Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 3.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
474.29 Кб
Скачать

38. Законодавче та нормативне регулювання аудиторської діяльності в Україні

Необхідність аудиторської діяльності виникла в Україні з переходом до ринкових відносин, регулюється низкою законодавчих актів.

Виділяють такі три рівні нормативно – законодавчого регулювання аудиту в Україні

  1. Закон України «Про аудиторську діяльність» від 22.04.93 р. № 3125-12, остання редакція якого прийнята 14.09.2006 р. № 140-V і набула чинності з 19.01.2007 р. Цей Закон визначає правові засади здійснення аудиторської діяльності в Україні та спрямований на створення системи незалежного фінансового контролю з метою захисту інтересів користувачів фінансової й іншої економічної інформації. Закон містить такі розділи: Розділ I Загальні положення; розділ 2 –сертифікація аудиторів і реєстр аудиторських фірм та аудиторів ; 3- Аудиторська палата України; 4- Порядок проведення аудиту та надання інших аудиторських послуг; 5-права та обов’язки аудиторів та аудиторських фірм; 6- Відповідальність аудиторів та аудиторських фірм; 7- Прикінцеві положення.

  2. Кодекс професійної етики аудиторів .Кодекс професійної етики у будь-якій професії необхідний для забезпечення впевненості громадськості в якості послуг, які надаються представником цієї професії. Це тим більш важливо, що користувач певними видами послуг сам не може оцінити якості цих послуг через їх складність.

Кодекс професійної етики може складатися або з загальних тез, котрі визначають зразок ідеальної поведінки, або з окремих специфічних правил, котрі вказують на те, яка поведінка є неприйнятною.

3) Міжнародні стандарти аудиту - документи, що формулюють єдині базові вимоги й загальні підходи до проведення аудиту. На основі стандартів формуються навчальні програми для підготовки аудиторів та однакові вимоги для проведення іспитів. Аудиторські стандарти є підставою для доказу в суді якості проведення аудиту й визначення міри відповідальності аудитора.Стандарти визначають загальний підхід до проведення аудиту, масштаб перевірки, види звітів аудитора, питання методології та основні принципи, якіих мають дотримуватись аудитори. Дотримання аудиторських стандартів дозволяє забезпечити певний рівень гарантій результатів аудиторської перевірки. Якщо аудитор допускає відступ від них, то він повинен пояснити причину цього.

Також до законодавчо – нормативного регулювання аудиторської діяльності відносяться документи міністерств і відомств України, Міжнародної федерації бухгалтерів, Професійних організацій бухгалтерів і аудиторів України, нормативні документи транснаціональних ауд. Компаній та їх обєднань.

39. Врахування законів та нормативних актів в процесі надання аудиторських послуг.

При наданні аудиторських послуг важливо дотримуватись та зважати на чинні закони а також нормативні акти які регулюють аудиторську діяльність в Україні. Закон України «Про аудиторську діяльність» від 22.04.93 р. № 3125-12, остання редакція якого прийнята 14.09.2006 р. № 140-V і набула чинності з 19.01.2007 р. Цей Закон визначає правові засади здійснення аудиторської діяльності в Україні та спрямований на створення системи незалежного фінансового контролю з метою захисту інтересів користувачів фінансової й іншої економічної інформації.. Загальні умови проведення аудиту та надання інших аудиторських послуг визначені ст. 16 Закону "Про аудиторську діяльність". Відповідно до положень цієї статті проведення аудиту та надання інших аудиторських послуг здійснюється аудиторами, аудиторськими фірмами, які набули права на здійснення аудиторської діяльності відповідно до закону.

Загальні умови проведення аудиту та інших аудиторських послуг визначаються стандартами аудиту, затвердженими Аудиторською палатою України.

Кодекс професійної етики аудиторів .Кодекс професійної етики у будь-якій професії необхідний для забезпечення впевненості громадськості в якості послуг, які надаються представником цієї професії. Це тим більш важливо, що користувач певними видами послуг сам не може оцінити якості цих послуг через їх складність.

Кодекс професійної етики може складатися або з загальних тез, котрі визначають зразок ідеальної поведінки, або з окремих специфічних правил, котрі вказують на те, яка поведінка є неприйнятною.

Міжнародні стандарти аудиту - документи, що формулюють єдині базові вимоги й загальні підходи до проведення аудиту.Стандарти визначають загальний підхід до проведення аудиту, масштаб перевірки, види звітів аудитора, питання методології та основні принципи, якіих мають дотримуватись аудитори. Дотримання аудиторських стандартів дозволяє забезпечити певний рівень гарантій результатів аудиторської перевірки. Плануючи та виконуючи аудиторські процедури, оцінюючи та надаючи висновок про результати аудиторської перевірки, аудитор повинен усвідомлювати, що недотримання законам і нормативним актам може суттєво вплинути на фінансові звіти, висновок вцілому. Розглядаючи стандарти аудиту варто звернути увагу на

МСА 250 «Врахування законів та нормативних актів при аудиторській перевірці фінансових звітів»

Соседние файлы в папке Екзамен