Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

TrPravo

.pdf
Скачиваний:
48
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.59 Mб
Скачать

Додатки

521

5.4.Враховуючи те, що несвоєчасне оформлення трудової пен& сiї при досягненнi працiвником пенсiйного вiку може нанести йо& му матерiальну шкоду, вiдповiдним спiвробiтникам вiддiлу кадрiв за мiсяць до досягнення цього строку подавати необхiднi докумен& ти на конкретну особу пенсiйного вiку у вiдповiднi вiддiлення Пен& сiйного фонду України.

5.5.Двiчi на рiк на зборах у пiдроздiлах за пiдсумками виконан& ня договорiв iнформувати трудовий колектив про фiнансово&еко& номiчну дiяльнiсть i перспективи подальшого розвитку.

6. ОКП КП та профкоми пiдроздiлiв зобов’язуються:

6.1.Проводити роботу з формування свiдомостi працiвникiв щодо збереження майна пiдприємства — установи, ощадливо ви& користовувати виробничi ресурси та матерiальнi цiнностi. Вжива& ти практичних заходiв щодо перевiрки фактичного стану справи.

6.2.Сприяти змiцненню виробничої та трудової дисциплiни пра& цiвникiв у колективi.

6.3.Органiзовувати збiр, узагальнення пропозицiй працiвникiв щодо полiпшення роботи пiдприємства, своєчасно доводити їх до Адмiнiстрацiї, домагатися їх реалiзацiї, iнформувати працiвникiв про вжитi заходи.

7. Працiвники зобов’язуються:

7.1.Виконувати свої трудовi обов’язки згiдно з трудовими до& говорами, укладеними зi Службою вiдповiдно до чинного законо& давства України про працю.

7.2.Чесно i сумлiнно працювати, дотримуватися виробничої i трудової дисциплiни, виконувати правила внутрiшнього трудового розпорядку.

7.3.Обов’язково i беззаперечно дотримуватися вимог норма& тивних документiв з охорони працi, iснуючих правил, стандартiв та iнструкцiй.

7.4.Дбайливо ставитися до устаткування та iншого майна, ра& цiонально витрачати теплову та електроенергiю, паливно&мастиль& нi матерiали.

7.5.Створювати i зберiгати сприятливу атмосферу працi у ко& лективi, з повагою ставитися до працiвникiв пiдроздiлу, не допус& кати дiй, якi б принижували честь та гiднiсть громадянина.

8. Сторони зобов’язуються:

8.1. Оперативно вживати заходи щодо усунення передумов ви& никнення колективних трудових спорiв (конфлiктiв). У разi їх ви&

522

Додатки

никнення прагнути до врегулювання спору шляхом примирення у порядку, визначеному чинним законодавством України.

8.2.У разi виникнення окремих трудових протирiч вирiшувати їх на рiвнi керiвникiв пiдроздiлiв та профкомiв.

Бiльш суттєвi розбiжностi передавати на розгляд комiсiй по трудових спорах. Оскiльки цi комiсiї iснують не в усiх пiдроздi& лах, вiдповiдно до статтi 223 КЗпП України, у Центральному офiсi Концерну з iнiцiативи Адмiнiстрацiї створена Комiсiя по трудових спорах.

8.3.У разi несумлiнного ставлення окремих працiвникiв до ви& конання посадових обов’язкiв, стосовно них у необхiдних випадках iз дотриманням вимог ст. ст. 148 i 149 КЗпП України застосову& ватимуться заходи дисциплiнарного i громадського впливу. Дисцип& лiнарним стягненням згiдно iз ст. 147 КЗпП України є догана або звiльнення. Залежно вiд характеру i обставин порушення дисцип& лiни можуть бути застосованi й iншi заходи впливу, передбаченi вiдповiдними положеннями Концерну для окремих категорiй пра& цiвникiв.

Водночас керiвники пiдроздiлiв зобов’язуються обґрунтовано i тiльки за згодою профспiлкового представника приймати рiшен& ня щодо стягнень матерiально&фiнансового характеру (зняття час& тки додаткової заробiтної плати, iнших заохочувальних та компен& сацiйних виплат, передбачених ст.11.3 цього Договору).

Роздiл III

Трудовi вiдносини

9.Режим працi та вiдпочинку

9.1.Тривалiсть роботи по днях тижня встановити:

— 8 годин 15 хвилин — понедiлок — четвер;

— 7 годин — п’ятниця;

— вихiднi днi — субота, недiля.

9.2.Початок роботи о 9 годині. В окремих структурних пiдроз& дiлах Центрального офiсу Концерну робочий день може почина& тися ранiше — у залежностi вiд службово&виробничих потреб, а та& кож з урахуванням iнтересiв трудового колективу. У цих випадках час початку роботи визначається колективним договором пiдроз& дiлу.

9.3.Перерва для вiдпочинку i харчування тривалiстю 1 година —

з13&ої до 14&ої години. В iнших умовах — згiдно з колективним до& говором пiдроздiлу, але, як правило, також через 4 години пiсля по& чатку роботи.

Додатки

523

На тих роботах, де через умови виробництва перерву встанови& ти неможливо, працiвниковi буде надана можливiсть приймання їжi протягом робочого часу.

Перелiк таких робiт чи посад визначається колективним дого& вором пiдроздiлу.

9.4. Керiвники пiдроздiлiв зобов’язуються:

9.4.1.Не вимагати вiд працiвникiв виконання роботи, яка не обумовлена трудовим договором та посадовими iнструкцiями;

9.4.2.Забезпечити дотримання встановленої законодавством тривалостi робочого тижня. Застосовувати надурочнi роботи тiль& ки у випадках, передбачених статтею 62 КЗпП України, при цьому не залучати до надурочних робiт вагiтних жiнок i жiнок, якi мають дiтей вiком до трьох рокiв. Жiнки, якi мають дiтей вiд трьох до чо& тирнадцяти рокiв або дитину&iнвалiда, можуть залучатися до над& урочних робiт лише за їх згодою.

Керiвництво визнає також, що надурочнi роботи можуть про& водитися лише з дозволу профспiлкового комiтету конкретного пiд& роздiлу; вони не повиннi перевищувати для кожного працiвника чотирьох годин протягом двох днiв пiдряд i 120 годин на рiк (вiд& повiднi представники керiвництва пiдроздiлiв будуть вести облiк надурочних робiт кожного працiвника).

Керiвники пiдроздiлiв сплачуватимуть у подвiйному розмiрi за цю роботу, за роботу у святковi i неробочi днi. За бажанням працiвника йому може бути надана компенсацiя у виглядi iншого дня вiдпочинку.

9.4.3.На прохання вагiтної жiнки, жiнки, яка має дитину вiком до 14 рокiв або дитину&iнвалiда, або здiйснює догляд за хворим чле& ном сiм’ї вiдповiдно до медичного висновку, керiвники пiдроздiлiв будуть встановлювати їй неповний робочий день або неповний ро& бочий тиждень. Оплата працi у цьому разi проводиться пропорцiй& но вiдпрацьованому часу або залежно вiд виробiтку.

9.4.4.Змiни, запровадження нових режимiв роботи пiдприємств i установ Концерну, певних категорiй або окремих працiвникiв, Адмiнiстрацiя буде проводити пiсля погодження з ОКП КП. Мож& ливi змiни режиму роботи за iнiцiативою керiвникiв на мiсцях — пiсля погодження з профспiлковими комiтетами пiдроздiлiв.

9.4.5.Керiвництво пiдроздiлiв дозволить працiвнику вiдлуча& тися з роботи на певний реальний час без утримання коштiв iз за& робiтної плати у випадках:

— необхiдностi звернутися до лiкаря, за iншими медичними по& слугами;

— необхiдностi звернутися у житлово&комунальнi органи (iз зро& зумiлих очевидних причин — аварiї, ремонти тощо);

524

Додатки

— необхiдностi звернутися до вищих або адмiнiстративних ор& ганiв мiста, району, керiвних службовцiв у разi, коли робочий час працiвника збiгається з часом їх прийому.

10.Вiдпустки

10.1.Надання працiвникам щорiчних вiдпусток здiйснюється вiдповiдно до Закону України «Про вiдпустки».

Основнi вiдпустки тривалiстю 24—30 днiв надаються згiдно з графiками, якi затверджуються спiльно з профкомами у порядку i термiнами, визначеними в їх колективних договорах. При цьому враховуються iнтереси виробництва (службових потреб), особистi iнтереси працiвникiв та можливостi для їх вiдпочинку.

У разi надання працiвникам пiльгових санаторно&курортних путiвок, що за строками не збiгаються з часом планових вiдпусток, Адмiнiстрацiя буде враховувати це, як поважну причину для пере& несення вiдпустки.

10.2.Окремим категорiям працiвникiв Концерну надається що& рiчна основна вiдпустка тривалiстю:

— 31 календарний день — особам вiком до 18 рокiв;

— 30 календарних днiв — iнвалiдам I та II груп;

— 26 календарних днiв — iнвалiдам III групи.

10.3.Керiвники структурних пiдроздiлiв надають щорiчнi до& датковi вiдпустки за умови працi (залежно вiд результатiв атеста& цiї робочих мiсць та часу зайнятостi працiвника в цих умовах, що встановлюється колективним договором пiдроздiлу):

— працiвникам, зайнятим на роботах iз негативним впливом на здоров’я шкiдливих виробничих факторiв — за Списком виробництв, цехiв, професiй i посад, затвердженим Кабiнетом Мiнiстрiв Украї& ни (постанова вiд 17.11.97 р. № 1290);

— працiвникам, робота яких пов’язана з пiдвищеним нервово& емоцiйним та iнтелектуальним навантаженням, у тому числi — за постiйну роботу з вiзуальними дисплейними термiналами ЕОМ та з персональними комп’ютерами;

— працiвникам з ненормованим робочим днем — тривалiстю додаткової вiдпустки 7 календарних днiв, згiдно iз списками посад, робiт та професiй, визначених колективним договором пiдроздiлу.

10.4.Адмiнiстрацiя надає:

10.4.1. На умовах статтi 19 Закону України «Про вiдпустки» — щорiчну додаткову оплачувану вiдпустку тривалiстю 5 календар& них днiв без урахування вихiдних:

— жiнцi, яка має двох i бiльше дiтей вiком до 15 рокiв, або дити& ну&iнвалiда;

Додатки

525

жiнцi, яка усиновила дитину;

батьку, який виховує дитину без матерi;

особi, яка взяла дитину пiд опiку, — за їх бажанням;

10.4.2.П’ять днiв додаткової оплачуваної вiдпустки у випадках:

— народження дитини (батьковi);

— проводiв на вiйськову службу (батькам);

— шлюбу працiвника або його дiтей;

— смертi чоловiка, дружини, батькiв та дiтей;

10.4.3.Вiльний вiд роботи день, оплачуваний у розмiрi серед& нього заробiтку працiвника, у випадках:

— ювiлейних дат з дня народження;

— жiнкам, дiти яких навчаються у 1—3 класах, — 1 вересня. 10.5. Щорiчнi додатковi вiдпустки за бажанням працiвника мо&

жуть надаватися одночасно з щорiчною вiдпусткою або окремо вiд неї. Але обидвi вiдпустки повиннi бути використанi, як правило, до закiнчення поточного року.

10.6. Щорiчна вiдпустка на прохання працiвника може бути по& дiлена на частини за умови, що основна безперервна її частина ста& новитиме не менш нiж 14 календарних днiв.

10.7. Право працiвника на щорiчнi основну та додаткову вiдпуст& ки повної тривалостi у перший рiк роботи настає пiсля закiнчення шести мiсяцiв безперервної роботи на пiдприємствi — установi.

10.8. Щорiчнi вiдпустки повної тривалостi у перший рiк роботи до настання шестимiсячного термiну безперервної роботи у перший рiк роботи у данiй установi (пiдприємствi), за бажанням працiв& ника надаються, крiм категорiй працiвникiв, зазначених у статтi 10 Закону України «Про вiдпустки», також особам, визначеним колек& тивним договором пiдроздiлу, список яких додається до їх колек& тивного договору.

10.9. Щорiчнi вiдпустки за бажанням працiвника у зручний для нього час надаються крiм категорiй працiвникiв, вказаних у стат& тi 10 Закону України «Про вiдпустки», також особам, визначеним колективним договором пiдроздiлу, список яких додається до їх ко& лективного договору.

11.ОКП КП i профкоми пiдроздiлiв вiдповiдно до статей Роздiлу III зобов’язуються:

11.1. Здiйснювати постiйний контроль за виконанням положень Роздiлу III, перш за все тих, що торкаються проблем соцiально& економiчного та побутового характеру:

— звiльнення працiвникiв з iнiцiативи Адмiнiстрацiї згiдно зi ст. ст. 36, 40, 42 КЗпП України i вiдповiдностi цих рiшень нормам

526

Додатки

статтi 43 КЗпП України та її доповнень, внесених Законом Украї& ни вiд 5 квiтня 2001 року № 2343&111;

переведення на iншу роботу з iнiцiативи Адмiнiстрацiї (ст. ст. 32, 33 КЗпП України);

можливостi змiн режиму працi та вiдпочинку;

планування та розгляду графiкiв вiдпусток, можливих конф& лiктних ситуацiй з цього приводу тощо.

Профкоми пiдроздiлiв будуть своєчасно iнформувати працiв& никiв про заходи, якi здiйснюються разом з керiвництвом (чи про& понуються ним) та стосуються iнтересiв бiльшостi трудового колек& тиву.

11.2. Надавати членам профспiлки правову допомогу та кон& сультацiї з питань чинного законодавства України. Своєчасно роз& глядати їх скарги та iншi звернення, представляти та вiдстоювати їх права у вiдносинах з Адмiнiстрацiєю.

Роздiл IV

Оплата працi

12. Сторони домовилися про таке:

12.1.Умови оплати працi i матерiального заохочення здiйсню& ється згiдно з чинним законодавством України та вiдповiдно до нор& мативно&правових актiв України.

12.2.Укладаючи трудовий договiр, представники Адмiнiстрацiї доводять до вiдома працiвникiв умови оплати їх працi (розмiр, по& рядок та термiн виплати заробiтної плати). При змiнi дiючих умов оплати працi в бiк погiршення Адмiнiстрацiя повинна повiдомити працiвникiв не пiзнiше як за три мiсяцi до їх запровадження.

12.3.Структура заробiтної плати складається з основної та до& даткової заробiтної плати, а також iнших заохочувальних та ком& пенсацiйних виплат. Основна заробiтна плата встановлюється у ви& глядi посадових окладiв для службовцiв, спецiалiстiв, iнженерно& технiчних працiвникiв та працiвникiв iнших категорiй i вiдрядних розцiнок для робiтникiв.

Додаткова заробiтна плата включає доплати, надбавки, гаран& тiйнi i компенсацiйнi виплати, передбаченi законодавством України.

До iнших заохочувальних i компенсацiйних виплат належать виплати у формi винагород за пiдсумками роботи за рiк та iншi гро& шовi i матерiальнi виплати.

При цьому:

— розмiри доплат, надбавок, що встановлюються згiдно з чин& ним законодавством України, не можуть бути зменшенi чи вiдмiне&

Додатки

527

нi Адмiнiстрацiєю, у тому числi у зв’язку зi скороченням бюджет& них асигнувань. У разi запровадження жорсткого режиму економiї коштiв у Консорцiумi проект нормативно&правового акта, в якому плануються змiни або скасування надбавок, доплат, премiй працiв& никам, повинен бути узгоджений з ОКП КП;

премiювання здiйснюється у межах затвердженого фонду оплати працi, у якому безпосередньо повинен бути визначений фонд матерiального заохочення. Розмiр цього фонду в цiлому по Цент& ральному управлiнню доводиться до ОКП КП, а в пiдроздiлах — до профкомiв;

розподiл фонду матерiального заохочення у пiдроздiлах здiйс&

нюється за участю голови профспiлкового представника.

12.4.Керiвництво пiдроздiлiв вiдповiдно до чинного законодав& ства та iснуючих фiнансових можливостей установи спiльно з проф& комами буде розробляти положення про умови виплати працiв& никам вiдповiдних доплат i надбавок, якi властивi конкретному пiдроздiлу, а також про їх премiювання — згiдно з колективними договорами.

12.5.На пiдставi чинного законодавства України i колективних

договорiв пiдроздiлiв їх керiвництво встановить зниженi норми ви& робiтку для:

iнвалiдiв та вагiтних жiнок — на 20 вiдсоткiв;

молодих робiтникiв, прийнятих на роботу пiсля закiнчен&

ня загальноосвiтнiх шкiл, професiйно&технiчних училищ, строко& вої вiйськової служби, а також для тих, хто пройшов навчання на виробництвi:

а) у першi 3 мiсяцi роботи — на 40 вiдсоткiв; б) наступнi 3 мiсяцi — на 20 вiдсоткiв.

12.6. Керiвники пiдроздiлiв спiльно з профкомами (за наявнос& тi вiдповiдних коштiв) розробляють положення про надання пра& цiвникам у розмiрах, встановлених колективним договором:

одноразової допомоги;

допомоги у разi народження дитини;

допомоги чи премiювання у разi виходу на пенсiю;

допомоги у разi настання iнвалiдностi;

допомоги у разi смертi близьких родичiв працiвника, а також

часткову оплату на поховання у разi смертi працiвника пiдприєм& ства&установи.

12.7. Адмiнiстрацiя надає керiвним працiвникам, спецiалiстам i службовцям матерiальну допомогу на вирiшення соцiально&побу& тових питань у розмiрi середньомiсячної заробiтної плати.

528

Додатки

12.8.У разi надання працiвникам щорiчної основної вiдпустки Адмiнiстрацiя здiйснює виплату матерiальної допомоги на оздоров& лення:

— державним службовцям у розмiрi посадового окладу — вiд& повiдно до ст. 35 Закону України «Про Державну службу»;

— спецiалiстам i службовцям — у розмiрi середньомiсячної за& робiтної плати;

— робiтникам — у розмiрi середньомiсячної заробiтної плати.

12.9.Адмiнiстрацiя погоджується виплачувати заробiтну пла& ту i матерiальну допомогу працiвниковi, якому надається щорiчна основна вiдпустка, не пiзнiше нiж за 3 днi до початку вiдпустки.

У випадку, коли Адмiнiстрацiя порушить строки цих виплат, вiдпустка за вимогою працiвника може бути перенесена на iнший термiн.

12.10.Виплата заробiтної плати проводиться згiдно з умовами колективного договору пiдроздiлу, в установленi договором термi& ни один чи два рази на мiсяць — залежно вiд iснуючої практики, що влаштовує трудовий колектив.

Пiд час кожної виплати заробiтної плати Адмiнiстрацiя повi& домляє працiвника про:

— загальну суму заробiтної плати з розшифровкою за видами виплат;

— розмiри i пiдстави утримань iз заробiтної плати;

— суму заробiтної плати, що належить до виплати.

12.11.На виконання Постанови Верховної Ради України вiд 26.09.2002 р. № 168&IV «Про заходи Кабiнету Мiнiстрiв України, щодо реалiзацiї Стратегiї подолання бiдностi в України» Адмiнi& страцiя зобов’язується iнiцiювати питання щодо впорядкування встановлених Мiнiстерством працi та соцiальної полiтики норм оплати працi деяких категорiй працiвникiв з метою забезпечення об’єктивної оцiнки їх роботи (наприклад, нинi iснуючої схеми мi& сячних окладiв пiдсобних робiтникiв, прибиральниць службових i виробничих примiщень 800—1100 грн, водночас оклади механiкiв усiх спецiальностей, iнженерiв&енергетикiв, iнженерiв iз зв’язку 700— 1000 грн, диспетчерiв автомобiльного транспорту 600—900 грн) та iншi невiдповiдностi.

12.12.ОКП КП i профкоми пiдроздiлiв зобов’язуються:

представляти i захищати iнтереси працiвникiв перед Адмiнi& страцiєю Концерну «Прогрес» у сферi оплати працi;

здiйснювати контроль за дотриманням на пiдприємствi ви& мог законодавства з питань оплати працi, своєчасною виплатою за& робiтної плати (у тому числi — премiй). У разi необхiдностi прово&

Додатки

529

дити перевiрки нарахування працiвникам заробiтної плати (премiй), розмiрiв i пiдстав вiдрахувань вiд неї. У цих випадках вiдповiдно до статтi 45 Закону України «Про професiйнi спiлки, їх права та га& рантiї дiяльностi» Адмiнiстрацiя надає на запити профспiлки необ& хiдну їм iнформацiю;

— у разi виникнення конфлiктних ситуацiй, наявностi скарг щодо грошових виплат, профкоми пiдроздiлiв вирiшують питання разом з їх керiвництвом. Якщо досягти позитивного рiшення немо& жливо, передають питання на розгляд Комiсiї по трудових спорах та суду.

Роздiл V

Охорона працi та здоров’я

У цiй сферi сторони керуються Законом України «Про охоро& ну працi» вiд 21 листопада 2002 р. № 229&IV, зокрема ст.ст. 5, 6, 7, 8, 10, 11, 16, 17, 41, 42.

13. Адмiнiстрацiя зобов’язується:

13.1.Забезпечити здоровi та безпечнi умови працi на кожному робочому мiсцi вiдповiдно до вимог чинного законодавства Украї& ни та нормативних актiв з охорони працi.

З цiєю метою забезпечити виконання комплексних планiв (за& ходiв) щодо реалiзацiї установлених законодавством нормативiв гi& гiєни працi та виробничого середовища, пiдвищення наявного рiв& ня охорони працi, запобiгання випадкам виробничого травматизму, професiйних захворювань та аварiй.

Цi плани (заходи) розробляються з урахуванням умов кожного пiдроздiлу виробничо&господарської дiяльностi i розглядаються як додатки до колективних договорiв цих пiдроздiлiв.

Щорiчно окремо розробляти та вживати заходи щодо пiдготов& ки пiдроздiлiв до роботи в осiнньо&зимовий перiод.

13.2.Пiд час прийняття на роботу нових працiвникiв вiдповiд& ним особам в пiдроздiлах ознайомлювати їх пiд розписку з умова& ми працi та попереджати про наявнiсть на робочому мiсцi небезпе& чних i шкiдливих виробничих факторiв, їх можливий вплив на здо& ров’я, а також з правами та пiльгами за роботу в таких умовах.

13.3.Забезпечити систематичне проведення iнструктажу (на& вчання) та перевiрки знань працiвникiв з питань охорони працi, протипожежної охорони:

— не допускати до роботи працiвникiв без атестацiї квалiфiка& цiйної комiсiї, своєчасно (згiдно з установленими нормами) прово&

530

Додатки

дити переатестацiю робiтникiв, iнженерно&технiчних робiтникiв та службовцiв;

допускати до самостiйної роботи з пiдвищеною небезпекою тiльки осiб, якi пройшли спецiальне навчання i отримали дозвiл на це квалiфiкацiйної комiсiї;

постiйно здiйснювати контроль за станом охорони працi в усiх структурних пiдроздiлах, а також аналiз причин нещасних ви& падкiв на виробництвi з метою вжиття заходiв щодо їх усунення;

щорiчно проводити аналiз стану захворювань працюючих i вживати заходiв щодо усунення причин, якi призводять до захво& рювань;

придбавати медикаменти i систематично (не рiдше одного ра& зу на квартал) поповнювати необхiдними медикаментами аптечки першої медичної допомоги.

13.4. Забезпечувати безоплатно працiвникiв спецодягом, спец& взуттям, iншими засобами iндивiдуального захисту, а також миючи& ми, знешкоджувальними засобами — вiдповiдно до галузевих норм.

Органiзовувати замiну або ремонт спецiального одягу i спецi& ального взуття, що стали непридатними до закiнчення установле& ного строку носiння з незалежних вiд працiвника причин.

Видавати працiвниковi iнший придатний для використання спе& цiальний одяг, спецiальне взуття та iншi засоби iндивiдуального захисту у разi пропажi їх з установлених мiсць зберiгання або псу& вання з не залежних вiд працiвника причин.

Компенсувати працiвниковi витрати на придбання спецодягу, спецвзуття та iнших засобiв iндивiдуального захисту, якщо встанов& лений нормами строк їх видачi порушено i працiвник був змуше& ний придбавати їх за власнi кошти.

13.5. Забезпечувати прання, хiмчистку, вiдновлення та ремонт спецодягу, спецвзуття, iнших засобiв iндивiдуального захисту.

13.6. Своєчасно та безоплатно забезпечувати працiвникiв мо& локом або рiвноцiнними йому харчовими продуктами, пектинами, лiкувально&профiлактичним харчуванням згiдно iз установленими нормами.

13.7. Забезпечувати безоплатне проведення попереднiх i перiо& дичних медичних оглядiв працiвникiв, зайнятих на шкiдливих i не& безпечних роботах та працiвникiв вiком до 21 року. Контролювати виконання рекомендацiй медичної комiсiї за результатами їх огляду. Органiзовувати щорiчне проведення у полiклiнiцi Концерну дис& пансеризацiю усiх працiвникiв.

13.8. Не допускати працiвникiв (у тому числi за їхньою згодою) до робiт, якi їм протипоказанi за результатами медичного висновку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]