Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен / Теория 3.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
474.29 Кб
Скачать

232.Аудит в ринковій економічній системі

З розвитком господарської діяльності і ринкової економіки загалом, виникає різка необхідність інтенсивного розвитку аудиту, адже саме він є значним фактором в організації та контролю фінансової звітності на будь-якому підприємстві.

Послуги аудитора на сьогоднішній день виникають у зв’язку  з такими обставинами:

  • можливість необ’єктивної інформації з боку її адміністрації в разі конфлікту між ними та користувачами цієї інформації (власниками, інвесторами, кредиторами);

  • залежність наслідків прийнятих рішень (а вони можуть бути дуже важливими) від якості інформації;

  • необхідність спеціальних знань для перевірки інформації;

  • відсутність у користувачів інформації доступу до неї для оцінки її якості.

Ці та ряд інших причин привели до виникнення суспільної потреби в послугах незалежних експертів, які мають відповідну підготовку, кваліфікацію, досвід і дозвіл на право надання такого роду послуг. Аудиторські послуги – це послуги посередників, які установлюють  вірогідність фінансової інформації.

Наявність достовірної інформації дозволяє підвищити ефективність функціонування ринку капіталу і дає можливість оцінювати і прогнозувати наслідки різних економічних рішень. Проведення аудиторської перевірки навіть у тих випадках, коли вона не є обов'язковою, поза сумнівом, має важливе значення, адже виявлення певних помилок у фінансовій звітності дозволить керівництву вчасно усунути їх.

В умовах ринку підприємства, кредитні установи, інші господарюючі суб'єкти вступають у договірні відносини по використанню майна, коштів, проведення комерційних операцій та інвестицій. Довіра в таких  відносинах повинна підкріплюватися можливістю для всіх учасників угод одержувати і використовувати фінансову інформацію.

Достовірність даних підтверджується незалежним аудитором, який в свою чергу несе повну відповідальність в межах договору щодо надання  інформації, що є позитивним чинником, адже аудитору буде невигідно приховувати певні порушення чи помилки. Власники, і насамперед колективні власники - акціонери, пайовики, - а також кредитори позбавлені можливості самостійно переконатися в тому, що всі численні і часто дуже складні операції підприємства законні і правильно відображені у звітності, тому що звичайно не мають ні доступу до облікових записів, ні відповідного досвіду, і тому мають потребу в послугах аудиторів. З вищесказаного, можна сформувати чіткий висновок, що саме аудиторські послуги є важливою та необхідною ланкою у системі фінансового контролю підприємств, які мають на меті ефективно та якісно розвиватись і працювати без проблем.

Розвиток ринкової економіки дає поштовх  щодо необхідності даного виду діяльності, адже аудит, як один з елементів контролю є саме тим чинником що дозволяє вчасно виправляти помилки і запобігати шахрайству в будь-якій організації.

233.Процедури аудиту поточних зобов’язань за розрахунками зі страхування

Мета аудиту — перевірити та підтвердити правильність розрахунків платежів за страхуванням за всіма видами оплати праці, повноту й своєчасність їх перерахування до державних цільових фондів,законність використання цих коштів. Завдання аудиту - встановити:коло платників збору на обов’язкове державне пенсійне страхування; правильність визначення бази для нарахування страхових внесків;дотримання встановлених норм відрахувань відповідно до чинного законодавства;нарахування страхових внесків та використання страхового відшкодування;правильність документального оформлення (наявність страхових полісів, оформлених відповідно до вимог чинного законодавства, розрахунково-платіжних документів) та ведення бухгалтерського обліку за рахунком 65 «Розрахунки за страхуванням»;Аудитор, перевіряючи розрахунки зі страхування, вивчає своєчасність і повноту утримань з нарахованої заробітної плати. Основна увага приділяєть­ся прибутковому податку з фізичних осіб. Під час перевірки здійснюється арифметичний контроль сум утриманого податку. Підтверджується закон­ність застосування пільг, які передбачені чинним законодавством. Збір до державного обов'язкового пенсійного страхування сплачується одночасно з одержанням коштів в установах банків на оплату праці. Рахунок 65 призначений для обліку розрахунків за відрахуванням нa загальнообов’язковe державне соціальне страхування, зa індивідуальним страхуванням персоналу підприємствa, страхуванням майна та за iншими розрахунками за страхуванням.

За кредитoм рахунку 65 відображаються нараховані зобов’язaння за страхуванням, а також oдержані від органів страхування кошти, зa дебетом — погашення заборгованості тa витрачання коштів страхування на підприємстві.

За даними договорів страхування, що укладаються зі страховими ком­паніями, платіжних доручень і особистих рахунків працівників визначаються факти перерахувань грошових коштів з рахунків підприємства на користь працівника за договорами добровільного страхування. Сума страхового від­шкодування оприбутковуються податком з доходів фізичних осіб під час їх виплати.

Аудит розрахунків зі страхування та оплати праці доцільно проводити одночасно тому, що від правильності нарахування та утримання платежів за­лежить сума виплаченої робітникам заробітної плати.

Соседние файлы в папке Екзамен