Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mizhnarodne_pravo.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
76.82 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

національна юридична академія україни

імені ярослава мудрого

Навчально-методичний

посібник

з навчальної дисципліни

міжнародне право”

Харків

2008

Навчально-методичний посібник для самостійної роботи та семінарських занять з навчальної дисципліни “Міжнародне право” (відповідно до вимог ЕСТS) / Уклад.: М.В. Буроменський, О.В. Тарасов, Ю.В. Щокін та ін.Х.: Нац. юрид. акад. України, 2008. – 47 с.

У к л а д а ч і: М.В. Буроменський,

О.В. Тарасов,

Ю.В. Щокін,

О.В. Сенаторова,

В.М. Стешенко

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою

академії (протокол № 6 від 29.09.2008 р.)

© Національна юридична академія України, 2008

ЗМІСТ

1.

Вступ………………………………………………………

3

2.

Загальний розрахунок годин лекцій, семінарських

занять, самостійної роботи………………………………

5

3.

Програма навчальної дисципліни “Міжнародне право”…..

7

4.

Завдання до семінарських занять та самостійної

роботи……………………………………………………..

14

5.

Словник основних термінів……………………………..

29

6.

Поточний (модульний) та підсумковий контроль знань студентів………………………………………………….

33

7.

Індивідуальна робота студентів…………………………

35

8.

Контрольні питання з навчальної дисципліни

“Міжнародне право”……………………………………..

36

9.

Критерії оцінки успішності студентів…………………..

41

10.

Список літератури………………………………………..

43

1. Вступ

Навчальна дисципліна „Міжнародне право” є нормативною дисципліною для підготовки фахівців за спеціальністю „Правознавство”. Міжнародне право – це особлива правова система, основне призначення якої – забезпечення міжнародного миру та безпеки, встановлення правових відносин між народами та сталий розвиток міжнародного співтовариства у політичній, економічній, духовно-культурній та інших сферах діяльності. При вивченні цієї дисципліни студенти отримають знання з історії, теорії та практики міжнародно-правового регулювання відносин між державами та іншими субєктами міжнародного права, а також з імплементації міжнародно-правових зобовязань України у національний правопорядок.

У межах навчального курсу вивчаються: поняття й особливості міжнародного публічного права; історія становлення та розвиток міжнародного права; субєкти міжнародного права; джерела міжнародного права; взаємодія міжнародного та національного права; право міжнародних договорів; право зовнішніх зносин; право міжнародних організацій; міжнародне право прав людини та інші галузі міжнародного права.

У результаті вивчення навчальної дисципліни „Міжнародне право” студенти повинні:

знати поняття “міжнародне право” як поняття правової системи, науки, навчальної дисципліни; основні етапи становлення та розвитку міжнародного права; коло субєктів міжнародного права; систему джерел міжнародного права; механізми імплементації норм міжнародного права у національні правопорядки держав; порядок укладання, функціонування, припинення та зупинення дії міжнародних договорів; підстави, види та форми міжнародно-правової відповідальності держав та індивідів; міжнародно-правовий режим морського, повітряного, космічного просторів; міжнародно-правові підстави зміни державної території; порядок здійснення дипломатичних та консульських зносин; специфіку правового статусу міжнародних організацій; особливості міжнародно-правового захисту прав людини; основи міжнародного права в період збройних конфліктів;

вміти проводити поглиблений науковий аналіз, зокрема порівняльно-правовий, міжнародного права та національного права України, навчально-методичної та наукової літератури з міжнародного права; визначати особливості та спільні закономірності розвитку загального та регіонального міжнародного права; формулювати ключові поняття та терміни міжнародного права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]