Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 3.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
474.29 Кб
Скачать

258.Аудит ефективності фінансово-господарської діяльності.

Сучасні світові тенденції розвитку фінансового контролю і аудиту спрямовані не лише на фіксацію порушень, а й на своєчасне виявлення рівня та причин відхилень від поставлених завдань та обґрунтування методів їх усунення. Саме це спричинило виникнення та розвиток нового виду аудиту - аудиту ефективності. Перш за все слід зазначити, що аудит ефективності - це вид аудиту, що полягає у встановленні рівня продуктивності, результативності та економічності фінансово-господарської діяльності як державних органів та організацій, так і приватних компаній, корпорацій і фірм.

Відповідно до класифікації INTOSAI  аудит ефективності включає: аудит економічної діяльності адміністрації, досягнутої завдяки застосуванню ефективних адміністративних принципів, практики та політики управління; аудит продуктивності використання трудових, фінансових та інших ресурсів, включаючи дослідження систем інформації, результатів виробничої діяльності, стану внутр контролю та їх моніторинг, а також оцінку заходів, вжитих об'єктом аудиту для усунення виявлених недоліків; аудит результативності діяльності щодо встановлення ступеня досягнення об'єктом аудиту накреслених цілей, а також перевірку фактичних наслідків і результатів діяльності порівняно із запланованими,

Аудит фінансово-господарської діяльності у сфері виробництва, обігу і споживання суспільно необхідного продукту в умовах ринку сприяє задоволенню попиту покупців активним впливом на збільшення випуску конкурентоспроможних товарів, послуг на ринку, зростанню прибутків п-в і через систему податків збільшенню відрахувань до державного бюджету.

259.Операційний аудит у складі ауд послуг.

За хар-ром виконуваної аудит. роботи виділяють 3 типи аудиту: 1)операційний аудит; 2)аудит на дотримання нормативних вимог; 3)аудит фін. звітності.

Операційний аудит — це перевірка будь-яких існуючих на п-ві, в організації процедур і методів з метою оцінки їх ефект-сті. Результатом проведення операційного аудиту стають рекомендації керівництву щодо шляхів підвищення ефект-сті роботи підпр-ва. Через те, що операційний аудит проводиться у багатьох сферах, у яких можна оцінити операційну ефект-сть, неможливо точно охарактеризувати типовий операційний аудит. У процесі операційного аудиту перевірка не обмежується тільки перевіркою процедур ведення БО. Результати операційного аудиту значно важче визначити, ніж результати двох інших видів аудиту. Причина полягає в тому, що ефект-сть проведення певних операцій оцінити об'єктивно значно важче, ніж дотримання нормативних вимог або опублікування фін. звітності відповідно до загаль­ноприйнятих принципів БО. Установлені для оцінки операційної еф-сті критерії є дуже суб'єктивними, тому з цього погляду операційний аудит часто від­носять скоріше до управлінського консультування, ніж до аудиту.

260. Особливості проведення операційного аудиту в державному секторі економіки.

Метою запровадження державного сектору економіки операційного аудиту є запобігання фінансовим порушенням, забезпечення законності використання бюджетних коштів і державного майна, правильності ведення БО, складання достовірної фінансової звітності та врахування інтересів держави в процесі провадження діяльності визначених суб’єктів господарювання.

Одним із завдань операційного аудиту є моніторинг фінансових операцій та фінансових потоків, що проводить п-во, з метою попередження шахрайських дій або упередження прийняттю неефективних управлінських рішень. Аудитор з числа представників органів ДКРС дає або не дає згоду на проведення таких операцій. Це суттєво підвищує рівень фінансово-бюджетної дисципліни в державі.

Соседние файлы в папке Екзамен