закону України «Про вiдпустки», не провадиться, якщо працiвник звiльняється з ро& боти з таких причин:

1)призов або прийняття (вступ) на вiйськову службу чи на& правлення на альтернативну (невiйськову) службу;

2)переведення працiвника за його згодою на iнше пiдпри& ємство або перехiд на виборну посаду у випадках, передбачених законами України;

3)вiдмова вiд переведення на роботу в iншу мiсцевiсть ра& зом з пiдприємством, а також вiдмова вiд продовження роботи

узв’язку зi змiною iстотних умов працi;

4)змiни в органiзацiї виробництва та працi, у тому числi лiк& вiдацiя, реорганiзацiя або перепрофiлювання пiдприємства, ско& рочення чисельностi або штату працiвникiв;

5)виявлення невiдповiдностi працiвника займанiй посадi або виконуванiй роботi внаслiдок недостатньої квалiфiкацiї або ста& ну здоров’я, що перешкоджає продовженню даної роботи;

6)нез’явлення на роботу понад чотири мiсяцi пiдряд внаслi& док тимчасової непрацездатностi, не рахуючи вiдпустки у зв’яз& ку з вагiтнiстю та пологами, якщо законодавством не встанов& лено бiльш тривалий термiн збереження мiсця роботи (посади) при певному захворюваннi;

7)поновлення на роботi працiвника, який ранiше виконував цю роботу;

298

Модуль 4. Роздiл ХI

8)направлення на навчання;

9)вихiд на пенсiю.

Вiдрахування iз заробiтної плати за невiдпрацьованi днi вiд& пустки у разi смертi працiвника також не провадиться.

Порядок фiнансування оплати вiдпусток встановлений у ст. 23 Закону України «Про вiдпустки».

Витрати, пов’язанi з оплатою вiдпусток, передбачених стат& тями 6, 7, 8, 13, 14, 15, 16 i 19 Закону України «Про вiдпустки», здiйснюються за рахунок коштiв пiдприємств, призначених на оплату працi, або за рахунок коштiв роботодавця—фiзичної осо& би, в якої працюють за трудовим договором працiвники. В уста& новах та органiзацiях, що утримуються за рахунок бюджетних коштiв, оплата вiдпусток провадиться з бюджетних асигнувань на їх утримання. Оплата iнших видiв вiдпусток, передбачених колективним договором та угодами, трудовим договором, про& вадиться з прибутку, що залишається на пiдприємствi пiсля сплати податкiв та iнших обов’язкових платежiв до бюджету, або за рахунок коштiв фiзичної особи, в якої працюють за тру& довим договором працiвники. В установах i органiзацiях, що утри& муються за рахунок бюджетних коштiв, оплата цих вiдпусток провадиться в межах бюджетних асигнувань та iнших додатко& вих джерел. Фiнансування допомоги по вагiтностi та пологах, а також допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею три& рiчного вiку провадиться з коштiв державного соцiального стра& хування.

Грошова компенсацiя за невикористанi щорiчнi вiдпустки ви& плачується у випадках, встановлених ст. 24 Закону України «Про вiдпустки», а саме:

1)у разi звiльнення працiвника йому виплачується грошова компенсацiя за всi не використанi ним днi щорiчної вiдпустки, а також додатковi вiдпустки працiвникам, якi мають дiтей;

2)у разi звiльнення керiвних, педагогiчних, наукових, нау& ково&педагогiчних працiвникiв, спецiалiстiв закладiв освiти, якi до звiльнення пропрацювали не менш як 10 мiсяцiв, грошова ком& пенсацiя виплачується за не використанi ними днi щорiчних вiд& пусток з розрахунку повної їх тривалостi;

3)у разi переведення працiвника на роботу на iнше пiдпри& ємство грошова компенсацiя за не використанi ним днi щорiч& них вiдпусток за його бажанням повинна бути перерахована на рахунок пiдприємства, на яке перейшов працiвник;

Час вiдпочинку

299

4)за бажанням працiвника частина щорiчної вiдпустки за& мiнюється грошовою компенсацiєю. При цьому тривалiсть на& даної працiвниковi щорiчної та додаткових вiдпусток не по& винна бути меншою вiд 24 календарних днiв. Особам вiком до 18 рокiв замiна всiх видiв вiдпусток грошовою компенсацiєю не допускається;

5)у разi смертi працiвника грошова компенсацiя за не вико& ристанi ним днi щорiчних вiдпусток, а також додаткової вiдпуст& ки працiвникам, якi мають дiтей, виплачується спадкоємцям.

Питання для самоконтролю

1.Охарактеризуйте поняття часу вiдпочинку в правовому та економiчному аспектах.

2.Назвiть види часу вiдпочинку за чинним трудовим законо& давством України.

3.Який порядок надання та використання перерв для вiдпо& чинку та харчування?

4.Як законодавчо регулюється питання надання вихiдних днiв на пiдприємствах?

5.В яких випадках закон допускає залучення працiвникiв до роботи у вихiднi днi та який порядок компенсацiї за роботу у цi днi?

6.Яка рiзниця мiж святковими та неробочими днями?

7.Який порядок надання та яка тривалiсть щорiчних вiдпусток?

8.Який порядок надання та яка тривалiсть додаткових вiдпу& сток?

9.Який порядок надання та яка тривалiсть соцiальних вiдпу& сток?

10.Який порядок та термiн надання творчих вiдпусток?

11.Чи допускає чинне законодавство перенесення щорiчних вiдпусток?

12.Чи зберiгається за працiвниками право на вiдпустку при пе& реведеннi на iнше мiсце роботи?

13.Чи допускається законодавством замiна вiдпустки грошовою компенсацiєю?

14.В яких випадках допускається надання вiдпусток без збере& ження заробiтної плати?

15.Який час включається до трудового стажу, що дає право на вiдпустку?

16.Як проводиться оплата вiдпусток?

300

Модуль 4. Роздiл ХI

Нормативнi акти i лiтература

1.Конституцiя України // ВВР України. — 1996. — № 30. — Ст. 141.

2.Кодекс законiв про працю України з постатейними матерiа& лами / Укладачi: В. С. Ковальський, Л. П. Ляшко. — К.: Юрiнком Iнтер, 2006. — С. 426—467.

3.Про вiдпустки: Закон України вiд 15 листопада 1996 року // Вiдомостi ВВР України. — 1997. — № 2. — Ст. 4.

4.Порядок, тривалiсть i умови надання щорiчних вiдпусток пра& цiвникам, якi навчаються у вищих навчальних закладах з вечiрньою та заочною формами навчання, де навчальний процес має свої особ& ливостi: Затверджений постановою КМ України вiд 28 червня 1997 року № 634 // Кодекс законiв про працю України з постатей& ними матерiалами. — К.: Юрiнком Iнтер, 1997. — С. 933.

5.Порядок надання щорiчної основної вiдпустки тривалiстю до 56 календарних днiв керiвним, педагогiчним, науково&педагогiчним працiвникам освiти та науковим працiвникам: Затверджений поста& новою К М України вiд 14 квiтня 1997 року № 346 // Офiцiйний вiсник України. — 1997. — № 16. — Ст. 73.

6.Про затвердження умов, тривалостi, порядку надання та опла& ти творчих вiдпусток: Постанова КМ України вiд 19 сiчня 1998 ро& ку № 45 //Людина i праця: Iнформацiйний бюлетень Мiнiстерства працi та соцiальної полiтики України. —1998. — № 2.

7.Рекомендацiї про порядок надання працiвникам з ненормо& ваним робочим днем щорiчної додаткової вiдпустки за особливий характер працi: Затверджений наказом Мiнпрацi та соцiальної по& лiтики України вiд 10 жовтня 1997 року № 7 // Людина i праця: Iнформацiйний бюлетень Мiнiстерства працi та соцiальної полiти& ки України. —1997. — № 12. — С. 27—28.

8.Про практичне застосування частини першої статтi 5 i части& ни четвертої статтi 24 Закону України «Про вiдпустки»: Роз’яснення Мiнiстерства працi України вiд 12 лютого 1997 року № 10/2&493 // Людина i праця: Iнформацiйний бюлетень Мiнiстерства працi Украї& ни. — 1997. — № 2—3.

9.Про затвердження Показникiв i критерiїв умов працi, по яких надаються щорiчнi додатковi вiдпустки працiвникам, зайнятим на роботах, пов’язаних з негативним впливом на здоров’я шкiдливих виробничих чинникiв: Наказ Мiнiстерства охорони здоров’я i Мiнiс& терства працi та соцiальної полiтики України вiд 31 грудня 1997 року

383/55 // Iнформацiйний бюлетень Мiнiстерства працi та соцi& альної полiтики України. — 1998. — № 3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]