Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

TrPravo

.pdf
Скачиваний:
48
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.59 Mб
Скачать

Трудовий договiр

251

не виконав зобов’язань за даним колективним договором, має бути розiрвано на вимогу цього органу. Якщо власник (упов& новажений ним орган) або працiвник, щодо якого пред’явле& но вимогу про розiрвання договору, не згоднi з цiєю вимогою, вони можуть оскаржити її до суду у двотижневий строк з дня отримання рiшення. У цьому разi виконання вимоги про розiр& вання трудового договору зупиняється до винесення судом рi& шення.

Якщо рiшення виборного органу первинної профспiлкової органiзацiї не виконано i не оскаржено у зазначений строк, вiн у такий самий строк може оскаржити до суду дiяльнiсть або без& дiяльнiсть посадових осiб, органiв, до компетенцiї яких нале& жить розiрвання трудового договору з керiвником пiдприєм& ства, установи, органiзацiї. Пiдстава для звiльнення, передбаче& на ст. 45 КЗпП України, зумовлена захистом трудових та iнших iнтересiв працiвникiв, колективiв, держави та розвитком вироб& ництва. Це може бути лише вимога профспiлкового органу, який за дорученням трудового колективу пiдписав колективний до& говiр (п. 14 постанови Пленуму Верховного Суду України вiд 6 листопада 1992 р. № 9 «Про практику розгляду судами трудо& вих спорiв»).

Виходячи зi змiсту ст. 431 КЗпП України керiвним працiв& ником належить вважати керiвника пiдприємства (фiлiї, пред& ставництва або iншого вiдокремленого пiдроздiлу). Вiдокремле& ний пiдроздiл — це не цех, бригада тощо, а спецiально створена

упередбаченому законом порядку структура.

2)Набрання законної сили вироком суду, яким працiвника за= суджено (крiм випадкiв звiльнення вiд вiдбування покарання з ви= пробуванням) до позбавлення волi або iншого покарання, яке ви= ключає можливiсть продовження даної роботи (п. 7 ст. 36 КЗпП України). У зазначенiй пiдставi розiрвання трудового договору вiдбувається з iнiцiативи суду. Трудовий договiр пiдлягає розiр& ванню пiсля вступу в законну силу вироку суду, яким працiв& ник осуджений до позбавлення волi, виправних робiт не за мiс& цем роботи, позбавлення права займати певнi посади чи зай& матися певною дiяльнiстю, направлення за постановою суду на примусове лiкування до лiкувально&трудового профiлакторiю (ст. 37 КЗпП України). Винятком є випадки умовного осуджен& ня працiвника чи вiдстрочки виконання вироку.

252

Модуль 3. Роздiл IX

3)Призов або вступ працiвника на вiйськову службу, направ= лення на альтернативну (невiйськову) службу (п. 3 ст. 36 КЗпП України). Iнiцiатором розiрвання трудового договору за зазна& ченою пiдставою є вiйськовий комiсарiат або комiсiя у справах альтернативної (невiйськової) служби. Пiдставами припинен& ня трудового договору за п. 3 ст. 36 КЗпП України є: призов на строкову вiйськову службу, направлення на альтернативну (не& вiйськову) службу, вступ на вiйськову службу, вступ на навчан& ня у вiйськовий навчальний заклад. У перших двох випадках не має значення наявнiсть згоди працiвника, у двох iнших — наяв& нiсть волевиявлення. Для розiрвання трудового договору пра& цiвник має подати роботодавцю повiдомлення з вiйськкомату чи iнший документ, який пiдтверджує призов або вступ його на вiйськову службу згiдно з Законом України «Про загальний вiйськовий обов’язок i вiйськову службу» вiд 25 березня 1992 р.

Увипадку вступу до вiйськового навчального закладу — довiд& ку про зарахування його на навчання. Працiвники, направленi на альтернативну (невiйськову) службу, пред’являють направ& лення комiсiї для проходження альтернативної служби.

4)Розiрвання трудового договору з неповнолiтнiм на вимогу батькiв або iнших осiб (ст. 199 КЗпП України).

Iнiцiаторами розiрвання трудового договору (в тому числi строкового) виступають в першу чергу батьки неповнолiтнiх, усиновителi, пiклувальники неповнолiтнього. Причиною ви& ступає, як правило, загроза чи завдання шкоди здоров’ю непов& нолiтнього, порушення його законних iнтересiв. У даному ви& падку часто вiдбуваються паритетнi дiї: давання згоди на праце& влаштування та iнiцiативне припинення договору в iнтересах неповнолiтнього особами зазначеними у ст. 188 КЗпП України. Вимагати розiрвання трудового договору з неповнолiтнiми мо& жуть також i службовi особи, на яких покладено нагляд i конт& роль за додержанням законодавства про працю. Зокрема, це сто& сується службових осiб органiв у справах неповнолiтнiх, служ& бових осiб органiв прокуратури, органiв державного нагляду за охороною працi. Вимога обов’язково повинна бути мотивована. Стаття 199 КЗпП України передбачає, що мотивом є загроза здо& ров’ю неповнолiтнього або порушення його законних iнтересiв, наприклад обмеження його права на освiту. Така вимога про ро& зiрвання трудового договору є обов’язковою для роботодавця.

Трудовий договiр

253

5)Звiльнення з роботи при порушеннi встановлених правил прийняття на роботу (ст. 7 КЗпП). За цiєю пiдставою прова& диться звiльнення, якщо прийнята на роботу особа, яка за ви& роком суду не має права займати певнi посади або займати& ся певним видом дiяльностi, осуджена за корисливi злочини i з якої не знята судимiсть, а нова робота пов’язана з матерiаль& ною вiдповiдальнiстю або в структурних пiдроздiлах пiдпри& ємства, куди влаштовується, має родиннi стосунки з керiвни& ми працiвниками пiдприємства, а їхня робота пов’язана з без& посередньою пiдпорядкованiстю або пiдконтрольнiстю один одному (за деякими винятками). Законодавством встановле& но певнi обмеження для сумiсництва окремих категорiй пра& цiвникiв.

Таким чином, у бiльшостi випадкiв звiльнення з цiєї пiдста& ви може мати мiсце, коли при укладеннi трудового договору не було дотримано передбачених законодавством України обме& жень щодо прийняття на роботу осiб, позбавлених вироком су& ду права займатися певною дiяльнiстю або займати певну поса& ду протягом визначеного судом термiну; у випадку прийняття на роботу, пов’язану з матерiальною вiдповiдальнiстю, осiб, ра& нiше засуджених за розкрадання, хабарництво, iншi корисливi злочини, коли судимiсть не знята i не погашена.

6)Поновлення на роботi працiвника, який ранiше виконував цю роботу (п. 6 ст. 40 КЗпП України). Пiдставою для звiльнен& ня є поновлення на роботi працiвника за рiшенням суду, який ранiше виконував цю роботу. За даною пiдставою поновлюють& ся права одного iз працiвникiв (який був незаконно звiльнений) та, на жаль, не враховуються iнтереси iншого працiвника (якого звiльняють у зв’язку з поновленням попереднього). Останнiй мiг i не знати, що попередника звiльнено незаконно, проте зако& нодавство не передбачає для цього працiвника нiяких гарантiй, окрiм вихiдної допомоги у розмiрi його середньомiсячного за& робiтку.

7)Порушення товариськими судами питання перед робото= давцем про звiльнення працiвника за пунктами 2 i 3 ст. 41 КЗпП України. Випадкiв звiльнення працiвника з роботи за даною процедурою на практицi майже немає. Окрiм того, рiшення то& вариського суду мають характер рекомендацiї згiдно з Положен& ням про товариськi суди.

254

Модуль 3. Роздiл IX

§8. Вiдсторонення

вiд роботи

На практицi досить часто розрiзняються поняття вiд& сторонення вiд роботи та звiльнення з роботи, їх правовi наслiд& ки та порядок застосування цих норм. У зв’язку з цим часто ви& никають трудовi конфлiкти та спори.

Поняття вiдсторонення вiд роботи i його вiдмiннiсть вiд ро= зiрвання трудового договору.

Вiдсторонення вiд роботи це тимчасове недопущення ро= ботодавцем або безпосереднiм керiвником (адмiнiстрацiєю) пра= цiвника до виконання ним своїх функцiональних обов’язкiв iз збе= реженням мiсця роботи, як правило, з одночасним зупиненням оплати працi у випадках, передбачених чинними нормативно= правовими актами (при появi на роботi у нетверезому станi, наркотичному чи iншому сп’янiннi, при хворобi, небезпечнiй для оточуючих, за вимогою правоохоронних та iнших уповноважених органiв тощо).

На вiдмiну вiд звiльнення, при вiдстороненнi вiд роботи тру& довий договiр з працiвником не припиняється, трудова книжка не видається i розрахунок не провадиться. На певний час пра& цiвник до роботи не допускається, заробiтна плата за цей перiод не нараховується i не виплачується (за винятком вiдсторонен& ня вiдповiдно до медичних показникiв). Вiдсторонення вiд ро& боти може застосовуватися на вимогу як власника або уповно& важеного ним органу, так i спецiально уповноважених державою органiв (наприклад, органи по нагляду за безпечним веденням робiт у промисловостi, органи державного енергетичного нагля& ду, державного санiтарного нагляду, прокурор, слiдчий, органи дiзнання, державтоiнспекцiї та iн.).

Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний вiдсто& ронити працiвника, який з’явився на роботi в нетверезому ста& нi, у станi наркотичного чи токсичного сп’янiння або довiв себе до такого стану пiд час роботи. Поява на роботi чи доведення себе до такого стану є тотожним.

Роботодавець має також право вiдсторонити вiд роботи пра& цiвникiв:

а) якi вiдмовляються або ухиляються вiд проходження обо& в’язкових попереднiх чи перiодичних медичних оглядiв;

Трудовий договiр

255

б) якi ухиляються вiд навчання, iнструктажу i перевiрки знань з охорони працi та протипожежної охорони;

в) якi працюють без спецодягу, спецвзуття i захисних при& строїв, що їм виданi;

г) при виявленнi вiдповiдно до медичного висновку проти& показань для виконання працiвником дорученої йому за трудо& вим договором роботи та в iнших випадках, передбачених зако& нодавством.

Вiдсторонення вiд роботи не уповноваженими на те органа& ми, а також у випадках, не передбачених законодавством, є не& законним. Наприклад, єнезаконним вiдсторонення працiвника власником або уповноваженим ним органом за вiдмову вiд тим& часового переведення чи вiд виїзду у вiдрядження та iншi про& ступки, за якi працiвник може бути притягнутий до дисциплi& нарної вiдповiдальностi. Працiвник допускається до роботи пiсля усунення причин, що призвели до вiдсторонення.

Вiдсторонення вiд роботи повинно оформлятися наказом або розпорядженням керiвника по пiдприємству. До трудової книжки запис про вiдсторонення не заноситься, оскiльки воно не припиняє трудовi правовiдносини.

§9. Оформлення звiльнення з роботи

та проведення розрахунку

Законодавством встановлена чiтка процедура оформ& лення звiльнення працiвникiв i проведення з ними розрахунку.

Роботодавець зобов’язаний у день звiльнення видати пра& цiвниковi належно оформлену трудову книжку i провести з ним розрахунок у строки, зазначенi в ст. 116 КЗпП України.

Припинення дiї трудового договору оформляється наказом (розпорядженням) власника або його уповноваженого, в якому зазначається пiдстава припинення трудового договору з поси& ланням на вiдповiдний пункт i статтю законодавства. Аналогiч& ний запис робиться i в трудовiй книжцi. Звiльнення не може провадитися з пiдстав, не передбачених законом.

У разi звiльнення працiвника з iнiцiативи роботодавця остан& нiй зобов’язаний також у день звiльнення видати працiвниковi копiю наказу про звiльнення з роботи. В iнших випадках звiль& нення копiя наказу видається на вимогу працiвника (ст. 47 КЗпП України).

256

Модуль 3. Роздiл IX

На вимогу працiвника роботодавець зобов’язаний також ви& дати йому довiдку про спецiальнiсть, квалiфiкацiю, посаду, час роботи та його заробiтну плату.

Уразi затримання видачi трудової книжки чи невиплати не& обхiдних сум з вини власника пiдприємство, установа, органi& зацiя повиннi виплатити працiвниковi його середнiй заробiток за весь час затримки по день фактичного розрахунку (ст. 117 КЗпП).

Якщо неправильне формулювання причини звiльнення в трудовiй книжцi перешкоджає працевлаштуванню працiвника, орган, що розглядає трудовий спiр, одночасно зi змiною форму& лювання причин звiльнення вирiшує питання про виплату пра& цiвниковi середнього заробiтку за час вимушеного прогулу.

Вихiдна допомога та пiдстави її виплати.

Вихiдна допомога це грошова сума, що виплачується пра= цiвниковi в передбачених законом випадках пiдприємством (уста= новою, органiзацiєю) при звiльненнi його з роботи.

Уразi припинення трудового договору з пiдстав, зазначених

уп. 6 ст. 36 та пунктах 1, 2 i 6 ст. 40 КЗпП України (вiдмова пра& цiвника вiд переведення на роботу в iншу мiсцевiсть, вiдмова вiд продовження роботи у зв’язку зi змiною iстотних умов пра& цi; змiн в органiзацiї виробництва i працi, скорочення чисельнос& тi або штату працiвникiв; виявленої невiдповiдностi працiвника займанiй посадi чи виконуванiй роботi внаслiдок недостатньої квалiфiкацiї або стану здоров’я; поновлення на роботi працiв& ника, який ранiше виконував цю роботу), працiвниковi випла& чується вихiдна допомога в розмiрi, не меншому середнього мi& сячного заробiтку, в разi призову чи вступу на вiйськову служ& бу, направлення на альтернативну (невiйськову) службу (п. 3 ст. 36 КЗпП) — не меншому двомiсячного середнього заробiтку; внаслiдок порушення роботодавцем законодавства про працю, колективного чи трудового договору (статтi 38 i 39 КЗпП Украї& ни) — у розмiрi, передбаченому колективним договором, але не менше тримiсячного середнього заробiтку.

Питання для самоконтролю

1.Дайте визначення трудового договору.

2.Назвiть основнi групи умов змiсту трудового договору та розкрийте їх сутнiсть.

Трудовий договiр

257

3.Назвiть обов’язковi умови трудового договору та пояснiть їх на прикладах.

4.Назвiть додатковi умови трудового договору та пояснiть їх на прикладах.

5.У чому полягає вiдмiннiсть трудового договору вiд цивiль& но&правових угод?

6.Якi iснують обмеження при прийняттi на роботу?

7.Чим вiдрiзняється сумiщення професiй (посад) вiд сумiс& ництва?

8.Якi особливостi прийняття на роботу в порядку органiзова& ного набору?

9.Який iснує порядок правового регулювання роботи тимча& сових працiвникiв?

10.Якi iснують особливостi прийняття на роботу та працi се& зонних працiвникiв?

11.Якi особливостi прийняття на роботу неповнолiтнiх?

12.Якi є види трудових договорiв?

13.Якi особливостi укладення та оформлення строкових тру& дових договорiв?

14.Дайте визначення та розкрийте сутнiсть трудового конт& ракту.

15.Назвiть ознаки трудового контракту та пояснiть це на при& кладах.

16.Чим вiдрiзняється трудовий договiр вiд трудового конт& ракту?

17.Що таке випробувальний строк?

18.Якi термiни випробування передбаченi законодавством?

19.Яким категорiям працiвникiв заборонено встановлювати ви& пробувальний строк?

20.Чи можна звiльнити працiвника у зв’язку з непроходжен& ням випробувального строку? Обґрунтуйте, посилаючись на закон.

21.Що таке змiна iстотних умов працi?

22.Дайте визначення переведення.

23.Якi є види переведень?

24.Назвiть загальнi правила переведення працiвникiв на iншу роботу.

25.Якi особливостi тимчасового переведення працiвникiв на iншу роботу?

26.Яке спiввiдношення понять «припинення» та «розiрвання» трудового договору?

258

Модуль 3. Роздiл IX

27.Якi особливостi звiльнення за угодою сторiн?

28.Якi особливостi звiльнення при закiнченнi строку трудово& го договору?

29.Якi особливостi звiльнення у зв’язку з призовом або всту& пом працiвника на вiйськову службу чи направленням на альтернативну (невiйськову) службу?

30.Якi особливостi звiльнення працiвника при розiрваннi тру& дового договору з iнiцiативи працiвника?

31.Якi особливостi звiльнення при розiрваннi трудового дого& вору на вимогу виборного органу первинної профспiлкової органiзацiї (профспiлкового представника)?

32.Якi особливостi звiльнення при розiрваннi трудового дого& вору у зв’язку переведенням працiвника, за його згодою, на iнше пiдприємство, в установу, органiзацiю або перехiд на виборну посаду?

33.Якi особливостi звiльнення у зв’язку з вiдмовою працiв& ника вiд переведення на роботу в iншу мiсцевiсть разом з пiдприємством, установою, органiзацiєю, а також вiдмова вiд продовження роботи у зв’язку зi змiною iстотних умов працi?

34.Якi особливостi звiльнення у зв’язку з набранням законної сили вироку суду?

35.Якi особливостi звiльнення працiвника у зв’язку з пiдстава& ми, передбаченими контрактом?

36.Якi особливостi звiльнення працiвникiв за загальними й до& датковими пiдставами з iнiцiативи роботодавця?

37.В яких випадках передбачається припинення трудового до& говору з iнiцiативи роботодавця без згоди профспiлкового представника?

38.Якi спецiальнi соцiальнi гарантiї встановленi при звiльнен& нi жiнок, котрi мають дiтей?

39.Який iснує порядок оформлення припинення трудового до& говору та проведення розрахунку з працiвником?

Нормативнi акти i лiтература

1.Конституцiя України // ВIР України. — 1996. — № 30. — Ст. 141.

2.Кодекс законiв про працю України з постатейними матерiа& лами / Укладачi: В. С. Ковальський, Л. П. Ляшко. — К.: Юрiнком Iнтер, 2006. — С. 231—381.

Трудовий договiр

259

3.Класифiкатор професiй. — К.: Юрiнком Iнтер, 2006. — 544 с.

4.Про охорону працi: Закон України вiд 14 жовтня 1992 ро&

ку // ВВР України. — 1992. — № 49. — Ст. 668.

5.Про державну службу: Закон України вiд 16 грудня 1993 ро& ку // ВВР України. —1993. — № 52. — Ст. 490.

6.Про переселення сiмей в сiльську мiсцевiсть i органiзова&

ний набiр працiвникiв: Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11 жовтня 1991 року № 253 // Зiбрання постанов КМ України. — 1991. — № 11. — Ст. 107.

7.Про трудовi книжки працiвникiв: Постанова Кабiнету Мiнi& стрiв України вiд 27 квiтня 1993 року № 301 // Зiбрання постанов КМ України. — 1993. — № 10. — Ст. 197.

8.Про затвердження Iнструкцiї про порядок ведення трудових

книжок працiвникiв: Наказ Мiнiстерства працi України, Мiнiстер& ства юстицiї України, Мiнiстерства соцiального захисту населення України вiд 29 липня 1993 року № 58 (назва в редакцiї наказу На& казу Мiнiстерства працi та соцiальної полiтики України вiд 8 черв& ня 2001 року № 259/34/5 // Офiцiйний вiсник України. — 2001. —

27.

9.Про застосування контрактної форми трудового договору з

керiвником пiдприємства, що знаходиться у загальнодержавнiй власностi: Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 березня 1993 року № 203 // Зiбрання постанов КМ України. —1993. — № 6. — Ст. 121.

10.Положення про порядок укладення контракту з керiвником пiдприємства, що знаходиться у загальнодержавнiй власностi, при найманнi на роботу: Затверджене постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 березня 1993 року № 203 // Зiбрання постанов КМ України. — 1993. — № 6. — Ст. 121.

11.Про Типову форму контракту з керiвником пiдприємства,

що знаходиться у загальнодержавнiй власностi: Постанова Кабiне& ту Мiнiстрiв України вiд 2 серпня 1995 року № 597 (iз змiнами) // Зiбрання постанов КМ України. —1995. — № 11. — Ст. 264.

12.Про упорядкування застосування контрактної форми тру& дового договору: Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 бе& резня 1994 року № 170 // Зiбрання постанов КМ України. — 1994. —

7. — Ст. 172.

13.Положення про порядок укладання контрактiв при прий&

няттi (найманнi) на роботу працiвникiв: Затверджене постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 березня 1994 року № 170 // Зi& брання постанов КМ України. — 1994. — № 7. — Ст. 172.

260

Модуль 3. Роздiл IX

14.Типова форма контракту з працiвником: Затверджена нака& зом Мiнпрацi України вiд 15 квiтня 1994 року № 23 // Людина i праця: Iнформацiйний бюлетень Мiнiстерства працi України. — 1994. — № 6; 1995. — № 6.

15.Положення про умови роботи за сумiсництвом працiвникiв

державних пiдприємств, установ i органiзацiй: Затверджене нака& зом Мiнiстерства працi України, Мiнiстерства юстицiї України, Мi& нiстерства фiнансiв України вiд 28 червня 1993 року № 43 // Лю& дина i праця: Iнформацiйний бюлетень Мiнiстерства працi Украї& ни. — 1993. — № 8.

16.Баранюк Ю. Особливостi змiсту трудових контрактiв // Пра& во України. — 1998. — № 9. — С. 74.

17.Глазырин В. В. Трудовые договоры (контракты) с ино&

странными гражданами // Право и экономика. —1998. — № 4. —

С.61—66.

18.Нуртдинова А. Ф., Чиканова Л. А. Преимущественное право

на оставление на работе при сокращении численности или штата работников // Право и экономика. — 1998. — № 5. — С. 101—102.

19.Мурашко М. I. Довiдник для пiдприємцiв&роботодавцiв та працiвникiв вiддiлiв кадрiв пiдприємств, установ, органiзацiй. — К: Вид&во «Компас», 1995. — 160 с.

20.Орловский Ю. П. Вопросы применения трудового законода&

тельства в организациях, подпадающих под действие Федерально& го Закона «О несостоятельности (банкротстве)» // Право и эконо& мика. — 1998. — № 3. — С. 63—67.

21.Пилипенко П. Д. Пiдстави виникнення iндивiдуальних тру& дових правовiдносин. — К.: Т&во «Знання», КОО, 2003. — 146 с.

22.Прокопенко В. Розмежування пiдстав припинення трудово&

го договору за угодою сторiн вiд звiльнення з iнiцiативи працiвни& ка // Право України. — 1997. — № 3. — С. 30—33.

23.Реус О. Особливостi укладання трудового договору з непов& нолiтнiми // Право України. — 1998. — № 9. — С. 69—71.

24.Рохлин Н. Г. Квалификационные характеристики должнос&

тей предприятий и хозяйственных обществ. — Х.: Физма «Кон& сум», 1998. — 176 с.

25.Панкин М. Е. Совместительство и совмещение. — М.: Юрид. лит., 1991. — 208 с.

26.Хусточкин А. Контракт у трудовому правi України // Пра&

во України. — 1995. — № 5— 6. — С. 17—20

27. Чанишева Г. I. Значення правильного оформлення трудово& го договору // Право України. —1992. — № 7. — С. 36—38.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]