Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 3.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
474.29 Кб
Скачать

245.Огляд фінансової звітності.

Одним з видів супутніх аудиту послуг являється оглядова перевірка бухгалтерської (фінансовою) звітності. МСА 910 "Завдань по оглядовій перевірці фінансової звітності" регламентує увесь перелік вимог як до аудитора при виконанні ним відповідного огляду бухгалтерської (фінансовою) звітності, так і до форми аудиторського ув'язнення, що видається аудитором після його завершення.

Огляд фінансової звітності — це перевірка фінансової звітності без детального вивчення системи внутрішнього контролю і обліку підприємства, без перевірки первинної документації на достовірність. При здійсненні цього виду перевірки, аудитор проводитиме меншу кількість конкретних тестів системи внутрішнього контролю та показників статей фінансової звітності, та проведе аналітичні оглядові процедури.

На відміну від повноцінного аудиту, завдання з огляду забезпечує середній рівень упевненості  стосовно того, що інформація, яка є предметом огляду, не містить суттєвих викривлень. Тому аудитор у своєму висновку вказує на те, чи привернув увагу аудитора будь-який факт, що свідчив би про те, що фінансові звіти не складені в усіх суттєвих аспектах відповідно до застосованої підприємством концептуальної основи фінансової звітності.

Даний вид аудиту може бути проведено до фінансової звітності, складеної відповідно до:

- Положень (стандартів) бухгалтерського обліку України

- Міжнародних стандартів фінансової звітності

 При виконанні оглядової перевірки бухгалтерської (фінансовою) звітності МСА 910 рекомендує застосовувати наступні засадничі процедури:

■ збір інформації про діяльність економічного суб'єкта і галузі, в якій він функціонує;

■ опитування, спрямоване на виявлення міри застосування економічним суб'єктом принципів і існуючої загальноприйнятої практики бухгалтерського обліку;

■ опитування, пов'язане із вживаним порядком віддзеркалення в обліку, класифікацією і підсумовуванням операцій, збором інформації для розкриття її в бухгалтерській (фінансовою) звітності;

■ опитування по усіх істотних аспектах, що містяться в бухгалтерській (фінансовою) звітності;

■ аналітичні процедури, спрямовані на виявлення взаємозв'язків і незвичайних статей.

Виконуючи названі процедури, необхідно досліджувати усі факти і ситуації, що вимагають внесення бухгалтерських записів, що коригують, в попередні звітні періоди. З цією метою слід деталізувати аудиторські процедури в частині:

■ проведення опитування відносно заходів, прийнятих на зборах акціонерів, засіданнях ради директорів і інших засіданнях, що проводяться, які за своєю суттю могли б чинити вплив на результативні показники бухгалтерської (фінансовою) звітності;

■ ознайомлення з бухгалтерською (фінансовою) звітністю для виявлення її відповідності виявленої аудитором інформації про метод бухгалтерського обліку, вживаний економічним суб'єктом;

■ отримання звітів інших аудиторів, які раніше робили свої послуги цьому економічному суб'єктові;

■ проведення опитування персоналу економічного суб'єкта, що відповідає за ведення бухгалтерського обліку і фінансові аспекти.

Огляд фінансової звітності може бути проведено при:

- зміні головного бухгалтера чи керівника компанії;

  - необхідності в короткі терміни отримати аналіз діяльності компанії.

За результатами огляду фінансової звітності надається аудиторський висновок з висловленням негативної впевненості про предмет перевірки.

Соседние файлы в папке Екзамен