Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 3.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
474.29 Кб
Скачать

235. Процедури аудиту поточних зобов’язань за розрахунками з Пенсійним фондом

Перевірку внесків до Пенсійного фонду доцільно здійснювати за такими позиціями:  1. База оподаткування: нарахована основна і додаткова заробітна плата, інші виплати (грошові і негрошові). 

2.Ставки платежів. 

3. Джерела фінансування нарахованої заробітної плати та нарахованих платежів. 

4.  Правильність відображення в бухгалтерському обліку і звітності. 

5. Своєчасність оплати. 

Розглядаючи правильність визначення бази оподаткування для кожного з означених платежів, необхідно перевірити: 

1)  облік чисельності працівників та їх руху, зіставивши первинні документи: накази (про прийом та звільнення основних робітників та сумісників, про відпустки і т. д.); 

2) використання робочого часу. Згідно з Конституцією, Цивільним кодексом, Кодексом законів про працю і т. д. проводиться перерахунок кількості відпрацьованих днів (табелі обліку) і порівняння цих даних з робочими листками, розрахунковими та платіжними відомостями. Перевіряється наявність та оформлення цих документів. Якщо оплата проводиться за договорами (контрактами), то з’ясовуються наявність та умови цих договорів, оформлення трудових відносин осіб, внесених у табель обліку робочого часу; 3) аудит тарифних ставок та посадових окладів. Встановлюється належне призначення посадових окладів і ставок за тарифними кваліфікаційними довідниками, галузевими угодами, тарифними сітками: наказів, договорів, штатних розписів, фактичних ставок і належних за документами, розрахункових листків та відомостей; 

4) аудит розрахунку оплати праці. Переглядаються та перераховуються всі види оплати праці та визначаються їх розміри. Документи: листки непрацездатності, табелі, заяви на відпустки, розрахункові відомості; 

5)  аудит джерел фінансування оплати праці. Переглядаються кореспондуючі рахунки за різними видами нарахованої оплати, перевіряється правильність віднесення на собівартість видів оплати праці,. 

Наступною стадією аудиторської перевірки є перевірка правильності застосування ставок платежів. 

Аудитор повинен встановити відповідність і законність джерел фінансування оплати праці і сплачених внесків. Відрахування на обов’язкове пенсійне страхування здійснюється за встановленими законодавством нормами від загального розміру витрат на оплату праці і відносяться на собівартість у частині витрат, передбачених переліком витрат на виплату основної та додаткової заробітної плати. Аудитор має перевірити правильність відображення в бухгалтерському обліку нарахувань на заробітну плату у вигляді внесків до пенсійного фондів. 

236. Аудит документів фінансової звітності та його особливості

фінансова звітність - це сукупність форм звітності, укладених на основі даних фінансового обліку з метою одержання користувачем узагальненої інформації про фінансовий стан і діяльність підприємства, а також змінах у його фінансовому стані за звітний період в установленій формі для прийняття цим користувачем визначених управлінських рішень Аудит фінансової звітності передбачає оцінку облікової та іншої економічної інформації шляхом вивчення реально існуючих зв'язків та взаємозв'язків між показниками Звітність повинна відповідати:• Міжнародним стандартам фінансової звітності;• національними стандартами фінансової звітності;іншим нормативним актам, зазначеним у звітності. ході перевірки аудитор збирає достатні й доречні докази, необхідні для формулювання висновків, які є основою для вираження його думки.

Метою аудиту фінансової звітності клієнта є:

- визначення сутності та змісту ділової активності;

- виявлення зон можливих навмисних помилок у звітності;

- оцінка фінансово-господарських перспектив клієнта, його функціонування у майбутньому;

- оцінка стану бізнесу.

Перед безпосереднім проведенням аналізу аудитор повинен визначити його мету та завдання, далі розробити програму аналізу:

- вибір методу аналізу, оптимального для досягнення поставлених завдань та цілей;

- вивчення інформаційної бази аналізу;

- встановлення критерію для прийняття рішення у випадку виявлення незвичайних коливань.

Завданнями аудиту фінансової звітності є:

- дослідити достовірність та відповідність записів звітності даним Головної книги та регістрів аналітичного обліку;

- прослідкувати за своєчасністю подання бухгалтерської звітності до відповідних державних органів;

- вивчити взаємоузгодженність показників звітності підприємства;

- порівняти дані річної фінансової звітності з даними квартальної і поточної звітності;

- оцінити можливість постійного функціонування підприємства;

- оцінити вплив подій що відбулися, на фінансову звітність та їх відображення в звітності.

При проведенні аудиту фінансової звітності вивчаються наступні питання:

- чи наявні документи про реєстрацію підприємства як платника податків;

- чи дотримуються терміни подання звітності податковим органам, управлінню статистики, органам управління, спеціальним позабюджетним фондам тощо;

- чи правильно відображені дані в поточному бухгалтерському обліку і чи внесені зміни, виправлення до фінансової звітності.

Аудитор при проведенні аудиту фінансової звітності підприємства повинен перевіряти достовірність початкових та порівняльних показників цієї звітності. При цьому слід враховувати, що початкові та порівняльні показники повинні відображати результати фінансово-господарської діяльності підприємства за попередній період, а також свідчити про постійність його облікової політики у звітному та попередньому періодах.

Соседние файлы в папке Екзамен