Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Misceve_samovrjaduvannja_v_Ukrajini

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.54 Mб
Скачать

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

рідше одного разу на рік. Це підкреслює важливість цієї форми безпо- середньоїучастітериторіальнихгромадвуправліннімісцевимисправами. Слухання мають проходити у формі зустрічей членів територіальноїгромадиздепутатамивідповідноїрадитапосадовимиособами місцевого самоврядування. Закон надає право членам територіальної громади під час слухань заслуховувати звіти депутатів відповідних радпроїхроботувціломуабозякогоськонкретногопитання,атакож порушувати проблеми та вносити пропозиції щодо питань місцевого значення,щоналежатьдовіданнямісцевогосамоврядування.

Предметом громадських слухань відповідно до Закону є «питання місцевого значення, що належать до відання місцевого самоврядування». Межі відання місцевого самоврядування встановлюються Конституцією України та іншими законами, перш за все, Законом «Про місцеве самоврядування в Україі» (див., наприклад, ст. 26 Закону). Крім того, слід мати на увазі, що в Україні є вже більше 100 законодавчих актів, які так чи інакше торкаються повноважень місцевогосамоврядування.

Пропозиції,щовносятьсязарезультатамигромадськихслухань, підлягають обов’язковому розглядові органами місцевого самоврядування. Ця норма суттєво підсилює значення громадських слухань і ролі територіальної громади у вирішенні важливих місцевих питань. Реагування на питання, що порушені учасниками слухань, і висунуті нимипропозиціїзбокукерівнихосібтериторіальноїгромадиєпоказникомефективностіслухань,їхдієвості.

Разом з тим, Закон не деталізує порядок організації та проведення громадських слухань, надаючи право регулювати ці питання самій територіальній громаді. Пункт 4 статті 13 прямо вказує, що врегулювання особливостей застосування інструменту громадських слуханьвумовахкожноїконкретноїгромадимаєбутиуСтатутітериторіальної громади. Разом з тим, закон не зобов’язує територіальні громади мати свої статути, а лише надає їм таке право (п.1 ст.19 Закону). Тому, у разі відсутності Статуту територіальної громади або на період до його прийняття може бути розроблено і ухвалено такий місцевий нормативний акт, як Положення про громадські слухання.

171

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

Для підсилення ролі громадських слухань як інструменту активізації громадян і становлення місцевої демократії Положення про громадськіслуханнякращезатверджуватинасесіївідповідноїради.Згодом, після апробації, Положення про громадські слухання має бути включенимчибезпосередньодотекстуСтатуту,чиякдодатокдонього.

Звичайно, представницький орган місцевого самоврядування, затверджуючи Статут територіальної громади села, селища, міста (ст.19 Закону) і передбачаючи в ньому таку форму безпосередньої участі територіальних громад в управлінні місцевими справами, як «громадськіслухання»,повиненврахуватинеобхідністьзабезпечення регулярності таких слухань, тобто проведення їх через приблизно рівні відрізки часу, а також у найбільш зручний, як для жителів так і длядепутатівтапосадовихосібмісцевогосамоврядування,час.

Проведенняслуханьнеєсамоціллю.Метоюслуханьєнетількиіне стількипроінформуватигромадян(дляцьогоєбільшефективнізасоби). Для місцевих керівників головною метою слухань є отримання зворотнього зв’язку від громади, пробудження у громадян почуття ентузіазму і причетності до вирішення проблем громади, направлення їх творчої ініціативи, залучення громадян до вирішення проблем і до реалізації рішень.Громадськіслуханняможутьтакожпереслідуватимету:

•дізнатисядумкугромадянстосовнотактики,стратегіїкерівництваміста(села,селища) вірностіприйнятихкерівництвомрішень;

• ознайомлення громадян з планами керівництва територіальної громади та результатами його діяльності (заслуховування керівництвагромади);

• підвищення прозорості діяльності органів і посадових осіб місцевого самоврядування з метою підвищення довіри у мешканців домісцевоївлади;

• отримання пропозицій та порад від членів громади щодо розв’язанняпоточнихпроблемтапідтримкигромадиприлобіюванні їїінтересівпередіншимивладнимиструктурами.

• отримати поради від мешканців міста (села, селища) - споживачівнадаванихпослуг,яккращерозв’язатиіснуючупроблему;

• створити прозорість дій влади з метою викликати довіру у мешканцівдовладнихструктур.

172

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

Для досягнення названих цілей для участі у громадських слуханнях доцільно залучати досвідчених і найбільш поінформованих працівників відповідних служб (можливо і тих, хто вже не працює у цій сфері, але має великий досвід та авторитет), фахівців (експертів) зпитань,щоєтемоюслухань;представниківгромадськихорганізацій, місцевих осередків політичних партій, органів самоорганізації населення, засобів масової інформації, інших зацікавлених категорій населення.

Деякі рекомендаціїПроблематикащодогромадськихобґрунтуванняслуханьтематикимає бутигромадчітко-

визначенаських слуханьі обґрунтована. для їх ініціаторів: «Для чого проводиться цей захід?», «Чому саме це питання виноситься на слухання?», «Що організатори сподіваються досягти в результаті його проведення?». В ході формування теми було б дуже слушним здійснення соціологічного опитування населення у відповідному населеному пункті, а такожконсультаціїфахівцівзРR-технологій.

Обґрунтування теми повинно передбачати інтереси і пріоритети громади (найбільш «наболілі» проблеми), влади (ситуативні питання) та бізнесових кіл ( від регуляторних актів до вигідних біз- нес-проектів), незалежно від того хто виступає ініціатором слухань. Найбільш ймовірно, що на сьогодні офіційним ініціатором слухань можуть виступати або влада, або громадськість. А представники бізнесу можуть, навіть, не завжди взяти участь у цьому заході, але це не значить, що при цьому можна дозволити забути про їх інтереси. При обґрунтуванні теми слід враховувати, чи слухання проводяться як окремийзахід,чипередбачаєтьсяциклслуханьзвибраноїтематики.

Якщоорганізаторслуханьцеробитьвпершеіщенемаєвідповідного іміджу, назва теми повинна відображати очікування широких кіл громадськості та висвітлення найбільш для них «наболілої» проблеми. Наприклад,проблемаякостікомунальнихпослугтавідповідностіїїрозмірутарифівєібудезавждиактуальноювкожномунаселеномупункті. Тількиводномузнихнайбільшгостроюпроблемоюєводопостачання, в іншому - водовідведення чи вивезення і утилізація сміття тощо. Тому тема слухань, що стосується управління комунальним майном і забезпечуєвирішенняцихпроблем,єзавждицікавоюдлянаселення.

173

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

Наприклад,якщоорганізаторомслуханьєгромадськість,тотут можназапропонуватибільш«гострі»формулюваннятеми:

Якнезнищитимуніципальнийтранспорт?;

Пропозиції громади щодо можливості перенесення початку опалювальногосезонузсічнянажовтень;

Чи буде надано статус «пустелі» чи «напівпустелі» місту (або якомусьйого району), якщо водоканалом (на кому є необхідність загострити увагу: директором водоканалу, мерією, мером, радою) і надалібудезбереженоіснуючийрежимйоговодозабезпечення?;

Якщо організатори мають на меті вирішення складної проблеми з управління комунальним майном, найближча перспектива якоїєневизначеною,топотрібновирішити-проводитициклслухань окремо чи в системі інших заходів. Загальна проблема розбивається на кілька підпроблем, слухання з яких проводяться у послідовності: ідентифікації проблеми, її усвідомлення, визначення шляхів вирішення,іт.д.доприйняттярішенняпроконкретнідії.

З метою покращення експлуатації муніципального житловогоПрикладфонду. та якості комунальних послуг стратегічним планом розвитку міста передбачено створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Як свідчить світовий досвід, діяльність ОСББ є ефективною формою організації для забезпечення населення, що проживає в багатоквартирних будинках, усім комплексом житлово-комунальних послуг. На жаль, в Україні на цей час діє всього приблизно 1500 - 2000 таких об’єднань, а процес створення нових є складним і повільним, що в першу чергу пов’язано з ментальністю населення(«язаколгосп,аленевнашомуселі»).Вцьомувипадкуодночаснозіншимипідготовчимизаходами(включаючиможливостізасобів масової інформації) до створення ОСББ доцільно було б провести цикл громадських слухань: «Перспектива діяльності ОСББ в нашому місті».Прицьомупершезасіданнямоглобипройтипідназвоюзподібним змістом до цього: «Темні, брудні під’їзди і висока квартирна платанеповинніматимайбутнього!Якзмінитиситуацію?»

Надругомуетапіслуханьможливатема«Хтодастьладвнашому під’їзді?Девзятикошти?».

174

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

Наступніслуханнямоглибматитакіназви:«Місцевавладаіпорядоквнашомудомі.Шляхивирішенняпроблеми»;«Об’єднанняспіввласниківунашомубагатоквартирногобудинку.Перевагиінедоліки».

У третій частині посібника наводиться текст Примірного положенняпрогромадськіслухання38.

НабазіцьогопримірногоПоложення«Прогромадськіслухання» у кожній конкретній сільській, селищній, міській громаді мають бути розроблені й ухвалені свої власні місцеві Положення, що відповідаютьумовамцієїгромади.

14.6. ОРГАНИ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ

Органи місцевогомоорганізації на елення є однією із форм участі

членівтериторіальнихгромадсіл,селищ,міст,районівумістахувирі-

шенніпитань

значення.

організації та діяльності органів

Правовий

статус, порядок

самоорганізації населення за місцем проживання визначається Законом України «Про органи самоорганізації населення» від 11 липня

2001року39.

Сільські,селищні,міські,районнівмісті(уразіїхстворення)ради можутьдозволятизаініціативоюжителівстворюватисільські,селищні, будинкові, вуличні, квартальні комітети, комітети громадського само- врядуванняумікрорайонахміста-органисамоорганізаціїнаселення-і наділяти їх частиною власної компетенції, фінансів, майна. Ради та їх виконавчі комітети здійснюють керівництво такими органами, проводять з їх головами та секретарями наради і семінари, сприяють встановленнютіснихзв’язківкомітетівзпостійнимикомісіями,депутатами рад, суб’єктами господарювання, іншими громадськими об’єднаннями, щорозміщенінатериторіїорганівсамоорганізаціїнаселення.

ОрганисамоорганізаціїнаселеннядіютьнапідставіКонституції України, цього та інших законів України, актів Президента України,

38.В.П.Рубцов. Громадські слухання. – К.: Гнозис, 2001. – с.10-14.

39.Відомості Верховної Ради України. – 2001. - № 48, ст. 254.

175

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів вико- навчої влади, рішень відповідних органів місцевого самоврядування, рішеньмісцевогореферендуму,статутівтериторіальнихгромад,розпоряджень сільського, селищного, міського голови, голови районної умісті(уразіїхстворення)ради,виданихумежахсвоїхповноважень, положень про органи самоорганізації населення, рішень зборів (конференції)жителівзамісцемпроживаня,якіїхобрали.

Для виконання своєї діяльності, орган самоорганізації населення обирає керівника, заступників керівника, секретаря, може залучати до роботи штатних працівників, узгоджуючи штат на зборах жителів за місцем проживання. Засідання селищного, сільського, вуличного, квартального, будинкового комітету є відкритими, а всі питання вирішуються простою більшістю голосів і протоколюються абозаносятьсяущоденниккомітету.

Рішення органів самоорганізації населення носять характер рекомендацій. Органи самоорганізації населення несуть встановлену законодавством відповідальність за законність та наслідки своїх рішень і дій. Відповідна рада може скасовувати рішення селищного,сільського,вуличного,будинковоготаінш.комітету,якщовоно суперечить законодавству або рішенням органів місцевої виконавчої владиімісцевогосамоврядування.

14.Стаття7. ЗБОРИ39 Конституції, МІТИНГИУкраїни, ПОХОДИнадає ІгромадянамДЕМОНСТРАЦІЇправо збиратися і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно оповіщаються органи виконавчої влади чи органмісцевогосамоврядування.

Ці форми реалізації громадянами права на участь у місцевому самоврядуванні мають особливе значення щодо привернення уваги органівмісцевогосамоврядуваннядонайактуальнішихпроблемполі- тичного,соціально-економічногорозвитку,екологічнихпроблеміякі вимагають негайного розгляду та вирішення. Масові збори, демонстрації, пікетування та інші подібні акції надають представницьким, і виконавчим органам місцевого самоврядування можливість з мак-

176

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

симальною точністю визначати, в якій сфері самоврядування є мало ефективниміякісамеінтересинаселеннятериторіїнезадоволені

Порядок організації і проведення в Україні зборів, мітингів, походів і демонстрацій має бути встановлено окремим законом, виходячи з принципів,закріпленихзгаданоюнормоюКонституціїУкраїни,зокрема щодо порядку оповіщення про проведення цих масових заходів. Закон має визначати терміни і процедурний порядок оповіщення органів виконавчоївладичиорганівмісцевогосамоврядуванняпропроведення зборів,мітингу,походуабодемонстрації,такожпідставиіпорядоквстановленнясудомобмеженьуреалізаціїгромадянамицьогоправа.

14.8. УНІВЕРСАЛЬНІ ФОРМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ГРОМАДЯНАМИ ПРАВА

НАОсобливеУЧАСТЬмісцеУ МІСЦЕВОМУсеред форм реалізаціїСАМОВРЯДУВАННІгромадянами права участь у місцевому самоврядуванні посідає закріплене статтею 40

Конституції України правоабонаправляти індивідуальні та колек-

тивніписьмовізвернення особистозвертатисядоорганівміс-,

якіцевогозобовсамоврядува’язанірозглянутиня, посадовихзверненняіідатислужбовихобґрунтовануосіб цихвідповідьорганіву встановленийзакономстрок.

У багатьох країнах (наприклад, у Німеччині, Чехії, Словаччині) це право визначається в законах про місцеве самоврядування як «правопетицій»інадаємешканцямвідповідноїтериторіїможливість звертатисядоорганівмісцевогосамоврядуванняззаявами,скаргами іпропозиціями.

Як свідчить тлумачення вищенаведеної норми Конституції, зверненнягромадян,якінститутпрямоїдемократіїісамостійнаформа здійсненнягромадянамиправанаучастьумісцевомусамоврядуванні, має універсальний характер. Вони дають громадянам можливість опосередковано брати участь у визначенні пріоритетних завдань і напрямків роботи органів місцевого самоврядування, в розробці проектів їх рішень, у контролі за їх діяльністю. Звернення громадян є

177

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

важливимджереломінформаціїщодоінтересівнаселенняіодночасно засобомвідстоюваннягромадянамисвоїхправізаконнихінтересівта відновленняїхуразіпорушеньзбокумісцевогосамоврядування.

Правовий механізм реалізації права на звернення в Україні встановлюється Законом України «Про звернення громадян»40, який, зокрема, передбачає три можливі форми реалізації конституційного права громадян на звернення до органів місцевого самоврядування, їхпосадовихосіб:зауваженнята пропозиції,щостосуютьсяїхстатутноїдіяльності,заявиабоклопотаннящодореалізаціїсвоїхсоціальноекономічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргипроїхпорушення.

Встановлений законом порядок вимагає обов’язкового розгляду звернень громадян органами або посадовими особами, до повноважень яких належить вирішення порушених у зверненнях питань. Якщо питання, порушені у зверненні, не входять до повноважень органу чи посадової особи, останні зобов’язані у встановлений термін(небільш,ніжп’ятьднів) переслатизверненнязаналежністю, про що повідомити громадянину, який подав звернення. Забороняється направляти скарги громадян на розгляд тих органів або посадовихосіб,чиїдіїоскаржуються.

Щодо пропозицій (зауважень), то органи місцевого самоврядування,посадовіособизобов’язанірозглянутиїхтаповідомитигромадянинапрорезультатирозгляду.

Заяви(клопотання)маютьбутирозглянутіоб’єктивноівчасно, викладені в них факти — перевірено. Органи місцевого самоврядування, посадові особи за заявами (клопотаннями) приймають рішення відповідно до чинного законодавства і забезпечують їх виконання, повідомляють громадян про наслідки розгляду заяв (клопотань). Рішення про відмову в задоволенні вимог, викладених у заяві (клопотанні), доводиться до відома громадянина в письмовій формізпосиланнямназаконівикладенняммотивіввідмови,атакож ізроз’ясненнямпорядкуоскарженняприйнятогорішення.

Скарга на дії чи рішення органу місцевого самоврядування, посадової особи подається у порядку підлеглості вищому органу або

40. Відомості Верховної Ради України. – 1996, N 47, ст.256

178

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

посадовій­ особі, що не позбавляє громадянина права звернутися до судувідповіднодочинногозаконодавства,авразівідсутностітакого органучинезгодигромадяниназприйнятимзаскаргоюрішенням— безпосередньодосуду.Скарганарішенняможебутиподанадооргану або посадовій особі вищого рівня протягом одного року з моменту прийняття оскаржуваного рішення, але не пізніше одного місяця з часу ознайомлення з ним громадянина. Скарги, подані з порушенням зазначеноготерміну,нерозглядаються.

Закономтакожвстановлюютьсястрокирозглядузверненьгромадян, а саме: звернення громадян розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення,— невідкладно, але не пізніше п’ятнадцятидніввіддняїхотримання.Якщопротягомцьоготерміну вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу або його заступник встановлюють необхідний термін для розгляду звернення, про що повідомляється громадянинові. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, неможеперевищуватисорокап’ятиднів.

9травня2011рокунабуличинностіЗаконУкраїни«Продоступ до публічної інформації», а також нова редакція Закону України «Проінформацію».Поприте,щоцідвазаконинеузгодженіізЗаконом «Про місцеве самоврядування в Україні», іншими чинними законами та ускладнюють порядок проведення сесій місцевих рад, засідань виконавчих комітетів, варто назвати 10 принипових речей, які випливаютьізцихзаконів.

179

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

Глава 15.

Форми співпраці депутатів з громадськими організаціями та засобами масової інформації41

15.1. ВАША СПІВПРАЦЯ З ГРОМАДСЬКИМИ

ОРГАНІЗАЦІЯМИ

Якщо ви розраховуєте на довготривалу підтримку громадської, недержавної організації (далі - НДО), то не варто підходити до цього змеркантильнихміркувань:«Осьядлявасщосьзроблю,авивсіляко будете підтримувати мене, мою партію і скрізь про це заявляти». Це програшний шлях. Не варто таким чином «купувати» громадську організацію. Доказом цього є сумна доля «пропартійних» недержавних організацій, що створювалися «під партії», або дуже відверто їх підтримували.Останніпарламентськівиборипоказали,щопідтримка збокутакихНДОнедодалапартійцямніпопулярності,ніголосів.

Проте ви все ж розраховуєте на певну підтримку НДО. Виникає логічнепитання:«ЯКзнимиспівпрацювати?»

Нанашпогляд,усвоїйдепутатськійдіяльностівицілкомможете розраховуватинатакупідтримкузбокугромадськоїорганізації:

тут вам завжди можуть надати експертну інформацію з найрізноманітнішихпитаньжиттєдіяльностімісцевихгромад;

серед громадських діячів можуть знайтися непогані потенційнідепутатськіпомічники;

громадські діячі можуть стати опосередкованими пропагандистамичи носіями ваших ініціатив та ідей (як «люди впливу» у своємуоточенні);

співпрацюючизНДО,можназайвийразвигідно«засвітитися» (вРR-значенніцьогослова);

41. Для підготовки цієї глави використано посібник А.Куліша і Н. Самолевської „Новообраній депутатці місцевої Ради”. Щоденні практичні поради. – К.:, 2007. – с. 48-63, 96-115.

180

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]