Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Misceve_samovrjaduvannja_v_Ukrajini

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.54 Mб
Скачать

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

4. Центральна виборча комісія формує склад обласних, районнихǻ(ǻкрімрайоніввАвтономнійРеспубліціКрим),міських(містобласного значення, міст Києва, Севастополя), районних у містах Києві, Севастополі територіальних виборчих комісій не пізніш як за 45 днів до дня виборів Подання кандидатур до складу відповідних територіальних виборчих. комісій можуть вносити обласні, районні, міські (у містах обласного значення, містах Києві, Севастополі), районні у містах Києві, Севастополі організації політичних партій, зазначених у частині другій цієї статті. Такі подання вносяться з наступного дня після дня оголошення про початок виборчого процесу, але не пізніш якза49 днівдоднявиборів

6. Районнітериторіальні. виборчікомісіїформуютьскладміськихǻ(ǻкрім міст, зазначених у частинах четвертій, п’ятій та восьмій цієї статті), сільських, селищних територіальних виборчих комісій у відповідному районі не пізніш як за 41 день до дня виборів Подання до складу відповідних територіальних виборчих комісій можуть. вноситирайонніорганізаціїполітичнихпартій,зазначенихучастинідругій цієї статті. Такі подання вносяться не пізніш як за 43 дні до дня виборів7.. Міські територіальні виборчі комісії (у містах, де утворені районніǻǻ умістіради,кріммістКиєватаСевастополя)формуютьсклад районних у місті територіальних виборчих комісій не пізніш як за 36 днів до дня виборів Подання до складу відповідних територіальних виборчих комісій можуть. вносити міські організації політичних партій,зазначенихучастинідругійцієїстатті.Такіподаннявносятьсяне пізнішякза38днівдоднявиборів».

! Закон ліквідує рівність партій, яка існувала при формуванні комісій на попередніх виборах.

Так,якщозапопереднімзаконом,кожнапартіямоглаподатипо одній кандидатурі у виборчу комісію певної території, то новий закон встановлює преференції для парламентських партій. Причому, представленіуВерховнійРадіУкраїниблокиможутьподатидоскладувідповідноїтериторіальноївиборчоїкомісіїнебільшетрьохкандидатур, навіть якщо об’єднують більше партій (норма актуальна для БЮТ та НУНС).

151

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

Доречі,ніКонституцієюУкраїни,ніЗаконом«Прополітичніпартії

Негативною новелою є норма Закону ( ), якою вста-

новленоУкраїні»такихпреференційпарла ентськимпартіямнепередевбачено.

ǻǻ : «Виборчі комісії, зазначені у частинах. 13четвертійст. 22 - ’ятій цієї статті, одночасно з формуванням складу територіальної виборчої комісії призначають голову, заступника голови, секретаря такої виборчоїкомісії».

Аосьзаякимпринципомцеробиться,якзабезпечитихочякийсь балансукерівнимускладівиборчихкомісійвідрізнихсуб’єктівподання, у Законі ні слова.

Щодо утворення дільничних виборчих комісій неохідно перш за

 

відповідною районною«,Дільнична

се звернути увагу на дуже стислі терміни їх утворення.

 

виборча комісія утворюється

23 Закону визначено:

 

ǻǻ Частино першою ст.

комісією не

(міста обласного значення)

 

 

 

міською

пізнішякза15днівдоднявиборівте иторіальноюускладіголовивиборчою,заступникаголови, секретаря та інших членів комісії за поданнями місцевих організацій партій, які висунули кандидатів у депутати в багатомандатних або одномандатних мажоритарних виборчих округах, поданнями кандидатів у депутати в одномандатних виборчих округах, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, передбаченими частиноючетвертоюцієїстатті.

При утворенні дільничної виборчої комісії відповідна тери- торіальна виборча комісія своїм рішенням визначає осіб, які під- лягають включенню до складу відповідної дільничної виборчої комісії, з числа кандидатур, поданих суб’єктами подання. Особи

включаютьсядоскладудільничноївиборчоїкомісіїзурахуванням

виділено жирним курсивом

 

другий

щодо фомуваннядільнич-

досвідуроботиосібувиборчихкомісіях,комісіяхреферен уму».

нихвиборчихкомісій.Йдетьсяпро

 

 

 

 

(

Викликає подив новела Закону

абзацч.1ст.23 див.вище

КількістьчленівДВКзакономобмежена(

 

):

 

1) длямалихдільниць-10-16осіб;

 

ч. 3 ст.23

 

 

 

).

 

 

 

 

2) длясередніхдільниць-14-20осіб;

 

 

 

 

152

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

3) длявеликихдільниць-18-24осіб.

Але ж подань може бути набагато більше. Проте «відповідна

територіальнавиборчакомісіясвоїмрішеннямвизначаєосіб,які підлягаютьвключеннюдоскладувідповідноїдільничноївиборчої комісії, з числа кандидатур, поданих суб’єктами подання».

! Тобто, жодних вимог щодо порядку визначення осіб (наприклад, шляхом жеребкування чи в інший спосіб), закон не містить, отже територіальна виборча комісія, яка прийматиме рішення про утворення дільничної виборчої комісії, робитиме це на свій розсуд.

Аналогічна ситуація, як і з територіальними виборчими

-

ями, з визначенням керівного складу ДВК.

комісії

ǻǻ Згідно з ч. 6

заступника. 23 Закону: «Територіальні виборчі

одночасно з утворенням відповідної дільничної виборчої комісії

призначають голову,

голови, секретаря такої дільничної

виборчої комісії з урахуванням досвіду роботи осіб у виборчих комісіях, комісіях референдуму за пропозиціями голови територіальної виборчої комісії, що утворює дільничну виборчу комісію відповідно довнесенихподань».

! Тобто, знову ж це робиться за розсудом ТВК, яка утворює

дільничні виборчі комісії.

ливих новел.

Йдеться про організацію роботи виборчих комісій.

У законіСлідзакладенопривернутинебезпечнуува норму, яка визначає кворум вибор

ще до деяких принципово важ-

чої комісії для проведення її засідання. «ЗасіданнявиборчоїкомісіїєповноважнимзаЦеумович. 4присутності. 27 Законуна:ньому більшеполовиничленівкомісіївідскладуцієїкомісії.

!Уденьголосування,припідрахункуголосів,установленні підсумків голосування та результатів місцевих виборів рішення виборчої комісії приймається більшістю голосів від присутніх на засіданні членів комісії, незалежно від кількості присутніх на засіданнівиборчоїкомісіїчленівкомісії,аленеменшетрьохчле- нів комісії.

!Протоколи виборчих комісій про підрахунок голосів, про встановлення підсумків голосування та про результати місцевих

153

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

виборів складаютьсябез прийняття рішень відповідними вибор- чими комісіями».

Що означає на практиці застосування цієї норми? Три члени виборчоїкомісіївідпровладноїполітичноїсилимаютьзмогувизначатирезультатиголосуваннянамісцевихвиборах.Прибажанніможнаспровокувати ситуацію,количленивиборчоїкомісіїзрізнихпричиннеприйдутьназасіданнякомісіїуденьголосування.Алетроєпотрібнихчленівкомісіїбудуть обов’язковонамісцііматимутьправоухвалюватипотрібнерішення!

Результати голосування оскаржити проблематично, адже вониупротоколівиборчоїкомісії,якийрішеннямкомісіїнезатверджується.Аоскаржитиможналишерішення,діючибездіяльністьвиборчої комісії. А не протокол.

Змінено порядок висування кандидатів у депутати міських,

районних, районних у містах, обласних рад

Подивимося яката наситуаціяпосадищодоміськихреалізаціїголівправа звичайних громадянзапропонувативласнукандидатуру!?

Законом  передбаченовисуваннякандидатівудепутати обласних, районних(ст.35), міських, районних у місті рад як у відповідних багатомандатних(50%місцьрад),таківодномандатнихмажоритарних виборчих округах (інші 50% місць рад) виключно через місцеві організаціїУтакийпартійжеспосіб. реалізуєтьсяіправовисуваннянапосадуміськогоголови.

Натомість право висування кандидатів у депутати сільських, селищних рад реалізується виборцями в одномандатних виборчих округахчерезмісцевіорганізаціїпартійабошляхомсамовисування.У такий же спосіб реалізується і право висування на посаду сільського, селищногоголови.

Тобто, громадян України поділили за правом реалізації свого пасивного виборчого права на два сорти:

154

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

Перший сорт – це ті, що проживають у сільській місцевості, у них є альтернатива висуватися у депутати або на посади сільських і селищних голів через місцеві організації партій або шляхом само-

висування.

Другий сорт це ті, що мешкають у містах, або ті, що мають намірбалотуватисядорадвищогорівня,тобторайоннихчиобласних. Для них пасивне виборче право реалізується виключно через місцеві організації партій. Це, безперечно, дискримінація частини громадян

України, пряме порушення їх конституційного права вільно обирати та бути обранимУважно ,слідтобтопоставитисьакт вногодоі пасивного виборчого права.

,оскількиобмежевониь,виписаніякі містятьнедосить4 і 5 чіткоівикликаютьрізнетрактування.

астинист.35тач.6ст.35Закону

Загалом законом передбаченоСписки виборцівпорядок формування списків подібний до того, що був на останніх виборах Президента України. Алеєвідмінності.

По-перше, це більш стислі терміни, які відведено для роботи із списками виборців, ознайомлення з ними виборців, оскарження неправильностейуспискахвиборців.

По-друге, замість скарги запроваджено заявний характер виправлення неправильностей у списках виборців (неправильне або безпідставневключеннячивиключеннязіспискутощо).

встановлено: «Кожний виборець може звернутисяч. 3достдільничної. 31 Законувиборчої комісії або безпосередньо до органуведення Державного реєстру виборців із про уточнення попереднього списку виборців, у тому числізаявпроювключення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійнопересуватися.

Кожний виборець має право звернутися до суду з адміністративним позовом із цих питань у порядку, встановленому Кодексом адміністративногосудочинстваУкраїни».

155

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

«У день голосування змінитауточненняД сить важливоюдоуточненогоє . 2спискуст. 33виборцівЗакону: вносяться

.Провнесенізмінидоспискувиборціввиключнонапідставі рішення суду дільнична виборча комісія невідкладно повідомляє відповіднийорганна дставіріше веденнясуду Державногореєструвиборців».

Особливості передвиборної агітації

Загалом застосування норм цього розділу Закону труднощів не

викликають, вони є традиційними в усіх виборчих законах, про те і

тут є деякі цікаві новели.

 

 

 

 

 

 

 

Ч. 1 ст. 47 Закону визначає, хто має право на передвиборну

агітацію: «Право вести передвиборну агітацію мають місцеві органі-

зації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багато-

мандатному виборчому окрузі, а також кандидати у депутати в одно-

мандатному, одномандатному мажоритарному виборчому окрузі,

кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, зареє-

стровані відповідною територіальною виборчою комісією для участі

А далі . 1 ст. 47 містить дискрим наційну норму що

 

умісцевихвиборах».

 

 

 

вількандидатіво всебічнопосадубго-

виборців:

політичні

 

 

 

ворювати

«Громадяни України мають право

 

 

на

 

 

 

 

 

, ділові та особисті якості

 

 

 

сільського,селищного,міськогоголови,кандидатівудепутати».

 

 

 

 

Виборці мають право на участь у

 

 

Ця норма, очевидно, конфліктує з ч. 4 ст. 3 Закону, яка визначає

засади виборчого права: «

проведенні передвиборної

агітації

 

 

роботі

виборчих комісій як їх члени,

 

 

 

 

 

 

,

здійсненніспостереженнязапроведеннямвиборівтавіншихзаходах,

пов’язаних з організацією та проведенням виборів, що реалізується

 

 

 

ч. 1

2 ст. 53 Закону

 

 

 

 

нимиупорядку,визначеномуцимтаіншимизаконамиУкраїни».

 

 

цікаві норми містять

 

 

 

, яка визначає

обмеженнящодоведенняпередвиборноїагітації «1. Участьупередвиборнійагітаціїзабороняється:

1) іноземцям,особам, які мають подвійнегромадянство, та особам безгромадянства;

2) органам державної влади, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, правоохоронним органамісудам;

156

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

3) у робочий час посадовим та службовим особам органів дер-

жавної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, орга- нів місцевого самоврядування, крім випадків, коли відповідна

посадова чи службова особа є кандидатом у депутати чи; канди-

датом4) командирамна посаду сільвійськовихого, селищногочастин та їх, міськогозаступникамголовисеред своїх підлеглих, крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом у депутати чи кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови;

5) членам виборчих комісій протягом строку повноважень відповіднихвиборчихкомісій.

2. Кандидатам у депутати, кандидатам на посади сільського, селищного, міського голови, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах державної влади, органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, на державних,комунальнихпідприємствах,узакладах, установах,організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється у робочий час

залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якоїроботи,пов’язаноїзпроведеннямпередвиборноїагіта- ції,підлеглихїмосіб,службовийтранспорт,засобизв’язку,устат- кування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи,

атакож використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації».

!Згідно з цими нормами Закону посадові особи органів державної влади, органів місцевого самоврядування, які балотуватимуться на цих виборах, у позаробочий час можуть для передвиборної агітації залучати підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв’язку, устаткування,приміщення,іншіоб’єктитаресурсизамісцемроботи,

атакож використовувати службові чи виробничі наради і т.п.

А що робити тому кандидату, у якого у розпорядженні цього інструментарію немає?

Оце так рівні умови усім суб’єктам виборчого процесу ☻ (читай ч. 4 ст. 11 Закону).

157

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

Скасування імперативного мандату

Законом також внесено ряд змін і до інших законодавчих актів - простатусдепутатівмісцевихрад,проВРАРК,проЦВК,простолицю України, тощо.

Ряднорм,щостосуютьсязміндоіншихзаконів,маютьдискусійний характер.

Наприклад, вилучаючи з законів можливості партіям сформувати блоки, а також скасовуючи «імперативний мандат» для депутатів місцевих рад та позбавляючи партії інструментів впливу на обранихдепутатів,авторичомусьліквідуютьправовищогокерівного органу політичної партії затверджувати порядок вступу до депутатської фракції місцевих рад або виходу з неї!

І про який розвиток системи партійної та депутатської відповідальності у таких умовах можна говорити?

У новому Законі про місцеві вибори є деякі інші нові норми,

але вониПрактикамають меншзастосуванняпринципопередньогове значеннязакону. засвідчилайого недосконалість! .

Право голосу на виборах депутатів сільських, селищних, міських рад, виборах сільського, селищного, міського голови мають дієздатнігромадяни України, які належать до відповідних територіальних громад та яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років.Право голосу на виборах депутатів районних, обласних рад мають громадяни України, які належать до відповідних територіальнихгромадумежахрайону,областітаякимнаденьвиборіввиповнилосявісімнадцятьроків.

Правоголосунавиборахдепутатіврайоннихумістахрадмають громадяни України, які належать до територіальних громад відповідних міст, проживають на території відповідного району в місті та якимнаденьвиборіввиповнилосявісімнадцятьроків.

Право голосу на виборах депутатів Верховної Ради Автономної РеспублікиКриммаютьгромадяниУкраїни,якіпроживаютьнатериторії Автономної Республіки Крим та яким на день виборів виповнилосявісімнадцятьроків.

158

 

 

 

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

 

 

 

 

 

 

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

 

 

 

 

 

 

Належність громадянина до відповідної територіальної гро-

 

мади визначається його місцем проживання на її території згідно з

Законом України «Про34свободу пересування та вільний вибір місця

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

проживаннявУкраїні» .

 

 

 

 

 

 

 

активного

 

пасивн го

 

 

 

 

 

 

ції

 

У статтях 3 та 9 Закону визначаються особливості реаліза-

 

 

та

 

виборчого права громадян України, які

досягли 18 років і належать до відповідних територіальних громад.

Частина 6 статті 3 Закону, зокрема, передбачає обмеження щодо

активного виборчого права. Військовослужбовці строкової служби,

громадяни України, що проживають за кордоном, а також особи,

визнані судом недієздатними, та громадяни України, які за вироком

суду перебувають у місцях позбавлення волі, вважаються такими, що

не належать до жодної територіальної громади та не мають права

голосунамісцевихвиборах.

 

пасивн

 

 

 

Частина 2 ст. 9 містить обмеження щодо

 

головоювиборчого

права. Депутатом, сільським, селищним, міським

 

 

не може

бути обраний громадянин України, який має судимість за вчинення

умисного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята у

встановленомузакономпорядку.

 

 

 

 

 

 

Варто зазначити і про деяку суперечність між номами третьої

і дев'ятої статей Закону. Зокрема, статтею 3 активне виборче право

наданелишеповнолітнімідієздатнимгромадянамУкраїни,якінале-

жать до відповідних територіальних громад. Щодо пасивного вибор-

чого права, яке встановлено частиною 1 статті 9, то належності кан-

дидатів у депутати і на посади сільських, селищних, міських голів до

відповідної територіальної громади не вимагається, що не можна

вважати логічним і виправданим. Як може балотуватися, скажімо, на

посадуміськогоголовилюдина,яканемешкаєуданомумісті,а,отже,

не знає його проблем і можливостей щодо їх вирішення? На думку

автора, у цій частині Закон про місцеві вибори потребує удоскона-

лення.

Місцеві вибори можуть бути черговими,

позачерговими,

повторними, проміжними або першими, що проводяться у разі фор-

34. Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» // Відомості Верховної Ради України. – 2003. - №15, ст. 232.

159

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

мування нових місцевих рад (далі - перші місцеві вибори). Про це йдетьсявстатті14Закону.

депутатів, сільських, селищних, міських голів проводятьсяЧерговіодночасновибори на всій території України, крім випадків, встановленихКонституцієютазаконамиУкраїни.

Чергові вибори депутатів обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, вибори сільського, селищного, міського голови проводяться у зв’язку із закінченням визначеного Конституцією України строку повноважень депутатів відповідних рад,сільських,селищних,міськихголів.

Чергові вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим проводяться у зв’язку із закінченням визначеного Конституцією Автономної Республіки Крим строку повноважень депутатівВерховноїРадиАвтономноїРеспублікиКрим.

Рішення про проведення чергових виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських,селищних,міськихголівприймаєтьсяВерховноюРадоюУкраїни.

Рішення про проведення чергових виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим приймається Верховною Радою АвтономноїРеспублікиКримвідповіднодоКонституціїУкраїни.

призначаються Верховною Радою УкраїниПозачергуразідостроковогові місцеві вибориприпиненняповноваженьдепутатівВерховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевої ради, сільського, селищного,міськогоголови,атакожвіншихвипадках,передбачених ЗакономУкраїни«ПромісцевесамоврядуваннявУкраїні».

депутатів (депутата) у відповідному багатомандатномуПовторні, одномандатномувибори , одномандатному мажоритарному виборчому окрузі призначаються відповідною територіальною виборчою комісією в порядку, встановленому цим Законом, у разі визнання відповідних виборів у цьому виборчому окрузі такими, що не відбулися, чи в разі визнання особи такою, яка відмовилася від депутатського мандата у відповідному одномандатному, одномандатномумажоритарномувиборчомуокрузі.

Повторні вибори сільського, селищного, міського голови призначаються відповідною територіальною виборчою комісією в порядку,

160

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]