Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Misceve_samovrjaduvannja_v_Ukrajini

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.54 Mб
Скачать

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

4. У разі зміни адреси та/або графіку особистого прийому городян депутат зобов’язаний сповістити голову фракції, а також письмово повідомити про це секретаріат міської ради. Відповідне повідомлення секретаріату міської ради має здійснюватися негайно, але не пізніше ніж на третій день з дня подібних змін. Відповідна постійна комісія міської ради опубліковує цю інформацію негайно, але не пізніше 10 днів з дня отримання секретаріатом ради відповідного повідомлення. При цьому інформація щодо зміни депутатом адреси та/ або графіку особистого прийому городян розміщується в цей же термін за старою адресою приймальні і знаходиться там не менше 30 днівзднятакоїзміни.

5. З метою більш ефективної роботи з виборцями, депутати міської ради, обрані по багатомандатному виборчому округу, закріплюються за певними одномандатними мажоритарними округами. Відповідне закріплення організовується таким чином, щоб вся територія, на яку поширюється юрисдикція міської ради, була рівномірно розподілена між даними депутатами. Депутати міської ради, обрані в одномандатних мажоритарних виборчих округах, закріплюються за відповіднимиокругами.

6. Представник територіальної громади міста має право бути прийнятим будь-яким депутатом міської ради, незалежно від своєї адреси проживання та закріпленого за цією адресою депутатом. Проживання представника територіальної громади міста за адресою, за яким закріплений інший депутат міської ради не може бути підставою для відмови йому в прийомі. У разі подібного відмови, а також у разівідсутностідепутатавзазначенийчасзаадресоюприйому,представником територіальної громади міста може бути складена відповіднаскарга,якаповиннабутинаправленавсекретаріатміськоїради.

7.Уразіотриманняскаргипредставникатериторіальноїгромади проте,щодепутатміськоїрадинеперебувавузазначенийчасзаадресою,якавказанауграфікуприйомувиборців,абощовиборцюбуловідмовленовприйомічерезйогопроживаннязаадресою,щоналежитьдо іншого округу, відповідна постійна комісія міської ради ініціює перевірку подібного факту. У разі отримання трьох подібних скарг за один рік каденції депутата міської ради відповідна комісія на пленарному

111

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

засіданні сесії міської ради інформує про це всіх депутатів, повідомляє результати проведених перевірок, а також надає депутату можливість пояснити причини невиконання своїх депутатських обов’язків. Озвученаабонадісланавписьмовійформідепутатомміськоїрадипричина разом з інформацією міської ради про невиконання депутатом міської ради своїх депутатських обов’язків, а також з інформацією про партійнуорганізацію,якависунулайогокандидатомудепутати,розміщуєтьсянаофіційномусайтіміста(занаявності),інформаційномустенді, атакожпублікуєтьсявміськихзасобахмасовоїінформації.

8. У разі відсутності депутата міської ради на пленарному засіданні сесії, на якому озвучувалася інформація про невиконання ним своїх депутатських обов’язків по прийому виборців, йому забезпечується можливість розмістити свої пояснення з приводу невиконання депутатських обов’язків на тому ж місці шпальти в обсязі рівному повідомленнюміськоїради.

9. Відповідна постійна комісія міської ради здійснює постійний моніторинг графіку і адреси депутатського прийому, доводить до відома громадськості інформацію про зміну адреси або графіку прийому депутата шляхом надання її в секретаріат ради, проводить перевірку фактів, викладенихускаргахвиборцівзприводуневиконаннядепутатомміської ради своїх обов’язків в частині особистого прийому виборців, інформує про результати таких перевірок депутатів міської ради, а також контролює своєчасність розміщення інформації про невиконання депутатом обов’язківпоособистомуприйомувиборцівіпоясненнясамогодепутата.

1Голова. Надаватидепутатськоїінформаціюгрупищодо/графікуакції зобовта адреси’язанийприйому: горо-

дян відповідного об’єднання депутатів в секретаріат ради для її розміщеннянаофіційномусайтіміста(занаявності),інформаційномустенді, атакож,поможливості,розміщуватиїївзасобахмасовоїінформації.

2. Контролювати виконання депутатами фракції/групи своїх обов’язківвчастинівідвідуваннянимипленарнихзасіданьсесійміської ради, роботи у відповідних постійних комісіях, прийому виборців, проведення публічних звітів про свою діяльність перед територіальноюгромадоюміста.

3. Звітуватипророботудепутатськоїфракції/групиміськоїради.

112

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

1Забезпечення. Міська рада роботине пізнішед путатаніж за 7 міськоїднів до початкуради роботи першоїсесіїнадаєдепутатамунадрукованомуабоелектронномувигляді регламентміськоїрадипопередньогоскликання.

2. Міська рада надає приміщення для прийому городян депутатами міської ради та надає інвентар, засоби зв’язку, обладнання, оргтехнікутаканцелярськітовари,необхіднідляздійсненнядепутатами прийому городян. Приміщення для прийому виборців обладнується інформаційними табличками або плакатами із зазначенням графіків прийомудепутатами,їхфракційноїприналежностіабомісцевихорганізаційпартії,яківисунулиїхкандидатамивдепутати.

ВПроведенняразі проведеннязакритогозакритогопленарногопленарногозасіданнязасідання. сесії міської ради або її органів, підстава для цього, передбачена статтею 30 Закону України «Про інформацію» не пізніше, ніж за три дні до проведення даного засідання оголошується і публікується як в засобах масовоїінформації,такінаофіційномусайтіміста.

1Прийняття. Проект рішеннярішеньміської. ради повинна містити інформацію просуб’єктаподання,атакож,вразіініціюванняйогодепутатомміської ради, фракційну належність чи суб’єкта виборчого процесу, який висунувданогокандидатавдепутати.

2. Проект рішення міської ради, сумнівний з точки зору відповідності законодавству і компетенції міської ради, розглядається на спільномузасіданніпрофільноїпостійноїкомісії,рішенняякоїоголошується на пленарному засіданні сесії міської ради під час розгляду такого проекту рішення. Рішення профільної постійної комісії не має обов’язковогохарактерудляподальшогорозглядупроектурішення.

3. Проекти рішень міської ради та виконавчого комітету ради, а також порядок денний майбутнього пленарного засідання сесії не пізніше, ніж за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття розміщуються на офіційному сайті міста (за наявності), інформаційному стенді і, по можливості, в засобах масовоїінформації.

113

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

4. Рішення ради приймаються в результаті поіменного голосуваннякожногодепутата.Відповіднірезультатиголосуваннявідображаютьсянатаблоелектронноїсистемиголосування.Увипадку,якщо міська рада не обладнаний електронною системою голосування, рішення приймаються відкритим голосуванням депутатів міської ради. За пропозицією депутата міської ради, підтриманою не менш ніж 1/3 частиною від загальних зборів, може бути винесене на голосуванняпитанняпропроведеннятаємногоголосування.

5.Офіційнітекстирішеньміськоїради,виконавчогокомітетучи голови міської ради підлягають опублікуванню на офіційному сайті міста (за наявності), інформаційному стенді і, по можливості, в засобахмасовоїінформації.

6.Результатипоіменногоголосуваннярозміщуютьсянаофіційномусайтіміста(занаявності),інформаційномустенді,атакожнадаютьсявелектроннійформізасобаммасовоїінформації.

1Публікація. Рішення радиішеньнормативно. -правового характеру набирають чинності з дня їх офіційної публікації, якщо радою не встановлено більшпізнійстроквведенняцихрішеньудію.Офіційнітекстирішень міськоїрадипідлягаютьнегайному,аленепізнішеп’ятиробочихднів зднязатвердженнядокумента,опублікуванню.

2. На офіційному сайті міста (за наявності), інформаційному стенді і, по можливості, в засобах масової інформації також розміщується інформація про час засідання органів влади, про проведення пленарногозасіданнясесіїміськоїрадиіззазначеннямпопереднього порядку денного, проектами рішень міської ради та виконавчого комітету ради, про структурні підрозділи міської ради з відповідними телефонами, прізвищами, іменами, по батькові начальників відповіднихпідрозділів,графікомтаадресоюприйомунимигородян, графік та адресу прийому виборців депутатами міської ради, графік таадресуприйомугромадянкерівництвомміськоїради,атакожінша інформація,передбаченачиннимзаконодавством.

3. На офіційному сайті міста розміщуються також депутатські сторінкизфотографіямидепутатівміськоїрадитакороткимивідомос-

114

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

тямипроних,їхзвіти,звітиначальниківструктурнихпідрозділів,звіти фракційради,атакожіншаінформаціяпродіяльністьрадитаїїорганів. У разі відсутності офіційного сайту міста ця інформація може розміщуватисянаінформаційномустенді.Контрользарозміщеннямцієїінформаціїпокладаєтьсянавідповіднупостійнукомісіюміськоїради.

1Звітність.Депутати.,головидепутатськихгруп/фракційіголоваміської ради щорічно звітують перед виборцями, а також надають свій звіт до секретаріату міської ради для його публікації. З метою забезпечення принципу підзвітності та відповідальності перед територіальною громадою міста, відповідні звіти про проведену роботу за минулий рік каденції проводяться в першому кварталі наступного року каденції.

2. Звіт депутата міської ради повинен містити інформацію про кількістьприйнятихгромадян,кількістьдепутатськихзапитівізвернень,кількістьіназвиподанихпроектіврішень,станвиконанняйого передвиборноїпрограми(якщотакає)іт.д..

3. Звіт голови депутатської групи/фракції повинен містити інформацію про основні проблеми і досягнення в роботі фракції, а також про пріоритетні напрямки подальшої роботи, стан виконання передвиборної програми відповідної місцевої організації політичної сили (якщо така є), депутати якої утворили дане депутатське об’єднання,іт.п..

4. Звіт голови міської ради повинен містити інформацію про виконання дохідної та видаткової частин бюджету міста, програми соціально-економічногорозвиткуміста,виконанняйогопередвибор- ної програми (якщо така є), а також про основні успіхи та проблеми розвиткуміста.

5.Інформаціяпромісцеічаспроведеннязвітунепізнішеніжза 20робочихднівдодняпроведеннязвітурозміщуєтьсянаофіційному сайті міста (за наявності), інформаційному стенді і в засобах масової інформації.

6. Звіт депутата, голови депутатської групи/фракції, голови міської ради здійснюється публічно перед членами територіальної

115

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

громади. Організатори звіту зобов’язані забезпечити право доступу всіх бажаючих членів територіальної громади та представників засобів масової інформації на публічне проведення звіту. Членам територіальної громади і представникам засобів масової інформації гарантується право поставити питання і отримати на них відповіді. Депутати, голови депутатських груп/фракцій і голова міської ради зобов’язані надати відповіді на всі поставлені запитання. При цьому хід звіту фіксується у вигляді протоколу. По можливості, ведеться фото-,аудіо-,відеозаписзвіту.

7. Звіти голови та депутатів міської ради публікуються на офіційному сайті міста (за наявності), інформаційному стенді і, по можливості,взасобахмасовоїінформації.

8. Контроль за публікацією на офіційному сайті міста (за наявності), інформаційному стенді, а також у засобах масової інформації звітів депутатів, голів депутатських груп/фракцій та голови міської ради про роботу за рік каденції покладається на відповідну постійну комісіюміськоїради.

про постійні комісії

Не пізніше як на другій сесії затверджується відповідної ради. Варто застерегтиПоложеннявід поши-

реноїпрактики, коли до тексту зазначених положень вносять норми

чинного Закону про місцеве самоврядування в Україні замість того, щоб чітко і детально врегулювати порядок організації їх роботи, взаємодіїміжсобою,звиконавчимиорганамитазпідприємствами,установамиіорганізаціями,щоєукомунальнійвласності,розмежуватиїх предметивіданнятощо.

торіальної громади.

Кожнасільська,селищна,міськарадаскладає У паспорті зазначаються територіальне поло-

ження, кількість населення та домогосподарств, площапаспорттериторії,

наявні трудові ресурси, об’єкти соціального захисту, стан, структура соціальної, побутової та виробничої сфери, конфесійна та партійна приналежність членів територіальної громади та інші відомості. Цей документ дає можливість прискорити прийняття управлінських рішень на рівні села, селища, міста та складати план стратегічного соціально-економічного розвитку території. У частині третій цього посібника наведено примірний зразок паспорта територіальної громади.

116

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

Місцеві ради самостійно планують свою діяльність. Планування дає їм можливість здійснювати свої функції більш ефективно і цілеспрямовано. Склавши план, розставивши всі важливі питання в чіткійчасовійпослідовностівиконання,можназабезпечитикомплекснийрозвитоксвоєтериторії,досягтизлагодженоїроботивиконкому, комісій та організацій, розташованих на цій території.

сільської,селищноїрадиєосновоюдляПерспективпланування- роботи їх виконавчихботи комітетів. Заходи, які в ньому закладені, мають нийбутипланспрямовані на послідовне виконання планів соціально-еконо- мічного розвитку цієї території, впровадження в дію Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», поліпшення організаційної роботиради.

Місцевірадиплануютьсвоюроботунарікта півріччя.

До перспективного плану роботи ради вносять питання, які обговорюватимуться на сесіях ради, засіданнях виконавчого комітетутаіншізаходи,щоздійснюватимутьсяпротягомроку(перевірка виконання постанов, рішень, розпоряджень органів влади вищого рівня та своїх власних, робота з депутатами, постійними комісіями, громадськими організаціями, проведення семінарів, нарад, рейдів тощо). Згіднозіст.27ЗаконуУкраїни«Промісцевесамоврядування вУкраїні»кожнарадарозробляє

свого села, селища. Ціпрпоказникиграмусоціплануютьсяльно-еконаомпідставічного очікуванихрозвитку результатів за звітний період, враховуючи зміни, що відбудуться в наступному році, та стратегію розвитку територіальної громади.

117

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

Глава 12.

Порядок підготовки та ухвалення радою рішень

Депутат ради є не тільки членом представницького органу місцевого самоврядування, яким є рада, а й одночасно представником виборців, які саме через нього можуть представляти свої інтереси й відстоюватисвоїпозиціївраді.Депутатурадівиступаєякполітик,якийповинен матидостатнюступіньдовіривиборцівтаколег-депутатів,аби,вплива- ючинапроцесухваленнярішеньвраді,забезпечуватиздійсненняумісті (селищі, районі, області) політики, яку підтримали виборці, голосуючи закандидатаудепутатичизаполітичнупартію,якувінпредставляє,на виборах. Щоб цього досягти й мати достатньо підстав для переобрання на наступний термін, депутат повинен активно й розумно працювати в раді,використовуючисвоїповноваженнядляреалізаціївласнихідей,які бзабезпечувалиінтересивиборцівтаміставцілому.

Однією із форм реалізації можливостей депутата є його право ініціювати розгляд на пленарному засіданні ради питання, яке, на його думку, є найкориснішим і найважливішим на даний час. Однак, саме лише ініціювання розгляду, звісна річ, не додасть депутатові авторитету й не посилить його впливовість у раді, якщо він наперед не подбає про якісно підготовлені документи й про власну спроможністьдосягтиухваленняпотрібногорішення.

щодоДля початку слід зрозуміти загальні нормативні. положення 1. Ради можуть приймати рішення з будь-яких питань своєї

порядку розгляду пит нняпленарнихсесії ради

компетенціїлишенасесійних засіданнях(ст.59,ч.226). 2. Пленарні засідання є правоможними, якщо в них бере участь

більшеполовинидепутатіввідзагальногоскладуради(ст.46,ч.11). 3. Сесію ради, її пленарне засідання відкриває і веде місцевий голова. Однак сесія вважатиметься правоможною і тоді, коли її засідання відкриє і вестиме секретар ради (якщо голова не може або відмовляєтьсяцеробити)абоодиніздепутатівцієїради(якщонеможуть

абопідмовляютьсяцеробитиіголова,ісекретар)—ст.46ч.10.

26. Тут і далі - посилання на статті Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

118

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

4. Пропозиції щодо питань на розгляд ради можуть вносити голова, постійні комісії, депутати, виконавчий комітет ради, голова місцевої державної адміністрації, голова регіональної ради, загальні зборигромадян(ст.46. ч.12).

5. Рішення щодо включення внесеної пропозиції до порядку денного пленарного засідання ради приймається шляхом голосування. Це рішення як процедурне вважається прийнятим, якщо за ньогопроголосувалабільшякполовинаприсутніхдепутатів(уЗаконі цюнормуневказано,такінормипередбачаєрегламентради,щойого затверджуєрадавідповіднодост.26,ч.1,п.1;ст.46,ч.13Закону).

Перед тим як запропонувати включити до порядку денного розгляд питання: , яке вам і вашим виборцям здається актуальним, необхідно1. Сформулювати свою пропозицію у чіткій та зрозумілій формі йвикластиїївписьмовомувигляді.

2. Якщовашапропозиціяпередбачаєунормуваннятоїчитоїсторонимісцевогожиття,вартопідготуватиобгрунтованийпроектнормативногодокументай/абопроектрішеннярадизцьогопитання.

3. Вашпроектвважатиметьсяналежнопідготовленимімативсі шанси на ухвалення, якщо ви попередньо погодили його з виконавчим комітетом і/або галузевою постійною комісією ради за участю працівників відповідного галузевого виконавчого органу ради та інших фахівців і заручилися підтримкою хоча б частини депутатськогокорпусущедопочаткупленарногозасіданняради.

— Закон визначає певний порядок внесення на розглядПАМсесією’ЯТАЙТЕрадиокремих! питань,асаме:

програм соціально-економічного та культурного розвитку сіл, селищ,міст,цільовихпрограмзіншихпитаньсамоврядування,поданняїх на затвердження раді, організація їхнього виконання; подання раді звітів прохідірезультативиконанняцихпрограм(ст.27. п.1);

порядку та умов відчуження комунального майна, проектів місцевихпрограм приватизації та переліку об’єктів комунальної власності, які не підлягають приватизації; організації виконання цих програм(ст.28. п.1);

119

КОМПЕТЕНЦІЯ, ПОВНОВАЖЕННЯ

ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ МІСЦЕВИХ РАД

встановлення ставки земельного податку, розмірів плати за користуванняприродними ресурсами, вилучення (викупу), а також надання під забудову і для інших потреб земель, що перебувають у власностітериторіальнихгромад(ст.29. п.4);

визначення у встановленому порядку розмірів відшкодувань підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності за забруднення довкілля та інші екологічні збитки; встановлення платежів за користування комунальними та санітарними мережамивідповіднихнаселенихпунктів(ст.33,п.1);

найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, майданів, парків, скверів, мостів та інших споруд, розташованих натериторіївідповідногонаселеноюпункту(ст.37,п.1);

створення, відповідно до закону, міліції, що утримується за рахуноккоштів місцевого самоврядування, вирішення питань про чисельність працівників міліції, витрати на утримання, здійснення матеріально-технічного забезпечення їхньої діяльності, створення длянихнеобхіднихжитлово-побутовихумов(ст.38,п.1).

Особливість внесення цих питань на сесію ради полягає в тому, щопідготовкаівнесенняїхнарозглядрадивіднесенодокомпетенції виконавчих органів рад. Саме виконавчий комітет ради попередньо розглядає ці питання і приймає рішення щодо внесення проектів з нихнарозглядради(ст.52,ч.2,п.1).

Однак пряма норма закону не означає, що ви не можете ініціюватирозглядпитань,щовідносятьсядоцьогоперелікусамостійно.

Розглядаємо практичний приклад (назви вулиці й міста, прізвищедепутатавигадано):

У вашому виборчому окрузі є вулиця, яка досі носить назву: іменіПостишева.РанішвонабулаТеатральною.Мешканцівулиціпри зустрічахзвами,наприйомахнеразпорушувалипитанняпроповерненнявулиціїїранньоісторичноїназви.

Створено громадський комітет із повернення вулиці її давньої назви, зібрано підписи у більшості мешканців. Слово за вами, депутатом,котрийзнає,що,згідноззаконом,внесенняпитаньпроперейменуваннявулицьвважаєтьсякомпетенцієювиконкому.

120

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]