Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Misceve_samovrjaduvannja_v_Ukrajini

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.54 Mб
Скачать

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

Спробуйте домогтися, щоб виконком виніс це питання на розгляд сесії. Для цього маєте переконати членів виконкому, міського голову в тому, що далі зволікати з вирішенням цього питання не можна. Звичайно, коли ви домоглися, аби ваша ініціатива зразу ж була підтримана виконкомом, це дуже добре. Але, як правило, так не буває. Не сподівайтесь, що виконком одразу ж підтримає вашу ініціативу:немакоштів,єпитаннябільшважливі,можевиникнутиланцюгова реакція суцільних перейменувань у місті тощо. Але ви прагнете домогтися свого. І ви зможете це зробити, якщо будете діяти приблизноосьуякийспосіб:

1) Виможетепідготуватипроектрішенняміськоїрадидлятого, абивиконкомхочабпочавзайматисьцієюпроблемою:

Проект ВноситьсядепутатомІваненкоО.М., фракціяпартії„Світлемайбутнє”

 

РішенняІванківськоїміськоїради

 

„Проповерненняісторичноїназви”Театральна”

 

вулицііменіПостишева”

 

 

Керуючись статтею 37 Закону україни „Про місцеве самовряду-

ваннявУкраїні”,міськарадавирішила:

 

 

Доручити виконавчому комітетові розглянути питання про

повернення історичної назви „Театральна” вулиці імені Постишева і

внестипроективідповідногорішеннянарозглядтретьоїсесіїміської

ради.

Міськийголова

В.Петренко

121

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

Таке рішення цілковито відповідає нормам Закону й може бути проголосоване в раді, хоча для його успішного схвалення підстав не так уже й багато, оскільки не вирішується проблема перейменувати принципово.

2) Оскількибільшешансівнавирішенняцієїпроблемиінаухвалення радою відповідного рішення має підхід більш послідовний і детальніше підготовлений — ви готуєте проект рішення й пишете обґрунтуваннянепроперейменуванняконкретноївулиці,апровирішення питання перейменувань у межах міста з розрахунку на перспективу:

ВноситьсядепутатомІваненкоПроектО.М., фракціяпартії„Світлемайбутнє”

РішенняІванківськоїміськоїради «Пропорядокнайменуваньчизмінинайменувань

вулиць,майданів,парків,скверівумістіІванкові» 1. Встановити, що розгляд питань про найменування чи зміни

найменувань вулиць, майданів, парків, скверів у місті Іванкові розглядаєтьсяміськоюрадоюзаподаннямвиконавчогокомітетунапідставівисновківКомісіїміськоїрадизпитаньнайменуваньдвічінарік навеснянійтаосіннійсесіяхради.

2. СтворитиКомісіюміськоїрадизпитаньнайменуваньускладі: (список3. членівЗатвердитикомісіїПоложення). про Комісію з питань найменувань

(додається)

Міськийголова В.Петренко Обґрунтування до проекту рішення ради «Про порядок найме-

нуваньчизмінинайменуваньвулиць,майданів,парків,скверівумісті Іванкові»(додається до проекту)

122

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

Місто Іванків за свою трьохсотлітню історію переживало періоди як бурхливого розвитку так і занепаду. Історична частина міста, що склалася в основному наприкінці XIX на початку XX століття мала свій неповторний колорит, що віддзеркалювався і в назвах вулиць та майданів. Проте у 30-х роках нинішнього століття цей колорит було втрачено. Окрім руйнувань храмів, які давали назву навколишнім вулицям, були перейменовані практично всі вулиці, причому без огляду на історію, культуру, мову. Наприклад, вулиця Апостольська стала вулицею Карла Лібкнехта, Руська — Російською, вулиця Васильків узвіз стала вулицею імені Сухе-Батора. Аналогічна ситуація склалась і в мікрорайонах міста, що виникли в радянський час, і більшість вулиць названо іменами тепер мало кому відомих діячів з Африки,Азії,ЛатинськоїАмерики.

Нині більшість мешканців вулиці Постишева цікавляться, чому вони повинні жити на вулиці, що носить ім’я особи, причетної до організації голодомору в Україні, зокрема і в нашому місті. Аналогічно можна сказати і про вулицю імені Агастіньо Нетто. У першому випадку йдеться про гарне історичне найменування вулиці — Театральна, в другому — про те, що свого часу тут мешкав Герой Радян- ськогоСоюзу,геройвійни1941—45роківльотчикІванПетренко.

З метою впорядкування процесу перейменування вулиць, який давно назрів, й недопущенням використання чужих назв на нових об’єктах міста, а також для оптимізації витрат на ці роботи пропонується запровадити правила, за якими найменування чи зміна назви вулиці, майдану, парку чи будь-якого іншого об’єкту міської інфраструктуриможездійснюватисьлишедвічінарікілишезависновком відповідноїкомісії,якаформуєтьсяздепутатів,істориків,діячівкультури нашого міста, представників громадських організацій. Ця пропозиція знайшла підтримку в комісіях ради з питань освіти, науки та культури,зпитаньбюджету,зпитаньрозвиткумісцевогосамоврядування.

ІваненкоО.М. фракціяпартії„Світлемайбутнє”

123

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

Ось таку підготовчу роботу не може не підтримати більшість депутатськогокорпусу,оскількипроектнетількивирішуєконкретне питання,апередусім,унормовуєпорядоквирішенняподібнихпитань намайбутнє.

ПопереднійПостійнікомісіїрозглядрадипроектівдіютьнапідставіпостійноюст.47Законукомісією,регламентуди

ради, положення про постійні комісії ради, що приймається радою на підставіч.13,ст.46Закону.Засіданнякомісіїскликаєіведеголовацієї комісії,азайоговідсутностіабонеможливостівиконуватисвоїповноваженняціфункціїздійснюєзаступникголовиабосекретаркомісії(ст. 47,ч.9).Засіданнякомісіїєправоможним,якщовньомубереучастьне меншякполовинавідзагальногоскладукомісії(ст.47,ч.9).

Для вивчення питань, розробки проектів рішень ради постійна комісія може створювати підготовчі комісії, робочі групи із залученням представників громадськості та фахівців. Питання, які належать до відання кількох постійних комісій, можуть розглядатися ними спільно(ст.47,ч.12) абоокремо.

Зарезультатамививченняірозглядупитаньпостійнікомісіїготують висновки і рекомендації, які приймаються більшістю голосів від загального складу комісії і підписуються головою комісії, а в разі його відсутності—заступникомголовиабосекретаремкомісії(ст.47,ч.10).

Проект рішення ради має пройти процедуру узгодження з галузевими виконавчими органами ради, юридичним підрозділом та секретарем ради або виконавчого комітету. Це дозволить­ краще узгодити його з чинним законодавством. Проте він може бути внесений на розгляд ради і у випадку відмови цих структур і посадових осібпогодитипроект.

Голова або інший головуючий вносить питання на розгляд ради утійпослідовності,вякійїхзатвердженовпорядкуденномузасідання ради. Затвердження порядку денного відбувається одразу після відкриттясесіїради.Якщовашупропозиціюневнеслидопроектупорядку денногосесіїрадизаздалегідь,вимаєтеправовнестисвоюпропозицію підчасзасіданняради,протеліпшецезробитидопочаткуроботисесії ради,щобупроектівашепитаннябулозаявленезаздалегідь.

124

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

Розглядпочинаєтьсядоповіддюзпитання,якуробитьзазвичай ініціатор подання або уповноважена ним особа. Доповідач обґрунтовує підстави для прийняття запропонованих рішень і їхній зміст, відповідаєназапитаннядепутатів.

Зі співдоповіддю виступає голова постійної комісії, що вивчала це питання, або член комісії, уповноважений нею, й оголошує висновок комісії та її рекомендації щодо змісту запропонованих проектів або доцільності їх прийняття взагалі. Він також може відповісти на запитаннядепутатів.

У подальшому обговоренні питання (ст. 59, ч. 2) беруть участь депутати й голова ради. Можуть бути заслухані фахівці та представники громадськості. Тривалість обговорення й тривалість одного виступу визначається регламентом ради. Учасники обговорення, висловлюючи свою думку, можуть вносити пропозиції щодо проекту рішення ради, що розглядається, та його змісту. Після закінчення часу обговорення головуючий ставить на голосування питання про взяття даного проекту для рішення за основу. В разі позитивних результатів голосування почергово, в порядку їх надходження, ставляться на голосуванняпропозиції,внесеніпід час обговорення.Після цьогоголосуєтьсяпропозиціяпроприйняттярішеннявцілому.

Порядокрозглядупитаньнапленарномузасіданнірадинеобумовлений законом. На сьогодні він регулюється усталеними звичаєвиминормами,якізакріплюютьсяврегламентіради(ст.46,ч.4).

Рішення ради вважається прийнятим, якщо за нього проголосувалабільшістьвідзагальногоскладудепутатіврадизурахуванням голосу голови (ст. 59, ч. 2). Рішення підписує голова або інша особа, котра на законних підставах головувала па засіданні (ст. 46, ч. 15). Нормативно-правовогохарактерурішеннярадинабираєчинностівід дня його офіційного оприлюднення, якщо самим рішенням ради не передбаченопізнішого термінувведенняйоговдію.

Процедура вирішення спорів

Рішеннящодорадиактів, в томумісцевогочислі нормотворчогосамоврядувхарактеруння , в 5-ден- ний термін з моменту його прийняття може бути зупинене головою і

125

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

внесененаповторнийрозглядрадизобґрунтуваннямзауважень.Рада зобов’язанавдвотижневийстрокповторнорозглянутирішення.Якщо вонапідтвердиласвоєрішеннядвоматретинамиголосівдепутатіввід загальногоскладуради,церішеннянабуваєчинності(ст.59,ч.4).

В разі незгоди голови з рішенням виконавчого комітету ради вінможезупинитидіюцьогорішеннясвоїмрозпорядженнямівнести цепитаннянарозглядвідповідноїради(ст.59,ч,7).Рішеннявиконавчого комітету з питань власної компетенції виконавчих органів ради можутьбутискасованівідповідноюрадою(ст.59,ч.9).

Акти органів місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку (ст. 59, ч.10). З відповідними позовами до судуможутьзвертатисядержавніоргани,фізичнітаюридичніособи. Якщо рада ігнорує вимоги компетентного органу щодо приведення свогорішенняувідповідністьдозакону,цеєприводомдлядострокового припинення її повноважень у встановленому законом порядку (ст.78, ч.1, п.1). Матеріальна та моральна шкода, завдана незаконним рішеннями органів місцевого самоврядування, відшкодовується за рахунокцихорганів(ст.56КонституціїУкраїни).

126

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

Глава 13.

Організація і проведення слухань

Пригадаймов постійнихдеякі теоретичнікомісіяхзасади слуханняради27, що випливають ізнинічинногоукраїнськогозаконодавства.

Закон «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачає утворення радами постійних комісій з числа депутатів ради. Основні повноваження комісій визначаються у):статті 47 Закону (збережено нумерацію4. Постійнічастинкомісіївідповідноза дорученнямЗакону ради або за власною ініціати-

вою попередньо розглядають проекти програм соціально-економіч- ногоікультурногорозвитку,місцевогобюджету,звітипровиконання програмібюджету,вивчаютьіготуютьпитанняпростантарозвиток відповідних галузей господарського і соціально-культурного будівництва, інші питання, які вносяться на розгляд ради, розробляють проекти рішень ради та готують висновки з цих питань, виступають насесіяхрадиздоповідямиіспівдоповідями.

5. Постійні комісії попередньо розглядають кандидатури осіб, якихпропонуютьдляобрання,затвердження,призначенняабопогодженнявідповідноюрадою,готуютьвисновкизцихпитань,

6. Постійні комісії за дорученням ради, голови, заступника головирайонноїумісті,районної,обласноїради, секретарясільської, селищної, міської ради або за власною ініціативою вивчають діяльність підзвітних і підконтрольних раді та виконавчому комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради органів, а також з питань, віднесених до відання ради місцевих державних адміністрацій, підприємств, установ та організацій, їх філіалів та відділень незалежно від форм власності та їхніх посадових осіб, подають за результатами перевірки рекомендації на розгляд їхніх керівників, а в необхідних випадках — на розгляд ради або виконавчого комітету сільської,селищної,міської,районноїумістіради;

27. Посібник для депутата місцевої ради – К.: Лікей, 2005, с.109-118

127

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

здійснюютьконтрользавиконаннямрішеньради,виконавчого комітетусільської,селищної,міської,районноїумістіради.

7. Постійні комісії у питаннях, які належать до їх відання, та в порядку,визначеномузаконом,маютьправоотримувативідкерівниківорганів,підприємств,установ,організаційтаїхфіліалівівідділень необхідніматеріалиідокументи.

10. Зарезультатамививченняірозглядупитаньпостійнікомісії готуютьвисновкиірекомендації.Висновкитарекомендаціїпостійної комісії приймаються більшістю голосів від загального складу комісії і підписуються головою комісії, а в разі його відсутності — заступником голови або секретарем комісії. Протоколи засідань комісії підписуютьголоваісекретаркомісії.

11. Рекомендації постійних комісій підлягають обов’язковому розгляду органами, підприємствами, установами, організаціями, посадовимиособами,якимвониадресовані.Прорезультатирозгляду і вжиті заходи повинно бути повідомлено комісіям у встановлений нимистрок.

12. Постійна комісія для вивчення питань, розробки проектів рішень ради може створювати підготовчі комісії і робочі групи із залученнямпредставниківгромадськості,вченихіспеціалістів.

15. Перелік, функціональна спрямованість і порядок організації роботи постійних комісій визначаються Регламентом відповідної радитаПоложеннямпропостійнікомісії,що затверджуютьсярадою.

Отже, повноваження комісій ради досить широкі, аби вони моглистатисправдіефективнимінструментомдляздійсненнярадою повноваженьпредставницькогоорганумісцевогосамоврядування.

ПротечималонормнаведеноївищестаттіможутьбутиреалізованілишеуразіухваленнярадоюнормальновиписаногоРегламенту роботи ради та Положення про комісії ради. У третій частині посібника ви можете ознайомитись із наведеними зразками цих локальнихнормативнихактів.

Після цього можемо приступити до розгляду питання власне про один із інструментів діяльності комісії — слухання, як важливий елемент здійснення контрольної функції представницького органу

128

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

та спосіб отримання необхідної інформації для об’єктивного вирі- шенняпитань.

Слухання — це спеціальне засідання членів комісії за участю іншихосіб,присутністьякихєдоцільноюіслугуєдосягненнюпотрібної інформації щодо питань (віднесених до компетенції ради), прийняття рішення з яких неможливе без широкого і всебічного обговореннязаучастювсіхзацікавленихосібтаорганізацій.

Слуханняпровадитисяу постійнихдлядосягненнякомісіяхрізнихрад можутьцілей,проте: всівониповинні слугувати, перш за все, з’ясуванню деяких фактів життя громади, члениякоїможутьбратиучастьуслуханняхяксвідки;

•слугуватипоглибленнюпоінформованостігромадянпропевні проблеми, які мають місце на даній самоврядній території. Важливе значення має саме той факт, що громадяни в процесі провадження слухання мають можливість висловити свої думки на сутність про- блеми; використовуватися для здійснення контролю за діяльністю виконавчих структур для підвищення ефективності та результативностідіяльності,розслідуваннявипадківневдалогокерівництва­ ,розтраттакорупції.

Отже, слухання з метою контролю сприяють ефективному виконанню програм, спонукаючи працівників виконавчих органів до відповідальнішоїроботи.

Слуханняорганізовуютьчленипостійнихкомісій.Вонинапопередньому засіданні визначають мету провадження слухання, посадових осіб, яких мають заслухати на засіданні, аналі­зують заяви громадян, повідомлення місцевої преси, аналізують матеріали, надані виконавчимиорганами,громадськимиорганізаціями.Напідставіпроаналізованих матеріалів члени постійних комісій складають перелік питань, що їх необхідно з’ясувати, а також список осіб, установ, підприємствігромадськихорганізацій,якихслідзапроситинаслухання.

Якщопостійнакомісіярадипровадитьслуханняусправі,щостосуєтьсяпризначеннянапосаду,тодопочаткуслуханнявонаотримує й аналізує такі матеріали: письмову пропозицію про затвердження

129

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

кандидатури, відомості про освіту і фах, виписку з трудової книжки про трудову діяльність, декларацію про доходи, зобов’язання фінансового характеру, відомості про нерухоме майно, вклади в банках та цінні папери відповідно до вимог, встановлених для службовця органів місцевого самоврядування, відомості про входження до керівних органів підприємств і організацій, що здійснюють підприємницьку діяльність.

Якщопостійнакомісіярадипровадитьслуханняпосадовихосіб з метою контролю і розслідування невдалого керівництва, порушень закону, корупції, вона доручає членам комісії проаналізувати інформаційні матеріали щодо посадової особи, визначає, які матеріали потрібно отримати від установи, де працює підзвітний, не пізніш як задватижнідорозглядускладаєпоточнийперелікпитань,щоїхслід з’ясувати, складає список осіб, яких потрібно запросити на слухання, визначає список свідків, які можуть дати необхідні свідчення, пояснення, призначає термін провадження слухання, приймає рішення про необхідність запрошення на слухання керівників посадових осіб, слуханняякихпризначено.

Підготовка до провадженняслухання

Перед провадженняму постійнихслуханнякомісіяхпостійнарадкомісія ради визначає рядпопередніхзаходів:

• повідомляє у місцевій пресі про дату, місце й мету провадження слухання (у повідомленні міститься звернення до громадян із проханням висловити власні міркування й побажання стосовно питання,якерозглядатиметься,інадіслатиїхдопостійноїкомісії);

• повідомляє у письмовій формі посадових осіб не пізніш як за двадніпромету,частамісцепровадженняслухання,дезазначаються документи,щоїхслідузятизсобоюназасідання;

•запрошуєнаслуханняпредставниківзасобівмасовоїінформації;

•запрошуєнаслуханнякерівниківустанов,відомств,профспілковихорганів,об’єднаньгромадянтаокремихгромадян;

• готує технічні засоби для проведення засідання (мікрофони, магнітофонитощо);

•готуєпрес-реліз.

130

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]