Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 3.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
474.29 Кб
Скачать

42. Повноваження Аудиторської палати.

Повноваження Аудиторської палати України визначаються Законом України «про аудиторську діяльність» ст12,розділ 3.

Аудиторська палата України:

1) здійснює сертифікацію осіб, які мають намір займатися аудиторською діяльністю;

2) затверджує стандарти аудиту;

3) затверджує програми підготовки аудиторів та за погодженням з Національним банком України програми підготовки аудиторів, які здійснюватимуть аудит банків;

4) веде Реєстр;

5) здійснює контроль за дотриманням аудиторськими фірмами та аудиторами вимог цього Закону, стандартів аудиту, норм професійної етики аудиторів;

6) здійснює заходи із забезпечення незалежності аудиторів при проведенні ними аудиторських перевірок та організації контролю за якістю аудиторських послуг;

7) регулює взаємовідносини між аудиторами (аудиторськими фірмами) в процесі здійснення аудиторської діяльності та у разі необхідності застосовує до них стягнення;

8) здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом та Статутом Аудиторської палати України.

43. Нормативні документи апу

Нормативними документами АПУ є: Закони України; Стандарти аудиту; Нормативні акти Аудиторської палати України; Підзаконні нормативні акти; Регуляторна діяльність.

АПУ затвердила такі нормативні акти для контролю і встановлення норм ведення аудиторської діяльності:

  1. Звіт аудиторської фірми (аудитора) про надані послуги 2)Інструкція про порядок розгляду звернень, що надходять до Аудиторської палати України 3) Інструкція щодо складання звітності за формою №1- аудит (річна) "Звіт аудиторської фірми (аудитора) про надані послуги 4)Концептуальна основа контролю аудиторської діяльності в Україні 5)Концепція системи забезпечення якості аудиторських послуг в Україні 6)Методичні рекомендації аудиторам на випадок залучення їх до процесуальних дій в якості свідків, експертів або спеціалістів 7) Методичнi рекомендацiї щодо проведення аудиту фінансової звітності кредитних спілок відповідно до міжнародних стандартів аудиту 8) Положення з національної практики контролю якості аудиторських послуг 9) Положення про забезпечення незалежності аудитора 10) Положення про Комісію Аудиторської палати України з сертифікації та освіти аудиторів 11) Положення про Комісію Аудиторської палати України зі стандартів та практики аудиторської діяльності 12) Положення про регіональні відділення Аудиторської палати України 13) Положення про сертифікацію аудиторів 14) Порядок сертифікації аудиторів банків 15) Порядок скликання та проведення з'їзду аудиторів України 16) Про застосування Міжнародних стандартів аудиту видання 2010 року 17) Про прийняття Стандартів аудиту та етики Міжнародної федерації бухгалтерів в якості Національних стандартів аудиту з 1 січня 2004 року 18) Регламент Аудиторської палати України 19) Статут Аудиторської палати України тощо.

44. Закони України та інші нормативні акти, що регулюють здійснення аудиту в Україні.

Закон України «Про аудиторську діяльність» від 22.04.93 р. № 3125-12, остання редакція якого прийнята 14.09.2006 р. № 140-V і набула чинності з 19.01.2007 р. Цей Закон визначає правові засади здійснення аудиторської діяльності в Україні та спрямований на створення системи незалежного фінансового контролю з метою захисту інтересів користувачів фінансової й іншої економічної інформації. Закон містить такі розділи: Розділ I Загальні положення; розділ 2 –сертифікація аудиторів і реєстр аудиторських фірм та аудиторів ; 3- Аудиторська палата України; 4- Порядок проведення аудиту та надання інших аудиторських послуг; 5-права та обов’язки аудиторів та аудиторських фірм; 6- Відповідальність аудиторів та аудиторських фірм; 7- Прикінцеві положення.

Кодекс професійної етики аудиторів .Кодекс професійної етики у будь-якій професії необхідний для забезпечення впевненості громадськості в якості послуг, які надаються представником цієї професії. Це тим більш важливо, що користувач певними видами послуг сам не може оцінити якості цих послуг через їх складність.

Кодекс професійної етики може складатися або з загальних тез, котрі визначають зразок ідеальної поведінки, або з окремих специфічних правил, котрі вказують на те, яка поведінка є неприйнятною.

Міжнародні стандарти аудиту - документи, що формулюють єдині базові вимоги й загальні підходи до проведення аудиту. На основі стандартів формуються навчальні програми для підготовки аудиторів та однакові вимоги для проведення іспитів. Аудиторські стандарти є підставою для доказу в суді якості проведення аудиту й визначення міри відповідальності аудитора.Стандарти визначають загальний підхід до проведення аудиту, масштаб перевірки, види звітів аудитора, питання методології та основні принципи, якіих мають дотримуватись аудитори. Дотримання аудиторських стандартів дозволяє забезпечити певний рівень гарантій результатів аудиторської перевірки. Якщо аудитор допускає відступ від них, то він повинен пояснити причину цього.

Соседние файлы в папке Екзамен