Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Misceve_samovrjaduvannja_v_Ukrajini

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.54 Mб
Скачать

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

Частина II Інші положення

Стаття 12

1Зобов. Кожна’язанняСторона зобов’язується вважати для себе обов’язковими принаймні двадцять пунктів частини I цієї Хартії, з яких принаймні десять пунктівмаютьналежатидопунктів,якінаведенінижче:

-стаття2, -пункти1і2статті3,

-пункти1,2і4статті4, -стаття5, -пункт1статті7,

-пункт2статті8, -пункти1,2і3статті9, -пункт1статті10, -стаття11.

2. Кожна Договірна Держава під час здачі на зберігання своєї ратифікаційноїграмотиабосвогодокументапроприєднаннячизатвердженняповідомляє Генеральному секретарю Ради Європи, які пункти вона визначила відповіднодоположеньпункту1цієїстатті.

3. Будь-яка Сторона в подальшому в будь-який час може повідомити Генерального секретаря про те, що вона вважає для себе обов’язковими будь-які пункти цієї Хартії, які вона ще не прийняла згідно з положеннями пункту1цієїстатті.Таківзятівподальшомузобов’язаннявважаютьсяскладовою частиною ратифікації, прийняття чи затвердження Стороною, яка надсилаєтакеповідомлення,інабираютьтакоїжчинностізпершогоднямісяця, що настає після закінчення тримісячного періоду від дати отримання повідомленняГенеральнимсекретарем.

Стаття 13

ПринципиО гани, домісцевогояких застосовуєтьсясамоврядуванняХартія,щомістятьсявційХартії,застосовуються до всіх категорій органів місцевого самоврядування, існуючих в межах території відповідної Сторони. Однак кожна Сторона під час здачі на зберігання своєї ратифікаційної грамоти або документа про приєднання чи затвердження може визначити категорії місцевих або регіональних органів самоврядування, якими вона має намір обмежити сферу застосування цієї

341

ЗАКОНОДАВСТВО ПРО МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ

Хартії або які вона має намір вилучити з неї. Вона може також включити в сферу застосування цієї Хартії інші категорії місцевих або регіональних органів самоврядування шляхом подання в подальшому відповідного повідомленняГенеральномусекретарюРадиЄвропи.

Стаття 14

КожнаНаданняСторонаінформнадсилаєції Генеральному секретарю Ради Європи всю відповіднуінформацію,щостосуєтьсязаконодавчихположеньабоіншихзаходів,вжитихнеюзметоюдотриманняположеньцієїХартії.

Частина III

Стаття 15

1Підпис. Цю Хартіюння, ратифікаціявідкрито длятапідписаннянабра нядержавамичинності - членами Ради Європи.Вонапідлягаєратифікації,прийняттючизатвердженню.РатифікаційніграмотиабодокументипроприйняттячизатвердженняздаютьсяназберіганняГенеральномусекретарюРадиЄвропи.

2. Ця Хартія набирає чинності в перший день місяця, що настає після закінчення тримісячного періоду від дати, на яку чотири держави - члени Ради Європи висловили свою згоду на обов’язковість для них цієї Хартії відповіднодоположеньпопередньогопункту.

3. Стосовно будь-якої держави, яка висловлюватиме свою згоду на обов’язковість для неї цієї Хартії після набрання нею чинності, Хартія набирає чинності в перший день місяця, що настає після закінчення тримісячногоперіодувіддатиздачіназберіганняратифікаційноїграмотиабодокументапроприйняттячизатвердження.

Стаття 16

1Територіальне. Будь-яка державаз стосуванняпід час підписання або здачі на зберігання своєї ратифікаційної грамоти або документа про прийняття, затвердження чи приєднання може визначити територію (території), до якої застосовуватиметьсяцяХартія.

2.Будь-якадержаваможевподальшомувбудь-якийчасзаявоюнаім’я Генерального секретаря Ради Європи поширити дію цієї Хартії на будь-яку

342

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

іншу територію, визначену в цій заяві. Щодо такої території Хартія набирає чинностівпершийденьмісяця,щонастаєпіслязакінченнятримісячногоперіодувіддатиотриманнятакоїзаявиГенеральнимсекретарем.

3. Будь-яка заява, зроблена відповідно до двох попередніх пунктів, може стосовно до будь-якої території, визначеної в цій заяві, бути відкликана шляхом подання відповідного повідомлення на ім’я Генерального секретаря. Відкликання набирає чинності в перший день місяця, що наступає післязакінченняшестимісячногоперіодувіддатиотриманнятакогоповідомленняГенеральнимсекретарем.

Стаття 17

1Денонсація. Будь-яка Сторона може денонсувати цю Хартію в будь-який час після закінчення п’ятирічного періоду від дати, на яку Хартія набрала для неї чинності. Відповідне повідомлення надсилається Генеральному секретарю Ради Європи за шість місяців до дати денонсації Хартії. Така денонсація не зашкоджує чинності Хартії для інших Сторін, якщо їхня кількість протягом всьогочасустановитьнеменшечотирьохСторін.

2.Будь-якаСторонаможевідповіднодоположеньпопередньогопунк- ту денонсувати будь-який прийнятий нею пункт частини I Хартії, якщо ця Сторона продовжує вважати для себе обов’язковими ту кількість і категорію пунктів, які визначені в пункті 1 статті 12. Будь-яка Сторона, яка після денонсації того чи іншого пункту більше не задовольняє вимогам пункту 1 статті12,вважаєтьсятакою,щоденонсувалатакожіХартію.

Стаття 18

ГенеральнийПовідомленнясекретар Ради Європи повідомляє держави - члени Ради Європипро:

a)будь-якепідписання;

b) здачу на зберігання будь-якої ратифікаційної грамоти або будьякогодокументапроприйняттячизатвердження;

c)будь-якудатунабраннячинностіцієюХартієювідповіднодостатті15; d) будь-яке повідомлення, отримане на виконання положень пунктів

2і3статті12;

e)будь-якеповідомлення,отриманенавиконанняположеньстатті13; f) будь-яку іншу дію, будь-яке повідомлення або сповіщення, які сто-

суютьсяцієїХартії.

343

ЗАКОНОДАВСТВО ПРО МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ

На посвідчення чого нижчепідписані, належним чином на те уповноваженіпредставникипідписалицюХартію.

Вчинено у Страсбурзі п’ятнадцятого дня жовтня місяця 1985 року англійськоюіфранцузькоюмовами,причомуобидватекстиєоднаковоавтентичними, в одному примірнику, який зберігатиметься в архіві Ради Європи. ГенеральнийсекретарРадиЄвропинадсилаєзасвідченікопіїцієїХартіїкож- нійдержаві-членуРадиЄвропи.

EuropeanTreatySeries/122

ЗбіркадоговорівРадиЄвропи Парламентськевидавництво,Київ-2000

* * *

344

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

ДОДАТКОВИЙ ПРОТОКОЛ до Європейської хартії місцевого самоврядування

про право участі у справах місцевого органу влади

Офіційнийпереклад http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=994_946

Держави-члениРадиЄвропиПреамбула,якіпідписалицейДодатковийпротокол доЄвропейськоїхартіїмісцевогосамоврядування(далі-Хартія,ETSN122), беручи до уваги те, що метою Ради Європи є досягнення більшого єднанняміжїїчленамидлязабезпеченнятареалізаціїідеалівтапринципів,які

єїхнімспільнимнадбанням; беручидоувагите,щоправоучастіуведеннісуспільнихсправєодним

здемократичнихпринципів,якіподіляютьусідержави-члениРадиЄвропи; беручи до уваги те, що поступовий розвиток у державах-членах показаввинятковуважливістьцьогопринципудлямісцевогосамоврядування; беручидоувагите,щобулобдоцільнодоповнитиХартіюположення-

ми,якігарантувалибправоучастіусправахмісцевогоорганувлади; ураховуючи Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних доку-

ментів,прийнятуКомітетомМіністрів27листопада2008р.; ураховуючи також Декларацію та План дій, прийняті на Третьому

саміті глав держав та урядів країн - членів Ради Європи (м. Варшава, 16-17 травня2005р.),

домовилисяпротаке:

Стаття 1

1.Держави-Сторониврамкахсвоєїюрисдикціїповиннізабезпечувати

кожномуправо усправах влади.

Право участіучастіспра місцевогого оорганувлади

2.Правоучастіусправахмісцевогоорганувладиозначаєправовживати рішучих заходів для визначення або впливу на здійснення повноважень таобов’язківмісцевогоорганувлади.

3.Законодавствоповиннопередбачатизасоби,щосприяютьздійснен- нюцьогоправа.Нездійснюючинесправедливоїдискримінаціїбудь-якоїосо- би чи групи, законодавство може передбачати окремі заходи для різних об-

345

ЗАКОНОДАВСТВО ПРО МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ

ставин або категорій осіб. Відповідно до конституційних обов’язків та (або) міжнароднихзобов’язаньСторонизаконодавствоможе,зокрема,передбачатизаходи,якіконкретнообмежуютьсявиборцями.

4.1. Кожна Сторона повинна визнати в законодавстві право громадян Сторони брати участь як виборці або кандидати у виборах членів ради або асамблеїмісцевогоорганувлади,натериторіїякоговонипроживають.

4.2. У законодавстві також повинно бути визнано право інших осіб брати участь так само у випадках, коли Сторона згідно зі своїм конституційнимпорядкомтаквирішить,абоувипадках,колицевідповідаєміжнародноправовимзобов’язаннямСторони.

5.1. Будь-які формальності, умови чи обмеження стосовно здійснення права участі у справах місцевого органу влади повинні бути встановлені за- конодавствомівідповідатиміжнародно-правовимзобов’язаннямСторони.

5.2. Законодавство повинно встановлювати такі формальності, умови та обмеження,якіє необхіднимидлязабезпеченнятого,щоздійсненняправаучастінезагрожуєетичнійчесностійпрозоростіздійсненняповноважень таобов’язківмісцевихорганіввлади.

5.3. Будь-які інші формальності, умови чи обмеження повинні бути необхідними для функціонування справжньої політичної демократії, для підтримання суспільної безпеки в демократичному суспільстві або для ви- конанняСтороноювимогсвоїхміжнародно-правовихзобов’язань.

Стаття 2

1. Сторони повинні вживативсіхучастітаких заходів, які є необхідними для

Заходи зі здійсненнясправах здійсненняправаучастіу місцевогоорганувлади.

2.Цізаходизіздійсненняправаучастіповиннівключати:

i) надання місцевим органам влади повноважень надавати право участі,викладеневцьомуПротоколі,сприятийогоздійсненню;

ii)забезпеченнястворення:

a) процедур залучення людей, які можуть уключати консультаційні процеси, місцеві референдуми й звернення та, у випадках, коли на території органу місцевого самоврядування є багато жителів та (або) коли орган місцевого самоврядування охоплює великий географічний регіон, заходи із залученнялюдейнарівні,найближчомудоних;

b)процедурдоступузгіднозконституційнимпорядкомтаміж- народно-правовими зобов’язаннями Сторони до офіційних документів,якієврозпорядженнімісцевихорганіввлади;

346

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

c)заходівдлязадоволенняпотребкатегорійосіб,якінатрапляютьнаконкретніперешкодивучасті,атакож

d) механізмів і процедур розгляду скарг і пропозицій стосовно функціонування місцевих органів влади й місцевих комунальнихслужбтареагуваннянатакіскаргийпропозиції;

iii)сприяннявикористаннюінформаційно-комунікаційнихтехноло- гійдлярозвиткутаздійсненняправаучасті,викладеноговцьомуПротоколі.

3. Ці процедури, заходи та механізми можуть бути різними для різних категорій місцевих органів влади з урахуванням їхнього розміру та компе- тенції.4.Уходіплануваннятаприйняттярішеньстосовнозаходів,якихнеобхідно вжити для здійснення права участі у справах місцевого органу влади, необхідно проводити консультації з місцевими органами влади по можливостісвоєчаснойналежнимчином.

Стаття 3

ЦейОрганиПротоколвлади,застосовуєтьсядо яких застосовуєтьсядо всіх категорійцей Протоколмісцевих органів влади, які є в межах території Сторони. Однак кожна Сторона, здаючи на зберігання свою ратифікаційну грамоту або свій документ про прийняття чи затвердження,можевизначитикатегоріїмісцевихаборегіональнихорганів влади, якими вона має намір обмежити сферу застосування Протоколу або які вона має намір виключити зі сфери його застосування. Вона також може включити додаткові категорії місцевих або регіональних органів влади до сфери застосування Протоколу за допомогою подальшого повідомлення, адресованогоГенеральномусекретарюРадиЄвропи.

Стаття 4

1Територіальне. Будь-яка Державаз стосуванняпід час підписання або здачі на зберігання своєї ратифікаційної грамоти або документа про прийняття чи затвердження може визначити територію або території, до яких застосовуватиметься цей Протокол.

2. Будь-яка Сторона будь-коли в подальшому за допомогою заяви, адресованої Генеральному секретарю Ради Європи, може поширити сферу застосування цього Протоколу на будь-яку іншу територію, визначену в заяві. Стосовно такої території Протокол набирає чинності в перший день місяця, що настає після закінчення тримісячного періоду з дати отримання такоїзаявиГенеральнимсекретарем.

347

ЗАКОНОДАВСТВО ПРО МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ

3.Будь-яказаява,зробленазгідноздвомапопереднімипунктами,стосовно будь-якоїтериторії,визначеноївтакійзаяві,можебутивідкликаназадопомогою повідомлення,адресованогоГенеральномусекретарюРадиЄвропи.Відкликання набираєчинностівпершийденьмісяця,щонастаєпіслязакінченняшестимісячногоперіодуздатиотриманнятакогоповідомленняГенеральнимсекретарем.

Стаття 5

1Підписання. Цей Протоколта набранняє відкритимч нностідля підписання державами - членами Ради Європи, які підписали Хартію. Він підлягає ратифікації, прийняттю або затвердженню. Держава - член Ради Європи не може ратифікувати, прийняти або затвердити цього Протоколу, якщо вона одночасно або раніше не ратифікувала, прийняла або затвердила Хартії. Ратифікаційні грамоти або документи про прийняття чи затвердження здаються на зберігання ГенеральномусекретарюРадиЄвропи.

2. Цей Протокол набирає чинності в перший день місяця, що настає після закінчення тримісячного періоду з дати, коли вісім держав - членів Ради Європи висловили свою згоду бути зобов’язаними Протоколом відповіднодоположеньпункту1.

3.Длябудь-якоїдержави-члена,якавподальшомувисловлюєсвоюзго- дубутизобов’язаноюним,Протоколнабираєчинностівпершийденьмісяця, що настає після закінчення тримісячного періоду з дати здачі на зберігання ратифікаційноїграмотиабодокументапроприйняттячизатвердження.

Стаття 6

1Денонсація. Будь-яка Сторона може будь-коли денонсувати цей Протокол за допомогоюповідомлення,адресованогоГенеральномусекретарюРадиЄвропи.

2. Така денонсація набирає чинності в перший день місяця, що настає після закінчення шестимісячного періоду з дати отримання повідомлення Генеральнимсекретарем.

Стаття 7

ГенеральнийПовідомленнясекретар Ради Європи повідомляє державам - членам РадиЄвропипро:

a)будь-якепідписання;

b) здачу на зберігання будь-якої ратифікаційної грамоти чи будьякогодокументапроприйняттяабозатвердження;

348

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

c) будь-яку дату набрання чинності цим Протоколом відповідно до статті5;

d) будь-яке повідомлення, отримане в ході застосування положень статті3;

e) будь-яку іншу дію, повідомлення або сповіщення, які стосуються цьогоПротоколу.

На посвідчення чого ті, що підписалися нижче, належним чином на це вповноважені,підписалицейПротокол.

Учинено в Утрехті 16 листопада 2009 р. англійською та французькою мовами,прицьомуобидватекстиєрівноавтентичними,водномупримірнику,якийзберігаєтьсявархівіРадиЄвропи.ГенеральнийсекретарРадиЄвро- пинадсилаєзасвідченікопіїкожнійдержаві-членуРадиЄвропи.(Дoкумeнт

взято з сайту Bерховної Pади )

* * *

349

ЗАКОНОДАВСТВО ПРО МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ

КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

(ВідомостіВерховноїРади(ВВР),1996,№30,ст.141) (Іззмінами,внесенимизгідноізЗаконом

№2222-IVвід08.12.2004,ВВР,2005,№2,ст.44)

Україна є суверенна(витягиі незалежна) , демократична, соціальна,правоваСтаттядержава1. .

Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканністьіСтаттябезпекавизнаються3. вУкраїнінайвищоюсоціальноюцінністю.

Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язкомдержави.

Українаєреспублікою.

НосіємСтаттясуверенітету5. і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. (Офіційне тлумачення положення

частини другої статті 5 див. в Рішенні Конституційного Суду № 6-рп/2005

від 05.10.2005 )

(Офіційне тлумачення положення частини другої статті 5 див. в Рі- шенні КонституційногоПраво визначати іСудузмінювати6-рп/2008конституційнийвід 16.04.2008лад)в Україні належить виключнонародовіінеможебутиузурпованедержавою,їїорганамиабопосадовимиособами.

(Офіційне тлумачення положення частини третьої статті 5 див. в Рішенні Конституційного Суду № 6-рп/2005 від 05.10.2005 )

(Офіційне тлумачення положення частини другої статті 5 див. в Рішенні КонституційногоНіхто не може узурпуватиСуду № 6-державнурп/2008 відвладу16.04. .2008 )

(Офіційне тлумачення по-

ложення частини четвертої статті 5 див. в Рішенні Конституційного Суду 6-рп/2005 від 05Державна.10.2005 ) владавУкраїніздійснюєтьсяназасадахїїподілу назаконодавчуСтаття,6виконавчу. тасудову.

Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законівУкраїни.

350

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]