Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / теория.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
452.1 Кб
Скачать

8. Податкова політика в системі державного регулювання економіки

Існує 2-ва методи впливу держави на економіку: Прямий і непрямий. Переважання прямих методів є ознакою адміністративно-централізованої економіки. При ринкових відносинах використовуються непрямі методи, які включають в себе: грошово-кредитну політику, бюджетно-податкову політику; зовнішньоекономічну політику. ПП відноситься до бюджетно-податкової політики.

Податкова політика — це діяльність держави у сфері встанов­лення і стягнення податків. Саме через податкову політику дер­жави відбувається становлення і розвиток податкової системи держави.

На вирішення проблеми: яку нац доходу необхідно стягувати за допомогою податків частинувпливають економічні і політичні фактори: Економічні: рівень розвитку виробництва, обсяги національного доходу на душу нас; Політичні: існування в суспільстві певного розподілу сил між соціальними колами населення, а також від механізму включення їх інтересів у політику держави..

Розподіл податків між платниками залежить від їх платоспроможності. Для цього використовують термін “дискреційний дохід” — дох, що залишився після задоволення першочергових потреб.

При розподілі под. тягаря між окремими групами населення, суб’єктивні фактори зд найбільший вплив і ведуть до відхилення за ознакою платоспроможності залежно від політ кон’юнктури.

Критерії оцінки ПП:

1. Задоволення фіскальних потреб держави;

2. Вплив податкової політики на відтворювальні процеси;

3. Вплив на вирішення соціальних завдань.

9. Податкова політика (пп) та її вплив на макроекономічні(ма) показники

Розвиток ринкової економіки має циклічний характер, тому для МА регулювання держава може викор ПП для стабілізації ек циклу та для стимулювання ек зростання.

ПП може впливати на ек цикл як автоматизовано так і дискреційно (активно).

Автоматизований вплив пов’язаний з дією т. званих вбудованих стабілізаторів, до якиї відносять податки з показником еластичності щодо ВВП >1, тобто Т приросту под надходж перевищують Т приросту ВВП.

Ефективність автоматизованої дії под системи залежить від:

1. частки под надходжень в обсязі ВВП

2. еластичності под системи.

В свою чергу еластичність под системи залежить від еластичності кожного податку і його частки в доходах. Еластичність окремого податку залежить від еластичності його об’єкта оподатк. щодо ВВП та метобу визначення його ставки. Тверді ставки, а також процентні регресивні зменшують показник еластичності, а найбільший вплив мають процентні прогресивні ставки.

Дискреційна ПП передбачає свідоме внесення змін в діючу под систему з метою збільшення чи зменшення под надходжень в залежності від фази ек циклу. В період кризи доцільним є зменшення под тягаря, а піднесення — збільшення.

ПП викор для регулювання ек зростання, для цього використовується показник співвідношення реального та потенційного ек зростання. Для регул. реального ек зростання використовується МА важель ПП: маніпулювання сук попитом. Для регул потенційного зрост викор МІ важелі, що стимулюють нагромадження, інвест-ї, конкуренцію, НТП.

Соседние файлы в папке Подт кодекс