Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 3.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
474.29 Кб
Скачать

45. Регулювання ауд.Діяльності у світовій практиці

В основі світових систем організації та регулювання ауд. Діяльності лежать ключові законодавчі акти , що визначають основні принципи і правила поведінки економічних суб’єктів , які діють на ринку ауд.послуг. В Україні таким законодавчим актом є закон України « Про аудиторську діяльність». В країнах з професійною концепцією регулювання ауд. Діяльністю, зокрема в США, Великій Британії основним користувачем ауд.висновку є треті особи- інвестори, кредитори,банки,біржі. Дослідження особливостей побудови регламентацій них структур ауд.діяльності країн світу дозволяє здійснити умовний розподіл країн за типом моделі організації і регулювання аудиторської моделі.

В економічно розвинутих країнах аудиторська діяльність має високий рівень саморегулювання, Так у США аудит орієнтований переважно на потреби акціонерів,інвесторі кредиторів. Особливістю нормативного регулювання ауд.діяльності в США є відсутність єдиних для всієї країни законодавчих вимог щодо започаткування і ведення діяльності дипломованими громадськими бухгалтерами . Кожен штат має власні вимоги щодо освіти і стажу роботи за спеціальністю для допуску до екзамені на звання присяжного бухгалтера.Є відповідний порядок визнання сертифікату аудитора,отриманого у іншому штаті.Порвняно з іншими країами світу аудиторська сфера у Сша відчуває незначне втручання держ структур до функціонування ринку аудиторських послуг. кремі держ рекомендації стосуються визначення критеріїв щодо освіти і стажу роботи претендентів на здійснення ауд.діяльності .Іспити на отримання кваліфікації дипломованого громадського бухгалтераторганізовує і проводить Американський інститут дипломованих бухгалтерів АІСРА.Вона ж розробляє і затверджує національні положення аудиту.

У Великій Британії протягом 1976-1991рр. існував Комітет з аудиторської практики (АРС)

З 1991р. його замінила рада з аудиторської практики(АРВ).Аудиторська діяльність у Великій британії регулюється положенням про стандарти аудиту, які почали розроблятись з 1979 і діють зараз.

В Республіці Болгарія виділяють внутрішній і зовнішній аудит .Зовнішній аудит проводиться рахунковою палатою яка підпорядкована законодавчій владі.Незалежний аудит в Болгарії здійснюється дипломованими експертами-бухгалтерами,регулювання якого покладено на ІДЕБ.

Організація та управління аудиторською діяльністю у Франції носить державний характер .Питання регламентації проф.. діяльності аудиторів визначаються Декретом Уряду Франції від 12,08,1969 та Постановою УрядуФранції від 24.01.1994р.

46. Зміст терміну «аудитор»

Законом України «про аудиторську діяльність»: Стаття 4.

Аудитором може бути фізична особа, яка має сертифікат, що визначає її кваліфікаційну придатність на заняття аудиторською діяльністю на території України.

Аудитор має право займатися аудиторською діяльністю як фізична особа - підприємець або у складі аудиторської фірми з дотриманням вимог цього Закону та інших нормативно-правових актів.

Аудитор має право займатися аудиторською діяльністю як фізична особа - підприємець лише після включення його до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів.

Аудиторам забороняється безпосередньо займатися іншими видами підприємницької діяльності, що не виключає їх права отримувати дивіденди від акцій та доходи від інших корпоративних прав.

Аудитором не може бути особа, яка має не погашену або не зняту судимість за вчинення злочину або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення.

Аудитору забороняється використовувати свої повноваження з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття обіцянки чи пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб.

Соседние файлы в папке Екзамен