Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Misceve_samovrjaduvannja_v_Ukrajini

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.54 Mб
Скачать

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

вання.Стаття 7. В Україні визнається і гарантується місцеве самоврядуВУкраїнівизнаєтьсяідієпринципверховенстваправа.

КонституціяСтаття 8. Українимаєнайвищуюридичнусилу.Законитаіншінор- мативно-правовіактиприймаютьсянаосновіКонституціїУкраїниіповинні відповідатиїй.

Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньонапідставіКонституціїУкраїнигарантується.

Чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких наданаСтаттяВерховною9. Радою України, є частиною національного законодавства України.

Укладення міжнародних договорів, які суперечать Конституції України,можливелишепіслявнесеннявідповіднихзміндоКонституціїУкраїни.

Стаття 10. ДержавноюмовоювУкраїнієукраїнськамова.

(Офіційнезабезпечуєтлума енняположеннячастинипершоїстатті10див.вРі- шенні КонституційногоДержава Судувсебічний10-рпрозвиток/99 від 14.і12функціонування.99 ) української мовивусіхсферахсуспільногожиттянавсійтериторіїУкраїни.

В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської,іншихмовнаціональнихменшинУкраїни.

Державасприяєвивченнюмовміжнародногоспілкування. ЗастосуваннямоввУкраїнігарантуєтьсяКонституцієюУкраїнитави-

значаєтьсязакономЗемля. є основним національним багатством, що перебуваєпідСтаттяособливою14.охороноюдержави.

Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відпо- віднодозакону. Суспільне життя в Україні грунтується на засадах політичноїСтаття,економічної15. таідеологічноїбагатоманітності.

Жоднаідеологіянеможевизнаватисядержавоюякобов’язкова. Цензуразаборонена.

Держава гарантує свободу політичної діяльності, не забороненої КонституцієюізаконамиУкраїни.

351

ЗАКОНОДАВСТВО ПРО МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ

Правовий порядок в Україні грунтується на засадах, відповідноСтаттядо яких19ніхто. не може бути примушений робити те, що не передбаченозаконодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб,щопередбаченіКонституцієютазаконамиУкраїни.

(Офіційне тлумачення положення частини другої статті 19 див. в Рі- шенні КонституційногоГромадяниСуду мають7-рп/2009правовідбрати16.04участь.2009 )в управлінні держав-

ними справамиСтаття, у38всеукраїнському. та місцевих референдумах, вільно обирати і бутиобранимидоорганівдержавноївладитаорганівмісцевогосамоврядування.

(Офіційнетлумаченняположеннячастинипершоїстатті38див.вРі-

шенні КонституційногоГромадяни користуютьсяСуду №7-рівнимрп/99 відправом06.07.99доступу) до державної служ би,атакождослужбиворганахмісцевогосамоврядування.

Громадянимаютьправозбиратисямирно,беззброїіпроводитиСтаттязбори,мітинги39. ,походиідемонстрації,пропроведенняякихзавчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.(

Офіційнетлумаченняположеньчастинипершоїстаттівстановлюватися39див. Рішенні КонституційногоОбмеженнящодоСуду №4реалізації-рп/2001цьоговід 19права.04.2001)може судом відповіднодозаконуілишевінтересахнаціональноїбезпекитагромадського порядку - з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’янаселенняабозахиступравісвободіншихлюдей.

Народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдумСтаттятаінші69форми. безпосередньоїдемократії.

(Офіційнетлумаченняположеннястатті69див.вРішенніКонститу- ційного Суду №6-рп/2008Правовідголосу16.04на.2008виборах) іреферендумахмаютьгромадяниУкраїниСтаття,якідосягли70. наденьїхпроведеннявісімнадцятироків.

Немаютьправаголосугромадяни,якихвизнаносудомнедієздатними. Вибори до органів державної влади та органів місцевого самоврядуванняСтаття 71є.вільними і відбуваються на основі загального, рівного і

прямоговиборчогоправашляхомтаємногоголосування. Виборцямгарантуєтьсявільневолевиявлення.

352

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

ДоповноваженьВерховноїРадиУкраїниналежить: 29)Статтяутворення85. і ліквідація районів, встановлення і зміна меж районів

і міст, віднесення населених пунктів до категорії міст, найменування і перейменування населених пунктів і районів; (Офіційне тлумачення пункту 29

частинипершоїстаттічергових85див. РішенніКонституційногосуду№11-рп/2001

вогоід 13.0730).2001призначення) та позачергових виборів до органів місцесамоврядування;

ВиключнозаконамиУкраїнивизначаються: 13)Статтятериторіальний92. устрій України; (Офіційне тлумачення пункту 13

частинипершоїстатті92дивсамоврядування. РішенніКонституційногоСуду№11-рп/2001 від 13.0715).2001засади) місцевого ;

Виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та СевастополіСтаттяздійснюють118. місцеві державні адміністрації. (Офіційне тлума-

ченняположеньчастинипершоїстатті118див.вРішенняхКонституційноСевасто- го СудуОсобливості№21-рп/2003здійсненнявід 25.12.2003,виконавчої№9-рп/2005владивіду13містах.10.2005Києві) та полі визначаються окремими законами України. (Офіційне тлумачення по-

ложень частини другої статті 118 див. в Рішеннях Конституційного Суду №21-рпСклад/2003місцевихвід 25.12.2003,державних№9-рпадміністрацій/2005 від 13.10формують.2005 ) голови місцевих державних адміністрацій. (Офіційне тлумачення положень частини третьої статтіГолови118дивмісцевих. РішеннідержавнихКонституційногоадміністраційСуду№призначаються21-рп/2003від25на.12посаду.2003)

і звільняються з посади Президентом України за поданням Кабінету Міні-

стрів України. (Офіційне тлумачення положень частини четвертої стат-

ті 118Головидив. Рішенні Конституційного Суду №21-рп/2003 від 25.12.2003, № 9-рп/2005 від 13.10.2005місцевих державних) адміністрацій при здійсненні своїх повноважень відповідальні перед Президентом України і Кабінетом Міністрів України,підзвітнітапідконтрольніорганамвиконавчоївладивищогорівня.

Місцевідержавніадміністраціїпідзвітнііпідконтрольнірадамучастині повноважень,делегованихїмвідповіднимирайоннимичиобласнимирадами.

Місцеві державні адміністрації підзвітні і підконтрольні органам виконавчоївладивищогорівня.

Рішення голів місцевих державних адміністрацій, що суперечать Конституції та законам України, іншим актам законодавства України, можуть

353

ЗАКОНОДАВСТВО ПРО МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ

бути відповідно до закону скасовані Президентом України, або головою міс- цевоїдержавноїадміністраціївищогорівня.

Обласначирайоннарадаможевисловитинедовіруголовівідповідної місцевої державної адміністрації, на підставі чого Президент України приймаєрішенняідаєобгрунтованувідповідь.

Якщо недовіру голові районної чи обласної державної адміністрації висловили дві третини депутатів від складу відповідної ради, Президент України приймає рішення про відставку голови місцевої державної адміні- страції. Місцевідержавніадміністраціїнавідповіднійтериторії забезпечуютьСтаття: 119.

1) виконання Конституції та законів України, актів Президента України,КабінетуМіністрівУкраїни,іншихорганіввиконавчоївлади;

2)законністьіправопорядок;додержанняправісвободгромадян; 3) виконання державних і регіональних програм соціально-економіч-

ного та культурного розвитку, програм охорони довкілля, а в місцях ком- пактногопроживаннякоріннихнародівінаціональнихменшин-такожпро- грамїхнаціонально-культурногорозвитку; жетів;4) підготовку та виконання відповідних обласних і районних бюд-

5)звітпровиконаннявідповіднихбюджетівтапрограм;

6)взаємодіюзорганамимісцевогосамоврядування; 7)реалізаціюіншихнаданихдержавою,атакожделегованихвідповід-

нимирадамиповноважень.

ЧлениКабінетуМіністрівУкраїни,керівникицентральних таСтаттямісцевих120органів. виконавчої влади не мають права суміщати свою службову діяльність з іншою роботою (крім викладацької, наукової та творчоїроботиупозаробочийчас),входитидоскладукерівногоорганучинаглядовоїрадипідприємства,щомаєнаметіодержанняприбутку.

(Офіційне тлумачення положення частини першої статті 120Міністрівдив. РішенніОрганізаціяКонституційного, повноваженняСуду №16і-рппорядок/2002 віддіяльності17.10.2002Кабінету)

України, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади визначаютьсяКонституцієюізаконамиУкраїни.

покладаютьсяСтаття: 121. Прокуратура України становить єдину систему, на яку 1)підтриманнядержавногообвинуваченнявсуді;

354

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

2) представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках,визначенихзаконом;

3) нагляд за додержанням законів органами, які проводять оператив- но-розшуковудіяльність,дізнання,досудовеслідство;

4) нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру,пов’язанихзобмеженнямособистоїсвободигромадян.

Місцеве самоврядування є правом територіальної гро- мади-Статтяжителівсела140чи. добровільногооб’єднанняусільськугромадужителів кількохсіл,селищатаміста-самостійновирішуватипитаннямісцевогозна- ченнявмежахКонституціїізаконівУкраїни.(Офіційнетлумаченнячастини

першої статті 140здійсненняив. в Рішеннях Конституційного Суду №12-рп/2002 від 18.06.2002,Особливості№21-рп/2003 від 25.12місцевого.2003 ) самоврядування в містах Києві та Севастополі визначаються окремими законами України. (Офіційне тлума-

чення положень частини другої статті 140 див. в Рішенні Конституційного Суду NМісцеве21-рп/2003самоврядуваннявід 25.12.2003,здійснюється9-рп/2005 відтериторіальною13.10.2005 ) громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевогосамоврядування:сільські,селищні,міськірадитаїхвиконавчіоргани.

(Офіційнетлумаченняположеньчастинитретьоїстатті140див.вРішенні КонституційногоОрганами місцевогоСуду №21-самоврядуваннярп/2003 від 25.12,.2003що представляють) спільні інтереситериторіальнихгромадсіл,селищтаміст,єрайоннітаобласніради.

Питання організації управління районами в містах належить до ком-

петенції міських рад. (Офіційне тлумачення частини п’ятої статті 140, в

системному зв’язку з статтями 142, 143 дивдозволяти. Рішенні Конституційного Суду Сільські11-рп/2001, селищнівід 13, міські.07.2001ради) можуть за ініціативою жителів створювати будинкові, вуличні, квартальні та інші органи самоорганізаціїнаселенняінаділятиїхчастиноювласноїкомпетенції,фінансів,майна.

До складу сільської, селищної, міської, районної, обласноїрадиСтаттявходять141депутати. ,якіобираютьсяжителямисела,селища,міста,району, області на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхомтаємногоголосуваннястрокомначотирироки

Територіальні громади на основі загального. , рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування обирають строком на чотири роки відповідно сільського, селищного та міського голову, який очолює ви-

355

ЗАКОНОДАВСТВО ПРО МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ

конавчий орган ради та головує на її засіданнях. (Офіційне тлумачення по-

ложень частини другої статтівиконавчих141 див. Рішенні Конституційного Суду № 21-рп/2003Статусвідголів25.12, депутатів.2003 ) і органів ради та їхні повноваження,порядокутворення,реорганізації,ліквідаціївизначаютьсязаконом.

Голова районної та голова обласної ради обираються відповідною радоюіочолюютьвиконавчийапаратради.

Матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядуванняСтаттяєрухоме142інерухоме. майно,доходимісцевихбюджетів,іншікошти,земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об’єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад. (Офіційне тлумачення частини першої статтіТериторіальні142див.вРішеннігромадиКонституційногосіл, селищ і містСудуможуть№11-рпоб/2001’єднувативід13.07на.2001дого)-

вірних засадах об’єкти комунальної власності, а також кошти бюджетів для виконання спільних проектів або для спільного фінансування (утримання) комунальних підприємств, організацій і установ, створювати для цього відповідніорганиіслужби.

Держава бере участь у формуванні доходів бюджетів місцевого самоврядування, фінансово підтримує місцеве самоврядування. Витрати органів місцевогосамоврядування,щовиникливнаслідокрішеньорганівдержавної влади,компенсуютьсядержавою.

Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо абоСтаттячерез утворені143. ними органи місцевого самоврядування управляють майном, що є в комунальній власності; затверджують програми соціальноекономічноготакультурногорозвиткуіконтролюютьїхвиконання;затверджують бюджети відповідних адміністративно-територіальних одиниць і контролюютьїхвиконання;встановлюютьмісцевіподаткиізборивідповідно до закону; забезпечують проведення місцевих референдумів та реалізаціюїхрезультатів;утворюють,реорганізовуютьталіквідовуютькомунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом доїхньоїкомпетенції.

(Офіційне тлумачення положення частини першої статті 143 див. в

Обласнітарайоннірадизатверджуютьпрограмисоціально-економіч-

Рішенні Конституційнрозвиткуго Суду №10відповідних- /2010 від 01.04.2010 )

ного та культурного областей і районів та контролюютьїхвиконання;затверджуютьрайоннііобласнібюджети,якіформуються

356

 

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

 

 

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

з коштів державного бюджету для їх відповідного розподілу між територі-

альними громадами або для виконання спільних проектів та з коштів, залу-

ченихна договірних засадах з місцевихбюджетів для реалізаціїспільних со-

ціально-економічних і культурних програм, та контролюють їх виконання;

вирішуютьіншіпитання,віднесенізакономдоїхньоїкомпетенції.

Органаммісцевогосамоврядуванняможутьнадаватисязакономокре-

мі повноваження органів виконавчої влади. Держава фінансує здійснення

цих повноважень у повному обсязі за рахунок коштів Державного бюджету

України або шляхом віднесення до місцевого бюджету у встановленому за-

коном порядку окремих загальнодержавних податків, передає органам міс-

цевогосамоврядуваннявідповідніоб’єктидержавноївласності.

Органи місцевого самоврядування з питань здійснення ними повно-

важень органів виконавчої влади підконтрольні відповідним органам вико-

Стаття 144.

Органи місцевого самоврядування в межах повнова-

навчоївлади.

жень, визначених законом, приймають рішення, які є обов’язковими до ви-

конаннянавідповіднійтериторії.

Рішення органів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповід-

ності Конституції чи законам України зупиняються у встановленому зако-

Офіційнетлумаченняположеньстатті144див.вРішенніКонститу-

номпорядку(

зодночаснимзверненнямдосуду.

ційного Суду №7-рп/2009 ід 16.04.2009 )

Стаття 145.

Права місцевого самоврядування захищаються в судо-

Стаття 146.

Інші питання організації місцевого самоврядування,

вомупорядку.

формування, діяльності та відповідальності органів місцевого самовряду-

ваннявизначаютьсязаконом.

***

 

357

ЗАКОНОДАВСТВО ПРО МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ

ЗАКОН УКРАЇНИ  Про місцеве самоврядування в Україні

(Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1997, № 24, ст.170) (Офіційне тлумачення до Закону див. в Рішенні Конституційного Суду № 7-рп/99 від 06.07.99)

(Із змінами, внесеними згідно з Рішенням Конституційного Суду № 1-рп/2000 від 09.02.2000

(Офіційне тлумачення до Закону див. в Рішеннях Конституційного Суду № 11-рп/2001 від 13.07.2001, № 21-рп/2003 від 25.12.2003, № 12-рп/2004 від 20.05.2004)

(Додатково див. Рішення Конституційного Суду №10-рп/2008 від 22.05.2008)

(Офіційне тлумачення до Закону див. в Рішенні Конституційного Суду №7-рп/2009 від 16.04.2009)

(Із змінами, внесеними згідно із Законами48 №3038-VI від 17.02.2011

№ 3460-VI від 02.06.2011)

Цей Закон відповідно до Конституції України визначає систему та гарантії місцевогосамоврядуваннявУкраїні,засадиорганізаціїтадіяльності,правового статусуівідповідальностіорганівтапосадовихосібмісцевогосамоврядування.

Розділ I

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

ОсновніСтаттятерміни1. Осно,використанітерміни,ввикористаніцьомуЗаконі,вмаютьцьомутакеЗакозначенняі :

територіальна громада - жителі, об’єднані постійним проживанням у межахсела,селища,міста,щоєсамостійнимиадміністративно-територіаль- нимиодиницями,абодобровільнеоб’єднанняжителівкількохсіл,щомають єдинийадміністративнийцентр;

адміністративно-територіальна одиниця - область, район, місто, район у місті, селище, село; (Офіційне тлумачення абзацу третього статті 1 див. в РішеннімісцевийКонституційногореферендумСуду- форма11прийняття-рп/2001 відтериторіальною13.07.2001 ) громадою рішень з питань, що належать до відання місцевого самоврядування, шляхом прямогоголосування;

48. У тексті закону враховані усі зміни, внесені до нього у попередні роки.

358

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

загальні збори - зібрання всіх чи частини жителів села (сіл), селища, містадлявирішенняпитаньмісцевогозначення;

представницький орган місцевого самоврядування - виборний орган (рада),якийскладаєтьсяздепутатівівідповіднодозаконунаділяєтьсяправом представлятиінтереситериторіальноїгромадиіприймативідїїіменірішення; районні та обласні ради - органи місцевого самоврядування, що пред-

ставляютьспільніінтереситериторіальнихгромадсіл,селищтаміст; загальний склад ради - кількісний склад депутатів ради, визначений ра-

доювідповіднодозакону; склад ради - кількість депутатів, обраних до відповідної ради, повнова-

женняякихвизнаноінеприпиненовустановленомузакономпорядку; правомочний склад ради - кількість депутатів, обраних до відповідної

ради, повноваження яких визнано і не припинено в установленому законом порядку,якастановитьнеменшякдвітретинивідзагальногоскладуради; виконавчі органи рад - органи, які відповідно до Конституції України та цього Закону створюються сільськими, селищними, міськими, районними в містах(уразіїхстворення)радамидляздійсненнявиконавчихфункційіповноважень місцевого самоврядування у межах, визначених цим та іншими

законами; органи самоорганізації населення - представницькі органи, що створю-

ються частиною жителів, які тимчасово або постійно проживають на відповіднійтериторіївмежахсела,селища,міста;

посадова особа місцевого самоврядування - особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження у здійсненні організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримуєзаробітнуплатузарахунокмісцевогобюджету;

делеговані повноваження - повноваження органів виконавчої влади, надані органам місцевого самоврядування законом, а також повноваження органів місцевого самоврядування, які передаються відповідним місцевим державнимадміністраціямзарішеннямрайонних,обласнихрад;

право комунальної власності - право територіальної громади володіти, доцільно,економно,ефективнокористуватисяірозпоряджатисянасвійрозсуд і в своїх інтересах майном, що належить їй, як безпосередньо, так і через органимісцевогосамоврядування;

бюджетмісцевогосамоврядування(місцевийбюджет)-планутворенняі використанняфінансовихресурсів,необхіднихдлязабезпеченняфункційта повноваженьмісцевогосамоврядування;

районнийбюджет-планутворенняівикористанняфінансовихресурсів, необхідних для забезпечення спільних інтересів територіальних громад сіл,

359

ЗАКОНОДАВСТВО ПРО МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ

селищ, міст районного значення, виконання місцевих програм, здійснення бюджетноговирівнювання;

обласний бюджет - план утворення і використання фінансових ресурсів, необхіднихдлязабезпеченняспільнихінтересівтериторіальнихгромад,виконаннямісцевихпрограм,здійсненнябюджетноговирівнювання;

поточнийбюджет-доходиівидаткимісцевогобюджету,якіутворюють- сяівикористовуютьсядляпокриттяпоточнихвидатків;

бюджет розвитку - доходи і видатки місцевого бюджету, які утворюються і використовуються для реалізації програм соціально-економічного роз- витку,зміцненняматеріально-фінансовоїбази;

мінімальний бюджет місцевого самоврядування - розрахунковий обсяг місцевого бюджету, необхідний для здійснення повноважень місцевого самоврядування на рівні мінімальних соціальних потреб, який гарантується державою;

мінімальний рівень соціальних потреб - гарантований державою мінімальнийрівеньсоціальнихпослугнадушунаселеннявмежахусієїтериторіїУкраїни; самооподаткування-формазалученнянадобровільнійосновізарішенням зборівгромадянзамісцемпроживаннякоштівнаселеннявідповідноїтериторії дляфінансуванняразовихцільовихзаходівсоціально-побутовогохарактеру. Стаття1. Місцеве2.самоврядуванняПоняття місцевогоУкраїнісамоврядування- це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади - жителів села чи добровільного об’єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і

законівУкраїни.

2. Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл,селищ,містякбезпосередньо,такічерезсільські,селищні,міськірадита їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляютьспільніінтереситериторіальнихгромадсіл,селищ,міст.

1Стаття.Громадяни3. ПравоУкраїнигромреалізуютьдян на участьсвоєправоу місцевомунаучастьсаумісцевомуоврядуваннісамоврядуваннізаналежністюдовідповіднихтериторіальнихгромад.

2. Будь-якіобмеженняправа громадянУкраїни на участь у місцевомусамоврядуванні залежно від їх раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, терміну проживання на відповідній території, за мовними чи іншими ознакамизабороняються.

360

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]