Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

TrPravo

.pdf
Скачиваний:
48
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.59 Mб
Скачать

Трудовi спори

461

5.Положення про Нацiональну службу посередництва i при& мирення: Затверджене Указом Президента України вiд 17 лис& топада 1998 року № 1258/98 // Праця i зарплата. —1998. — № 23 (159).

6.Про практику застосування Конституцiї України при здiйс&

неннi правосуддя: Постанова Пленуму Верховного Суду України вiд 1 листопада 1996 року № 9 // Юридичний вiсник України. — 1996. — № 48.

7.Про практику розгляду судами трудових спорiв: Постано& ва Пленуму Верховного Суду України вiд 6 листопада 1992 року

9 // Постанови Пленуму Верховного Суду України в кримiналь& них та цивiльних справах. — К., 1995. — С. 373.

8.Про судову практику в справах про вiдшкодування мораль&

ної (немайнової) шкоди: Постанова Пленуму Верховного Суду України вiд 31 березня 1995 року № 4 // Збiрник постанов Пле& нуму Верховного Суду України. 1965—1985. — К., 1995. — С. 31.

9.Колективнi трудовi спори: загальнi питання, нормативнi акти / За заг. ред. В. М. Руденка. — К.: Юрiнком Iнтер, 2006. — 384 с.

10.Давиденко Г. Змiни порядку розгляду iндивiдуальних тру&

дових спорiв // Право України. — 1992. — № 9. — С. 12—15.

11.Давиденко Г. I. Розгляд судами спорiв, пов’язаних з укла& денням, змiною i припиненням трудового договору // Вiсник Вер& ховного Суду України. — 1997. — № 3. — С. 35—36.

12.Куренной А. М., Миронов В. И. Практический комментарий

кзаконодательству о трудовых спорах. — М.: Дело, 1997. — 384 с.

13.Лазор В.В. Поняття трудових спорiв, конфлiктiв та їх позов&

ний i непозовний характер // Право України. — 2002. — № 7. —

С.90—95.

14.Ставцева А. И. Трудовые споры по отдельным категориям

судебных дел // Право и экономика. — 1998. — № 6. — С. 93—102.

15.Трудовi спори: Законодавство, коментар, судова практика / Упорядники: В. А. Скоробагатько, М. I. Федишин. — К.: Iстина, 2000. — 432 с.

16.Чанишева Г. I., Фадєєнко А. Ф. Розгляд судами справ у спо&

рах, що виникають з трудових правовiдносин (окремi питання) // Право України. — 1998. — № 8. — С. 58—63.

17.Юшко А. Розгляд судами спорiв, викликаних реорганiзацiєю пiдприємства // Право України. — 1998. — № 9. — С. 18—22.

18.Ярошенко К. Б. Споры о возмещении вреда, причиненного

жизни и здоровью отдельных категорий работников // Право и эко& номика. —1998. — № 4. — С. 73—78.

462

Модуль 8. Роздiл ХIX

Ðîçäië ÕIX

НАГЛЯД I КОНТРОЛЬ

ЗА ДОТРИМАННЯМ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ПРАЦЮ

§ 1. Поняття та змiст нагляду i контролю

за дотриманням законодавства про працю

Вiдповiдно до ст. 43 Конституцiї України держава ство& рює умови для здiйснення громадянами права на працю. Для за& безпечення реалiзацiї цього конституцiйного положення в країнi створено систему спецiальних державних органiв, якi здiйсню& ють нагляд i контроль за додержанням законодавства про працю. При цьому одним з головних законодавчих принципiв їх дiяль& ностi є незалежнiсть вiд власника пiдприємства, в тому числi коли власник пiдприємства — держава.

Нагляд за охороною працi — це особлива правова форма пра= возастосовної дiяльностi шляхом реалiзацiї захисної функцiї по до= держанню законностi в трудових правовiдносинах, вiдповiдностi дiй роботодавця приписам трудового законодавства.

Значна роль у забезпеченнi нагляду та контролю належить Державнiй iнспекцiї працi Мiнiстерства працi та соцiальної по& лiтики, яка створена вiдповiдно до постанови КМ України «Про створення державної iнспекцiї працi Мiнiстерства працi» вiд 2 серпня 1996 р. № 906. Цiєю ж постановою КМ України за& тверджено i Положення про державну iнспекцiю працi.

У змiстi бiльшостi спецiальних законiв, що стосуються окре& мих iнститутiв трудового права («Про оплату працi», «Про охо& рону працi», «Про вiдпустки» тощо), мiстяться норми про конт& роль за додержанням вiдповiдного закону. Наприклад, вiдпо& вiдно до ст. 35 Закону України «Про оплату працi» контроль за додержанням законодавства про оплату працi на пiдприємствах здiйснюють:

1)Мiнiстерство працi та соцiальної полiтики України та його органи;

2)фiнансовi органи;

3)органи Державної податкової служби;

4)профспiлки та iншi органiзацiї, що виражають iнтереси працiвникiв.

Нагляд i контроль за дотриманням законодавства про працю 463

Контроль це дiяльнiсть спецiальних органiв i посадових осiб, якi згiдно з чинним законодавством перевiряють дотриман= ня законодавства про працю як на пiдприємствах, в установах, органiзацiях, що безпосередньо їм пiдпорядковуються, так i на тих, якi не перебувають у їх безпосередньому вiданнi, з правом втру= чання у внутрiшньогосподарську дiяльнiсть. Це також система за& ходiв спостереження та перевiрки виконання сторонами колек& тивного договору норм чинного законодавства та умов договору.

Контролем визнається органiзацiйно&управлiнська дiяль& нiсть, що здiйснюється вищими вiдомчими органами, проф& спiлками, представниками трудових колективiв, органами мiс& цевого самоврядування.

Види контролю:

1)Залежно вiд вiдомчого пiдпорядкування:

— вiдомчий (внутрiшнiй);

— позавiдомчий (зовнiшнiй);

2)Залежно вiд органiв, якi здiйснюють контроль:

— державний;

— громадський;

3)Залежно вiд часу проведення:

попереджувальний (на стадiї розроблення нормативних актiв);

поточний.

Види органiв, якi здiйснюють нагляд i контроль:

1) Державний нагляд i контроль:

центральнi та мiсцевi органи (ст. 259 КЗпПУ) — прокура& тура, мiнiстерства, вiдомства, мiсцевi державнi адмiнiстрацiї;

спецiально уповноваженi органи (ст. 260 КЗпПУ) — Дер& жавний департамент нагляду за додержанням законодавства про працю Мiнiстерства працi та соцiальної полiтики України, Дер& жавний комiтет України з промислової безпеки, охорони працi та гiрничого нагляду, Державний комiтет ядерного регулюван& ня, органи пожежної безпеки у системi Мiнiстерства з надзви& чайних ситуацiй, органи та заклади санiтарно&епiдемiологiчної служби Мiнiстерства охорони здоров’я, комiсiя з питань охоро& ни працi пiдприємства тощо;

2) Громадський нагляд:

професiйнi спiлки та їх об’єднання (статтi 244 i 259 КЗпП) — (комiсiя з питань охорони працi профспiлкового органу, пред& ставник профспiлок з питань охорони працi);

464

Модуль 8. Роздiл ХIX

громадськi iнспектори з охорони працi;

трудовi колективи.

Нагляд i контроль — це рiзнi поняття, але завдання i мета їх здiйснення однаковi: забезпечення законностi в застосуваннi норм трудового права, попередженнi правопорушень та їх усу& неннi. Вiдмiннiсть мiж ними полягає у повноваженнях органiв, що здiйснюють цi функцiї, та методах i формах органiзацiї їх роботи.

§ 2. Державний нагляд i контроль

за дотриманням законодавства про працю та охорону працi

Державний нагляд за дотриманням законодавства про працю та охорону працi це дiяльнiсть уповноважених державою органiв та осiб по перевiрцi дотримання законодавства про працю на пiдприємствах, в установах, органiзацiях всiх форм власностi, якi не перебувають в їхньому пiдпорядкуваннi, без втручання в їх внутрiшню господарську дiяльнiсть.

Орган, що здiйснює нагляд, може вказати на допущенi по& рушення, заявити подання щодо їх усунення, але не покарати, оскiльки вiн не має вiдомчих повноважень щодо органiзацiї, яка перевiряється. Вищим державним органом, що здiйснює держав& не управлiння охороною працi, є Кабiнет Мiнiстрiв України. Вiн розробляє i забезпечує реалiзацiю нацiональної програми по& лiпшення стану безпеки, гiгiєни працi та виробничого середови& ща, визначає функцiї загальних i галузевих мiнiстерств щодо охорони працi та встановлює порядок створення i використан& ня фондiв охорони працi.

Мiнiстерство працi та соцiальної полiтики здiйснює держав& ну експертизу умов працi, визначає порядок та проводить конт& роль за якiстю i своєчасним проведенням атестацiї робочих мiсць щодо їх вiдповiдностi нормативним актам з охорони працi.

Державний нагляд за додержанням законодавчих та iнших нормативних актiв з охорони працi здiйснюють органи проку& ратури України, Державний комiтет України з промислової без& пеки, охорони працi та гiрничого нагляду, Державний комiтет ядерного регулювання, органи пожежної безпеки у системi Мi& нiстерства надзвичайних ситуацiй, Державний департамент по нагляду за додержанням законодавства про працю Мiнiстерства

Нагляд i контроль за дотриманням законодавства про працю 465

працi та соцiальної полiтики України, органи та заклади санiтар& но&епiдемiологiчної служби Мiнiстерства охорони здоров’я.

Вищий нагляд за додержанням i правильним застосуванням законiв здiйснює Генеральний прокурор i пiдпорядкованi йому прокурори. Прокуратура здiйснює свої повноваження на пiдста& вi Закону України «Про прокуратуру» вiд 5 листопада 1991 р. незалежно вiд будь&яких органiв державної влади й посадових осiб i пiдконтрольна тiльки Верховнiй Радi України.

Прокурор має право отримувати будь&якi матерiали й доку& менти, одержувати iнформацiю про стан дотримання законностi та вживати заходiв щодо її забезпечення. У разi виявлення по& рушень вiн може: опротестувати виданi акти, порушити кримi& нальну справу, розпочати справу дисциплiнарного проваджен& ня про адмiнiстративне правопорушення, дати приписи, внести подання щодо усунення порушень законодавства та умов, що їм сприяє.

Протест прокурора зупиняє дiю опротестованого акта i пiд& лягає обов’язковому розгляду вiдповiдним органом або поса& довою особою у десятиденний строк пiсля його надходження з повiдомленням про наслiдки розгляду протесту в такий са& мий термiн прокурору (ст. 21 Закону України «Про прокура& туру»).

Державний департамент нагляду за додержанням законодав& ства про працю (Держнаглядпрацi) є урядовим органом держав& ного управлiння, який, дiє у складi Мiнiстерства працi i соцiаль& ної полiтики та пiдпорядковується йому на пiдставi Положення про Державний департамент нагляду за додержанням законо& давства про працю (затв. постановою КМУ вiд 18 сiчня 2003 р. № 50). У межах своїх повноважень Держнаглядпрацi органiзо& вує виконання актiв законодавства та здiйснює систематичний контроль за їх реалiзацiєю.

Основними завданнями Держнаглядпрацi є: забезпечення за& хисту прав працiвникiв шляхом здiйснення державного нагля& ду за додержанням законодавства про працю (крiм питань охо& рони працi) та загальнообов’язкове державне соцiальне страху& вання вiд нещасного випадку на виробництвi та професiйного захворювання; надання працiвникам i роботодавцям рекоменда& цiй та пропозицiй з питань застосування законодавства про пра& цю та загальнообов’язкове державне соцiальне страхування.

466

Модуль 8. Роздiл ХIX

Держнаглядпрацi вiдповiдно до покладених на нього завдань: здiйснює контроль додержання законодавства про працю та за& гальнообов’язкове державне соцiальне страхування в частинi за& безпечення реалiзацiї прав i гарантiй працiвникiв шляхом про& ведення перевiрок роботодавцiв та робочих органiв виконавчих дирекцiй фондiв загальнообов’язкового державного соцiально& го страхування; спiвпрацює з органiзацiями працiвникiв i робо& тодавцiв з метою впровадження законодавства про працю та за& гальнообов’язкове державне соцiальне страхування; забезпечує iнформування населення щодо стану додержання законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соцiальне страхуван& ня; подає методичну допомогу роботодавцям, проводить роз’яс& нювальну та консультацiйну роботу з питань, що належать до його компетенцiї; забезпечує у межах своєї компетенцiї реалiза& цiю державної полiтики стосовно державної таємницi, контроль за її збереженням у Держнаглядпрацi та пiдпорядкованих орга& нах; виконує iншi функцiї.

Держнаглядпрацi має право: утворювати експертнi i робочi групи, залучати спецiалiстiв органiв виконавчої влади та органiв мiсцевого самоврядування, роботодавцiв, представникiв об’єд& нань громадян (за погодженням з їх керiвниками), а також гро& мадських iнспекторiв працi для проведення перевiрок i розгля& ду питань, що належать до його компетенцiї, та громадян (на їх вимогу) у разi проведення перевiрки за їх зверненням; одержу& вати в установленому законодавством порядку вiд органiв ви& конавчої влади та органiв мiсцевого самоврядування, роботодав& цiв, робочих органiв виконавчих дирекцiй фондiв загальнообо& в’язкового державного соцiального страхування iнформацiю, документи i матерiали, необхiднi для виконання покладених на нього завдань; проводити в установленому порядку наради, кон& ференцiї, семiнари з питань, що належать до його компетенцiї; видавати накази органiзацiйно&розпорядчого характеру.

Державний нагляд за охороною працi здiйснюють посадовi особи Держнаглядпрацi — головнi державнi iнспектори працi, їх заступники, державнi iнспектори працi та посадовi особи депар& таменту i територiальних структурних одиниць.

Посадовi особи Держнаглядпрацi мають право: безперешкод& но в будь&який час без попереднього iнформування з пред’явлен& ням службового посвiдчення вiдвiдувати для перевiрки додер& жання законодавства про працю та загальнообов’язкове державне

Нагляд i контроль за дотриманням законодавства про працю 467

соцiальне страхування адмiнiстративнi i виробничi примiщення роботодавцiв, робочi органи виконавчих дирекцiй фондiв загаль& нообов’язкового державного соцiального страхування; ознайом& люватися з iнформацiєю, документами i матерiалами та одер& жувати вiд роботодавцiв, робочих органiв виконавчих дирекцiй фондiв загальнообов’язкового державного соцiального страху& вання копiї або витяги з документiв, ведення яких передбачено законодавством про працю та загальнообов’язкове державне со& цiальне страхування, необхiдних для виконання їх повноважень. Вимагати вiд роботодавцiв або працiвникiв необхiднi пояснен& ня. Для проведення перевiрки роботодавцем надається робоче мiсце з можливiстю ведення конфiденцiйної розмови з працiв& никами, створюються з цiєю метою iншi належнi умови; давати посадовим особам органiв виконавчої влади та мiсцевого само& врядування, роботодавцiв, робочих органiв виконавчих дирек& цiй фондiв загальнообов’язкового державного соцiального стра& хування приписи щодо усунення порушень законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соцiальне страхування в частинi забезпечення реалiзацiї прав i гарантiй працiвникiв, якi пiдлягають обов’язковому виконанню з письмовим повiдомлен& ням про вжитi заходи у мiсячний або в iнший, зазначений у при& писi строк; складати у випадках, передбачених законом, прото& коли про адмiнiстративнi правопорушення, а також розглядати справи про такi правопорушення та накладати адмiнiстративнi стягнення згiдно iз законодавством; вносити роботодавцям про& позицiї про накладення дисциплiнарних стягнень на посадових осiб, винних у порушеннi законодавства про працю та загально& обов’язкове державне соцiальне страхування, передавати мате& рiали про порушення до правоохоронних органiв.

Державний нагляд у сферi соцiального страхування вiд не& щасного випадку здiйснюють Мiнпрацi, Держпромгiрнагляд, Го& ловКРУ. Здiйснення державного нагляду в Автономнiй Респуб& лiцi Крим та областях може бути покладено органами державно& го нагляду на вiдповiднi територiальнi органи.

Мiнпрацi є головним органом у системi органiв державного нагляду щодо забезпечення здiйснення державного нагляду за додержанням Фондом законодавства про страхування вiд не& щасного випадку.

Мiнпрацi перевiряє питання додержання встановленого по& рядку щодо: управлiння страхуванням вiд нещасних випадкiв;

468

Модуль 8. Роздiл ХIX

здiйснення страхування вiд нещасних випадкiв та проведення реєстрацiї страхувальникiв; розрахунку розмiру, збирання та аку& мулювання страхових внескiв страхувальникiв, у тому числi що& до обґрунтованостi встановлення знижки до страхових внескiв (за низький рiвень травматизму, професiйної захворюваностi та належний стан охорони працi) чи надбавки (за високий рiвень травматизму, професiйної захворюваностi та неналежний стан охорони працi) страхувальникiв; здiйснення застрахованим та особам, якi перебувають на їх утриманнi, страхових виплат i на& дання соцiальних послуг; виконання обов’язкiв, пов’язаних з ко& ординацiєю страхової дiяльностi.

Держпромгiрнагляд перевiряє питання додержання встанов& леного порядку: проведення профiлактичних заходiв, спрямова& них на усунення шкiдливих i небезпечних виробничих факторiв, запобiгання нещасним випадкам на виробництвi, професiйним захворюванням та iншим випадкам загрози здоров’ю застрахо& ваних, викликаним умовами працi; фiнансування Нацiональної, галузевих i регiональних програм полiпшення стану безпеки, гi& гiєни працi та виробничого середовища.

ГоловКРУ перевiряє фiнансову дiяльнiсть виконавчої дире& кцiї Фонду та її робочих органiв, а саме: перерахування, облiк i цiльове використання страхових коштiв, матерiальних цiннос& тей, їх збереження, стан i достовiрнiсть бухгалтерського облiку та фiнансової звiтностi; розмiщення тимчасово вiльних коштiв, у тому числi резерву коштiв Фонду; використання i збереження державного та комунального майна, в тому числi переданого в користування.

Державний комiтет ядерного регулювання (указ Прези& дента України вiд 6.03.2001 року № 155, постанова КМУ вiд 27.12.2006 року № 1830) здiйснює державний нагляд за додер& жанням норм i правил ядерної та радiацiйної безпеки об’єктiв ядерної енергетики, визначає критерiї та затверджує норми i правила ядерної та радiацiйної безпеки, здiйснює нагляд за роз& робленням i проведенням заходiв, спрямованих на запобiгання аварiям на об’єктах ядерної енергетики i т. iн.

Органи пожежної безпеки здiйснюють контроль за дотри& манням вимог законодавства з питань пожежної безпеки керiв& никами органiв державної виконавчої влади, керiвниками та iн& шими посадовими особами пiдприємств, установ, органiзацiй та громадянами тощо.

Нагляд i контроль за дотриманням законодавства про працю 469

Основними методами роботи при здiйсненнi державного на& гляду за охороною працi є проведення перiодичних перевiрок пiд& приємств щодо органiзацiї робiт з охорони працi, вiдповiдностi споруд, устаткування i обладнання технологiчним вимогам нор& мативних актiв про охорону працi.

Види перевiрок: плановi — проводяться не частiше, нiж один раз на рiк за планом&графiком, який щороку затверджується Мi& нiстерством працi та соцiальної полiтики за погодженням з Держ& промгiрнаглядом та ГоловКРУ; позаплановi — проводяться на вмотивовану письмову вимогу органiв виконавчої влади, вико& навчих органiв мiсцевих рад, прокуратури, за рiшенням нагля& дової ради або Фондом соцiального страхування вiд нещасних випадкiв на виробництвi та професiйних захворювань; опера= тивнi — провадяться державним iнспектором працi або iншою посадовою особою протягом робочого дня); цiльовi — перевiрка конкретних питань з охорони працi одним або групою iнспекто& рiв; комплекснi — повна i детальна перевiрка стану безпеки i умов працi на пiдприємствi групою iнспекторiв або комiсiєю (Типове положення про комiсiю з питань охорони працi пiдприємства за& тверджене наказом Державного комiтету України з промислової безпеки, охорони працi та гiрничого нагляду вiд 25.09.2007 року).

Пiд час проведення перевiрок посадовi особи органiв дер& жавного нагляду вiдповiдно до затвердженого перелiку питань: ознайомлюються з матерiалами попереднiх перевiрок (за перiод не менше нiж за один рiк) та вiдповiдною iнформацiєю, докумен& тами i матерiалами; контролюють врахування пропозицiй ауди& торiв, виконання вимог попереднiх актiв та подань щодо усу& нення порушень законодавства про страхування вiд нещасного випадку, якщо вони мали мiсце, у разi потреби вживають додат& кових заходiв до їх усунення; одержують вiд посадових осiб вико& навчої дирекцiї та її робочих органiв витяги або копiї докумен& тiв, ведення яких передбачено законодавством, а також письмовi довiдки та пояснення з питань, що перевiряються; звертаються у разi потреби до iнших органiв державного нагляду щодо про& ведення спiльних перевiрок у межах повноважень, визначених законодавством; взаємодiють з iншими центральними i мiсцеви& ми органами виконавчої влади, органами мiсцевого самовряду& вання, правоохоронними, iншими контролюючими органами, а також у разi потреби з громадськими органiзацiями.

470

Модуль 8. Роздiл ХIX

У разi виявлення пiд час перевiрки порушень законодавства про страхування вiд нещасного випадку посадовi особи органiв державного нагляду вiдповiдно до компетенцiї: надають посадо& вим особам виконавчої дирекцiї Фонду або її робочого органу обов’язковi до виконання подання щодо усунення порушень; по& рушують перед правлiнням, виконавчою дирекцiєю Фонду та її робочим органом питання про притягнення до вiдповiдальностi та про невiдповiднiсть займанiй посадi осiб, якi допустили цi по& рушення; у разi потреби надсилають матерiали перевiрки орга& нам прокуратури для вирiшення питань щодо притягнення до кримiнальної вiдповiдальностi осiб, якi допустили порушення; вживають iнших заходiв до усунення порушень вiдповiдно до законодавства та компетенцiї.

За результатами складається акт перевiрки у трьох примiр& никах.

Вiдповiдальнiсть за викладенi в актi результати перевiрки не& суть посадовi особи органiв державного нагляду, якi проводили перевiрку. Кожен з примiрникiв акта пiдписується всiма учасни& ками перевiрки. Один примiрник акта у п’ятиденний строк пере& дається керiвниковi або вiдповiдальнiй особi органу Фонду, дру& гий — керiвниковi органу державного нагляду, третiй — Мiнпрацi.

Мiнпрацi щороку iнформує Кабiнет Мiнiстрiв України про роботу органiв державного нагляду, зокрема щодо проведених перевiрок, їх пiдсумкiв та вжиття заходiв щодо усунення вияв& лених порушень.

Державний нагляд за охороною працi здiйснює також ряд iн& ших уповноважених державою органiв.

§3. Повноваження профспiлкових органiв

при здiйсненнi ними контролю

за дотриманням законодавства про працю

Професiйнi спiлки представляють iнтереси працiвни& кiв у галузi виробництва, працi, побуту i культури. Однiєю iз га& рантiй дотримання власником законодавства про працю є конт& роль з боку профспiлок.

Гарантiї дiяльностi профспiлок.

Для здiйснення контролю за додержанням законодавства про працю, правил з охорони працi, за виконанням колективних договорiв i за житлово&побутовим обслуговуванням працiвни&

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]