Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

TrPravo

.pdf
Скачиваний:
48
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.59 Mб
Скачать

Охорона працi

391

робничого характеру, затвердженим постановою Кабiнету Мiнi& стрiв України вiд 22 березня 2001 р. № 270.

Випадки i порядок розслiдування нещасних випадкiв та їх облiк.

Розслiдування проводиться у разi раптового погiршення ста& ну здоров’я працiвника або особи, яка забезпечує себе роботою самостiйно, одержання ними поранення, травми, у тому числi внаслiдок тiлесних ушкоджень, заподiяних iншою особою, гост& рого професiйного захворювання i гострого професiйного та iн& ших отруєнь, одержання теплового удару, опiку, обмороження, у разi утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою та iонiзуючим випромiнюванням, одержання iнших ушкоджень внаслiдок аварiї, пожежi, стихiйного лиха (землетруси, зсуви, повенi, урагани тощо), контакту з представниками тваринного i рослинного свiту, що призвели до втрати працiвником праце& здатностi на один робочий день чи бiльше або до необхiдностi переведення його на iншу (легшу) роботу не менш як на один робочий день, у разi зникнення працiвника пiд час виконання ним трудових обов’язкiв, а також у разi смертi працiвника на пiдприємствi (нещаснi випадки).

До гострих професiйних захворювань i гострих професiйних отруєнь належать захворювання та отруєння, спричиненi впли& вом небезпечних факторiв, шкiдливих речовин не бiльше нiж протягом однiєї робочої змiни.

Гострi професiйнi захворювання спричиняються впливом хi& мiчних речовин, iонiзуючого та неiонiзуючого випромiнювання, значним фiзичним навантаженням та перенапруженням окре& мих органiв i систем людини. До них належать також iнфекцiй& нi, паразитарнi, алергiйнi захворювання.

Про кожний нещасний випадок потерпiлий або працiвник, який його виявив, чи iнша особа — свiдок нещасного випадку повиннi негайно повiдомити безпосереднього керiвника робiт чи iншу уповноважену особу пiдприємства i вжити заходiв до по& дання необхiдної допомоги потерпiлому.

У разi настання нещасного випадку безпосереднiй керiвник робiт (уповноважена особа пiдприємства) зобов’язаний:

термiново органiзувати подання першої медичної допомо& ги потерпiлому, забезпечити у разi необхiдностi його доставку до лiкувально&профiлактичного закладу;

повiдомити про те, що сталося, роботодавця, керiвника первинної органiзацiї профспiлки, членом якої є потерпiлий, або

392

Модуль 7. Роздiл ХVI

уповноважену найманими працiвниками особу з питань охоро& ни працi, якщо потерпiлий не є членом профспiлки;

зберегти до прибуття комiсiї з розслiдування (комiсiї iз спецiального розслiдування) нещасного випадку обстановку на робочому мiсцi та устаткування у такому станi, в якому вони були на момент нещасного випадку (якщо це не загрожує жит& тю чи здоров’ю iнших працiвникiв i не призведе до бiльш тяж& ких наслiдкiв), а також вжити заходiв до недопущення подiбних випадкiв.

Лiкувально&профiлактичний заклад повинен про кожне звер& нення потерпiлого з посиланням на нещасний випадок на вироб& ництвi без направлення пiдприємства передати протягом доби з використанням засобiв зв’язку екстрене повiдомлення за вiдпо& вiдною формою:

пiдприємству, де працює потерпiлий;

робочому органу виконавчої дирекцiї Фонду соцiального страхування вiд нещасних випадкiв на виробництвi та профе& сiйних захворювань України (в подальшому Фонду) за мiсце& знаходженням пiдприємства, де працює потерпiлий, або за мiс& цем настання нещасного випадку з особою, яка забезпечує себе роботою самостiйно;

установi (закладу) державної санiтарно&епiдемiологiчної, якi обслуговують пiдприємство, де працює потерпiлий, або та& кiй установi за мiсцем настання нещасного випадку з особою, яка забезпечує себе роботою самостiйно, — у разi виявлення гостро& го професiйного захворювання (отруєння).

Роботодавець, одержавши повiдомлення про нещасний ви& падок, зобов’язаний негайно:

1) повiдомити з використанням засобiв зв’язку про нещас& ний випадок:

робочий орган виконавчої дирекцiї Фонду за мiсцезнахо& дженням пiдприємства за встановленою Фондом формою;

пiдприємство, де працює потерпiлий, — якщо потерпiлий

єпрацiвником iншого пiдприємства;

органи державної пожежної охорони за мiсцезнаходжен& ням пiдприємства — у разi нещасного випадку, що стався вна& слiдок пожежi;

установу державної санiтарно&епiдемiологiчної служби, яка обслуговує пiдприємство, — у разi виявлення гострого про& фесiйного захворювання (отруєння);

Охорона працi

393

2) утворити наказом комiсiю з розслiдування нещасного ви& падку у складi не менше нiж три особи та органiзувати розслi& дування.

До складу комiсiї включаються спецiалiст служби охорони працi або посадова особа, на яку роботодавцем покладено вико& нання функцiй спецiалiста з питань охорони працi (голова ко& мiсiї), керiвник структурного пiдроздiлу пiдприємства, на яко& му стався нещасний випадок, представник робочого органу ви& конавчої дирекцiї Фонду за мiсцезнаходженням пiдприємства (за згодою), представник первинної органiзацiї профспiлки, чле& ном якої є потерпiлий, або уповноважена найманими працiвни& ками особа з питань охорони працi, якщо потерпiлий не є чле& ном профспiлки, iншi особи.

Уразi настання нещасного випадку з тяжкими наслiдками,

утому числi з можливою iнвалiднiстю потерпiлого, до складу комiсiї обов’язково включається представник робочого органу Фонду за мiсцезнаходженням пiдприємства.

До складу комiсiї не може включатися керiвник робiт, який безпосередньо вiдповiдає за стан охорони працi на робочому мiс& цi, де стався нещасний випадок.

Уразi виявлення гострого професiйного захворювання (отру& єння) до складу комiсiї включається також представник устано& ви державної санiтарно&епiдемiологiчної служби, яка обслуго& вує пiдприємство, та робочого органу виконавчої дирекцiї Фон& ду за мiсцезнаходженням пiдприємства.

На пiдприємствах, де немає структурних пiдроздiлiв, до скла& ду комiсiї включається представник роботодавця.

На суднах морського, рiчкового та рибопромислового фло& ту пiд час плавання або перебування в iноземних портах комiсiя утворюється капiтаном, про що повiдомляється власник судна.

Потерпiлий або особа, яка представляє його iнтереси, не включається до складу комiсiї, але має право брати участь у її засiданнях, висловлювати свої пропозицiї, додавати до матерiа& лiв розслiдування документи, що стосуються нещасного випад& ку, давати вiдповiднi пояснення, в тому числi викладати в уснiй i письмовiй формi особисту думку щодо обставин i причин не& щасного випадку та одержувати вiд голови комiсiї iнформацiю про хiд проведення розслiдування.

Члени комiсiї мають право одержувати письмовi та уснi по& яснення вiд роботодавця, посадових осiб та iнших працiвникiв

394

Модуль 7. Роздiл ХVI

пiдприємства, а також проводити опитування потерпiлих та свiд& кiв нещасного випадку.

У разi коли нещасний випадок стався з особою, яка забезпе& чує себе роботою самостiйно (крiм п. 41 Порядку), розслiдуван& ня органiзовує робочий орган виконавчої дирекцiї Фонду за мiс& цем настання нещасного випадку, для чого утворює наказом ко& мiсiю у складi не менше нiж три особи.

До складу комiсiї включаються представники робочого ор& гану виконавчої дирекцiї Фонду (голова комiсiї) за мiсцем на& стання нещасного випадку, райдержадмiнiстрацiї — у разi на& стання нещасного випадку у мiстi районного значення чи райо& нi мiст Києва i Севастополя, або облдержадмiнiстрацiї — у разi настання нещасного випадку у мiстi обласного значення (далi — мiсцева держадмiнiстрацiя), первинної органiзацiї профспiлки, членом якої є потерпiлий або особа, яка представляє його iнте& реси. У разi гострого професiйного захворювання (отруєння) до складу комiсiї також включається представник установи дер& жавної санiтарно&епiдемiологiчної служби за мiсцем настання нещасного випадку.

Комiсiя зобов’язана протягом трьох дiб:

обстежити мiсце нещасного випадку, одержати пояснен& ня потерпiлого, якщо це можливо, опитати свiдкiв нещасного випадку та причетних до нього осiб;

визначити вiдповiднiсть умов працi та її безпеки вимогам законодавства про охорону працi;

з’ясувати обставини i причини нещасного випадку;

визначити, чи пов’язаний цей випадок з виробництвом;

установити осiб, якi допустили порушення вимог законо& давства про охорону працi, розробити заходи щодо запобiгання подiбним нещасним випадкам;

скласти акт розслiдування нещасного випадку за фор& мою Н&5 згiдно з додатком 2 у трьох примiрниках, а також акт про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом, за фор& мою Н&1 згiдно з додатком 3 у шести примiрниках, якщо цей не& щасний випадок визнано таким, що не пов’язаний з виробниц& твом — акт про нещасний випадок за формою НПВ згiдно з до& датком 4 i передати їх на затвердження роботодавцю;

у разi виявлення гострого професiйного захворювання (отруєння), пов’язаного з виробництвом, крiм акта форми Н&1 скласти також у чотирьох примiрниках карту облiку професiй&

Охорона працi

395

ного захворювання (отруєння) за формою П&5 згiдно з додат& ком 5 Порядку (карта форми П&5).

Акти форми Н&5 i форми Н&1 (або форми НПВ) пiдпису& ються головою i всiма членами комiсiї. У разi незгоди iз змiстом зазначених актiв член комiсiї письмово викладає свою окрему думку, яка додається до акта форми Н&5 i є його невiд’ємною частиною, про що робиться запис в актi форми Н&5.

У випадках, зазначених у пунктi 35 Порядку, або у разi ви& никнення потреби у проведеннi лабораторних дослiджень, екс& пертизи, випробувань для встановлення обставин i причин не& щасного випадку строк розслiдування може бути продовжено за погодженням з територiальним органом Держнаглядохорон& працi за мiсцезнаходженням пiдприємства, але не бiльше нiж на мiсяць, про що роботодавець видає наказ.

Визнаються пов’язаними з виробництвом нещаснi ви падки, що сталися з працiвниками пiд час виконання трудових обов’язкiв, у тому числi у вiдрядженнi, а також тi, що сталися у перiод:

перебування на робочому мiсцi, на територiї пiдприємст& ва або в iншому мiсцi, пов’язаному з виконанням роботи, почи& наючи з моменту прибуття працiвника на пiдприємство до його вiдбуття, який повинен фiксуватися вiдповiдно до вимог правил внутрiшнього трудового розпорядку пiдприємства, у тому числi протягом робочого та надурочного часу, або виконання завдань роботодавця в неробочий час, пiд час вiдпустки, у вихiднi, свят& ковi та неробочi днi;

пiдготовки до роботи та приведення в порядок пiсля за& кiнчення роботи знарядь виробництва, засобiв захисту, одягу, а також виконання заходiв особистої гiгiєни, пересування по тери& торiї пiдприємства перед початком роботи i пiсля її закiнчення;

проїзду на роботу чи з роботи на транспортному засобi, що належить пiдприємству, або на iншому транспортному засо& бi, наданому роботодавцем;

використання власного транспортного засобу в iнтересах пiдприємства з дозволу або за дорученням роботодавця в уста& новленому роботодавцем порядку;

виконання дiй в iнтересах пiдприємства, на якому працює потерпiлий, тобто дiй, якi не належать до трудових обов’язкiв працiвника (подання необхiдної допомоги iншому працiвнико& вi, дiй щодо запобiгання аварiям або рятування людей та майна

396

Модуль 7. Роздiл ХVI

пiдприємства, iнших дiй за розпорядженням або дорученням ро& ботодавця);

лiквiдацiї аварiї, наслiдкiв надзвичайної ситуацiї техно& генного i природного характеру на виробничих об’єктах i транс& портних засобах, що використовуються пiдприємством;

подання необхiдної допомоги або рятування людей, вико& нання дiй, пов’язаних iз запобiганням нещасним випадкам з iн& шими особами у процесi виконання трудових обов’язкiв;

надання пiдприємством шефської допомоги;

перебування у транспортному засобi або на його стоянцi, на територiї вахтового селища, у тому числi пiд час змiнного вiдпочинку, якщо настання нещасного випадку пов’язане з ви& конанням потерпiлим трудових обов’язкiв або з впливом на ньо& го небезпечних чи шкiдливих виробничих факторiв або середо& вища;

прямування працiвника до об’єкта (мiж об’єктами) об& слуговування за затвердженими маршрутами або до будь&якого об’єкта за дорученням роботодавця;

прямування до/чи з мiсця вiдрядження згiдно з установ& леним завданням.

Визнаються пов’язаними з виробництвом також випадки:

раптового погiршення стану здоров’я працiвника або його смертi внаслiдок гострої серцево&судинної недостатностi пiд час перебування на пiдземних роботах (видобування корисних ко& палин, будiвництво, реконструкцiя, технiчне переоснащення i капiтальний ремонт шахт, рудникiв, копалень, метрополiтенiв, пiдземних каналiв, тунелiв та iнших пiдземних споруд, геолого& розвiдувальнi роботи, якi проводяться пiд землею) чи пiсля ви& ведення працiвника на поверхню з ознаками гострої серцево&су& динної недостатностi, що пiдтверджено медичним висновком;

скоєння самогубства працiвником плавскладу на суднах морського, рiчкового та рибопромислового флоту в разi переви& щення обумовленого колективним договором строку перебуван& ня у рейсi або його смертi пiд час перебування у рейсi внаслiдок впливу психофiзiологiчних, небезпечних чи шкiдливих вироб& ничих факторiв.

Нещаснi випадки, пов’язанi iз завданням тiлесних ушкоджень iншою особою, або вбивство працiвника пiд час виконання чи

узв’язку з виконанням ним трудових (посадових) обов’язкiв чи дiй в iнтересах пiдприємства незалежно вiд порушення кримi&

Охорона працi

397

нальної справи розслiдуються вiдповiдно до зазначеного По& рядку. Такi випадки визнаються пов’язаними з виробництвом (крiм випадкiв, що сталися з особистих мотивiв).

Нещаснi випадки, що сталися внаслiдок раптового погiршен& ня стану здоров’я працiвника пiд час виконання ним трудових (посадових) обов’язкiв (крiм випадкiв, зазначених у п. 15 По& рядку, у разi вiдсутностi умов, зазначених у п. 18 Порядку), ви& знаються пов’язаними з виробництвом за умови, що погiршен& ня стану здоров’я працiвника сталося внаслiдок впливу небез& печних чи шкiдливих виробничих факторiв, що пiдтверджено медичним висновком, або якщо потерпiлий не проходив медич& ного огляду, передбаченого законодавством, а робота, що вико& нувалася, протипоказана потерпiлому вiдповiдно до медичного висновку про стан його здоров’я.

Медичний висновок щодо зв’язку погiршення стану здоро& в’я працiвника з впливом на нього небезпечних чи шкiдливих виробничих факторiв або щодо протипоказання за станом здо& ров’я працiвника виконувати зазначену роботу видається лiку& вально&профiлактичним закладом за мiсцем лiкування потерпi& лого на запит роботодавця та/або голови комiсiї.

Не визнаються пов’язаними з виробництвом нещаснi ви падки, що сталися з працiвниками:

за мiсцем постiйного проживання на територiї польових i вахтових селищ;

пiд час використання ними в особистих цiлях транспорт& них засобiв, машин, механiзмiв, устаткування, iнструментiв, що належать або використовуються пiдприємством (крiм випадкiв, що сталися внаслiдок їх несправностi);

внаслiдок отруєння алкоголем, наркотичними засобами, токсичними чи отруйними речовинами, а також унаслiдок їх дiї (асфiксiя, iнсульт, зупинка серця тощо), за наявностi вiдповiд& ного медичного висновку, якщо це не пов’язане iз застосуван& ням таких речовин у виробничих процесах чи порушенням ви& мог безпеки щодо їх зберiгання i транспортування або якщо по& терпiлий, який перебував у станi алкогольного, токсичного чи наркотичного сп’янiння, до нещасного випадку був вiдстороне& ний вiд роботи вiдповiдно до вимог правил внутрiшнього тру& дового розпорядку пiдприємства або колективного договору;

у разi пiдтвердженого вiдповiдним медичним висновком алкогольного, токсичного чи наркотичного сп’янiння, не зумов&

398

Модуль 7. Роздiл ХVI

леного виробничим процесом, яке стало основною причиною нещасного випадку за вiдсутностi технiчних та органiзацiйних причин його настання;

пiд час скоєння ними злочину, що встановлено обвину& вальним вироком суду;

у разi смертi або самогубства (крiм випадкiв, зазначених

уп. 15 Порядку).

Роботодавець, а у разi нещасного випадку, що стався з осо& бою, яка забезпечує себе роботою самостiйно, — керiвник ро& бочого органу виконавчої дирекцiї Фонду, який призначив ко& мiсiю, повинен розглянути i затвердити примiрники актiв фор& ми Н&5 i форми Н&1 (або форми НПВ) протягом доби пiсля одержання матерiалiв, пiдготовлених комiсiєю за пiдсумками її роботи (далi — матерiали розслiдування).

До першого примiрника акта форми Н=5 додаються примiр& ник акта форми Н&1 (або форми НПВ), примiрник карти фор& ми П&5 — у разi гострого професiйного захворювання (отруєн& ня), пояснення свiдкiв та потерпiлого (у разi їх наявностi), ви& тяги з експлуатацiйної документацiї, схеми, фотографiї, iншi документи, що характеризують стан робочого мiсця (машини, механiзму, устаткування, апаратури тощо), а у разi потреби — також висновок лiкувально&профiлактичного закладу про стан сп’янiння, наявнiсть в органiзмi потерпiлого алкоголю, нарко& тичних чи отруйних речовин.

На вимогу потерпiлого або особи, яка представляє його iн& тереси, голова комiсiї зобов’язаний ознайомити його з докумен& тами, що мiстяться в матерiалах розслiдування.

Нещаснi випадки реєструються у журналi за формою згiдно з додатком 6 Порядку роботодавцем, а у разi нещасного випад& ку, що стався з особою, яка забезпечує себе роботою самостiй& но, — робочим органом виконавчої дирекцiї Фонду, в якому за& реєстровано цю особу.

Примiрник затвердженого акта форми Н&5 разом з примiр& ником затвердженого акта форми Н&1 (або форми НПВ) i при& мiрником матерiалiв розслiдування карти форми П&5 — у разi виявлення гострого професiйного захворювання (отруєння), про& тягом трьох дiб надсилаються роботодавцем керiвниковi (спе& цiалiстовi) служби охорони працi або посадовiй особi (спецiалiс& ту), на яку роботодавцем покладено виконання функцiй з питань охорони працi, пiдприємства, працiвником якого є потерпiлий.

Охорона працi

399

Примiрник затвердженого акта форми Н&5 разом з примiр& ником затвердженого акта форми Н&1 (або форми НПВ), при& мiрник карти форми П&5 — у разi виявлення гострого професiй& ного захворювання (отруєння) протягом трьох дiб надсилають& ся роботодавцем:

потерпiлому або особi, яка представляє його iнтереси;

робочому органу виконавчої дирекцiї Фонду за мiсцезна&

ходженням пiдприємства.

Примiрник затвердженого акта форми Н&1 (або форми НПВ) протягом трьох дiб надсилається роботодавцем:

керiвниковi структурного пiдроздiлу пiдприємства, де став& ся нещасний випадок, для здiйснення заходiв щодо запобiгання подiбним випадкам;

територiальному органу Держнаглядохоронпрацi за мiс&

цезнаходженням пiдприємства;

— первиннiй органiзацiї профспiлки, представник якої брав участь у роботi комiсiї, або уповноваженiй найманими працiв& никами особi з питань охорони працi, якщо потерпiлий не є чле& ном профспiлки.

Копiя акта форми Н&1 надсилається органу, до сфери управ& лiння якого належить пiдприємство, а у разi вiдсутностi такого органу — мiсцевiй держадмiнiстрацiї.

Уразi гострого професiйного захворювання (отруєння) ко& пiя акта форми Н&1 надсилається разом з примiрником карти форми П&5 до установи державної санiтарно&епiдемiологiчної служби, яка обслуговує пiдприємство, працiвником якого є по& терпiлий, i веде облiк випадкiв гострих професiйних захворю& вань (отруєнь).

Уразi розслiдування нещасного випадку, що стався з осо&

бою, яка забезпечує себе роботою самостiйно, робочий орган виконавчої дирекцiї Фонду, який призначив комiсiю, протягом трьох дiб надсилає примiрник затвердженого акта форми Н&5 разом з примiрником затвердженого акта форми Н&1 (або фор& ми НПВ), примiрником карти форми П&5 — у разi виявлення гострого професiйного захворювання (отруєння):

потерпiлому або особi, яка представляє його iнтереси;

робочому органу виконавчої дирекцiї Фонду, в якому за&

реєстровано особу, яка забезпечує себе роботою самостiйно, ра& зом з матерiалами розслiдування.

400

Модуль 7. Роздiл ХVI

Примiрник затвердженого акта форми Н&1 (або форми НПВ) протягом трьох дiб надсилається:

мiсцевiй держадмiнiстрацiї для здiйснення заходiв щодо запобiгання подiбним випадкам;

територiальному органу Держнаглядохоронпрацi за мiс& цем настання нещасного випадку;

профспiлковiй органiзацiї, представник якої брав участь

уроботi комiсiї.

Примiрник акта форми Н&5 разом з примiрником акта фор& ми Н&1 (або форми НПВ), карти форми П&5 — у разi виявлення гострого професiйного захворювання (отруєння), матерiалами розслiдування пiдлягає зберiганню на пiдприємствi протягом 45 рокiв, у разi реорганiзацiї пiдприємства — передаються пра& вонаступниковi, який бере на облiк цей нещасний випадок, а

уразi лiквiдацiї пiдприємства — до державного архiву. Також

уробочому органi виконавчої дирекцiї Фонду примiрник акта форми Н&5 разом з примiрником акта форми Н&1 (або форми НПВ), карти форми П&5 — у разi виявлення гострого професiй& ного захворювання (отруєння) пiдлягає зберiганню протягом 45 рокiв.

Пiсля закiнчення перiоду тимчасової непрацездатностi або

уразi смертi потерпiлого внаслiдок травми, одержаної пiд час нещасного випадку, роботодавець, який бере на облiк нещасний випадок, складає повiдомлення про наслiдки нещасного випад& ку за формою Н&2 згiдно з додатком 7 i в десятиденний строк надсилає його органiзацiям i особам, яким надсилався акт фор& ми Н&1 (або форми НПВ).

Нещасний випадок, про який своєчасно не було повiдомле& но безпосереднього керiвника чи роботодавця потерпiлого або внаслiдок якого втрата працездатностi настала не одразу, роз& слiдується i береться на облiк згiдно з цим Порядком протягом мiсяця пiсля надходження заяви потерпiлого чи особи, яка пред& ставляє його iнтереси (незалежно вiд строку, коли вiн стався).

Уразi реорганiзацiї пiдприємства, на якому стався такий ви& падок, розслiдування проводиться його правонаступником, а у разi лiквiдацiї пiдприємства встановлення факту нещасного ви& падку розглядається у судовому порядку.

Нещасний випадок, що стався з працiвником на територiї пiдприємства або в iншому мiсцi роботи пiд час перерви, що на& дається згiдно з правилами внутрiшнього трудового розпоряд&

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]