Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Misceve_samovrjaduvannja_v_Ukrajini

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.54 Mб
Скачать

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

підготовленими ініціатором проведення громадських слухань до їх початку.

Секретар ради організовує публікацію та забезпечує відкритий доступ членів громади до матеріалів, поданих ініціатором до зверненняпропроведеннягромадськихслухань.

29. Протягом 3 календарних днів після призначення дати громадських слухань голова затверджує план заходів з організації та проведеннягромадськихслухань.

30. План заходів з організації та проведення громадських слуханьмаєпередбачати:

слухань• ;створенняПідготовчогокомітетузпроведеннягромадських створення в разі необхідності експертних груп із проблем,

щоїхпропонують•  розглянутинагромадськихслуханнях; календарнийпланздійсненнязаходівзорганізаціїтапрове-

деннягромадських•  слухань; перелік осіб, відповідальних за розв’язання організаційних

питань• із проведення громадських слухань, із числа посадових осіб місцевогосамоврядування.

31. Підготовчий комітет створюється головою в кількості 9-13 осіб. До його складу включаються за згодою представники ініціатора громадських слухань, депутати ради, представники громадських організацій, фахівці та посадова особа, яка відповідає за розв’язання організаційнихпитаньізпідготовкигромадськихслухань.

До підготовки та проведення громадських слухань у разі необхідностізалучаютьсяекспертизпроблем,щоїхпропонуєтьсярозглянутинагромадськихслуханнях.

32. Підготовчий комітет забезпечує підготовку проекту висновківірекомендаційізпитань,винесенихнагромадськіслухання.

33. Підготовчий комітет очолює представник ініціатора громадськихслухань.

34. Підготовчий комітет відповідає за складання проектів підсумковихдокументівгромадськихслухань(висновків,рекомендацій, звернень тощо) і за підготовку матеріалів, що надаються учасникам громадськихслуханьпередїхпочатком.

311

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

35. Регламент проведення засідань Підготовчого комітету визначаєтьсясамимкомітетом.

36. За рекомендацією Підготовчого комітету розпорядженням головиможутьбутиутвореніекспертнігрупи.

37. Експертні групи готують експертні висновки з питань, які виносятьсянагромадськіслухання,тадоповідаютьїхнагромадських слуханнях.

38. Секретаріатрадивідповідаєзаорганізаційнейматеріальнотехнічне забезпечення роботи Підготовчого комітету та експертних груп. 39. Члени громади приходять на слухання вільно відповідно до оголошенняпрогромадськихслухання.

40. Органи й посадові особи місцевого самоврядування, адміністрація підприємств, установ та організацій, розташованих на території громади, сприяють проведенню громадських слухань і надають Підготовчомукомітетунеобхідніматеріалинайогопрохання.

Розділ 4. ПІДГОТОВКА ГРОМАДСЬКИХ СЛУХАНЬ ІЗ ПИТАНЬ,

41ЩО. У разіСТОСУЮТЬСЯвисунення ініціативиТЕРИТОРІЇщодо, МЕНШОЇпроведенняЗА РАЙОНгромадських слухань, що стосуються території, меншої за район (мікрорайону, кварталу, вулиці, групи житлових будинків) ініціативна група з підготовки громадських слухань сама призначає дату, місце та час їх проведення, письмово повідомляючи про це раду за 15 календарних днів до визначеної дати проведення громадських слухань. У такому випадку ініціативна група здійснює всі видатки, пов’язані з проведеннямгромадськихслухань,самостійно.

42. Уповідомленнімаєбутизазначено: темуслухань;

дату,місце,часїхпроведення;

ініціаторапроведенняслухань;

осіб,щозапрошуютьсянаслухання.

43. Не пізніш ніж через 3 календарних дні після визначення дати,часутамісцяпроведеннягромадськихслуханьінепізнішніжза

312

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

7 календарних днів до дня їх проведення їх ініціатор сповіщає членів громадичереззасобимасовоїінформаціїабовіншийприйнятнийдля громади спосіб про дату, місце й час їх проведення, суб’єкта їх ініціювання, а також про питання, що виносяться на розгляд громадських слухань. Окрім того, члени громади мають буди проінформовані про те, де, в які дні та години вони можуть ознайомитися з матеріалами, підготовленимиініціаторамигромадськихслуханьдоїхпочатку.

Ініціаторорганізовуєпублікаціюізабезпечуєвідкритийдоступ членів громади до матеріалів, що подаються до звернення про проведеннягромадськихслухань.

44. Члени громади приходять на слухання вільно відповідно до оголошенняпропроведеннягромадськихслухань.

Розділ45. 5Громадські. ПОРЯДОКслуханняПРОВЕДЕННЯвідбуваютьсяГРОМАДСЬКИХу відкритомуСЛУХАНЬрежимі, за необхідності проводиться їх аудіоабо відеозапис. Щодо міських громадських слухань, то за наявності належних умов комунальні засоби масовоїінформаціїведутьїхпрямувідео-чирадіотрансляцію.

46. Головує на громадських слуханнях голова Підготовчого комітету чи ініціативної групи або інша особа, уповноважена Підготовчимкомітетомчиініціативноюгрупою.

Із числа учасників громадських слухань відносною більшістю голосів обирається секретар громадських слухань. Секретар громадських слухань веде протокол громадських слухань, який підписують головатасекретаргромадськихслухань.

Для ведення громадських слухань із числа їх учасників відносноюбільшістюголосівможеобиратисяпрезидіяслухань.

Для підрахунку голосів учасників громадських слухань обирається лічильна комісія у складі не менше 3 осіб. Не можуть бути членами лічильної комісії голова, секретар ради, члени президії громадськихслухань.

47. Головуючий на громадських слуханнях відкриває слухання, коротко інформує про суть питань, що мають бути обговорені, про порядок ведення слухань та склад учасників. Головуючий веде слуханнятастежитьзадотриманнямнанихпорядку.

313

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

48. Головуючийпочерзінадаєсловодлявиступуучасникамслухань тазапрошенимособам.Усіотримуютьсловотількиздозволуголовуючого.

49. Членигромади,якіберутьучастьуслуханнях,реєструються до їх початку в списку учасників громадських слухань членів територіальної громади. Незареєстровані члени громади не можуть брати участьуслуханнях.

У вказаному списку обов’язково зазначаються прізвища, імена, по батькові членів громади, дата їх народження, місце проживання, паспортнідані,таставлятьсяпідписицихчленівгромади.

50. НапропозиціюПідготовчогокомітетуабоініціативноїгрупи на початку громадських слухань шляхом голосування затверджуєтьсярегламентїхпроведеннятапорядокденний.

51. Регламентомвизначаєтьсячасдлязвітівйдоповідей,виступів, запитань і відповідей тощо. Регламент слухань має обов`язково передбачати доповіді представника ініціатора слухань, доповідь посадової особи органу місцевого самоврядування, виступи членів експертних груп і фахівців підприємств, установ та організацій, за напрямкомдіяльностіякихпроводятьсяслухання.

Загальний час громадських слухань установлюється Регламентом громадських слухань у кожному конкретному випадку залежно відзначущостітемигромадськихслухань.

52. Не допускаються розгляд на громадських слуханнях та прийняттярішеньізпитань,якінебуловнесенодопорядкуденногоіпро якінебулоповідомленоучасниківгромадськихслухань.

53. Охорону й порядок під час проведення громадських слухань забезпечують сили міліції або добровільних громадських формувань дляохоронигромадськогопорядкутаДержавногокордонуУкраїни.

54. Учасники громадських слухань повинні дотримуватися регламенту та норм етичної поведінки, не допускати вигуків, образ та іншихдій,щозаважаютьобговореннювинесенихнарозглядпитань.

У випадку порушення цієї вимоги на пропозицію головуючого громадські слухання більшістю голосів присутніх можуть прийняти рішенняпровидаленняпорушникачипорушниківізмісця,депроводяться громадських слухань. При невиконанні рішення громадських слухань про видалення порушників до них можуть бути застосовані

314

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

примусовізаходивідповіднодочинногозаконодавстваузв’язкузпо- рушеннямпорядкувгромадськомумісці.

Головуючий може перервати виступаючого, якщо його виступ нестосуєтьсятемислуханьабоперевищуєвстановленийрегламент.

55. За результатами обговорення питань, винесених на громадські слухання, простою більшістю голосів від числа зареєстрованих на громадських слуханнях осіб ухвалюються звернення чи рекомен- дації.У підсумкові матеріали слухань включаються всі представлені нагромадськихслуханняхпоглядитаматеріализтемислухань.

Розділ 6. НАСЛІДКИ ГРОМАДСЬКИХ СЛУХАНЬ

56І.РОЗГЛЯД Протокол ТАта ухваленіОПРИЛЮДНЕННЯна громадськихЇХ РЕЗУЛЬТАТІВслуханнях звернення й рекомендації оформляються, зберігаються й оприлюднюються в порядку, встановленому Регламентом відповідної ради щодо протоколівірішеньпленарнихзасіданьради.

57. За результатами громадських слухань складається протокол, який підписується головою і секретарем зборів. Протокол оформляється у трьох примірниках. Один примірник протоколу слуханьпередаютьназберіганнясекретареві___________міської(сільської, селищної) ради або районної у місті ________ ради; другий примірник протоколу залишають ініціаторові, третій - вивішують для ознайомленнявмісціпроведеннягромадськихслухань.

58. Крімвикладуперебігуслуханьпротоколповиненмістити: тему,часімісцепроведеннягромадськихслухань;

кількістьїхучасників;

пропозиції,щобуливисловленівходіслухань;

результатиголосування;

зверненнятарекомендаціїучасниківгромадськихслухань.

До протоколу додаються запитання, звернення та пропозиції, щобулиоголошенінаслуханняхта/абоподанігромадянамидоголовуючогоісекретаряслуханьпідчасїхпроведення.

59. Запитання, пропозиції і звернення, висловлені під час громадських слухань, обов’язково фіксуються в протоколі слухань і про-

315

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

тягом трьох робочих днів після їх проведення за підписом секретаря таголовуючогонаслуханняхнаправляютьсяорганаміпосадовимособам місцевого самоврядування, іншим відповідним органам, підприємствамтаорганізаціямдляобов’язковогорозглядуйреагування.

60. Відповіді на запитання і звернення та результати розгляду пропозицій членів громади направляються органами і посадовими особами, яким вони були направлені на розгляд і реагування, Секретареві ради та безпосередньо авторам запитань, пропозицій та звер- нень.61. Відповідіназапитанняйзверненнягромадянтарезультатами розгляду їхніх пропозицій і звернень оприлюднюються в тому ж порядку,щойоголошенняпропроведенняслухань,таоголошуються нанайближчійсесіїрадиіпідчаснаступнихгромадськихслухань.

62. Рішення громадських слухань Секретар ради подає голові, раді і виконавчому комітетові ради, які зобов’язані розглянути вказаніматеріали.

63. Рішення громадських слухань розглядаються на черговому пленарному засіданні ради, на найближчому засіданні її виконавчого комітету або інших органів, яким вони адресовані, за обов’язкової участіуповноваженихініціаторамипроведеннягромадськихслухань абоучасникамислуханьосіб.

64. Рішення громадських слухань оприлюднюються в засобах масової інформації, засновниками яких є органи місцевого самоврядування.

65. Рішенняорганівмісцевогосамоврядуваннязарезультатами розгляду звернень та рекомендацій громадських слухань також підлягають обов’язковому оприлюдненню і передаються ініціаторові їх проведення.

316

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

66. ЧиннийРозділтекст7Положення. ПРИКІНЦЕВІпро громадськіПОЛОЖЕННЯслухання постійно доводитьсядовідомачленівгромади,депутатів,органівтапосадових осібмісцевогосамоврядуваннявідповідноїгромади.

ЗцієюметоютекстПоложенняпрогромадськіслухання: вивішуєтьсядлязагальногоознайомленнявдоступнихізручних

длячленівгромадимісцяхубудинкурадитаїївиконавчогокомітету; розміщується на офіційній інтернет-сторінці ради та її вико-

навчогокомітету(заїїнаявності); надсилається в місцеві осередки громадських організацій і

політичнихпартій; роздаєтьсяучасникамгромадськихслуханьприреєстрації;

роз’яснюєтьсяголовуючимнагромадськихслуханнях; ради;•• видається посадовим особам виконавчих органів й апарату

видаєтьсядепутатамрадиновогоскликаннянапершійїїсесії;

видається членам громади на їх прохання підрозділом, що працюєзізверненнямигромадян.

Можутьвикористовуватисяйіншізаходиоприлюдненнявідповіднодопотребчленівгромадитаумов,щоіснуютьугромаді.

67. Секретаріат ради веде Книгу реєстрації місцевих ініціатив, загальних зборів, громадських слухань у місті (селі, селищі) __________, доякоїзаносятьсявідомостіпро:

темигромадськихслухань;

місцеїхпроведення;

посади та прізвища головуючого на громадських слуханнях і секретаря;

кількістьучасниківгромадськихслухань;

кількістьпропозицій,щонадійшлипідчасгромадськихслухань;

прийнятінагромадськихслуханняхзверненнятарекомендації; слухань•• адресатів; , на розгляд яких направлено рішення громадських

• іншідані.

317

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

До Книги реєстрації місцевих ініціатив, загальних зборів, громадських слухань у місті (селі, селищі) _________ додаються протоколи громадських слухань, відповіді органів і посадових осіб місцевого самоврядування та результати розгляду пропозицій і звернень, що булиподаніпідчасгромадськихслухань,результатирозглядувисновківірекомендаційслуханьорганамимісцевогосамоврядування.

318

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА Додаток1

допримірногоположення «Прогромадськіслуханнявмісті

(селі,селищі)_______________

Секретарю _______ міської

(сільської, селищної) ради

Ініціативної__________________________________________________групи(уповноваженихпред-

ставників об’єднань громадян, органів самоорганізації населення, місцевих осередківполітичнихпартій)вособі

який_____________________________________проживаєПрізвищеза,адресоюім’я,побатькові:м._____________

__________________________________________________

Домашняадресаіззазначеннямномераконтактноготелефону

якийпроживаєПрізвищеза,адресоюім’я,побатькові:м._____________

__________________________________________________

Домашняадресаіззазначеннямномераконтактноготелефону

якийпроживаєПрізвищеза,адресоюім’я,побатькові:м._____________

__________________________________________________

Домашняадресаіззазначеннямномераконтактноготелефону

ПОВІДОМЛЕННЯ

ПРОВідповідноІНІЦІАТИВУдо ЗстПРОВЕДЕННЯ. 12 ПоложенняГРОМАДСЬКИХ«Про громадськіСЛУХАНЬслухання у місті (селі, селищі) _________» повідомляємо Вас про утворення Ініціативної групи (визначення уповноважених представників об’єднань

319

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

громадян, органів самоорганізації населення, місцевих осередків політичнихпартій)ускладі:

Прізвище,

 

Число,

Серія та

 

Домашня

 

ім’я, по

 

місяць і рік

номер

 

адреса

 

батькові

 

народження

паспорта

 

та телефон

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

з метою підготовки та проведення громадських слухань мешканців

 

_____________________________________________________________________________________

 

          

 

 

Видгромадськихслухань

 

 

 

відповіднодоПоложення«Прогромадськіслуханняумісті(селі,селищі)__________»

Громадськіслуханнязапланованопровести

 

 

 

«____»_________200__рокуз____-____до____-____

 

 

 

Число 

Місяць

Год. Хв.

Год. Хв.

 

 

 

у

 

 

 

 

 

 

Назватаадресамісцяпроведеннязагальнихзборівгромадян

Нагромадськихслуханняхзапланованообговорититакіпитання:

1. ____________________________________________________________________________ПрізвищеПовнеформулювання, ім’я, питанняДомашня,винесеногоадресанарозглядгромадськихслухань

 

 

по батькові

та номер телефону

Особистий підпис

 

 

 

 

2. __________________________________________________________________________________

3.  Повнеформулюванняпитання,винесеногонарозглядгромадськихслухань Повнеформулюванняпитання,винесеногонарозглядгромадськихслухань

320

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]