Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Misceve_samovrjaduvannja_v_Ukrajini

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.54 Mб
Скачать

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

татів від їх загальної кількості, можуть проводитися її закриті пле- нарнізасіданнядлярозглядуконкретновизначенихпитань.

2. На закритому засіданні ради, за її рішенням, окрім депутатів, мають право бути особи, присутність яких визначена необхідністю розглядувідповідногопитання.

3. Наприкінці закритого засідання рада приймає рішення щодо публікаціїйогоматеріалів.

1Стаття. Організаційне9. , правове, інформаційне, аналітичне, матері- ально-технічне забезпечення діяльності ради та її органів і посадових осіб, депутатів здійснюється апаратом45 міської ради відповідно дозаконівУкраїни.

2. Міськарадапередбачаєвидаткиназдійсненнязаходівзорганізаційного, правового та іншого забезпечення діяльності ради, її органів,посадовихосібтадепутатів.

ПорядокСтаттявирішення10. насесіїпитань,непередбаченихцимРегламентом, або спірних питань, що виникають у ході роботи сесії, визначаєтьсярадоювкожномуокремомувипадку.

1Стаття. Роботаради11. ведетьсядержавноюмовою.

2. У разі, коли промовець не володіє державною мовою, він має право виступати іншою мовою. Про свій намір виступати іншою мовою промовець завчасно повідомляє головуючого на засіданні у заяві на виступ, якщо бажає, щоб було забезпечено переклад його виступуукраїнськоюмовою.

3. Апаратрадизабезпечуєперекладйоговиступуукраїнськоюмовою.

1Стаття. Набудівлі12міської. радивстановленоДержавнийПрапорУкраїни. 2. У разі проведення сесії міської ради в приміщенні іншої

45. Під терміном «апарат», використаному у цьому Регламенті, розуміються підрозділи міської ради, які забезпечують її діяльність.

231

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

будівлі(крімбудівліради),наційбудівлітакожвстановлюєтьсяДер- жавнийПрапорУкраїни.

3. У сесійній залі міської ради встановлюються атрибути державноїсимволікиУкраїнитамістаЧернівців.

ДепутатиСтаття 13розміщуються. в сесійній залі відповідно до визначенихмісцьзаналежністюдодепутатськихфракційтагруп.

Місця для депутатів відводяться в залі засідань окремо від місцьдляіншихосіб,присутніхназасіданні,інеможутьбутизайняті іншимиособами.

Схема розміщення депутатів у сесійній залі затверджується на першійсесіїміськоїради.

НаСтаттязапрошення14. ради чи постійної депутатської комісії на їх засіданнях можуть бути присутні посадові особи місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ і організацій комунальної власності територіальної громади міста, інших форм власності, а такожчленитериторіальноїгромадиміста.

На вимогу міської ради, постійних чи тимчасових контрольних депутатських комісій, міського голови чи секретаря міської ради керівники,розташованихнатериторіїмістачизареєстрованихвмісті підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності, а такожпосадовіособимісцевогосамоврядуваннязобов’язаніприбути назасіданняміськоїрадичиїїорганівдлянаданняінформаціїчивідповіді на запити депутатів з питань, віднесених до відання міської радитаїїорганів.

3. Запрошення на пленарне засідання міської ради, оформлене належним чином апаратом ради, є єдиним документом, що надає правобутиприсутнімнапленарномузасіданніміськоїрадиособі,яка неєпрацівникомвиконавчихорганівради.

232

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

Розділ ІІ. ДЕПУТАТСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ Глава 1. Депутат міської ради

1Стаття. Статус, повноваження15. депутатів, порядок організації і гарантії депутатської діяльності визначаються Конституцією України, Законами України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про статусдепутатівмісцевихрад”,іншимизаконамитацимРегламентом.

2. Депутат представляє інтереси всієї територіальної громади міста, має всю повноту прав, що забезпечують його активну участь у діяльності ради та утворюваних нею органів, несе обов’язки перед виборцями,радоютаїїорганами,виконуєїхдоручення.Депутат,крім секретаряради,повиненвходитидоскладуоднієїзпостійнихкомісій ради.3. На час сесій (пленарних засідань ради та засідань постійних комісій ради), засідань виконавчого комітету міської ради, нарад, які проводить міський голова, секретар міської ради, заступники міського голови, а також для здійснення депутатських повноважень в інших, передбачених законом випадках, депутат звільняється від виконання виробничих або службових обов’язків з відшкодуванням йому середнього заробітку за основним місцем роботи та інших витрат, пов’язаних з депутатською діяльністю, за рахунок міського бюджету в установленому радою порядку. Підставою для звільнення в кожному випадку є документ установленого зразка за підписом секретаряміськоїради.

4. Депутат зобов’язаний брати участь у роботі сесій ради, засідань постійної та інших комісій ради, до складу яких його обрано, виконувати рішення і доручення ради та її органів. Депутату забезпечуєтьсяможливістьактивноїучастіузасіданняхрадитаїїорганів.

5. Контроль за відвідуванням депутатом пленарних засідань ради, засідань постійної комісії, членом якої він є, покладається на секретаря міської ради. Відділ організаційної роботи та контролю міськоїрадищорічноготуєінформаціюпровідвідуваннядепутатами пленарнихзасідань ради, засідань постійноїкомісіїта подаєїїнарозглядради.

233

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

6. У разі неможливості прибути на пленарне засідання ради чи засідання постійної комісії депутат повідомляє про це міського головучисекретаряміськоїради,головувідповідноїпостійноїкомісії абовідділорганізаційноїроботитаконтролюміськоїради.

7. Питання про відсутність депутатів без поважних або з невідомих причин на засіданнях ради, її органів з’ясовуються постійною комісієюзпитаньзаконності,правлюдини,регламенту,депутатської діяльності та етики. На вимогу комісії депутат зобов’язаний дати поясненняпричин своєї відсутності. З цих питань комісіяперіодично інформуєрадунаїїпленарномузасіданні,уразіпотребивноситьпропозиціїщодовпливунадепутата.

8. Уразіпропускудепутатомупродовжрокубільшеполовинипленарних засідань ради або засідань постійної комісії, членом якої він є, невиконання ним без поважних причин рішень і доручень ради та її органів міська рада,зависновкомпостійноїкомісіїзпитаньзаконності,правлюдини,регламенту, депутатської діяльності та етики інформує про це виборців через засоби масової інформації, а також може звернутися до виборців з пропозицієюпровідкликаннятакогодепутатаувстановленомузакономпорядку.

9. Депутат має право ухвального голосу з усіх питань, які розглядаються на сесіях ради, а також на засіданнях постійної та інших комісійради,доскладуякихйогообрано.

10. Депутатиміськоїрадиможутьбутивідрядженізамежіміста, утомучислізакордон,навстановленийстрокдляучастівсемінарах, конференціях, вивчення досвіду роботи місцевого самоврядування, у тому числі у складі делегацій, а також для здійснення іншої діяльності,пов’язаноїзреалізацієюповноваженьміськоїрадитаїїорганів.

11. Депутатам міської ради можуть виплачуватися у встановленому порядку компенсації витрат на відрядження, які здійснюються зарахуноккоштівміськогобюджету.

1Стаття. Дляреалізації16. наданихчиннимзаконодавствомповноважень депутат міської ради має право на депутатське звернення, депутатський запит і депутатське запитання, право на невідкладний прийом Чернівецьким міським головою, секретарем міської ради, посадо-

234

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

вими особами місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, керівниками підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, розташованих на території міста, з питаньдепутатськоїдіяльності.

2. Депутат має право знайомитися з будь-якими офіційними документами,якізберігаютьсяуЧернівецькійміськійраді,таробити виписки,копіюванняцихдокументів.

3. Депутатський запит може бути внесено депутатом або групою депутатів. Він підлягає включенню до порядку денного сесії міськоїради,поньомуможепроводитисяобговоренняіприймається рішення. Запити подаються, як правило, у письмовій формі до апарату ради напередодні сесії і реєструються відповідним його підрозділомабонапленарномузасіданніради.

4. Текст запиту разом з рішенням міської ради надсилається до відповідногооргануабопосадовоїособи,якимйогоадресовано.

5. Орган або посадова особа, до яких звернуто депутатський запит, зобов’язані у встановлений радою строк дати офіційну письмовувідповідьнаньогорадіідепутатуради.Якщозапитзоб’єктивних причин не може бути розглянуто у встановлений радою строк, то орган або посадова особа зобов’язані письмово повідомити раду та депутата міської ради, що вніс запит, і запропонувати інший строк, якийнеповиненперевищуватиодинмісяцьздняодержаннязапиту.

6. Відповідь на депутатський запит на вимогу депутата може розглядатися на сесії міської ради. Депутат міської ради, який бажає отримати відповідь на сесії про виконання його депутатського запиту,маєнепізніше,якза10днівдопочаткусесіїписьмовоповідомитипроцесекретаряміськоїради.

7. Для розгляду відповіді на депутатський запит на пленарне засідання міської ради запрошуються посадові особи, до яких було звернуто запит. Вони, або уповноважені ними особи, оголошують на пленарному засіданні міської ради депутатський запит, що надійшов їмнарозгляд,тадаютьвідповідьнанього.

8. Кожен депутат після оголошення відповіді на його запит має право виступити з реплікою і дати оцінку відповіді. Час на такий виступнеповиненперевищувати5хвилин.

235

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

9. Відповідьнадепутатськийзапитможебутиобговорена,якщо на цьому наполягає автор запиту або не менше 1/4 присутніх на засіданнідепутатівміськоїради.

10. Зарезультатамирозглядудепутатськогозапитуміськарада приймаєвідповіднерішення.

11. Контроль за проходженням депутатського запиту та ходом виконання прийнятого по ньому рішення здійснює секретар міської ради, відділ організаційної роботи та контролю міської ради, а також депутатабогрупадепутатів,якіподалидепутатськийзапит.

1Стаття. Депутат17має. право брати участь у дебатах, вносити в усній чи письмовійформіпропозиції,зауваженняіпоправкипосутіобговорюваних на засіданнях питань, пропозиції щодо персонального складу утворюваних радою органів, ставити запитання, давати довідки, а також користуватися іншими правами відповідно до Конституції УкраїнитазаконівУкраїни.

2. Пропозиціїізауваження,висловленідепутатаминасесіїради, абопереданівписьмовійформіголовуючомунаїїпленарнихзасіданнях, розглядаються радою чи за її дорученням постійними комісіями ради або надсилаються на розгляд підзвітним і підконтрольним їй органамтапосадовимособам,якізобов’язанірозглянутиціпропозиціїі зауваженняу строки, встановленірадою, і про вжиті заходи повідомитидепутатовітараді.

1Стаття. Не рідше18.одного разу на півріччя депутати інформують виборців про роботу міської ради та її органів, про виконання планів і програм соціально-економічного розвитку, інших міських програм, міського бюджету,рішеньрадиідорученьвиборців.

2. Не рідше одного разу на рік організовуються звіти депутатів про свою роботу перед виборцями. Рішення з питань організації звітів(зустрічей)депутатівзвиборцямиприймаєтьсяназасіданніради 3. Не пізніше, ніж за два тижні до строку обов’язкових звітів. апарат міської ради забезпечує кожного депутата довідково-інфор- маційними матеріалами, а також за вимогою депутата – іншими

236

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

необхідними матеріалами. Виконком ради та інші виконавчі органи радисприяютьдепутатамворганізаціїпроведеннязвітів,надаютьїм необхіднудопомогу.

4. Звіт може бути проведено в будь-який час на вимогу зборів громадян, органів самоорганізації населення (будинкові, вуличні, квартальнікомітети,радимікрорайонів).

5. Інформаціяпроучасть депутатів уроботіради та їїорганівза рішенням ради доводяться до відома територіальної громади міста череззасобимасовоїінформаціїтазадопомогоюмережіІнтернет.

1Стаття. Якпредставник19. інтересівтериторіальноїгромадимістадепутат ради виконує свої обов’язки відповідно до статті 10 Закону України«Простатусдепутатівмісцевихрад».

2. З метою зміцнення зв’язків з територіальною громадою та реалізації місцевих ініціатив на території міста для депутатів рішенням виконавчого комітету міської ради створюється 60 місць прийому громадян. Адреси місць прийому громадян та графік прийому оприлюднюютьсявзасобахмасовоїінформації.

місяць3.. Прийом виборців депутат здійснює не рідше одного разу на 4. Звернення, заяви, скарги та пропозиції, які надійшли від громадян, депутат розглядає у визначені законодавством терміни та вживає необхідних заходів щодо забезпечення їх оперативного вирі-

шення,користуючисьнаданимизаконодавствомправами.

Глава 2. Депутатські фракції і групи

1Стаття. Відповідно20. доЗаконуУкраїни«Простатусдепутатівмісцевих рад» для спільної роботи щодо здійснення депутатських повноважень у виборчих округах депутати міської ради можуть на основі їх взаємноїзгодиоб’єднуватисявдепутатськігрупи.

2. Депутатська група може бути утворена в будь-який час протягом строку повноважень ради даного скликання за рішенням зборівдепутатівміськоїради,яківиявилибажанняувійтидоїїскладу.

237

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

3. Депутати міської ради, які входять до складу депутатської групи,обираютьособу,якаочолюєдепутатськугрупу.

4. Депутатськігрупиможутьутворюватисянавизначенийними період,аленебільшеніжнастрокповноваженняради.

1Стаття. Депутати21.міської ради на основі партійної приналежності можуть об’єднуватися у депутатські фракції. До складу депутатських фракційможутьвходититакожпозапартійнідепутатиміськоїради.

2. Порядоквступудофракціїтавиходузнеївизначаєтьсясамою фракцією.Депутатможевходитидоскладулишеоднієїфракції.

3. Депутатська фракція може бути утворена в будь-який час упродовжстрокуповноваженьміськоїрадизарішеннямзборівдепутатів,яківиявилибажанняувійтидоїїскладу.

4. Депутатська фракція визначає осіб уповноважених представлятиїївраді.

5. Рішення про об’єднання депутатів у фракцію доводиться до відома депутатів міської ради головуючим на пленарному засіданні ради на підставі протоколу зборів фракції та письмового повідомлення керівника фракції, підписаного членами фракції з зазначенням назви фракції, персонального складу, партійної приналежності депутатівфракції.

1Стаття. Умовою22реєстрації. депутатської фракції (групи) є надходження до апарату ради рішення про утворення фракції (групи), з зазначеннямїїназви,метитазавдань,персональногоскладу,атакож депутатів, які уповноважені її представляти. До рішення додаються заяви,підписаніперсональнодепутатамивкількостінеменше5осіб.

2. Нанаступному,післяреєстраціїдепутатськоїфракції(групи), пленарномузасіданнірадиголовуючийінформуєдепутатівпросформуваннягрупи(фракції),їїкількіснийскладтауповноваженогопредставника.

3. Про зміни у складі депутатської фракції (групи) її уповноважений представник повідомляє письмово головуючого на пленарномузасіданніради.

238

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

1Стаття. Крім передбачених23. статтею 28 Закону України «Про статус депутатівмісцевихрад»,депутатськіфракції(групи)маютьправо:

1) вноситипропозиціїщодорозглядупитаньнапленарному засіданні сесії ради, а також щодо включення питань до порядку денного сесії після його затвердження відповідно до статей 39, 40, 57 цьогоРегламенту;

2) брати перерву в роботі засідань сесії для нарад і консультаційодинразізкожногопитанняпорядкуденного;

3) ініціювати скликання постійних депутатських комісій та погоджувальноїради;

4) користуватисяусіманеобхіднимиусвоїйроботітароботі сесії матеріалами, що згідно з чинним законодавством мають відкритий публічний характер або підлягають обов’язковому наданню депутатам;

5) здійснюватиіншіправа,передбаченізаконамиУкраїни. 2. На вимогу фракції (групи) апарат ради розповсюджує матеріали,підготовленіфракцією(групою)якпроектофіційногодокумента сесії ради, якщо вони внесені на розгляд сесії у встановленому цим

Регламентомпорядку.

3. Міська рада сприяє діяльності зареєстрованих нею депутатських фракцій і груп, організованому забезпеченню їх поточної роботи, координує їх роботу і може заслуховувати повідомлення про їхдіяльність.

1Стаття. Діяльність24. депутатської фракції (групи) припиняється у разі вибуття з неї окремих депутатів, якщо в її складі залишається менше 5 депутатів, у разі прийняття депутатами, які входять до її складу, відповідного рішення, а також після закінчення строку повноважень радиданогоскликання.

Оголошення про припинення діяльності депутатської фракції (групи) здійснюється головуючим на пленарному засіданні ради на черговійсесіїради.

239

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

Глава 3. Депутатські комісії

1Стаття. Відповідно25. до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, не пізніше як на другій сесії рада утворює постійні комісії, визначаєїхкількіснийсклад,обираєголівтаперсональнийскладцих комісій,затверджуєположенняпропостійнікомісії.

2. Пропозиції щодо голів постійних комісій та персонального складу комісій вносить на розгляд сесії міський голова. За вимогою не менше як половинидепутатів, присутніх на пленарному засіданні, може проводитися обговорення кандидатур голів комісій. Для цього відводитьсячасдо10хвилиннакожнукандидатуру.

3. Рішення про обрання голів та членів постійних комісій приймаєтьсяшляхомелектронногочивідкритогоголосуваннябільшістю голосів від загальної кількості депутатів. Голосування проводиться списком або, за рішенням міської ради, окремо щодо кандидатур голівкомісійтаперсональногоскладукомісій.

4. Упродовж строку своїх повноважень міська рада може утворювати нові постійні, тимчасові контрольні та інші комісії, ліквідовувати і реорганізовувати раніше утворені, вносити зміни до складу комісій.

5. Голова постійної комісії може бути відкликаний міською радою.Пропозиціїпровідкликанняголовикомісіївносятьсяміським головою, за рішенням відповідної постійної комісії або не менш як 1/3 депутатів від загального складу ради, а також особисто головою комісії,згіднозйогописьмовоюзаявою.

1Стаття. Повноваження26. постійнихтатимчасовихконтрольнихкомісій міської ради визначаються Законом України “Про місцеве самоврядуваннявУкраїні”.

2. Функціональна спрямованість і порядок організації роботи депутатських комісій визначається відповідними положеннями, які затверджуютьсяміськоюрадою.

240

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]