Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Misceve_samovrjaduvannja_v_Ukrajini

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.54 Mб
Скачать

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

повноважень в інших передбачених законом випадках депутат міс- цевої ради звільняється від виконання виробничих або службових обов’язків.Уразіздійсненнядепутатськихповноаженьуробочийчас депутату місцевої ради за основним місцем роботи відшкодовуються середній заробіток та інші витрати, пов’язані з депутатською діяльністю,зарахуноккоштіввідповідногомісцевогобюджету.

3.  спрямовані на захист їх інтересівГарантіїяксуб’єктівтрудовихтрудовихправвідносиндепутата.Уразіобраннядепутатамісцевої ради на виборну посаду у раді, на якій він працює на постійній основі, трудовий договір з ним за попереднім місцем роботи припиняється відповідно до законодавства. Обраний на виборну посаду у відповідній раді, на якій він працює на постійній основі, депутат місцевої ради, який перебуває на службі у військових формуваннях чи правоохоронних органах держави, прикомандировується до місцевої радиіззалишеннямнаційслужбі.

З працівником, якого прийнято на роботу (посаду), що її виконував (займав) депутат місцевої ради, укладається строковий трудовий договір; цей договір розривається у разі повернення депутата місцевої ради на роботу, але не пізніш як через три місяці після припиненняповноваженьдепутатамісцевоїради.

Депутату місцевої ради, який працював у раді на постійній основі, після закінчення таких повноважень надається попередня робота(посада),азаїївідсутності-іншарівноціннаробота(посада) на тому самому або, за згодою депутата, на іншому підприємстві, в установі, організації. У разі неможливості надання відповідної роботи (посади) на період працевлаштування за колишнім депутатом місцевоїрадизберігається,аленебільшешестимісяців,середнязаробітна плата,якувінодержувавнавиборнійпосадіураді,щовиплачуєтьсяз відповідного місцевого бюджету. У разі, якщо колишній депутат місцевої ради має право на пенсійне забезпечення або йому призначена пенсія за віком, по інвалідності, у зв’язку із втратою годувальника, за вислугу років відповідно до закону, за ни не зберігається середня заробітнаплата,якувінодержувавнавиборнійпосадівраді.

Час, коли колишній депутат тимчасово не працював у зв’язку з неможливістю надання йому попередньої або рівноцінної роботи

101

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

(посади) безпосередньо після закінчення строку його повноважень, зараховується, але не більше шести місяців, до страхового стажу і стажу роботи (служби) за спеціальністю, за якою депутат працював до обрання у місцеву раду, де він виконував свої обов’язки на постійнійоснові.

Депутат місцевої ради може бути звільнений з роботи з ініціативи власника або уповноваженого ним органу від займаної посади, виключений з навчального закладу за умови його попередження в порядку, встановленому законом. Про таке попередження відповідний власник або уповноважений ним орган письмово повідомляє не меншніжза15дніввідповіднумісцевураду

Час роботи депутата у місцевій раді на.постійній основі зараховується до загального і безперервного стажу роботи (служби) депутата, а також стажу роботи (служби) за тією спеціальністю, за якою вінпрацювавдообраннянавиборнупосадувраді.

102

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

 

 

Глава 11.

 

 

Організаційно-розпорядчі документи

 

 

місцевої ради

 

Організаційно-розпорядча діяльність місцевої ради та її вико-

 

 

 

 

навчихорганівоформляєтьсязначноюкількістюдокументів.

 

Відповіднодост.19ЗаконуУкраїни«Промісцевесамовряду-

вання в Україні» вперше в сучасній історії місцевого самоврядування

країни з метою врахування історичних, національно-культурних,

соціально-економічних та інших регіональних і місцевих особливосста--

тутитей здійснення функцій місцевої влади представницьким органам

місцевого самоврядування надано право розробляти і приймати

Статут територіальної громади

– це документ нормативно-

територіальнихгромад.

процедурного характеру, який відображає характерні риси взаємо-

 

 

 

24

 

відносин всередині даної територіальної спільноти жителів, включа-

ючиіпредставницькийорганмісцевогосамоврядування .

 

Функціонально роль статуту територіальної громади полягає у

врегулюванні особливостей здійснення місцевого самоврядування на

територіїгромадивмежах,визначенихчиннимзаконодавствомУкраїни.

Статут територіальної громади в певному сенсі є конституцією

цієї громади, несхожою на аналогічні документи для інших громад.

Тому вимога «в межах, визначених чинним законодавством України»

не означає, що в статуті не можуть бути відображені ті специфічні і

характернівзаємовідносиниуданійгромадітаорганахмісцевогосамо-

врядування,якіпритаманнілишеїмівиражаютьволюцієїгромади.

критеріям

 

має відповідати наступним

Статут територіальної громади

 

 

:

 

 

-реальністьтавідповідністьчинномузаконодавству;

для ста-

- політична нейтральність, що

забезпечує умови

лої і послідовної політики ради (зміна міської чи сільської владної

24. Місцеве самоврядування в Україні. Посібник-порадник для депутатів місцевих рад. Авторський колектив: Лукша О.В., Федів І. О. - Київ, 2010. – 116 с.

103

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

команди і міського (селищного, сільського) голови не мала б впли- ватинастатут);

-системнийпідхідякзаструктурою,такізазмістомрозділів; - креативність, що полягає у поєднанні ефективності, гнучкості і демократичності управління для представницького органу місце-

вогосамоврядування.

Дорозробленняабовнесеннязміндостатутудоцільнозалучати досвідчених юристів та створювати для цього рішенням ради дорадчі комітети або робочі групи з представництвом: депутати і секретар ради; керівники провідних підрозділів виконкому ради та комунальнихпідприємств;представникинеурядовихорганізацій(НУО)ікерівникиорганівсамоорганізаціїнаселеннятаОСББ.Очолюватидорадчий комітет чи робочу групу доцільно голові або секретарю ради. Хід розробленнястатутуслідпроводитимаксимальнопрозородлягромади.

В структурі і тексті статуту треба уникати як дрібної декларативностітакінадмірноїдеталізаціїтаповторюваностічиннихправових норм (особливо тих правових норм, які належить відобразити у регламентіроботиради).

Відсутність статуту територіальної громади фактично робить їїнеідентифікованою,невизначеною,офіційнотаінформаційно-про- моційно не закріпленою у правовому та інформаційному полі серед інших громад. Серед іншого, це, зокрема, створює проблеми з поданням заявок на міжнародні конкурси проектів різноманітних програм технічноїдопомоги,вякихрадамоглабвиступитиаплікантомзаявки чипартнеромпроекту.

Збалансований, політично нейтральний, реальний і відповідний системному підходу статут територіальної громади може стати тим наріжним каменем життєдіяльності і громади, і ради, об який розіб’ються немало конфліктів з політичним чи іншим підґрунтям, включаючи конфлікти і протистояння всередині депутатського кор- пусуабожконфліктиполінії«голова–виконком–депутати».

Звичайно ж, проект статуту територіальної громади варто винести на громадські слухання (обговорення). Він обговорюється і приймається на пленарному засіданні ради та реєструється в установленомузакономпорядкуворганахюстиції.

104

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

! Кожному з депутатів місцевої ради варто мати копію статуту територіальної громади. Ознайомившись з документом, слід визначити актуальність внесення змін чи доповнень до нього. Якщо статуту немає взагалі, то варто ініціювати його розроблення і при-

йняття з урахуванням вищенаведених зауважень до організації ство-

рення головОднимого докумез основнихта громадидокументів. , що визначає роботу ради, є її якийзатверджуєтьсярішеннямновообраноїрадивідповідногоскликаннянепізнішякнадругійсесії(ч.13ст.46Закону„Проміс-

цевер ламентсамоврядування, в Україні”). Цей документ є внутрішнім локальним нормативним актом відповідної ради, що дозволяє спланувати її роботу,визначитиправовійорганізаційнізасадидіяльностіради,процесуальнітапроцедурніправилапідготовкиіпроведеннясесії.

Авторові посібника довелося аналізувати цей документ у багатьох радах, що дає підстави зазначити характерні недоліки, притаманніїм.Частоцейдокументперевантаженийномамиматеріального права, які містять відповідні закони. Цей дубляж абсолютно непотрібний. Призначення Регламенту місцевої ради – врегулювати ті питання її діяльності, яких немає у законах. Йдеться перш за все про форми і методи реалізації органами місцевого самоврядування наданихзакономповноважень.

Регламент відповідної ради складається з кількох розділів. У першому розділі розглядаються загальні питання, зокрема: правова основадіяльностіради;використаннядержавноїімісцевоїсимволіки вдіяльностіради;робочамоваради(там,деценеобхідно).

Діяльності депутатів ради, як правило, присвячується другий розділ,уякомурозглядаютьсяїхосновніправайобов’язки;їхреалізація;порядокпредставленняірозглядудепутатськихзапитівіпитань.

В окремому розділі регламенту визначається структурна побудова відповідної ради, зокрема встановлюється статус органів і посадових осіб ради: голови, секретаря ради, постійних комісій, тимчасових контрольних комісій ради, депутатських груп і фракцій (там, де вони створюються), засобів масової інформації ради (там, де це можливо), її інформаційно-аналітичного центру (якщо це можливо), виконавчогокомітетуради,йогоапарату.

105

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

Основний розділ регламенту присвячується організації роботи ради. В ньому визначаються питання планування роботи ради, загальний порядок формування порядку денного ради; порядок проведення сесії; порядок проведення голосування; особливості підготовки і проведення першої сесії ради нового скликання; особливості підготовки і проведення позачергової сесії ради; підготовка і затвердження бюджету відповідної адміністративно-територіальної одиниці; особливості підготовки і розгляду питань, пов’язаних з проведенням місцевого референдуму; особливості підготовки і вирішення питання про дострокове припинення повноважень депутата ради; охоронатрудовихправдепутата.

Окремий розділ регламенту присвячується актам, які приймає рада. У ньому визначаються види актів ради, основні принципи та етапи правотворчого процесу, порядок розгляду і обговорення проекту рішення; процедура прийняття рішень; порядок обнародування рішень ради і здійснення контролю за їх виконанням; дія рішень у часітапросторі.

У регламенті розглядаються також питання документаційного забезпечення діяльності ради та межі дії регламенту, зокрема розкривається зміст документаційного забезпечення роботи ради, а такожпорядоквикористанняїїдокументів.

Ось які розділи містить Регламент Одеської міської ради скликання: VI

1. Загальніположення. 2. Діяльністьдепутатівради.

3. Формування депутатських фракцій і депутатських груп у міськійраді.

4. Міськийголова.Органитапосадовіособиради. 5. Організаціяроботиради.

6. Актиради.

7. Документаційнезабезпеченнядіяльностіради.

106

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

Трохи іншу структуру має Регламент Чернівецької міської ради скликання:

VI РозділІ. Загальніположення. РозділІІ.Депутатськадіяльність. Глава1. Депутатміськоїради. Глава2. Депутатськіфракціїігрупи. Глава3. Депутатськікомісії.

Глава4. Погоджувальнарада.

РозділІІІ.Організаціяроботиміськоїради. Глава5. Плануванняроботиради.

Глава6. Загальнийпорядокроботиради.

Глава7. Порядокскликаннятапідготовкичерговоїсесії. Глава8. Порядокпроведенняпершоїсесіїновообраноїміськоїради. Глава9. Особливості підготовки і проведення позачергової

сесіїради.

Глава10.Порядокпроведенняпленарногозасіданняради. РозділІV.Актиміськоїрадитавимогидоних.

Глава11.Порядокпідготовкипроектіврішень.

Глава 12. Здійснення документальної експертизи проектів рішеньради.

Глава13.Здійсненняюридичноїекспертизипроектіврішень. Глава14.Порядокприйняттярішеньміськоїради.

Глава15.Підготовкапроектіврегуляторнихактів.

Глава 16. Набрання чинності рішеннями ради та внесення до нихзмінідоповнень.

Глава17.Контрользавиконаннямприйнятихрішень. етикаРозділ. V. Дисципліна на пленарних засіданнях та депутатська

Розділ VI. Формування виконавчих органів міської ради. Обрання,затвердженнятазвільненняїїпосадовихосіб.

РозділVIІ.Іншіпитаннядіяльностіради.

Глава18.Порядокрозглядупротеступрокурора. Глава19.Документальнезабезпеченнядіяльностіради.

Глава 20. Підписання та укладання договорів від імені та в інтересахтериторіальноїгромадитаміськоїради.

Глава21.Порядоквикористанняпечатокради. Глава22.Засобимасовоїінформаціїради

107

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

Варто порадити депутатам місцевих рад уважно поставитись до цього нормативного акта, обов’язково мати його примірник у себе,постійнопрацюватинад йоговдосконаленням.Чіткоідетально виписаний регламент рад дасть можливість депутатам у повній мірі використати свої можливості, правильно вибудувати стосунки з відповідниммісцевим головою,виконавчимиорганамирадитощо.

У частині третій цього посібника наведено регламент Черні- вецькоїміськоїради6-госкликання.

У деяких територіальних громадах, зокрема у Чернівцях, практикують окрім регламенту ради розробляти і затверджувати

. Ми не вважаємо це доцільнимреглаз- кількохмент виконавчогопідстав. Найпершекомітету, виконкомради не є самостійним органом міс цевого самоврядування, а є виконавчим органом ради. Тому його стосунки з радою має визначати остання у своєму регламенті, можливо присвятивши цьому окремий розділ чи главу. По-друге, цього не передбачає чинне законодавство, а ми вже говорили про вимогу статті 19 Конституції України до органів і посадових осіб місцевого самоврядування діяти діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Зрештою, це призводить до непотрібного дублювання одних і тих же положеньурізнихнормативнихактах.

З огляду на те, що регламент місцевої ради є важливим нормативнимактом,якийрегулюєважливіпроцедурнімоментидіяльності ради,деякігромадськіорганізаціїзметоюнаданняметодичноїдопомоги депутатам у розробці своїх регламентів розробляють окремі питання цього документу у частині, що стосується співпраці з громадськістютавиборцями.

! Нижче подаємо Рекомендації Одеської обласної органі- зації ВГО «Комітет виборців України» щодо підвищення відкри- тості та прозорості роботи органів місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад з виборцями шляхом включення до регламентів міських рад запропонованих положень.

108

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

РЕКОМЕНДАЦІЇ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ВГО «КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ»25

Гласністьтьу. роботі міської ради забезпечується шляхом відкритості пленарних засідань міської ради, виконавчого комітету міської ради та засідань постійних комісій, а також шляхом публікації інформаціїпродіяльністьміськоїради,їїорганівіпосадовихосіб,прийняті ними нормативно-правові та інші акти через офіційний сайт міської ради (за наявності), інформаційний стенд і, по можливості, засоби масовоїінформації.

1Відкритість. . пленарних засідань міської ради та її органів забезпечується можливістю присутності на ньому з правом ведення фотозйомки, аудіота відеозапису представників засобів масової інформації,атакожзапрошенихчленівтериторіальноїгромади.

2.Зметоюпідвищенняефективностіспівпраціміськоїрадитаїї органів із засобами масовоїінформації,а також для оптимізаціївикористання коштів, передбачених на підготовку документів для представників засобів масової інформації, міська рада може прийняти рішенняпроакредитаціюзасобівмасовоїінформації.

3.Відсутністьакредитаціїнеможебутипідставоюдляобмеження прав представників засобів масової інформації на одержання інформації, безперешкодний доступ до органів влади або заходів, що ними проводяться,атакожіншихправ,передбаченихчиннимзаконодавством.

4. Апарат ради зобов’язаний вчасно та в повному обсязі розміщувати на офіційному сайті (за наявності), інформаційному стенді і, по можливості, в засобах масової інформації інформацію про місце і час майбутніх публічних звітів депутатів, керівників депутатських груп/фракцій, міського голови, а також розміщувати на них їхні звіти, порядок денний майбутнього пленарного засідання ради, про-

25. З деякими змінами ці рекомендації можуть бути пристосовані до регламенту будь-якого органу місцевого самоврядування.

109

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

екти рішень міської ради та виконавчого комітету ради, а також прийняті рішення міської ради, виконавчого комітету чи розпорядженняміськогоголови.

5. Відповіднапостійнакомісіяміськоїрадизобов’язаназдійснювати моніторинг вчасного та в повному обсязі розміщення апаратом ради інформації про місце і час майбутніх публічних звітів депутатів, керівників депутатських груп/фракцій, міського голови, а також контролюватирозміщенняїхніхзвітів,порядкуденногомайбутнього пленарногозасіданняради,проектіврішеньміськоїрадитавиконавчого комітету ради, а також прийняті рішення міської ради, виконавчого комітету чи розпоряджень міського голови на офіційному сайті міськоїради(занаявності),інформаційномустендіі,поможливості,в засобахмасовоїінформації.

1Прийом.Депутатвиборцівміськоїради. зобов’язанийособистопроводитиприйом городяннеменшеодногоразунамісяцьувихіднийденьтривалістюне менше двох годин. У разі неможливості прийому городян у вихідний день, подібний прийом може проводитись в будній день, однак тривалістьособистогоприйомугромадяннеможебутименшедвохгодин.

2. Міська рада надає приміщення для прийому городян депутатами міської ради. Кожен депутат має право проводити прийом виборцівуприміщенні,виділеномуміськоюрадою.Городянамгарантуєтьсябезперешкоднеправонадоступдоприміщення,вякомуздійснюєтьсяприйомдепутатомвиборців,атакожправобутиприйнятим депутатомміськоїради.

3. Депутат надає в апарат ради чи голові фракції інформацію про адресу та графік особистого прийому городян для її розміщення на офіційному сайті міста (за наявності), інформаційному стенді, а також, по можливості, розміщує її в засобах масової інформації.Головадепутатськоїфракції/групинадаєінформаціющодографіку та адреси прийому городян відповідного об’єднання депутатів у секретаріат ради для її розміщення на офіційному сайті міста (за наявності),інформаційномустенді,атакож,поможливості,розміщує їївзасобахмасовоїінформації.

110

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]