Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / теория.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
452.1 Кб
Скачать

26. Податок на додану вартість в системі непрямого оподат-ня

ПДВ є непрямим податком, а саме одним із видів універсальних акцизів. ПДВ був запроваджений в Україні в 1992 році, і разом з акцизним збором замінив податок з обороту і податок з продажів.

ПДВ має високу еф-ть із фіс­кальної точки зору. Широка база оподатк-ня, яка включає не тільки товари, але й роботи та послуги, забезпечує надійність і стабільність бюдж надходжень. Універсальні ставки по­легшують як обчислення податку для його платників, так і конт­роль податк органів за правил-тю та своєчасністю сплати останнього. Стягнення ПДВ на всіх етапах руху товарів, робіт, послуг має наслідком рівномірний розподіл податк тягаря між усіма СПД. Крім того, від­сутнім є кумулятивний ефект в ціноутворенні, коли податок на­раховується на податок.

Недоліками ПДВ є значний його вплив на заг рівень цін та регресивність, особливо щодо малозабезпечених верств нас-ня, а також відволікання обігових коштів під-в.

27. Платники і ставки по пдв.

ПДВ – це непрямий под (універсальний акциз), що вкл-ся до ціни товарів, робіт та послуг.

Цей податок оподатковує лише додану вар-ть, що включає прибуток, амортиз відрах-ня, % за кредит, ЗП, непрямі податки.

Платниками ПДВ є: юр особи (резиденти та нерезиденти, СПД і особи, що не є СПД), фіз особи (СПД та особи, що не є СПД, якщо вони ввозять товари на митну територію У в обсягах, що підлягає опод-ню). Особа є платником ПДВ, якщо обсяг здійснбваних нею оподатковуваних операцій з продажу товарів, робіт, послуг досягнув протягом б-я періоду за останні 12 календарних місяців 3600 неопод мінім. Це положення не розповсюдж на осіб, які здійсн торгівлю за готівкові кошти.

Особа зобов’язана зареєструватись як платник ПДВ в податк органах за своїм місцезнаходженням.реєстраційна заява має бути подана не пізніше 20 календарного дня, що настає за останнім днем 12-місячного періоду, в якому був досягнутий зазначений обсяг оподатковуваних операцій.

Особи, які мають намір здійснювати торгівлю за готівку, зобовязані подати реєстраційну заяву не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку здійснення підпр д-сті.

Свідоцтво про реєстрацію платника ПДВ видається платнику протягом 10 робочих днів після отримання заяви. Виключені із числа платників фіз особи, що здійснюються торгівлю за готівку на умовах сплати ринкового збору, юр особи (які вибрали ставку 10%) та фіз особи, що сплачують єдиний податок СПД.

Основна ставка становить 20%. (продаж товарів, робіт, послуг на територ У; ввіз товарів на терит У; роботи та послуги, отримані від нерезидента за межами митної терит У). Сума ПДВ = (СВ+ Пр)*0,2.

Окрім цього існує 0% ставка ПДВ (вивіз товарів за межі У; надання робіт, послуг нерезидентам за межами У; продаж товарів через звільнені від мита магазини, що знаходяться на митниці).

28. Порядок визн-я суми пдв. Хар-ка пз та пк.

Сума ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету або відшк-ню з бюджету, визнач-ся як різниця між заг сумою податк зобов’язань, що винвкли в зв’язку з б-я продажем тов, роб, послуг протягом звітн періоду та суми податк кредиту зв періоду.

Звітн податк період – це період, за який платник податку зобов-й проводити розрах-ки податку та сплачувати його до бюджету.

Податкове зобов-ня – це заг сума податку, одержана або нарахована платником у звітн періоді.

Податковий кредит – це сума, на яку платник податку має право зменшити податк зобов-ня звітн періоду.

Податк кредит склад-ся із суми податків, сплачених або нарах-них платником у звітн періоді у зв’язку з придбанням тов, роб, послуг, вартість яких віднос-ся до складу вал витрат та ОФ чи нематер активів, що підлягають амортизації.

Соседние файлы в папке Подт кодекс