Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / теория.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
452.1 Кб
Скачать

70. Порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходів від підприємницької діяльності

Оподаткування доходiв, отриманих фiзичною особою вiд продажу нею товарiв у межах її пiдпр дiяльностi без створення юрид особи, а також фiз особою, яка сплачує ринковий збiр, здiйснюється за правилами, встановленими спецiальним законодавством.

Якщо фiзична особа - суб'єкт пiдприємницької дiяльностi або фiзична особа, яка сплачує ринковий збiр, отримує доходи, інші іж від підпр, то такi доходи оподатковуються за правилами, встановленими Законом для платникiв податку, що не є такими суб'єктами пiдприємницької дiяльностi.

Фiзична особа - суб'єкт пiдприємницької дiяльностi або фiзична особа, яка сплачує ринковий збiр, вважається податковим агентом найманої нею особи або фiзичної особи, що перебуває з нею у цивiльно-правових вiдносинах, стосовно будь-яких оподатковуваних доходiв, нарахованих на користь такої особи, включаючи будь-якi доходи, якi кiнцево оподатковуються при їх виплатi. При цьому порядок нарахування та сплати збору до Пенсiйного фонду України або внескiв до державних соцiальних фондiв такими фiзичними особами визначається спецiальним законодавством з питань такого спрощеного оподаткування.

101. Порядок погашення зобов’язань платника перед бюджетом

Обчислення суми ПЗ здійснюється або самим платником у декларації або подат органом, про що повідомляється повідомленням.

Податк декларації подаються в такі строки:

1). Якщо міс звіт період – протягом 20 днів після закінчення звітного період;

2). Якщо квартал або півріччя – протягом 40 днів.

3). Якщо рік – протягом 60 днів.

4). Для фіз. осіб – до 1 квітня наступного року.

Платник податку зобов’язаний сплатити суму ПЗ протягом 10 днів після гран строку подання декларації.

Якщо платник не сплачує ПЗ у встановл строки, така сума є податк боргом. На його см податк органи надсилають вимоги в такі строки:

- першу не раніше 1 роб дня після закінчення гранич строків сплати податку. Податк орган сповіщає, що всі А передаються у податкову заставу

- друга – не раніше 30 днів від дня направлення 1 повідомлення.

Зміст податк застави полягає в том, що платник має обмежені можливості щодо рахпорядження власними активами.

Адм арешт А є виключним способом забезпечення под боргу платника.

Повний арешт полягає у забороні вчиняти платником дії щодо своїх активів. Крім охорони та зберігання.

Умовний – попередження отримання дозволу платником на здійснення операцій з активами.

ПЗ можуть бути розстрочені або відстрочені за заявою платника.

Розстрочення – надання платнику бюдж кредит на суму його ПЗ та %

Відстрочення – перенесення сплати осн суми зобов’язань під % на пізніший термін.

Рішення приймається щодо загдерж податків. По місц податках такі рішення приймаються керівником под орган.

97. Ухилення від податків: поняття, чинники, методи.

Під ухиленням розуміють, протизаконне поводження, що виражається в прихованні інформації про об'єкти оподатковування, відмовленні від реєстрації як платника податків, фальсифікації документів податкової звітності й обліку, а також деякі інші дії, зв'язані з порушенням вимог податкового законодавства.

Чинники: рівень податкових ставок, ефективність та компетентність діяльності податк органів, законослухняність платників, рівень довіри населення до діючої влади щодо ефективного використання нею коштів, отриманих від податків, тощо.

Методи:

Нелегальна діяльність - повну несплату всіх податків і зборів, на відміну від несплати податків у легальній діяльності, коли від всіх податків ухилитись неможливо. Нелегальна діяльність може провадитись у таких формах: заняття підпр діяльністю без відповідної держ реєстрації; імітація зупинення діяльності пп; здійснення діяльності, що підлягає ліцензуванню, без відповідної ліцензії; нелегальне виробництво товарів і надання послуг у межах легальної діяльності, тощо.

Приховування об”єктів оподаткування в межах легальної діяльності передбачає: неподання податкових декларацій, або подання їх з перекручуванням; приховування виручки; заниження сум фактично виплаченої ЗП; завищення валових витрат, тощо.

Фальсифікація обліку передбачає ведення податкового обліку з порушенням чинного законодавства.

Маскування дійсних ситуацій іншими створення фіктивних фірм, коли дійсний власник пп ховається за підставним чи фіктивним, з метою уникнути відповідальності за ухилення від оподаткування; оформлення операцій з продажу як дарунок; оформлення оплати праці як участь у прибутках або відносин позики, тощо.

Неумисні правопорушення.

Соседние файлы в папке Подт кодекс