Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Misceve_samovrjaduvannja_v_Ukrajini

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.54 Mб
Скачать

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

стане агітувати за вашу фракцію на всіх заходах, де він буває. Вам це непотрібно,зрештою,ценейогозавдання.Представникгромадської організації-такождужезаклопотаналюдиназбагатьмаобов’язками, а ще - з власним особистим життям. Пам'ятайте, що його співпраця з вамивідбуваєтьсяна громадських засадах.

ДопомогаЗазвичайгромадськихлюди приходятьорганізаційдо вас на прийому прийомііз своїмигромадяннаболілимипроблемами,якихнезмогливирішитизвичнимшляхом,ходячи по колу від одного чиновницького кабінету до іншого. Детальніше проіндивідуальнийприйомгромадянмивжерозповіливпопередніх розділах,азараззвертаємовашуувагунате,чиміякгромадськіорганізаціїможутьдопомогтиурозв’язанніпроблемгромадян.

Багатогромадськихорганізаційотримуютьгрантовуфінансову допомогунанаданняюридичних,психологічних,соціальнихтаінших послуг для певних категорій населення. Це не підміна функцій державнихорганізацій,якіпородусвоєїдіяльностімалибинадаватитакі послуги. Громадські організації беруть на себе складну роботу саме там, де держава, як правило «недопрацьовує», або «не бачить» якоїсь проблеми.Вартознати,щогромадськіорганізаціїнасправдінемають великихкоштів,томунеслідочікувативідних«маннинебесної».Але в «прейскуранті послуг» НДО є такі, що можуть суттєво полегшити вирішеннядеякихпроблемвашихвиборців.

Ось,наприклад,старенькажінканемаєкоштівнаоплатуюриста в справі поділу майна чи в написанні складної скарги про неправомірні дії місцевого комунального підприємства. Розглядаючи бабусине звернення, ви бачите, що справа є складною, і що вашим депутатським запитом проблему розв’язати не вдасться. Ось тоді в нагоді і стане допомога молодіжної громадської організації на кшталт «Правничої фундації» чи Юридичної клініки, що існує при юридичному факультеті вищого навчального закладу у вашому місті. Так, молоді студенти-юристи, що працюють там, є ще не досить досвідченими,алеїхніхзнаньвжедостатньодляцьогорівняюридичноїдопомоги. Окрім того, як правило, молоді юристи завжди мають куратора

— досвідченого юриста-викладача. Для студентів — це практика,

191

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

для бабусі — безкоштовна допомога, підсилена вашим депутатським зверненнямчиклопотанням.Добребудедомовитисязкерівниц­твом вищого навчального закладу про співпрацю (звичайно, якщо там не віддаютьполітичнуперевагунакористьіншоїпартії).

Послуги громадських організацій можуть бути найрізноманітнішими. Головне — мати точну інформацію:

населення і надають в тій чи іншійдля якихНДО.категорійНе покладайтеся на якувипадковусаме допомінформаціюгу про організацію і її діяльність. Найкраще провести зустріч з керівниками громадських організацій і детально дізнатися про їх діяльність, проекти, що зараз ними реалізуються, та про те, яку допомогу можуть надати ці організації. Це можуть зробити ваші помічники. Результатом має стати невеличка, алеповнадовідковатаблицязназвамиорганізацій,перелікомпослуг, адресами, номерами телефонів тощо. Ця таблиця-підказка стане вам доброюпідмогоювособистомуприйомігромадян.

Важливо пам’ятати, що громадські* * * організації також потребують вашої підтримки. Саме тому під час зустрічі запитайте їх про їхні потреби (тоді в них з’явиться мотивація до подальших зустрічей і співпраці з вами). Зазвичай більшість із них потребує приміщення. А чому б вам не стати ініціатором розгляду діяльності громадських організацій міста на сесії ради або на засіданні комісії з гуманітарної сфери?Тігромадськіорганізації,щодійснопрацюють,маютьщорозповісти; вони за допомогою цифр і фактів доведуть свою потрібність і ефективність. То чому не внести раді чи виконкому пропозицію про їх підтримку в наданні приміщення з пільговою оплатою? До речі, механізм цієї пропозиції можуть залюбки розробити самі «НДО»). Зрозуміло, що всіх питань, які турбують громадські організації, ви не вирішите. Але імідж людини, яка розуміє потреби громадських організаційіпробуєщосьдлянихзробити,додастьвамсимпатіїіпідтримкивїхньомусередовищі.Гадаємо,цевигідно.

192

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

ДосвідВашабагатьохучасть українськихзаходах громадськНДО свідчитьх організацій: громадські організації залучають набагато більше ресурсів у ваше місто чи область, якщо співпрацюють з місцевими депутатами. Йдеться не тільки про фінанси42. За вашої підтримки громадські організації можуть, наприклад, провести спеціальне навчання для соціальних служб, шкільних психологів:новізнанняйметодикидопоможутьцимфахівцямкраще працюватиздітьми.Це,звичайно,невирішитьусіхпроблемшкільної молоді. Тим не менше, це стане ще одним реальним кроком у покращанніситуації.

Інший приклад. Студентська молодь потребує працевлаштування?Ачомубвамнепідтриматиствореннямолодіжноїбіржіпраці, яка під час студентських канікул допоможе молодим людям попрацюватинадержавнихіприватнихпідприємствахміста?Вашдепутатський лист підтримки до проекту НДО може зіграти важливу роль в конкурсномувідборінафінансуванняцихідейсамедлявашогоміста. Таких прикладів можна навести безліч. Поспілкуйтеся з лідерами громадськихорганізаційівивідкриєтедлясебенезвіданийсвітцікавоїіплідноїгромадськоїдіяльності.

Проспівпрацюіззасобамимасовоїінформаціїітиметьсяуцьому посібнику далі. Але доцільно невеличкий штрих . В місцевих засобах масової інформації ви можете розповідати не лише про себе і свою діяльність, а й коментувати події та заходи громадських організацій. Найефективніше це можна робити прямо в часі цих заходів. Всі НДО завждистараютьсязапроситижурналістівнатакіподії.Яквидумаєте, у кого журналістові буде цікаво взяти інтерв’ю чи отримати коментар? Звичайно ж у вас! Адже для журналіста це гарна «родзинка»: ачомуценазаходіНДОприсутнядепутаткаі щовонатутробить?

42. Загалом кажучи, міфи про величезні кошти «грантоїдів» насправді не мають під собою реального підґрунтя. З іншого боку, для того, щоб вибороти грант на невелику суму, громадські організації мають дуже багато працювати, брати участь у десятках конкурсів і тендерів, розробляти десятки проектів, і все це — в умовах жорсткої конкурентної боротьби з іншими НДО. До того, ж основна частина грантових коштів витрачається не на зарплатню, а саме на діяльність в інтересах територіальної громади.

193

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

ВиконуючиЛобі ванняобов’вашихязки депутатаін ересів, ви,назвичайнорівні громади, маєте якісь ідеї, якіплануєтереалізуватиівідстоювативролінародногообранця.Згадайтесвоїпередвиборчіобіцянки!Попризагальнуполітикупартіїчи блоку, який ви представляєте, в передвиборчий період ви наповнювали загальнопартійні слогани своїм змістом - місцевими планами й ідеями.Отінаставчасзгадатипронихіпочативиконувати.

І тут виявиться не все так просто. Ваші задуми, ідеї та інтереси можуть не співпадати з інтересами решти депутатського корпусу. Ще гірше, якщо вони не співпадатимуть з думками однопартійців та членів вашої фракції. Не втрачайте рішучості та оптимізму: все це ще не означає, що ваші ідеї погані. Можливо, треба обрати інший шлях. Один із варіантів - зробити ваші плани привабливими і зрозумілими для якомога більшої кількості ваших виборців. А коли вас підтримаютьбагатолюдей,товжеідепутатинезможутьнерахуватисязвами. Саме в цьому аспекті громадські організації можуть стати суттєвою допомогоюулобіюваннівашихінтересівсередгромади.

ПерегляньтесписокНДО,киньтеокомнапрізвищагромадських активістів і запитайте себе: хто з них і чому міг би підтримати вашу ідею? Складіть окремий перелік назв і прізвищ і дійте! Зустрічайтеся з ними, завітайте на ті заходи громадських організацій, тематика яких хоч у чомусь співпадає з обраним вами напрямком. Розкажіть активістам громадських організацій про важливість вашої ідеї, оперуючипідібранимицифрами,фактами,розрахунками.Прямовкажіть на їхній інтерес у цій справі. Попросіть їх висловити своє (звичайно таке,щоспівпадаєзвашим)баченняідодайтецейтекстяккоментар до вашої статті в місцеву газету. Якщо проблема лежить у соціальній площині,заохочуйтегромадську організаціюдонаписанняпроектуз обраноїтеми.Нехайцебудегрантнадослідженняпроблемитанаписання рекомендацій її розв’язання; це може бути і грант, наприклад, на проведення громадського обговорення чи навчання. Не так суттєво - ЩО стане першим кроком; головне - початок розгляду й обговоренняпроблеми,задаваннятонувпросуваннівперед.

Станьте консультантом на волонтерських засадах у цьому проекті (повірте, це не забиратиме у вас багато часу й зусиль). Хай вас

194

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

не турбує, що отримання гранту - це досить довга історія. Гранти не просто даються, їх потрібно ще виграти: але це вже не ваша турбота. Для вас головне - зініціювати процес, «вкинути» вашу ідею в громадські організації, а далі - системно підживлювати інтерес до теми своєю активністю й депутатською підтримкою. Громадські організації об’єднують активних людей: вони спілкуються з іншими активістами, з пресою, бувають на інших зустрічах, на яких ви не можете бути в силу різних обставин (у вас також є своє життя­ і робота). Тому

нехай вони її проштовхують і пропагуютьзробіть. Читаксвоюлегкоідеювашимідеєю НДОколегам, -депутатам «відмахнутися» від проблеми,якуобговорюєвсемісто?Іпроцеспіде!

СпівпрацяГромадськізслуханняНДО проведеннінабирають громадськихвсе більшої популярностіслуха ь в

Україні. В статті 13 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» громадські слухання визначені як форма безпосереднього здійснення місцевого самоврядування. В Статуті вашої територіальної громади, або в Положенні про громадські слухання мають бути визначені порядок ініціативи і проведення цього заходу. (Про технологіюпроведеннягромадськихслуханьйшлосяупопереднійглаві).

Якщо тема слухань лежить у сфері ваших інтересів, то незалежно від того, хто є ініціатором громадських слухань, ви маєте активно підготуватися для участі в них. Задовго до початку слухань зустріньтесяіззацікавленимигромадськимиорганізаціямиіпорадьтеся щодо вироблення спільної позиції. Варто спільно визначити, чи є можливість запросити на слухання компетентних експертів з інших міст. Громадські організації мають дуже широкі контакти і можутьпорадитидійснокомпетентнихлюдей.Нехайвашіпомічники зв’яжутьсязнимиізапитаютьпроїхніумовитаможливості.Якщови отримаєте від експертів попередню згоду — напишіть листа до організаторів слухань і запропонуйте запросити цих людей, зазначивши умови їхнього приїзду. Не забудьте ще раз поспілкуватися з експертамиіповідомитиїмпросвоїкроки.

Якщо громадські організації зацікавлені в співпраці у проведенні громадських слухань, зробіть спільну заяву для преси, щоб оприлюднитисвоюпозиціюнашпальтахмісцевихгазет,вефірітеле-

195

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

і радіоканалів. Залучайте до інтерв’ю представників громадських організацій!Цеажніякнеприменшитьвашуроль:навпаки—цепро- демонструє,щовашіідеїширокопідтримуєгромадськість.

При підготовці вашого виступу на громадських слуханнях представники громадських організацій суттєво допоможуть вам у підборі матеріалів, аргументаційних фактів, пропозицій, у розробці схем та діаграм. Запросіть до участі у виступі на громадських слуханнях представників НДО. Якщо ви не зможете своєю доповіддю охопити всі аспекти проблеми, то подальші промовці — представники громадських організацій — доповнять і проілюструють ваш виступ. Так у присутніх на слуханнях складеться більш чітка уява про вашу позицію. Обов’язково обговоріть заздалегідь із представниками громадських організацій і чіткіше сформулюйте ті пункти, які ви хочете включитивкінцевийдокумент(резолюцію,протоколчиухвалу)громадськихслухань.

Ви як депутат маєте більш вагомий вплив у контактах з організаторами та відповідальними за проведення слухань. Саме тому візьміть на себе завдання внесення до списків прізвищ промовців, подання певних пропозицій до кінцевого документу слухань. Робіть цевсеуписьмовомувигляді—тодіневиникатименепорозумінь.

ПозавершеннюслуханьпрокоментуйтеїхуЗМІ.Цегарнийспосіб оприлюднити свою позицію і залучити до цього своїх партнерів з громадськоїорганізації,атакожзапрошенихекспертів.

Принагідна порада: беріть участь у слуханнях і коментуйте їх у пресі лише в тому випадку, коли вам дійсно є що сказати. «Участь заради участі» не приносить ні популярності, ні результату. Згадайте долю одного відомого народного депутата, який з приводу і без приводу виступав скрізь з будь-якого питання. На виборах-2006 виборці непідтрималиблокйогоіменінінапарламентському,анінамісцевому рівнях...Виборцівжепересталидовірятигучнимсловамтазаявам.

196

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

15.2. СПІВПРАЦЯ ДЕПУТАТА МІСЦЕВОЇ РАДИ З

ЗАСОБАМИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ

Звідки люди - ваші виборці - дізнаються про вашу особисту депутатську діяльність? Найпростіші дослідження вказують на такі джерелаінформаціїпровас:

з розповідей інших депутатів - до 1 % від загального обсягу інформації- , яку так чи інакше отримують про вас пересічні люди. Але цей показник сягне аж 1% лише в тому випадку, якщо ви якимось чиномзбудилипевнузацікавленістьуколівашихколег-депутатів;

зрозповідейтихвиборців,дляякихвизробилищоськорисне, чимось- допомоглиїм—до3%;

з місцевих випусків теле- і радіоновин, зі шпальт місцевих газет-– до 50 %. Але це лише в тому випадку, якщо ви чимось заціка- виливашіобласнічиміськімас-медіа!

так званий «вторинний вплив»: від 20 до 50%. Це коли ті, хто почув-вас на радіо, побачив на телеекрані чи прочитав ваше інтерв’ю в газеті, ваші думки чи твердження. Звернітьпереказуватувагу: людимутьбудутьіншимпереказуватилюдям ваші слова тільки тоді, колиїхзачепитьзаживе.

Яківисновкиможназробитизцихпоказників?

Одним із найважливіших інструментів побудови власногоВиснпозитивноговок 1.  іміджу є постійна і послідовна співпраця з засобами масовоїЯкщоінформаціїви прагнете. стати широко відомою публічноюособоюВисновок,вам2не.  можна«відсиджуватисявтіні»-вимаєтепостійно «світитися»взасобахмасовоїінформації.

Випостійномаєтеподаватижурналістамщосьтаке, що цікавитьВисновокширокі3.  верстви людей: молодь, пенсіонерів, працівників соціальноїсфери,малозабезпечених,підприємцівмалогоісереднього бізнесу,фермерів,громадськіорганізації,населеннявцілому.

197

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

Правила успішної співпраці народного депутата з місцев ми засобами масової інформації

 

 

 

 

 

фантастичнопросто!

Як побудувати «сильний» депутатський імідж, враховуючи

механізмироботимісцевихЗМІ?Уявітьсобі:це

 

 

 

Требалишень:

 

прагнути

 

 

 

 

а) знатимеханізмироботимас-медіа;

 

 

 

бажання

 

 

 

співпраці зі ЗМІ (іншими словами,

матиб) по-справжньому

 

 

 

побудуватисвійіміджчерезЗМІ).

 

 

А решти ми вас зараз навчимо. Візьміть за звичку на найближчі

Не чекайте, коли журналісти прийдуть до вас — йдіть до

кілька!роківдотримуватисянаступнихправил.

 

 

них першими!

 

 

 

 

 

 

 

Скількидепутатів ускладі вашоїради? Отож бойвоно!Чомуви

думаєте, що саме ви з перших днів роботи новообраної ради станете

 

 

 

 

 

 

привчити жур-

об’єктом уваги всієї преси міста чи області? То як же привернути до

налістів до того, що ви з вжди маєте ЩО сказати пресі

 

себе увагу преси? Насправді це дуже просто: треба

 

(а значить

-читачам,глядачаміслухачам).

 

 

 

 

Перший.

 

 

 

 

 

 

 

Розглянемоценакількохприкладах.

 

 

 

 

Ось щойно закінчилося чергове засідання ради, де

було ухвалено рішення, скажімо, про внесення поправок до бюджету

(наприклад, у бік збільшення фінансування медичних закладів).

Одразу в перерві, не зволікаючи, підійдіть до журналіста телегрупи,

Я хочу прокоментувати для вашого каналу щойно ухвалене

якийпрацював-

всесійнійзалі,ізапропонуйтенаступне:

 

рішення,оскільки,намійпогляд,вономаєяксвоїпере ги,так

едоліки...

На цьому прикладі ми хочемо проілюструвати деякі тонкощі

журналістського повсякдення.

По-перше, журналістам

набридає

показувати одних і тих самих депутатів (керівників фракцій чи партій); репортери самі прагнуть різноманіття облич на своїх екранах. Томувашаособистаініціативасвіжогокоментарянеодмінновикличе зацікавлення журналіста-телевізійника. Друга важлива деталь: як тільки ви станете перед камерою, поруч, як з-під землі, неодмінно з’явитьсящедвійко-трійколюдейздиктофонами.Цебудутьгазетярі

198

 

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

 

 

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

та радіожурналісти, які після закінчення сесії чигають коридорами

ради, полюючи за свіжим коментарем «з перших вуст». І коли теле-

візійники«виставляють»когосьпередкамерою,угазетярівтарадій-

ників одразу ж спрацьовує мисливський інстинкт і азарт: «О, а в кого

це там телевізійники беруть інтерв’ю? Може, вони вже щось проню-

хали, а я досі й не знаю? Ану, мерщій туди!». Так чи інакше, внаслідок

проявленої ініціативи ваш коментар стовідсотково з’явиться щонай-

меншеводномуЗМІ.

Ви щойно вийшли з засідання комісії ради, де

буловирішенопоставитипозачергоюнарозглядсесіїпевневажливе

Інший приклад.

 

ДонесітьцюновинучерезЗМІ

питання.Алеж

 

 

до людей

Зробіть це, наприклад, у вигляді «ексклюзиву».

 

процещеніхтонезнає!

 

Зателефонуйтепершимдо. редактора популярного міського FМ-каналу і запропонуйтейомутаке:

Пане Василю, маю для Вашого найближчого блоку новин ексклюзивну інформацію про рішення комісії, ухвалене 5 хвилин тому.

Якщо Ви з’єднаєте мене зі своїм відділом новин, я готовий надикту-

На цьому

прикладі

ілюструємо ще одну важливу деталь:

 

обовми

ватицю інформацію

свій коментар прямо зараз...

 

Інакше вона

новину слід подавати

 

 

 

 

 

може піти в ефір без посилання на ваше ім’я, на кшталт: «Як стало

 

 

 

язково зі своїм коме тарем.

 

відомо редакції новин, щойно комісія міськради постановила (...)». З

іншого боку, коментуючи новину, ви полегшуєте журналістові його

роботу:такобидвісторонимають­

своюкористь.

 

 

 

 

 

Ось впродовж кількох тижнів декілька гро-

мадян з різних районів міста прийшли до вас з однією й тією самою

Ще один приклад.

 

 

 

 

 

комунальною проблемою. Вивчивши її глибше, ви бачите, що це не

випадковийзбігобставин,ахарактернанегативнатенденціявроботі

міських комунальників. Нехай ваш помічник звернеться до редак-

ції популярного телеканалу і запропонує ваш сюжет у щотижневій

телепрограмі, присвяченій життю міста. Надайте журналістам цікаві

факти і приклади (вони ж у вас є — ви візьмете їх зі звернень грома-

дян, що приходили до вас на прийом). Запропонуйте телевізійникам,

щоб вони зняли ваші коментарі безпосередньо­

на «проблемному»

об’єкті (так сюжет буде виглядати цікавішим,

ілюстративнішим).

199

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

Нехай«укадрі»висловлятьсятакожгромадяни,якібулиуваснапри- йомі: жива життєва історія завжди прикрашає будь-який телесюжет, тожтелевізійникизалюбкипристанутьнатакувашупропозицію.

Ще приклад. Ви щойно повернулися з регіональної конференції громадських організацій, куди вас запросила місцева молодіжна правозахисна організація. Зверніться до редактора місцевої популярної газетиізапропонуйтейомуінтерв’ю,якевидастеспільнозкерівником тієїорганізації.Покладітьвосновуінтерв’юнесвоюучастьвроботіконференції,ащосьтаке,щобудеважливимдлявсьогонаселенняміста:

-Пане редакторе, в цьому інтерв’ю ми розповімо населенню, де

іяк буде працювати громадська юридична приймальня. Рішення про її відкриття ми прийняли щойно позавчора, коли разом з громадськими юристами були на регіональній конференції (...). Я впевнений(а), що Вашим читачам буде цікаво дізнатися з Вашої газети про те, що в

нашому місті невдовзі буденаступнуза роваджено­ таку безкоштовну гропримад-

ську послугуЗвернітьдляувагукожногона , хто її потребуєважливу... деталь: заздалегідь люднивши подібний крок зі сторінок газет, вам буде легше пролобіювати у себе в раді, скажімо, отримання пільгового приміщення для цієї приймальні. Навряд чи депутати стануть голосувати «проти» того,прощознаєівжечекаєвсемісто.

Аботаке.Винаписалипроектрішеннярадиінасесіїцерішення було ухвале­но. Запропонуйте місцевій радіостанції свій «прямий ефір», присвячений цьому рішенню. Пропонована мета ефіру — розповісти слухачам детально: чому виникла нагальна потреба в цьому рішенні, чим обумовлені ті чи інші його положення, що змінить це рішення в повсякденному житті населення міста, що слід врахувати простимлюдям,щобвикористатиновіможливостіповноюмірою?.

Важкоуявити,щобхтосьізредакторіввідмовивсявідцієївашої спокусливої пропозиції (та ще й ексклюзивної — такої, що певною міроюпідвищитьавторитетцієїрадіостанції).

!Доручіть одномуВонаіз своїхмаєпомічниківмістити телефоннісформуватий електронніконтак-

контактитну базутакихмісцевихпредставниківЗМІ. мас-медіа:

- редакториі«тематичні»журналістимісцевихтелеканалів;

200

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]