Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Misceve_samovrjaduvannja_v_Ukrajini

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.54 Mб
Скачать

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

тивної групи беруть участь в обговоренні та вносять пропозиції до проекту рішенняз питання місцевоїініціативив порядку, встановленомуРегламентомради.

3.3. Проектрішеннязпитаннямісцевоїініціативи,щовнесений ініціативною групою, після обговорення і внесення доповнень і змін обов’язковоставитьсянаголосування.

3.4. Зпитання,внесеногошляхоммісцевоїініціативи,радаможе розглянути власний проект, що розглядається на тому ж сесійному­ засіданні, що і проект від ініціативної групи. Після розгляду питання радаприймаєрішення.

3.5. Після обговорення місцевої ініціативи рада може повністю або частково задовільнити її або своїм обгрунтованим рішенням повністюабочасткововідхилитимісцевуініціативу.

3.6. Рішення ради з питання, внесеного на її розгляд шляхом місцевої ініціативи, в десятиденний термін надсилається членам ініціативноїгрупитаоприлюднюєтьсявпорядку,встановленомуРегламентомради.

3.7. При незгоді ініціативної групи з ухваленим радою рішенням щодо місцевої ініціативи, це рішення може бути оскаржене в судовому порядку­ у десятиденний термін з дня його оприлюднення. У випадку підтвердження судом правомірності рішення ради щодо місцевої ініціативи, через 10 днів після судового рішення ініціативна групавважаєтьсяліквідованою.

3.8. Відхилена радою місцева ініціатива може бути внесена повторно не раніше ніж через рік ініціативною групою, склад якої оновленонеменшніжнаполовину.

3.9. Найбільш важливі місцеві ініціативи рада може винести на обговореннятериторіальноїгромади.

4Розділ.1. Чинний4. ЗАКЛЮЧНІтекстПоложенняПОЛОЖЕННЯпромісцевіініціативидоводиться до відома членів громади, депутатів і посадових осіб виконавчого комітетуіапаратуради.

ЗцієюметоютекстПоложенняпромісцевіініціативи:

• вивішується у доступних і зручних для громадян місцях у

301

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

будинкурадитаїївиконкому(зокрема,уприміщенні,вякому проводиться прийом громадян посадовими особами ради і виконкому);

(нерозміщуєтьсябхідно конкретизувати для умов конкретної територіаль-

наявностії громади); на інтернет-сторінці ради та її виконкому (при

такоїсторінки); надсилається місцевим осередкам громадських організацій і

політичнихпартій; роз’яснюється головуючим при розгляді місцевої ініціативи

насесіїради; видається посадовим особам виконавчого комітету та праців-

никамапаратурадиприїхприйомінароботу; видається депутатам ради на першій сесії ради нового скли-

кання; видається громадянам за їх проханням підрозділом, що опра-

цьовуєзверненнягромадян; оприлюднюєтьсяіншимшляхомвідповіднодоумовтериторі-

альноїгромади.

4.2. Секретаррадиведереєстрмісцевихініціатив,доякогозаноситься: питання­ , що ставляться шляхом місцевої ініціативи, список учасників ініціативної групи із даними, що подаються при повідомленні про створення ініціативної групи, прийняте радою рішення щодо місцевої ініціативи, адресати органів і посадових осіб, яким направленорішеннящодомісцевоїініціативитаіншідані.Дореєстру місцевих ініціатив додаються результати попереднього аналізу місцевоїініціативиорганамиіпосадовимиособами,якимцедоручалось.

* * *

302

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА Додаток достатутутериторіальноїгромади міста(села,селища) __________________

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ «Про громадські слухання в місті

(селі, селищі) _________________»47

Це Положення встановлює порядок ініціювання, підготовки та проведення громадських слухань, а також порядок врахування їх результатіворганамимісцевогосамоврядуванняміста(села,селища)

_________________.

Громадськіслуханняєформоюбезпосередньоїучастічленівтериторіальноїгромадиуздійсненнімісцевогосамоврядування,якапередбачена статтею 13 Закону України «Про місцеве самоврядування України».

1. Метою громадськихР зділ 1. ЗАГАЛЬНІслухань єПОЛОЖЕННЯнадання членам територіальної громади міста (села, селища) _________ (далі - членам громади) можливостібратиучастьупідготовцірішеньщодопроблемжиттєзабезпечення й розвитку територіальної громади міста (села, селища)

__________(далі-громади).

бути:2. Предметом обговорення на громадських слуханнях можуть 1) проекти нормативно-правових актів міської (селищної, сільської)тарайонноївмісті__________ради(далі-ради)таїївико- навчого комітету, міського (селищного, сільського) голови та

головирайонноївмістіради(далі-голови); 2) проекти та програми, що виконуються чи плануються до

виконаннявтериторіальнійгромаді;

47.Автори-МаксимЛациба,Українськийнезалежнийцентрполітичнихдосліджень,Володимир Бондаренко,ГолосгромадиКиєва.

303

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

3) найважливішіпитаннямісцевогозначення; вання4) ; звіти депутатів та посадових осіб місцевого самовряду-

5) звіти посадових осіб підприємств, установ і організацій - надавачів послуг, які відповідно до законодавства мають забезпечуватись органами місцевого самоврядування (далі - підпри- ємств,установіорганізацій-надавачівпослуг);

6) прийняття рішень за результатами звітів депутатів та посадових осіб місцевого самоврядування, внесення пропозицій щододисциплінарноївідповідальностівказанихосіб.

3. На міські (сільські, селищні) громадські слухання в обов’язковомупорядкувиносятьсяпроектибюджетутапрограмисо- ціально-економічного і культурного розвитку, інші цільові фінансові тасоціальніпрограмиміста(села,селища).

4. На громадських слуханнях не можуть розглядатися питання, не віднесені законодавством до відання місцевого самоврядування, або такі, що суперечать Конституції та чинному законодавству України,тапитання,реалізаціяякихзачіпаєінтереситериторійпозамежамиюрисдикціївідповідноїмісцевоїради.

5. Громадські слухання проводяться у вигляді зустрічей членів громади з депутатами та посадовими особами місцевого самоврядування,атакожпосадовимиособамипідприємств,організаційтауста- нов-надавачівпослуг.

6. Під час громадських слухань члени громади можуть заслуховувати депутатів і посадових осіб місцевого самоврядування і посадових осіб підприємств, організацій та установ - надавачів послуг, порушуватипитаннятавноситипропозиції.

7. Громадськіслуханнямаютьвідкритийхарактер.Участьугромадських слуханнях може взяти будь-який дієздатний член громади вікомвід18років.

Під час проведення громадських слухань не може чинитися перешкоддлядіяльностіпредставниківзасобівмасовоїінформації.

Громадські слухання проводяться на засадах добровільності, гласності,відкритостітасвободивисловлювань.

304

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

Ніхто з громадян не може бути примушений до участі або неучасті в роботігромадськихслуханьокрімосіб,визначенихуп.10цьогоПоложення.

Виступ учасників громадських слухань не може перериватися, припинятися чи скасовуватись інакше, ніж у порядку, визначеному цимПоложенням.

8. Учасниками громадських слухань окрім зацікавлених членів громадиможутьбути:

депутатимісцевоїради;

представникиорганіввиконавчоївладитамісцевогосамоврядування;

представники партій, рухів, професійних і творчих спілок, органівсамоорганізації населення, релігійних організацій та інших неприбуткових організацій громадянського суспільства, що діють на відповіднійтериторії;

представники підприємств, установ та організацій, розташованихнатериторіїмісцевоїради.

9. Участь депутатів відповідної ради та посадових осіб місцевого самоврядування в громадських слуханнях із питань, що напряму стосуютьсяїхньоїдіяльності,єобов’язковою.

10. Громадські слухання можуть проводитися з питань, які сто- суютьсявсіх: членівгромади;

частиничленівгромади,щомешкаютьумежаходногоадміністративногорайонуміста(длямістізрайоннимподілом);

частини членів громади, що мешкають у межах інших частин міста(села,селища):мікрорайону,кварталу,вулицітощо.

Правоголосунагромадськихслуханнях,щопроводятьсяумежахміста(села,селища),слуханняхмаютьусічленигромади.

Правом голосу на громадських слуханнях, що проводяться в межах одного адміністративного району міста, користуються члени громади,якімешкаютьувідповідномурайоні.

Правом голосу на громадських слуханнях, що проводяться в межах мікрорайону, кварталу, вулиці тощо, користуються члени громади,якімешкаютьувідповіднихчастинахміста(села,селища).

305

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

Решта членів громади, які не проживають у межах відповідних мікроструктурміста(села,селища),берутьучастьугромадськихслуханняхзправомдорадчогоголосу.

11. Громадські слухання в межах міста (села, селища) проводятьсявмірунеобхідності,аленерідшеодногоразунарік.Рештавидівгромадськихслуханьпроводитьсявмірунеобхідності.

Порядок організації та проведення громадських слухань регулюється цим Положенням, яке є додатком до Статуту територіальної громадиміста(села,селища)__________.

Організаційно-технічне забезпечення проведення громадських слухань здійснюється Секретаріатом та виконавчими органами місцевоїради.Витрати,пов’язанізпідготовкоютапроведеннямгромадськихслухань,здійснюютьсязарахунокмісцевогобюджету.

Розділ 2. ІНІЦІЮВАННЯ ТА ПОРЯДОК ПРИЗНАЧЕННЯ

12. ІніціаторомГРОМАДСЬКИХпроведеннягромадськихСЛУХАНЬслуханьможебути: ініціативна група членів територіальної громади в кількості

від3• до9осіб,обрананазборахчленівгромади; органсамоорганізаціїнаселення;

• група депутатів відповідної ради в кількості не менше мінімального•  чисельного складу постійної комісії, встановленого Регламентомради;

постійнакомісіяради; • виконавчийкомітетради;

• міський(селищний,сільський)голова; • громадська організація, що розповсюджує свою діяльність на

територію•  міста(села,селища)N; місцевийосередокполітичноїпартії.

• 13. Громадськіслухання,ініціаторомпроведенняякихвиступає міський (селищний, сільський) голова чи виконавчий комітет ради, оголошуються безпосередньо шляхом видання розпорядження або прийняттявідповідногорішення.

Повідомлення про ініціативу щодо проведення громадських слухань від інших суб’єктів ініціювання громадських слухань вно-

306

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

ситься до Секретаріату ради на ім’я Секретаря у вигляді письмового звернення,вякомузазначаються:

частамісцезапланованихгромадськихслухань; • тема(проблема,питання),щопропонуєтьсядорозгляду; • пропозиціїщодозапрошенняпосадовихосіб;

• особа чи особи, уповноважені представляти ініціатора: ініціативна•  група згідно з протоколом зборів або уповноважені представники об’єднань громадян, місцевих осередків політичних партій, органівсамоорганізаціїнаселеннязгіднозпротоколомаборішенням відповіднихкерівнихорганів.

14. До повідомлення про ініціативу щодо проведення громадських слухань можуть додаватись інші інформаційно-аналітичні матеріалитапроектидокументів,щовиносятьсянаслухання.

15. Повідомленняпроініціативущодопроведеннягромадських слухань,поданеІніціативноюгрупоючленівтериторіальноїгромади, повинно бути підписане всіма членами Ініціативної групи або її уповноваженими представниками із зазначенням прізвища, ім’я та по батькові,домашньоїадреси,серіїтаномерапаспорта.Усівонимають бути жителями відповідної частини населеного пункту. Крім того, до повідомлення додається протокол зборів членів громади, яким підтверджуються повноваження цієї Ініціативної групи на представництвоінтересівучасниківзборів.

Повідомлення про ініціативу щодо проведення громадських слухань,поданегрупоюдепутатівради,маєбутипідписаневсімачленамицієїгрупи.

Повідомлення про ініціативу щодо проведення громадських слухань від постійної комісії ради, органу самоорганізації населення, громадської організації чи місцевого осередку політичної партії підписується керівником відповідної структури із доданням витягу з протоколузасіданняаборішенняїїкерівногооргану,вякомусхвалюєтьсятакаініціатива.

16. Секретар ради реєструє повідомлення про ініціативу щодо проведення громадських слухань у Книзі реєстрації місцевих ініціатив, загальних зборів, громадських услухань у місті

(селі,селищі)___________.

307

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

17. Протягом3календарнихднівпісляреєстраціїповідомлення про ініціативу щодо проведення громадських слухань (окрім випадків, коли ініціатором проведення громадських слухань є голова або виконавчий комітет ради) Секретар ради видає ініціаторам зразок підписного листа для збору підписів на підтримку проведення громадськихслухань.

18. Підписинапідтримкупроведеннягромадськихслуханьзбираються на підписних листах, форма яких подана в додатку до цього Положення.

19. Підписнийлистповиненмістититакідані:

проблема (тема, питання), яку пропонується розглянути на громадських•  слуханнях;

прізвище, ім`я та по батькові члена громади, котрий підтримує ініціативу•  щодо проведення громадських слухань із зазначеної проблеми;

місцепроживання; • серіятаномерпаспорта; • датапідписання;

• особистийпідписчленагромади.

20• . Кількість підписів, необхідних для реєстрації ініціативи щодопроведеннягромадськихслухань,розраховуєтьсятакимчином:

 

Кількість осіб, що мешкають

 

Кількість необхідних підписів

 

 

 

на території міста (села, селища)

 

для підтримки проведення

 

 

 

1’000’000ібільше

 

500

 

 

 

чи району в місті

 

громадських слухань

 

 

 

500’000-1’000’000

 

400

 

 

 

100’000-500’000

 

300

 

 

 

10’000-100’000

 

200

 

 

 

10’000іменше

 

100

 

 

 

У разі проведення районних

 

громадських слухань необхідна

 

 

 

 

 

кількістьпідписіввираховуєтьсяшляхомділеннязагальноїкількості

підписів для проведення загальноміських (сільських, селищних) гро-

мадськихслуханьнакількістьрайонів.

308

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ:

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

21. Підписні листи з підписами на підтримку ініціативи щодо проведеннягромадськихслуханьподаютьсяСекретаревірадипротягом 14, а для населених пунктів кількість мешканців яких становить понад 500000 осіб - 21 календарного дня від дня видачі зразка підписноголиста.Ініціативащодопроведеннягромадськихслуханьвважається такою, що не відбулася, якщо протягом установленого часу ініціаторинезібралинеобхідноїкількостіпідтримуючихпідписів.

Підчасзборупідписівініціаторизобов’язаніпопередитигромадянина, що його підпис на підтримку проведення громадських слухань може бути поставлений тільки на одному підписному листі. У разі,якщовпідписнихлистахвиявленодваабобільшепідписіводногогромадянина,вонинезараховуються.

22. Секретар ради може перевірити достовірність підписів на підтримку проведення громадських слухань і повідомити ініціаторів провиявленіпохибки.У цьомувипадку ініціаториможутьдодатково добиратинеобхіднукількістьпідписівпротягомтрьох днів.

23. До моменту реєстрації ініціативи щодо проведення громадських слухань Уповноважені здійснюють усі видатки на свою діяльністьсамостійно.

24. Ініціативапропроведеннягромадськихслуханьреєструється Секретарем ради протягом 3 календарних днів від дня передачі підписних листів із необхідної кількості достовірних підписів на підтримку, про що він письмово повідомляє ініціаторів проведення громадськихслуханьпротягомтрьохробочихднів.

Розділ 3. ПІДГОТОВКА МІСЬКИХ (СІЛЬСЬКИХ, СЕЛИЩНИХ)

25ТА. МіськийРАЙОННИХ(селищнийУ МІСТАХ, сільськийГРОМАДСЬКИХ) голова абоСЛУХАНЬголова районної в місті ради (для громадських слухань, що стосуються території району) не пізніше ніж через 5 календарних днів від дня реєстрації ініціативи щодо проведення громадських слухань видає розпорядженняпроїхпризначення.

Порядок призначення громадських слухань, ініціатором яких виступаєголовачивиконавчийкомітетради,визначаєтьсяп.14цьогоПоложення.

309

ПРИМІРНІ ЗРАЗКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ

Громадські слухання мають бути призначені на дату що не перевищує14календарнихдніввіддатиреєстраціїініціативи.

В розпорядженні голови, а у випадках призначення громадських слухань виконавчим комітетом ради - у відповідному рішенні зазначаються:

темаслухань; • дата,місце,часїхпроведення;

• ініціаторпроведенняслухань; • виконавчі органи та посадові особи органів місцевого само-

врядування•  , відповідальні за своєчасну і якісну підготовку громадськихслухань;

особи,щозапрошуютьсянаслухання.

26• . Підготовка громадських слухань здійснюється місцевою владоювтіснійспівпрацізініціаторомслухань.

Уразі,якщоголованевиконуєвимогп.26цьогоПоложення,ініціатор сам визначає дату, місце та час проведення громадських слухань,прощоповідомляєголову.

27. Громадськіслуханняпризначаються,якправило,нанеробочийденьунайбільшомузакількістюмісцьприміщенніабонавідкритому майданчику (за наявності належних кліматичних умов), розташованихнатериторіївідповідноїчастининаселеногопункту.

28. Секретар ради не пізніш ніж через 3 календарних дні після підписання головою розпорядження, ухвалення рішення виконкомом ради або отримання повідомлення від ініціатора про призначення дати, часу та місця громадських слухань і не пізніш ніж за 7 календарних днів до дня проведення громадських слухань письмово повідомляє ініціатора їх проведення і через засоби масової інформації або в інший спосіб, що є прийнятним для громади, сповіщає членів громади про дату, місце й час проведення громадських слухань, суб’єкта їх ініціювання, а також про питання, що виносяться на розгляд громадських слухань відповідно до виданого головою розпорядження,прийнятогорішеннявиконавчогокомітетурадиабозгідноз інформацієюУповноважених.

Окрім того, члени громади мають буди проінформовані про те, де, в які дні та години вони можуть ознайомитися з матеріалами,

310

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]