Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Misceve_samovrjaduvannja_v_Ukrajini

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.54 Mб
Скачать

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

3. До проекту рішення в обов’язковому порядку додаються первиннідокументи,якпідставадляпідготовкипроектурішення.

1Стаття. Персональну71. відповідальність за підготовку проектів рішень таформуванняпервиннихдокументівдонихнесутьсуб’єктинормотворчої ініціативи, визначені частиною другою статті 70 цього Регламентуабоуповноваженінимиособи.

2. Загальний контроль за підготовкою проектів рішень на розгляд ради, обговоренням їх на засіданнях постійних комісій ради та доопрацюванням, організацією доведення рішень до виконавців, опублікуванням в газеті «Чернівці», розміщенням їх на офіційному веб-порталі ради, належним станом ведення діловодства та обліку покладаєтьсянасекретаряміськоїради.

3. Організаційнізаходизцихпитань,вмежахвизначенихповноважень,здійснюютьзагальнийвідділ,відділорганізаційноїроботита контролю, відділ інформації, зв’язків з громадськістю та міжнароднихвідносинміськоїради.

1Стаття. Безпосередні72. виконавці рішень зобов’язані погоджувати (візувати) проекти рішень з додатками до них з усіма посадовими особами,визначенимицимРегламентом

Проекти рішень виконавчого комітету ради також підлягають погодженнюголовоювідповідноїпостійноїкомісіїради,дофункціональноїспрямованостіякоїналежитьпитання,щовноситьсянарозгляд.

2. Всі проекти рішень ради підлягають обов’язковому погодженню (з проставленням підпису та дати) секретарем ради, заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради, до відання якого віднесено питання, з якого запропоновано проект рішення, головою відповідної постійної комісії, начальником відділу організаційної роботи та контролю міської ради, начальником юридичного управління міської ради, а в разі, якщо проектом рішення вноситься пропозиція щодо відміни або внесення змін до рішень, які знаходяться на зберіганні в архівному відділі ради, - начальникомархівноговідділуміськоїради.

261

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

3. Питання, пов’язані з виконанням міського бюджету та соці- ально-економічним розвитком міста, в обов’язковому порядку погоджуєтьсязфінансовимуправліннямміськоїради.

4. За наявності розбіжностей з проектом рішення або окремої думки, особа, яка погоджує (візує) проект рішення зобов’язана вказати про це на листі погодження та/або надати відповідне письмове обґрунтування.

5. Відмовавідпогодженняпроектурішеннянедопускається.

1Стаття. Погоджені73.проектирішеньрадизусімавизначенимиособами подаються:

1) відділу організаційної роботи та контролю міської ради дляпроведеннядокументальноїекспертизи(наявностівповному обсязі та відповідності первинних документів змісту тексту проектурішення,якнормативногоактаіндивідуальноїдії);

2) юридичному управлінню міської ради для проведення юридичноїекспертизивпорядку,визначеномуцимРегламентом.

2. Проект рішення, який пройшов відповідні експертизи та погоджений всіма, визначеними цим Регламентом посадовими особами,погоджуєтьсясекретаремради.

3. Погоджені(завізовані)проектирішеньподаютьсяза25робочихднівдосесії:

1) вдрукованомутаелектронномувигляді–довідділуорга- нізаційноїроботитаконтролюміськоїради;

2) в електронному вигляді - до відділу інформації, зв’язків з громадськістю та міжнародних відносин (для розміщення на офі- ційномувеб-порталіради).

4. Відповідальність за відповідність тексту проекту рішення йогоелектроннійверсіїнесевиконавецьрішення.

1Стаття. Проекти74рішень. ради про міський бюджет на відповідний бюджетнийріктазатвердженнязвітівпройоговиконанняготуються в порядку, визначеному цим Регламентом, крім термінів подання погодженихпроектіврішень.

262

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

2. Термін подання таких проектів рішень, в разі необхідності, може бути скорочений за погодженням із міським головою або секретарем ради, з урахуванням вимог, в частині строків прийняття рішення про міський бюджет, визначених Бюджетним кодексом України.

1Стаття. Кінцевим75терміном. прийому документів для підготовки проектів рішень чергової сесії ради з питань містобудування та землеустроювважаєтьсяостаннійденьпопередньогомісяця.

2. Внесення доповнень до вже сформованих проектів рішень можебутилишезарезолюцієюміськогоголовиабосекретаряради.

3. Доповнення до проекту рішення готуються та погоджуються впорядку,визначеномудлясамогорішення.

1Стаття. Проекти76рішень. з питань, що вносяться на розгляд сесії роздаються депутатам не пізніше як за 7 календарних днів до початку її роботи та не пізніше 2-х календарних днів до засідання постійної комісії2.. Проектирішеньпопередньорозглядаютьсяпостійнимикомісіями, виконавчим комітетом ради та депутатами на Дні депутата, якийпроводитьсянапередоднізасіданняради.

3. Пропозиції та зауваження постійних комісій до проектів рішень, які вносяться на розгляд ради, оформлюються відповідними протоколами(витягами),вякихзазначаєтьсязмістзауваженьтапропозицій,атакожпрізвищаосіб,якіїхініціювали.

4. Пропозиціїтазауваженнявиконавчогокомітетурадидопроектіврішень,яківносятьсянарозглядради,оформлюютьсявідповіднимирішеннями,вякихзазначаєтьсязмістзауваженьтапропозицій, атакожпрізвищаосіб,якіїхініціювали.

5. Для узагальнення пропозицій та зауважень рішення виконавчогокомітетуміськоїрадитапротоколи(витяги)засіданьпостійних комісій подаються до відділу організаційної роботи та контролю міської ради одразу ж після засідання постійних комісій та виконавчогокомітетумістькоїради.

263

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

6. Альтернативні проекти рішень, а також висновки і рекомендації постійних комісій з питань, внесених до проекту порядку денного чергової сесії, доводяться до відома депутатів і інших постійних комісійнепізнішеніжзаденьдозасіданняради.

Глава 12. Здійснення документальної експертизи проектів рішень ради

1Стаття.Документальну77. експертизу проектів рішень здійснює відділ організаційноїроботитаконтролюміськоїради.

2.Документальнійекспертизіпідлягаютьлишепроектирішень, доякихдодаютьсяпервинніматеріали,завиняткомвипадків,визначенихцимРегламентом.

3. Для здійснення документальної експертизи проект рішення подається відділу організаційної роботи та контролю міської ради разом із первинними матеріалами за 12 календарних днів до останнього дня, призначеного для здачі погодженого та завізованого проектурішеннявідділуорганізаційноїроботитаконтролюміськоїради.

4. Відділ організаційної роботи та контролю міської ради впродовж 3 робочих днів здійснює документальну експертизу проекту рішення на наявність в повному обсязі первинних документів, їх відповідністьтекстовіпроектурішення,якнормативногоактаіндивідуальноїдії,тауразівиявленнянедоліків,надаєпропозиціївиконавцю (автору)проектущодоїхусунення.

5. Виконавець (автор) проекту рішення зобов’язаний усунути недоліки, виявленні відділом організаційної роботи та контролю міськоїрадивпродовж1календарногодня.

6. Після усунення виконавцем (автором) проекту виявлених недоліків, працівники відділу організаційної роботи та контролю міської ради, які здійснили документальну експертизу, погоджують кожну сторінку проекту рішення особистим підписом із зазначенням датипогодження.

264

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

Глава 13. Здійснення юридичної експертизи проектів рішень

1Стаття.Всі проекти78. рішень ради підлягають спеціальному редагуванню та обов’язковій експертизі, яка здійснюється юридичним управлінням міської ради на відповідність проекту рішення вимогам чинногозаконодавства.

2. Проекти рішень на юридичну експертизу подаються не пізнішеніжза8календарнихднівдовключеннядопорядкуденного.

3. Проекти рішень подаються безпосереднім виконавцем зі всіма первинними документами, зброшурованими, пронумерованимитазасвідченимипечаткоювиконавчогоорганурадиабоіншого суб’єкта нормотворчої ініціативи (за наявності у нього печатки). На звороті останньої сторінки первинних документів проставляється кількість сторінок, підпис відповідальної особи, дата та печатка суб’єктанормотворчоїініціативи(занаявності).

4. Юридичне управління ради впродовж трьох робочих днів проводить юридичну експертизу та, у разі виявлення невідповідностіпроектурішеннявимогамчинногозаконодавства,надаєпропозиціїавторупроектущодоусуненнянедоліків.

5. Виконавець(автор)проектурішеннязобов’язанийусунутинедоліки,виявленніюридичнимуправліннямвпродовж1календарногодня.

6. Післяусуненнявиконавцем(автором)проектувиявленихнедоліків,уповноваженіособиюридичногоуправління,впродовж1робочого дняпогоджують(зпроставленнямпідписутадати)проектрішення.

1Стаття. Уразіневідповідності79. проектурішеннявимогамчинногозаконодавства та якщо внесені до нього юридичним управлінням зауваження не враховано виконавцем, начальник юридичного управління, його заступник або особа, яка має право підпису на документах, що мають юридичне значення, погоджуючи проект, долучає письмовий висновокіззауваженнямитапропозиціямищодозаконноговирішення відповідногопитання.Прицьому,налисті-погодженніробитьсязапис:

265

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

«Із зауваженнями, висновок додається», після якого ставиться підпис уповноваженоїособиюридичногоуправліннятадата.

2. Візуванню підлягають кожна із сторінок проекту рішення ради, в тому числі додатків до нього. При цьому проставляється спеціальнийштамптапідпис,аболишепідписіззазначеннямдати.

3. Внесення проекту рішення без попереднього розгляду його юридичнимуправліннямнедопускається.

4. Прийняте радою рішення та доопрацьоване виконавцем за результатами обговорення його на засіданні ради, погоджується (візується) юридичним управлінням впродовж п’яти робочих днів з дняйогоприйняття.

Глава 14. Порядок прийняття рішень міської ради

1Стаття.Рішення80міської. радиприймаєтьсянаїїпленарномузасіданні післяобговореннякожногопитанняпорядкуденного,зурахуванням змін та доповнень проектів, що внесені в процесі обговорення, більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбаченихЗакономУкраїни«ПромісцевесамоврядуваннявУкраїні».

2. Рішення ради можуть прийматися без обговорення, якщо до проекту рішення не надійшло зауважень і на цьому не наполягають депутатиабоміськийголова.

3. Рішення ради спочатку приймається за основу, після цього ставляться на голосування пропозиції щодо змін і доповнень до ньоговпорядкунадходження,апотімрішенняприймаєтьсявцілому. Можливе прийняття рішення ради спочатку по пунктах, розділах, а потім-вцілому.

4. В разі надходження двох або більше пропозицій до одного і того ж рішення (пунктів), всі пропозиції ставляться на голосування. Прийнятоювважаєтьсята,щонабралабільшу,впорівняннізіншими, кількістьголосів.

5. Перед початком голосування головуючий може уточнювати формулювання пропозицій, які ставляться на голосування, і, за необхідності,нагадувати,якоюкількістюголосівприймаєтьсярішення.

266

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

6. При встановленні результатів голосування до загального складу ради включається міський голова, якщо він бере участь у пленарному засіданні ради, і враховується його голос. Це положення не поширюється на випадки, передбачені частиною 2 статті 59 Закону України«ПромісцевесамоврядуваннявУкраїні».

1Стаття. У випадку81. неприйняття рішення, воно повторно обговорюється і ставиться на голосування. В разі неприйняття рішення після повторного обговорення, відповідне питання без голосування знімається з розгляду з обов’язковим зазначенням терміну його наступногорозгляду.

2. Рішення ради з голосу (без письмового оформлення проекту з доданими до нього первинними матеріалами та видачі його депутатам) не приймається, крім протокольного рішення, а також зауважень та пропозицій, що надійшли під час обговорення та оголошені головуючим.

3. За наявності альтернативних проектів рада в кожному конкретномувипадкуприймаєрішенняпрочерговістьїхрозгляду.

4. Вразіподанняальтернативнихпроектіврішеньпроводиться рейтинговеголосування,заосновуберетьсятойпроект,заякийбуло відданонайбільшеголосів.

1Стаття. Рішення82міської. радиприймаєтьсявідкритим(втомучисліпоіменним)аботаємнимголосуванням.Спосібголосуваннявизначаєрада.

2. При використанні електронної системи підрахунку голосів «Рада»роботуцієїсистемизабезпечуєвідділкомп’ютерно-технічного забезпеченняміькоїради.

3. Таємне голосування обов’язково проводиться у випадках обраннянапосадутазвільненнязпосадисекретаряради,прийняття рішення щодо дострокового припинення повноважень міського головиувипадках,передбаченихЗакономУкраїни«ПромісцевесамоврядуваннявУкраїні».

4. Результати голосування відображаються в електронній системі підрахункуголосів«Рада»вціломутазадепутатськимифракціямиігру-

267

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

пами, а у випадку поіменного голосування - також за прізвищами депу- татів. Результати голосування роздруковуються відділом комп’ютернотехнічногозабезпеченняміськоїради,додаютьсядопротоколузасідання ради,атакожрозміщуютьсянаофіційномувеб-порталіміськоїради.

1Стаття. Голосування83. і підбиття його підсумків (в тому числі встановлення присутності депутатів на засіданні, в разі неспрацьовування електронної системи підрахунку голосів чи за дорученням головуючого на пленарному засіданні сесії) проводить лічильна комісія, яка обирається на кожній сесії ради у складі голови, секретаря та членів комісії,разомукількостідо5осіб.

2. Рішення лічильної комісії приймаються більшістю голосів членівкомісії.

3. До складу лічильної комісії на час голосування не можуть входити депутати ради, чиї кандидатури внесені в списки для голосуваннядоскладувиборнихорганівабонавиборнупосаду.

1Стаття. При голосуванні84. кожен депутат має один голос і подає його за пропозицію, проти неї або утримується при голосуванні. Депутат особистоздійснюєсвоєправонаголосування.

2. Відсутнійпідчасголосуваннянасесіїдепутатнемаєправапередаватисвійголосіншомутанемаєправаподатисвійголоспізніше.

3. У випадку, якщо зареєстрований на пленарному засіданні депутат покидає засідання, він не має права брати участь у голосуванні,передаватисвійголос.

1Стаття. Відкрите85.поіменне голосування проводиться за списком депутатів, що зареєструвалися, підняттям картки для голосування, якавидаєтьсяприреєстраціїдепутату,абозадопомогоюелектронної системиголосування«Рада».

2. Відкрите голосування з процедурного питання може бути проведено без підрахунку голосів «проти» і «утримався», за явною більшістю,якщовіддепутатівненадійшлозаперечень.

268

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

1Ст. Таємнеголосуванняття 86. проводиться шляхом голосування бюлетенями.

2. Для проведення таємного голосування бюлетені виготовляютьсяпідконтролемлічильноїкомісіїзавстановленоюнеюформою. Бюлетені для таємного голосування містять всю необхідну для таємного голосування інформацію. Якщо до бюлетеня вноситься одна кандидатура претендента або одне питання, то в бюлетені вказуються два варіанти голосування: «за» і «проти». Якщо до бюлетеня вносяться кілька кандидатур претендентів або кілька питань - голосуючий ставить позначку у квадратику навпроти тієї кандидатури чи питання, які він підтримує, або у квадратику навпроти запису «Не підтримуюжодного».

3. Час і місце голосування, порядок його проведення встановлюються на відповідному пленарному засіданні сесії за пропозицією лічильноїкомісіївідповіднодоРегламенту.

4. Кожному депутату видається один бюлетень для таємного голосування. Бюлетені видаються депутатам лічильною комісією під розпис у спеціальній відомості, яка додається до протоколу засідання, відповідно до списку депутатів за пред’явленням посвідчення депутатаради.

5. Бюлетені перед голосуванням підписують голова і секретар лічильноїкомісії.

6. Заповнення бюлетенів проводиться депутатами чорнильною абокульковоюручкамивкабінідлятаємногоголосування.

7. Скриньки для голосування, опечатані печаткою ради, з підписами голови і секретаря лічильної комісії, повинні перебувати в полі зору лічильної комісії, інших депутатів і бути встановлені таким чином,щобпрохіддонихздійснювавсячерезкабінидляголосування.

8. Недійсними є бюлетені невстановленої форми, бюлетені, заповненінечорнильноюабокульковоюручками,бюлетені,вякихзалишені двіібільшекандидатурнаоднемісце(дваібільшеваріантіврішення).

9. Підрахунок голосів за додатково вписаними в бюлетень прізвищамиабоваріантамирішенняневедеться,зазначенібюлетенівважаютьсянедійсними.

269

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

1Стаття. Член лічильної87. комісії, кандидатура якого внесена в списки для голосування до складу виборних органів або на виборну посаду, виводиться радою зі складу лічильної комісії. У цьому випадку рада можеприйнятирішенняпродовиборидоскладулічильноїкомісії.

2. Якщо в процесі голосування або підрахунку голосів будуть встановлені помилки, що мали істотний вплив на результати голосування, то за рішенням ради проводиться повторне голосування. У разі, якщо ці помилки сталися з вини лічильної комісії, то вона повиннабутипереобрана.

1Ст. Заттярезультатами88. таємного і відкритого поіменного голосування лічильна комісія складає протокол, який підписується всіма членамикомісіїтапідшиваєтьсядопротоколузасіданняради.

2. Головалічильноїкомісіїдоводитьдовідомадепутатіврезультатиголосування,зафіксованіупротоколілічильноїкомісії.

1Стаття. Дані про89.результати відкритого поіменного голосування за письмовими зверненнями депутатів після завершення пленарного засідання сесії ради роздруковуються і надаються відділом комп’ютерно-технічного забезпечення ради для ознайомлення уповноваженим представникам депутатських груп, фракцій, а також депутатам.

2. Результати голосування на вимогу 1/3 депутатів, які взяли участь у голосуванні, або міського голови повинні бути опубліковані вдрукованомуорганіради-газеті«Чернівці».

1Стаття. Рішення90ради. з процедурних питань приймається більшістю голосів від кількості депутатів, присутніх на пленарному засіданні, і оформлюютьсяпротокольно.

2. Такимипитаннямиможутьбути: 1) включенняпитаньдопорядкуденногосесії;

2) змінапорядкуденноготаоголошенняперервивзасіданні;

270

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]