Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

TrPravo

.pdf
Скачиваний:
48
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.59 Mб
Скачать

Соцiальне партнерство

151

Забороняється будь&яке втручання, яке може обмежити за& коннi права працiвникiв та їх представникiв або заборонити їх здiйснення, з боку органiв представницької i виконавчої влади та господарського управлiння, полiтичних партiй, власникiв або уповноважених ними органiв при укладеннi та виконаннi колек& тивних угод.

Не допускається ведення переговорiв та укладення колек& тивних угод вiд iменi працiвникiв органiзацiями або органами, якi створенi чи фiнансуються власниками або уповноваженими ними органами, полiтичними партiями.

Колективнi угоди та договори повиннi засновуватися на таких принципах:

дотримання норм законодавства;

повноважнiсть сторiн;

добровiльнiсть прийняття зобов’язань;

рiвноправнiсть сторiн;

реальнiсть забезпечення зобов’язань;

системнiсть контролю та невiдворотнiсть вiдповiдаль&

ностi.

Змiст угод. Угодою на державному рiвнi регулюються ос& новнi принципи i норми реалiзацiї соцiально&економiчної полi& тики i трудових вiдносин, зокрема щодо:

гарантiй працi i забезпечення продуктивної зайнятостi;

мiнiмальних соцiальних гарантiй оплати працi i доходiв всiх груп i верств населення, якi забезпечували б достатнiй рi& вень життя;

розмiру прожиткового мiнiмуму, мiнiмальних нормативiв;

соцiального страхування;

трудових вiдносин, режиму роботи i вiдпочинку;

умов охорони працi i навколишнього природного середо&

вища;

задоволення духовних потреб населення;

умов зростання фондiв оплати працi та встановлення мiж& галузевих спiввiдношень в оплатi працi;

забезпечення рiвних прав та можливостей жiнок i чоло&

вiкiв.

Угодою на галузевому рiвнi регулюються галузевi норми, зокрема, щодо:

нормування i оплати працi, встановлення для пiдприємств галузi (пiдгалузi) мiнiмальних гарантiй заробiтної плати вiдпо&

152

Модуль 2. Роздiл VII

вiдно до квалiфiкацiї на основi єдиної тарифної сiтки по мiнi& мальнiй межi та мiнiмальних розмiрiв доплат i надбавок з ура& хуванням специфiки, умов працi окремих професiйних груп i категорiй працiвникiв галузi (пiдгалузi);

встановлення мiнiмальних соцiальних гарантiй, компен& сацiй, пiльг у сферi працi i зайнятостi;

трудових вiдносин;

умов i охорони працi;

житлово&побутового, медичного, культурного обслугову& вання, органiзацiї оздоровлення i вiдпочинку;

умов зростання фондiв оплати працi;

встановлення мiжквалiфiкацiйних (мiжпосадових) спiв& вiдношень в оплатi працi;

забезпечення рiвних прав та можливостей жiнок i чоловi& кiв. Галузева угода не може погiршувати становище трудящих порiвняно з генеральною угодою.

Угоди на регiональному рiвнi регулюють норми соцiально& го захисту найманих працiвникiв пiдприємств, мiстяться вищi порiвняно з генеральною угодою соцiальнi гарантiї, компенса& цiї, пiльги.

Вiдповiдно до ст. 21 Закону України «Про зайнятiсть» гене& ральною, галузевими, регiональними угодами визначаються пра& ва i повноваження професiйних спiлок щодо забезпечення за& хисту громадян вiд безробiття та його наслiдкiв.

Колективна угода набирає чинностi з дня її пiдписання пред& ставниками сторiн або з дня, зазначеного в угодi. Вона зберiгає чиннiсть у разi змiни складу, структури, найменування уповно& важеного власником органу, вiд iменi якого укладено цю уго& ду. Сторони, що уклали угоду, повиннi iнформувати громадян через засоби масової iнформацiї про змiну угоди та хiд її реалi& зацiї.

Галузевi та регiональнi угоди пiдлягають повiдомнiй реєст& рацiї Мiнiстерством працi України.

Вiдмiннiсть колективних договорiв вiд колективних угод:

за рiвнем укладення;

за сторонами;

за порядком укладення;

за змiстом;

за сферою дiї;

за порядком i мiсцем реєстрацiї.

Соцiальне партнерство

153

§3. Поняття та сторони

колективних договорiв

Колективний договiр укладається на основi чинного за& конодавства (Закон України «Про колективнi договори i угоди» вiд 1 липня 1993 р. та iн.), прийнятих сторонами зобов’язань з метою регулювання виробничих, трудових, соцiально&економiч& них вiдносин i узгодження iнтересiв працiвникiв, роботодавцiв чи уповноважених ними органiв.

Колективний договiр можна розглядати як особливий вид договору про соцiальне партнерство, як iнститут трудового пра& ва, а також як локальний нормативно&правовий акт.

Як письмова угода про соцiальне партнерство колективний договiр укладається мiж власником пiдприємства (або уповно& важеною ним особою) та трудовим колективом (через профспiл& ки чи iншi уповноваженi ними органи), стосовно врегулювання виробничих, трудових i соцiально&економiчних вiдносин, що по& требують додаткової регламентацiї порiвняно з чинним законо& давством, i має обмежену сферу дiї.

Колективний договiр як iнститут трудового права це система правових норм, якi регулюють трудовi i соцiально=еко= номiчнi вiдносини мiж власником i найманими працiвниками або їх уповноваженими. Своєрiднiсть колективного договору як пра& вової форми встановлення умов працi полягає в тому, що вiн комплексно регулює найрiзноманiтнiшi питання, якi стосують& ся рiзних сторiн змiсту колективних трудових правовiдносин.

Як локальний нормативно правовий акт колективний договiр мiстить комплекс нормативних положень i колективно= договiрних зобов’язань, спрямованих на регулювання трудових, соцiально=економiчних i органiзацiйно=управлiнських вiдносин, що складаються на пiдприємствах, в установах, органiзацiях (неза= лежно вiд форми власностi господарювання та кiлькостi працiв= никiв), якi мають право юридичної особи i використовують най= ману працю.

Колективний договiр укладається мiж власником або упов& новаженим ним органом (особою), з однiєї сторони, i первинною профспiлковою органiзацiєю, якi дiють вiдповiдно до своїх ста& тутiв, а у разi їх вiдсутностi — представниками, вiльно обрани& ми на загальних зборах найманих працiвникiв або уповноваже& них ними органiв, з другої сторони.

154

Модуль 2. Роздiл VII

Якщо на пiдприємствi, в установi, органiзацiї створено кiль& ка первинних профспiлкових органiзацiй, вони повиннi на заса& дах пропорцiйного представництва (згiдно з кiлькiстю членiв кожної первинної профспiлкової органiзацiї) утворити об’єдна& ний представницький орган для укладення колективного дого& вору. В цьому разi кожна первинна профспiлкова органiзацiя має визначитися щодо своїх конкретних зобов’язань за колек& тивним договором та вiдповiдальностi за їх невиконання. Пер& винна профспiлкова органiзацiя, що вiдмовилася вiд участi в об’єднаному представницькому органi, позбавляється права пред& ставляти iнтереси працiвникiв при пiдписаннi колективного до& говору. У разi коли iнтереси трудового колективу представляє профспiлковий орган, iнтереси власника або уповноваженого ним органу не можуть представляти особи, якi є членами ви& борного органу цiєї профспiлки.

Положення колективного договору поширюються на всiх працiвникiв пiдприємств незалежно вiд того, чи є вони членами профспiлки, i є обов’язковими як для власника або уповнова& женого ним органу, так i для працiвникiв пiдприємства. Колек& тивний договiр набирає чинностi з дня його пiдписання пред& ставниками сторiн або з дня, зазначеного у колективному до& говорi.

Пiсля закiнчення строку дiї колективний договiр продовжує дiяти до того часу, поки сторони не укладуть новий або не пере& глянуть чинний, якщо iнше не передбачено договором.

Колективний договiр зберiгає чиннiсть у разi змiни складу, структури, найменування уповноваженого власником органу, вiд iменi якого укладено цей договiр.

Уразi реорганiзацiї пiдприємства колективний договiр збе& рiгає чиннiсть протягом строку, на який його укладено, або мо& же бути переглянутий за згодою сторiн.

Уразi змiни власника пiдприємства чиннiсть колективного договору зберiгається протягом строку його дiї, але не бiльше одного року. У цей перiод сторони повиннi розпочати перегово& ри про укладення нового чи змiну або доповнення чинного ко& лективного договору.

Уразi лiквiдацiї пiдприємства колективний договiр дiє про& тягом усього строку проведення лiквiдацiї.

На новоствореному пiдприємствi колективний договiр укла& дається за iнiцiативою однiєї iз сторiн у тримiсячний строк пiсля

Соцiальне партнерство

155

реєстрацiї пiдприємства, якщо законодавством передбачено реєстрацiю, або пiсля рiшення про заснування пiдприємства, якщо не передбачено його реєстрацiю.

Усi працюючi, а також щойно прийнятi на пiдприємство працiвники повиннi бути ознайомленi з колективним догово& ром власником або уповноваженим ним органом.

Вiдповiдно до ст. 11 КЗпП колективний договiр укладаєть& ся на всiх пiдприємствах, в установах, органiзацiях незалежно вiд форми власностi i господарювання, якi використовують на& йману працю i мають права юридичної особи.

Колективний договiр може укладатися в структурних пiд& роздiлах пiдприємства, установи, органiзацiї в межах компетен& цiї цих пiдроздiлiв.

Колективнi договори реєструються мiсцевими органами дер& жавної виконавчої влади.

§4. Порядок укладення

колективного договору

Право на ведення переговорiв i укладення колектив& них договорiв, угод вiд iменi найманих працiвникiв за Законом України «Про колективнi договори i угоди» вiд 1 липня 1993 р. надається первинним профспiлковим органiзацiям, їх об’єднан& ням в особi виборних органiв або iншим представницьким орга& нiзацiям трудящих, надiлених трудовими колективами вiдповiд& ними повноваженнями. При наявностi на пiдприємствi проф& спiлок рiзних рiвнiв чи їх об’єднань або iнших уповноважених трудовими колективами на представництво органiв вони повин& нi сформувати спiльний представницький орган для ведення пе& реговорiв i укладення колективного договору.

У разi недосягнення згоди щодо колективного договору у спiльному представницькому органi загальнi збори (конферен& цiя) трудового колективу приймають найбiльш прийнятний про& ект колективного договору i доручають профспiлцi або iншому уповноваженому трудовим колективом органу, який розробив проект, на його основi провести переговори i укласти затвер& джений загальними зборами (конференцiєю) колективний до& говiр вiд iменi трудового колективу з власником або уповнова& женим ним органом.

Порядок укладення колективного договору. Укладенню колек& тивного договору передують колективнi переговори. Будь&яка

156

Модуль 2. Роздiл VII

iз сторiн не ранiш як за три мiсяцi до закiнчення строку дiї коле& ктивного договору або у строки, визначенi цими документами, письмово повiдомляє iншi сторони про початок переговорiв. Дру& га сторона протягом семи днiв повинна розпочати переговори. Порядок ведення переговорiв з питань розробки, укладення або внесення змiн до колективного договору визначається сторона& ми i оформляється вiдповiдним протоколом. Для ведення пере& говорiв i пiдготовки проекту колективного договору створюєть& ся робоча комiсiя з представникiв сторiн. Склад цiєї комiсiї ви& значається сторонами. Сторони можуть переривати переговори з метою проведення консультацiй, експертиз, отримання необ& хiдних даних для вироблення вiдповiдних рiшень i пошуку ком& промiсiв. Сторони колективних переговорiв зобов’язанi надавати учасникам переговорiв всю необхiдну iнформацiю щодо змiсту колективного договору, угоди, учасники переговорiв не мають права розголошувати данi, що є державною або комерцiйною таємницею, i пiдписують вiдповiднi зобов’язання.

Робоча комiсiя готує проект колективного договору з ураху& ванням пропозицiй, що надiйшли вiд працiвникiв, трудових ко& лективiв галузей, регiонiв, громадських органiзацiй, i приймає рi& шення, яке оформляється вiдповiдним протоколом.

Проект колективного договору виноситься на розгляд за& гальних зборiв (конференцiї) трудового колективу. Якщо збо& ри (конференцiя) трудового колективу вiдхилять проект колек& тивного договору або окремi його положення, сторони понов& люють переговори для пошуку необхiдного рiшення. Термiн цих переговорiв не повинен перевищувати 10 днiв. Пiсля цього проект в цiлому вноситься на розгляд зборiв (конференцiї) тру& дового колективу. Пiсля схвалення проекту колективного до& говору загальними зборами (конференцiєю) трудового колек& тиву вiн пiдписується уповноваженими представниками сторiн не пiзнiш як через 5 днiв з моменту його схвалення, якщо iнше не встановлено зборами (конференцiєю) трудового колективу (Додаток № 2).

Пiсля прийняття колективний договiр пiдлягає реєстрацiї в мiсцевих органах державної виконавчої влади.

Порядок прийняття колективного договору є одним iз най& демократичнiших, порiвняно з процедурою прийняття iнших ло& кальних правових актiв, тому що працiвники безпосередньо мо& жуть брати участь в його укладеннi (на зборах, конференцiї).

Соцiальне партнерство

157

Механiзм розв’язання розбiжностей, що виникають мiж сто= ронами при укладеннi та змiнi колективного договору.

Для врегулювання розбiжностей пiд час ведення колектив& них переговорiв сторони використовують примирнi процедури. Якщо в ходi переговорiв сторони не дiйшли згоди з незалежних вiд них причин, то складається протокол розбiжностей, в який вносяться остаточно сформульованi пропозицiї сторiн про за& ходи, необхiднi для усунення цих причин, а також про строки вiдновлення переговорiв. Протягом трьох днiв складання про& токолу розбiжностей сторони проводять консультацiї, форму& ють зi свого складу примирну комiсiю, а у разi недосягнення згоди звертаються до посередника, обраного сторонами. При& мирна комiсiя або посередник у термiн до семи днiв розглядає протокол розбiжностей i виносить рекомендацiї по сутi спору. У разi недосягнення згоди мiж сторонами стосовно внесення рекомендацiї, допускається органiзацiя та проведення страйкiв

упорядку, що не суперечить чинному законодавству України. Для пiдтримки своїх вимог пiд час проведення переговорiв по розробцi, укладенню чи змiнi колективного договору профспiл& ки, iншi уповноваженi працiвниками органи можуть проводити

увстановленому порядку збори, мiтинги, пiкетування, демон& страцiї.

Таким чином, можна визначити основнi етапи укладення

колективних договорiв :

iнiцiативне повiдомлення однiєї iз сторiн про початок пе& реговорiв (за три мiсяцi або зазначається в попередньому колек& тивному договорi);

вiдповiдь iншої сторони про початок переговорiв (протя&

гом семи днiв);

створення робочої комiсiї (з представникiв сторiн);

збiр пропозицiй до проекту колективного договору;

пiдготовка проекту колективного договору;

розгляд та затвердження проекту колективного договору

на загальних зборах (конференцiї) колективу;

створення примирної комiсiї та складання протоколу роз& бiжностей (у разi вiдхилення проекту колективного договору: до 10 днiв);

повторний розгляд та затвердження проекту колективно&

го договору на загальних зборах (конференцiї).

158

Модуль 2. Роздiл VII

Змiни й доповнення до колективного договору, угоди про& тягом строку їх дiї можуть вноситися тiльки при взаємнiй згодi сторiн у порядку, визначеному колективним договором чи за& конодавством.

При виникненнi колективного трудового спору (конфлiк& ту, порушення умов колективного договору сторонами тощо) крiм примирної комiсiї та незалежного посередника сторони мо& жуть звернутися до трудового арбiтражу.

§ 5. Змiст

колективного договору

Колективний договiр — це правовий акт, що регулює со& цiально&економiчнi та професiйнi вiдносини мiж працiвниками i роботодавцями. На вiдмiну вiд угоди, вiн регулює вiдносини всерединi пiдприємства.

Змiст колективного договору (угоди) i класифiкацiя його умов визначенi в ст. 13 КЗпП, Законi України «Про колектив& нi договори та угоди» i конкретизуються сторонами в межах їх компетенцiї. У змiстi колективного договору встановлюються взаємнi зобов’язання сторiн щодо регулювання виробничих, тру& дових, соцiально&економiчних вiдносин, зокрема: змiни в орга& нiзацiї виробництва i працi; забезпечення продуктивної зайня& тостi; нормування i оплати працi, встановлення форми, систе& ми, розмiрiв заробiтної плати та iнших видiв трудових виплат (доплат, надбавок, премiй тощо); встановлення гарантiй, ком& пенсацiй, пiльг, участi трудового колективу у формуваннi, роз& подiлi й використаннi прибутку пiдприємства (якщо це перед& бачено статутом); режиму роботи, тривалостi робочого часу i вiдпочинку; умов i охорони працi, забезпечення житлово&побу& тового, культурного, медичного обслуговування, органiзацiї оздо& ровлення i вiдпочинку працiвникiв; гарантiй дiяльностi проф& спiлкової чи iнших представницьких органiзацiй трудящих; умов регулювання фондiв оплати працi та встановлення мiжквалiфi& кацiйних (мiжпосадових) спiввiдношень в оплатi працi. Колек& тивний договiр може передбачати додатковi порiвняно з чинним законодавством i угодами гарантiї та соцiально&побутовi пiльги. Одночасно умови колективного договору, що погiршують порiв& няно з чинним законодавством i угодами становище працiвни& кiв, є недiйсними (ст. 16 КЗпП).

Соцiальне партнерство

159

За характером умови змiсту колективного договору мож= на класифiкувати на:

нормативнi мають характер правової норми локально& го значення (дiють протягом строку дiї угоди);

зобов’язальнi мiстять конкретнi зобов’язання сторiн (не мають правового характеру i погашаються їх виконанням);

iнформацiйнi являють собою iнформацiю про вже чин& нi правовi акти;

органiзацiйнi, пов’язанi з регламентацiєю порядку укла& дення, змiни, припинення та строку дiї колективного договору.

Крiм названих умов, якi за структурою складають: загаль= нi положення, права та обов’язки роботодавця, права та обов’я= зки профспiлок, колективний договiр мiстить додатки, до яких, як правило, входять: кошторис, перелiк посад працiвникiв з не= нормованим робочим днем, перелiк посад iз шкiдливими й важки= ми умовами працi та iншi.

§6. Контроль за виконанням умов

колективного договору

та вiдповiдальнiсть сторiн

Для того, щоб чiтко дотримувались умови колективно& го договору, повинна встановлюватись система контролю та вiд& повiдальностi сторiн.

Контроль — це система заходiв спостереження та перевiр= ки виконання сторонами колективного договору норм чинного за= конодавства та умов договору.

Контроль за виконанням колективного договору проводить& ся безпосередньо сторонами, якi його уклали, у порядку, визна& ченому колективним договором. Провадиться вiн, як правило, шляхом перiодичних звiтiв перед колективом на загальних зборах (один раз на квартал, пiврiччя, рiк). Сторони, якi пiдписали ко& лективний договiр, щорiчно обов’язково (як правило, в строки, пе& редбаченi колективним договором) звiтують про його виконання.

Якщо власник або уповноважений ним орган (особа) пору& шив умови колективного договору, профспiлки, що його укла& ли, мають право надсилати власнику або уповноваженому ним органу (особi) подання про усунення цих порушень, яке роз& глядається у тижневий строк. У разi вiдмови усунути порушен& ня або недосягнення згоди у зазначений строк профспiлки ма&

160

Модуль 2. Роздiл VII

ють право оскаржити неправомiрнi дiї або бездiяльнiсть поса& дових осiб до суду.

На рiзних етапах проведення колективних переговорiв та укладення колективного договору за порушення сторонами норм чинного законодавства передбачається вiдповiдальнiсть. Примi& ром, вiдповiдно до ст. 45 КЗпП та ст. 17 КЗпП Закону України «Про колективнi договори та угоди» на осiб, якi представляють роботодавця i ухиляються вiд участi в переговорах по укладен& ню, змiнi або доповненню колективного договору чи навмисно порушили строк, визначений ч. 3 ст. 11 Закону України «Про колективнi договори та угоди», або не забезпечили роботу вiд& повiдної комiсiї у визначенi сторонами строки, накладається штраф до десяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв грома& дян i вони несуть також дисциплiнарну вiдповiдальнiсть аж до звiльнення з посади.

На осiб, якi представляють власника або уповноважений ним орган чи профспiлки або iншi уповноваженi трудовим колекти& вом органи i з вини яких порушено чи не виконане зобов’язан& ня по колективному договору, накладається штраф до ста не& оподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян i вони також не& суть дисциплiнарну вiдповiдальнiсть аж до звiльнення з посади (ст. 18 Закону України «Про колективнi договори та угоди»). За вимогою профспiлок, iншого уповноваженого трудовим ко& лективом органу власник або уповноважений ним орган зобо& в’язаний вжити заходiв, передбачених законодавством, до керiв& ника, з вини якого порушуються чи не виконуються зобов’язан& ня по колективному договору.

Особи, якi представляють власника або уповноважений ним орган чи профспiлки або iншi уповноваженi трудовим колекти& вом органи i виннi в ненаданнi iнформацiї, необхiдної для ве& дення колективних переговорiв i здiйснення контролю за вико& нанням колективних договорiв, несуть дисциплiнарну вiдповi& дальнiсть або пiдлягають штрафу до п’яти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян (ст. 19 Закону України «Про коле& ктивнi договори та угоди»).

Порядок i строки накладення штрафiв, передбачених зако& нодавством, регламентуються Кодексом України про адмiнiст& ративнi правопорушення. Справи з цих питань розглядаються судом за поданням однiєї iз сторiн колективного договору, вiд& повiдних комiсiй або з iнiцiативи прокурора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]