Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Misceve_samovrjaduvannja_v_Ukrajini

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.54 Mб
Скачать

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

Глава 4. Погоджувальна рада

1Стаття. Для попереднього27. розгляду організаційних, соціально-зна- чущих та резонансних питань роботи міської ради, подолання розбіжностей і вирішення питань, що виникають у діяльності ради та міського голови, а також з метою забезпечення координації дій депутатського корпусу утворюється консультативно-дорадчий орган - погоджувальнарада.

2. До складу погоджувальної ради входять міський голова, секретар міської ради, керівники депутатських фракцій і груп та голови постійних депутатських комісій. У разі відсутності керівника депутатськоїфракції(групи)чиголовикомісіїзаїхдорученнямузасіданні погоджувальної ради бере участь відповідно заступник керівника депутатської фракції (групи) або уповноважений представник відфракціїзаїїрішенням,заступникголовипостійноїкомісії.

3. Погоджувальнарадапроводитьсвоюроботууформізасідань. Засіданняпогоджувальноїрадиєправоможнимзаумовиприсутності наньомубільшеполовиниїїскладу.

4. Засідання погоджувальної ради скликаються міським головою, а в разі його відсутності — секретарем ради або за ініціативою представниківдвохчибільшедепутатськихфракцій.

5. Головує на засіданнях погоджувальної ради міський голова, а вразійоговідсутності—секретарміськоїради.

6. Роботапогоджувальноїрадиздійснюєтьсягласно,їїзасідання є відкритими, за винятком випадків прийняття рішення про проведеннязакритогозасідання.

7. У засіданнях погоджувальної ради можуть брати участь авторипроектіврішеньміськоїради.

8. Накожномузасіданніпогоджувальноїрадиведетьсяпротокол. 9. Пропозиції погоджувальної ради ухвалюються 2/3 голосів

присутніхназасіданнічленівпогоджувальноїради. 10. Погоджувальнарада:

1) вразіпотребирозглядаєтавноситьпропозиціїщодопроектупорядкуденногосесії;

241

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

2) обговорює, за потреби, проект плану роботи міської ради передвнесеннямйогоназатвердження;

3) розглядаєіншіпропозиціїзорганізаціїроботиради,щоне врегульованіцимРегламентом.

Розділ ІІІ. ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЬКОЇ РАДИ

МіськаСтаттярада28.організовує свою роботу шляхом розгляду і вирішення питань, що відносяться до її компетенції, безпосередньо на пленарних засіданнях міської ради або через постійні комісії (тимчасові контрольні та інші створені міською радою комісії), виконавчий комітет міської ради, відділи, управління та інші виконавчі органи міськоїрадивмежахїхкомпетенції,встановленоїчиннимзаконодавством України, регламентами та положеннями, які затверджуються радою.

Глава 5. Планування роботи ради

1Стаття. Міська рада29. здійснює свою діяльність на основі річного планування,зурахуваннямстатті32ЗаконуУкраїни«Прозасадидержавноїрегуляторноїполітикиусферігосподарськоїдіяльності».

2. План роботи на календарний рік розробляється відділом організаційної роботи та контролю міської ради на основі пропозиційміськогоголови,секретаряради,постійнихкомісій,депутатських фракцій та груп, депутатів та виконавчих органів ради і затверджуєтьсярадоюнапленарномузасіданні.

3. Планроботиміськоїрадискладаєтьсязтакихрозділів: 1) питаннядлярозглядунапленарнихзасіданняхміськоїради; 2) питання для розгляду постійними комісіями, у тому

числі на спільних засіданнях комісій міської ради з аналогічними комісіямирайоннихумістірад,іншихрад;

3) заходи щодо вивчення депутатами чинного законодавства,досвідуроботимісцевогосамоврядування;

242

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

4) інші заходи, питання, пов’язані із практичною реалізацієюповноваженьіобов’язківдепутатів.

4. План містить заходи з основних напрямків діяльності міської ради, терміни з їх підготовки та реалізації, визначає конкретних осіб, відповідальнихзавиконанняплановихзавдань.

5. Перед внесенням на затвердження план роботи міської ради обговорюєтьсяназасіданняхпостійнихкомісій.

6. Загальнийконтрользавиконаннямплануроботирадипокладаєтьсянасекретаряради.

ради.7. Рада щорічно заслуховує звіт про виконання плану роботи

Планування

діяльності міської ради з підготовки про-

Стаття 30.

 

 

виконавчим

комі-

ектів

регуляторних актів здійснюється

тетом

ради шляхом

затвердження

плану не

пізніше

15грудняпоточногороку.

 

 

 

ПлануванняСтаття 31.роботипостійнихкомісій,виконавчихорганівміської ради здійснюється відповідно до річного плану роботи міської ради.

Глава 6. Загальний порядок роботи ради

1Стаття. Міськарада32. проводитьсвоюроботусесійно.Сесіяміськоїради складається з пленарних засідань ради, а також засідань постійних комісійради,щопроводятьсяуперіодміжпленарнимизасіданнями.

2. Постійна комісія може проводити своє засідання одночасно з пленарними засіданнями ради у тому разі, коли є доручення ради невідкладно підготувати проект рішення, якщо в цей час пленарне засідання не пов’язане з прийняттям рішень, проведенням виборів, призначеннямабозатвердженнямпосадових осіб.

3. Пленарні засідання ради проводяться, як правило, в сесійній заліміськоїради.

243

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

4. Для автоматизації процесу проведення пленарних засідань використовуєтьсяелектроннасистема“Рада”.

5. В разі потреби пленарне засідання за ініціативою міського голови, постійних комісій та за рекомендацією погоджувальної ради можебутискликаневіншомуприміщенні(виїзнасесія).

6. За рішенням більшості депутатів або за пропозицією, підтриманою 1/3 депутатів ради, для вирішення питань господарського і соціально-культурного життя можуть проводитися спільні пленарні засідання з районними у місті радами та громадськими організаціями міста Чернівців, а також з міськими радами інших міст України. Такіоб’єднаніпленарнізасіданняпроводятьсязазгодоюсторін.

НапередодніСтаття 33. пленарного засідання ради проводиться день депутата. У ході його проведення розглядаються тематичні питання, перелікякихформуєтьсявідділоморганізаційноїроботитаконтролю міськоїрадинапідставіплануроботиради,питанняпорядкуденного пленарного засідання ради, а також можуть заслуховуватися інформаціївиконавчихорганіврадита/абоїїпосадовихосібщодоокремих зауважень, пропозицій або доручень, висловлених (наданих) депутатамипідчасрозглядупостійнимикомісіямирадипроектіврішень.

1Стаття. Перед початком34. кожного пленарного засідання ради відділ організаційної роботи та контролю міської ради видає депутатам під розпис магнітні картки для реєстрації та голосування, а також проводитьпопереднюпоіменнуреєстраціюдепутатів.

2. Після закінчення пленарного засідання картки для голосування підлягають обов’язковому поверненню у відділ організаційної роботитаконтролюміськоїради.

1Ст. Зауваженняття 35. та пропозиції, висловлені депутатами на засіданні ради при обговоренні питань порядку денного засідання ради, узагальнюються відділом організаційної роботи та контролю міської ради та за дорученням міського голови або секретаря міської

244

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

ради спрямовуються для розгляду відповідним виконавчим органам (посадовимособам).

2. Безпосередні виконавці зобов’язані розробити відповідні заходи із зазначенням термінів їх виконання щодо реалізації висловлених депутатами зауважень і пропозицій та подати відповідну інформаціюувизначенийтермін.

3. Інформаціяпрохідвиконаннязауваженьтапропозиційдепутатів міської ради заслуховується радою з прийняттям відповідного рішення.

Глава 7. Порядок скликання та підготовки чергової сесії

1Стаття. Чергові36сесії. міської ради скликаються за розпорядженням міського голови в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок – не рідше ніж одинразнамісяць.

2. Сесія скликається невідкладно, не пізніше наступного дня після одержання подання, для інформування депутатів про обставини, передбачені статтею 31 Закону України “Про статус депутатів місцевихрад”.

місяця3.. Сесія розпочинає свою роботу, як правило, в останній четвер

1Стаття. У разі немотивованої37. відмови міського голови або неможливості ним скликати сесію ради, сесія скликається секретарем міської радиувипадках:

якщо сесія не скликається міським головою у строки, передбачені1) Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні»;якщо міський голова без поважних причин не скликав сесію2)у двотижневий строк за пропозиціями не менш як 1/3 депутатів від загального складу міської ради, фракціями, які налічують не менш як 1/3 депутатів від загального складу міської ради, чивиконавчогокомітетуміськоїради.

245

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

2. Мотивованою вважається така відмова міського голови від скликання сесії ради, яка оформлена у вигляді розпорядження з викладенням причин відмови та доведена до відома депутатів шляхомоприлюдненняцьогорозпорядженняугазеті«_____________»та/або наофіційномувеб-порталіміськоїрадивмережіІнтернет.

3. Неможливістюміськогоголовискликатисесіювважається: 1) перебуванняйогоналікарняному; 2) перебуванняйогоувідпустці; 3) перебуванняувідрядженні;

4) якщо голова іншим чином обмежений у своїх повноваженнях.

4. Пропозиція 1/3 депутатів має бути засвідчена їх підписами, а пропозиція виконавчого комітету ради – ухваленим ним рішенням, абопідписамибільшеполовинийогочленів.

1Стаття. У разі, якщо38. міський голова або секретар ради згідно зі статтями 38 і 39 цього Регламенту у двотижневий строк не скликають сесію на вимогу суб’єктів, зазначених у статті 39 Регламенту, сесія можебутискликанадепутатамиради,якістановлятьнеменшяк1/3 її складу, або постійною комісією ради, а також фракціями за поданнямїхкерівників(неменш1/3депутатіввідзагальногоскладуради).

2. У цьому випадку рішення про скликання сесії, підписане не меншяк1/3депутатів,оприлюднюютьсяздотриманнямвимогстатті 41цьогоРегламенту.

1Стаття.Рішення39про. скликання сесії міської ради відповідно до частини 1статті 38, частин 1-2 статті 39 та статті 40 цього Регламенту доводиться до відома депутатів і населення не пізніш як за 10 кален- дарнихднівдосесії,аувинятковихвипадках–непізнішякзаденьдо сесії із зазначенням часу скликання, місця проведення та питань, які передбачаєтьсявнестинарозглядсесіїради.

2. Інформація про місце і час проведення засідань ради повідомляєтьсявгазеті«____________»таіншихзасобахмасовоїінформації.

246

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

1Ст.Радаттяправоможна40. розглядати і вирішувати на сесіях всі питання,віднесенідоїївіданнязаконодавствомУкраїни.

2.Пропозиції щодо питань на розгляд пленарного засідання ради можутьвноситися міським головою, секретарем ради, постійними комісіями, депутатами, депутатськими групами та фракціями, виконавчим комітетом та іншими виконавчими органами ради, загальними зборами громадян, органами самоорганізації населення впорядкумісцевоїініціативи.

3. Пропозиції щодо прийняття рішень, які відповідно до закону є регуляторними актами, вносяться з урахуванням вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарськоїдіяльності»тацьогоРегламенту.

4.Всі питання для розгляду на сесії, пропозиції щодо їх заміни чи уточненняформулювання в період до сесії подаються міському голові або секретареві ради за 20 робочих днів до пленарного засіданняради.

5. До порядку денного вносяться лише ті питання, з яких є підготовлений проект рішення, а в разі необхідності довідка-обґрунту- вання,вякійвказуєтьсяпотребаіметаприйняттярішення,прогнозованісуспільні,економічні,фінансовітаюридичнінаслідкиприйняття рішення.

6. Не допускається внесення на сесію додаткових питань, які не розглянутіпостійнимикомісіямиради.

7. Як виняток, до порядку денного сесії при його затвердженні можутьбутивнесеніокреміпитання,яківимагаютьнегайногорозгляду.

ДоСтаттяпроекту41.порядку денного чергової сесії регулярно включаються звіти органів, посадових осіб, які рада відповідно утворює, обирає, призначає чи затверджує, міського голови, його заступників, керівників департаментів та інших виконавчих органів ради про виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку, інших цільових програм, бюджету, рішень ради із зазначених питань.

247

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

Глава 8. Порядок проведення першої сесії

новообраної міської ради

ПершуСтаттясесію42. новообраної міської ради скликає міська територіальнавиборчакомісіянепізнішякчерездватижніпісляреєстрації новообраних депутатів ради в кількості, яка забезпечує повноважність складу ради відповідно до статті 45 Закону України «Про місцевесамоврядуваннявУкраїні».

1Стаття.Першепленарне43. засіданняпершоїсесіївідкриваєголоваміськоїтериторіальноївиборчоїкомісії,якийінформуєрадупропідсумки виборівдепутатів,атакожпропідсумкивиборівміськогоголови.

2. Міською радою приймається рішення про взяття до відома інформації голови міської територіальної виборчої комісії про підсумки виборів депутатів та визнання їх повноважень, а також про підсумкивиборівміськогоголовиівизнанняповноваженьновообраногоміськогоголови.

3. Голова міської територіальної виборчої комісії приводить до Присягиміськогоголову.МіськийголоваскладаєПрисягутакогозмісту: «Усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю, що буду вірно служити громаді та народові України, неухильно дотримуватися Конституції України та законів України, сприяти втіленню їх у життя,охоронятиправа,свободиізаконніінтересигромадян,сумлінно виконувати свої посадові обов’язки». Міський голова підписує текст Присяги,якийдодаєтьсядопротоколупленарногозасіданняради.

4. З моменту визнання повноважень депутатів міської ради нового скликання та новообраного міського голови, відповідно до статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», складення ним Присяги відповідно до статті 11 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», головує на пленарних засіданняхрадипершоїсесіїновообранийміськийголова.

5. У разі, якщо на час проведення першої сесії міський голова не обраний, про що на сесії інформує голова територіальної вибор-

248

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

чої комісії, міська рада обирає тимчасову президію з числа депутатів ради в кількості трьох-п’яти осіб. Члени тимчасової президії почергово головують на пленарному засіданні міської ради до обрання секретаря ради. З моменту обрання секретаря міської ради та приведенняйогодоПрисяги,вінголовуєнапленарнихзасіданняхради.

1Стаття.Для підготовки44. пропозицій щодо подальшої роботи першої сесіїоголошуєтьсяперервавїїроботінапевнийперіод,аленебільше ніж на 10 днів, визначений депутатами шляхом відкритого голосуваннябільшістюголосіввідзагальногоскладуради.

2. Дляпідготовкипропозиційщодопорядкупроведенняпершої сесії ради та питань, які передбачається внести на її розгляд, формування органів ради тощо за рішенням депутатів, прийнятим відкритим голосуванням більшістю голосів від присутніх на пленарному засіданні, може створюватися робоча група з числа новообраних депутатів.

1Стаття. На першій45. сесії новообраної міської ради розглядаються питання щодо утворення постійних комісій ради, обрання їх голів та затвердження персонального складу, створення робочої групи з підготовкипроектівРегламентуміськоїрадитаПоложенняпропостійні комісіїміськоїради.

2. В разі, якщо секретаря ради не обрано на першій сесії міської ради, робочу групу з підготовки проектів Регламенту міської ради та Положенняпропостійнікомісіїміськоїрадиочолюєголовапостійної комісії ради з питань законності, прав людини, регламенту, депутатськоїдіяльностітаетики.

УСтразіттяреєстрації46. у встановленому цим Регламентом порядку в апараті міської ради депутатських фракцій і груп, міський голова на другому пленарному засіданні першої сесії інформує депутатів про сформовані фракції (групи), їх кількісний склад та уповноважених представників.

249

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

Глава 9. Особливості підготовки і проведення позачергової сесії ради

1Стаття.Позачергові47. сесії ради скликаються за ініціативою міського голови,неменшеяк1/3депутатіввідзагальногоскладуміськоїради та виконавчого комітету міської ради в порядку, визначеному цим Регламентом.

2. Вмотивовані пропозиції про скликання позачергової сесії ради, підписані ініціаторами, подаються міському голові з зазначеннямпитаньізпроектамидокументів,розглядякихпропонується.При цьомупідписдепутатанеможебутивідкликано.Вцьомувипадкуміськийголовавидаєрозпорядженняпроскликанняпозачерговоїсесії.

3. Позачергова сесія скликається не пізніш як у двотижневий термін після дня реєстрації пропозиції щодо її скликання. Рішення проскликанняпозачерговоїсесіїрадипублікуєтьсявгазеті«__________» та/або розміщується на офіційному веб-порталі ради в мережі Інтернет, а також доводиться до відома депутатів не пізніш як за 10 днів до сесії, а у виняткових випадках – не пізніш як за день до відкриття сесії із зазначенням часу скликання, місця проведення та питань, які передбачаєтьсявнестинарозглядради.

4. Якщо у міського голови є обґрунтовані заперечення щодо необхідності скликання позачергової сесії або за відсутності можливостіїїскликаннявтермін,встановленийчастиною3цієїстатті,міський голова в триденний термін з дня реєстрації пропозиції щодо її скликанняписьмовоповідомляєініціаторівскликанняпроприйняте нимрішеннящодоприйнятноїдатипроведеннясесії.

5. У разі незгоди з рішенням міського голови, позачергова сесія міської ради скликається за правилами статей 39 – 40 цього Регламентузповідомленнямпроцеміськогоголови.

6. Матеріалипозачерговоїсесіїрадиможутьвидаватисядепутатамвідділоморганізаційноїроботитаконтролюміськоїрадизадень абовденьзасіданняради.

7. Позачерговій сесії ради присвоюється черговий порядковий номер,анумераціяприйнятихнапозачерговійсесіїрішень–наскрізна.

250

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]