Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 3.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
474.29 Кб
Скачать

243. Особливості аудиту консолідованої фінансової звіт

При аудиті консолідованої фінансової звітності необхідно висловити думку не тільки стосовно повноти і достовірності фінансової звітності материнського підприємства, та його дочірніх підприємств, а й перевірити і висловити думку стосовно правильності і достовірності консолідації фінансової звітності окремих господарюючих суб’єктів у фінансову звітність материнського підприємства

Перевіряючи правильність складання звітності, аудитор повинен звернути увагу на те, що консолідована фінансова звітність складається впорядкованим додаванням показників фінансової звітності дочірніх підприємств до аналогічних показників фінансової звітності материнського підприємства. 

Особливістю складання такої звітності, крім того, є визначення частки меншості. Для складання консолідованої фінансової звітності частку меншості в капіталі та фінансових результатах дочірніх підприємств визначає материнське підприємство. Частка меншості визначається як добуток відсотка голосів, які не належать материнському підприємству, відповідно до власного капіталу та чистого прибутку (збитку) дочірніх підприємств, зменшеного (збільшеного) на суму нереалізованого прибутку (збитку) від внутрішньогрупових операційОсобливості організації та методики аудиту консолідованої фінансової звітності обумовлені насамперед специфікою складання такої звітності та структурою підприємств, які її використовують. Суттєвим фактором тут є наявність певної кількості дочірніх підприємств, які формують свої власні звіти з метою подальшої консолідації зі звітністю материнської компанії. При цьому аудит звітності дочірніх підприємств та консолідованої звітності може здійснюватися різними аудиторськими фірмами чи аудиторами, що істотно знижує рівень впевненості в адекватності думки аудитора щодо стану консолідованої звітності. Для підвищення рівня впевненості доцільною є перевірка всіх звітів однією аудиторською фірмою або аудитором. Це дає змогу оперативніше планувати та проводити аудиторські перевірки, здійснювати дієвий контроль якості роботи аудиторів, забезпечує об'єктивність аудиторських висновків щодо узагальнюючої звітності. Особливістю аудиту консолідованої звітності є також необхідність перевірки не тільки обґрунтованості даних звітів, а й перевірка правильності проведення процедур зведення даних кількох звітних форм в одну. Аудит консолідованої фінансової звітності передбачає також висловлення думки не тільки стосовно повноти й достовірності фінансової звітності материнського підприємства та його дочірніх підприємств, а й стосовно правильності й достовірності консолідації фінансової звітності окремих суб'єктів господарювання у фінансову звітність материнського підприємства.

244. Аудит в системі державного фінансового контролю

Еволюційний рух економіки України та модернізація системи державних фінансів вимагають нових форм державного фінансового контролю, які забезпечили б дієвий нагляд за ефективним використанням бюджетних коштів, своєчасне виявлення негативних відхилень від поставлених завдань, а також підвищили б результативність управління у державній сфері.

Ревізія, яка була до останнього часу основною формою ДФК, не передбачає пошуку слабких місць в організації управління та розроблення пропозицій для підвищення ефективності використання фінансових ресурсів. Дослідженню цих питань присвячена інша форма ДФК – державний аудит, який, за свідченням світової практики, наразі активно розвивається на тлі перетворень, що здійснюються на макро- і мікрорівнях управління суспільними фінансами. У країнах світу, що мають найбільш тривалі традиції щодо застосування державного аудиту, державний аудит реалізується як вид діяльності державних аудиторів із здійснення контролю урядових структур, державних підприємств і неприбуткових організацій для підтвердження законності і правомірності фінансового управління та дослідження ефективності виконання функцій, програм діяльності. Період, що охоплює останні півсторіччя, характеризується суттєвим розвитком цілей і методів державного аудиту. Із розвитком раціоналізму у використанні державних ресурсів на рівні муніципалітетів, державних установ і організацій та появою можливості оцінки їх діяльності за певним набором критеріїв подальший розвиток, поряд з фінансовим аудитом – традиційною формою ДФК, отримує концепція аудиту адміністративної діяльності (ААД). У залежності від спрямованості і об’єктів оцінювання у державному секторі з’являються аудит ефективності, аудит економічності, аудит результативності витрачених бюджетних коштів; аудит державних (урядових, відомчих) програм та політики державних установ і організацій. Як правило, ААД спрямований не тільки на оцінку специфічних аспектів управління, а й на всю управлінську діяльність, у тому числі на її організаційну та адміністративну системи.

У Стандартах аудиту державних фінансів INTOSAI підкреслено, що на відміну від фінансового аудиту, який проводиться відповідно до зовсім особливих вимог і цілей, ААД в більшості випадків доступний для оцінки і інтерпретації.

За Стандартами INTOSAI аудит, що здійснюється у секторі державного управління, має на меті виявлення шляхом збору доказів та надання оцінки:

  1. відступів від прийнятих стандартів обліку;

  2. порушення принципів обліку;

  3. порушення законності;

  4. неефективності використання людських, фінансових та інших ресурсів;

  5. не результативності діяльності;

  6. неекономічності фінансового управління

Досягнення перших трьох цілей, відповідно до класифікації INTOSAI, входять до завдань аудиту законності і правомірності (фінансового аудиту), а три інших – доААД. Цілі аудиту в системі державного фінансового контролю: Оцінка відступів від прийнятих стандартів обліку; Оцінка порушення принципів обліку, Оцінка порушення законності, Оцінка неефективності використання людських, фінансових та інших ресурсів, Оцінка нерезультативності діяльності, Оцінка неекономічності фінансового управління.

Соседние файлы в папке Екзамен