Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / теория.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
452.1 Кб
Скачать

81. Податок на промисел.

Метою введення цього податку в Україні було поповнення доходів місцевих бюджетів за рахунок оподаткування таких доходів фіз. осіб, які, як правило, не оподатковуються іншими видами податків, оскільки податковим адміністраціям важко проконтролювати їх отримання.

Платниками податку на промисел є виключно фізичні особи, незал-но від громадянства та постійного місцепроживання, які не зареєстровані як суб'єкти підпр-ва і зд-ть не більш як 4 рази протягом календарного року продаж виробленої, переробленої та купленої продукції, товарів.

Об 'єктом оподаткування є сумарна вартість товарів, які належать до продажу за ринковими цінами.Якщо товари підлягають продажу протягом 3 календарних днів, ставка податку становить 10% їх вартості. При збільшенні терміну продажу до 7 днів ставка податку подвоюється. Сума по­датку на промисел не може бути меншою за розмір одного не­оподатковуваного мінімуму доходів громадян. Податок на промисел сплачується у вигляді придбання одноразового патенту на торгівлю.

82. Податок з власників транспортних засобів.

Платниками є пп, установи та організації, які є юр.особами, іноземні юр.особи, а також громадяни Укр., іноземні громад. та особи без громадянства, які мають зареєстровані в Укр. згідно з ч.з. власні транспортні засоби, які є об'єктами оподаткування.

Об'єктами оподаткування є: трактори, автомобілі, призначені для перевезення не менше 10 осіб, включаючи водія, автомобілі легкові, автомобілі вантажні, автомобілі спеціального призначення, крім тих, що ви­користовуються для перевезення пасажирів і вантажів (крім авто­мобілів спеціального призначення швидкої допомоги та пожеж­них), мотоцикли та велосипеди з установ­леним двигуном, крім тих, що мають об'єм циліндра двигуна до 50 см3, яхти та судна парусні з допоміжним двигуном або без нього (крім спортивних), човни моторні і катери, крім човнів з підвісним двигуном (крім спортивних), інші човни (крім спортивних).

Ставки встановлюються в грн на 100 см куб обєму циліндра двигуна для наземних видів транспорту та на 1 см довжини корпусу для водних видів транспорту.

Джерелом сплати є прибуток. Термін сплати – перед реєстрацією, техн. оглядом. Штрафи: 200 % - за приховування; 50 % - за неподання в строк розрахунку; 0,3 % - за кожний день затримки.

83. Загальна характеристика місцевих податків і зборів.

До складу місцевих податків і зборів включаються: загально­державні податки та місцеві податки і збори.

Як пра­вило, останні не мають суттєвого бюджетного значення і висту­пають доповненням до загальнодержавних податків і зборів. Особливістю цих податків є те, що місцеві органи влади мають більше повноважень щодо їх встановлення і стягнення.

Податок на промисел. Платни­ками податку на промисел є виключно фізичні особи, незале­жно від громадянства та постійного місце проживання, які не за­реєстровані як суб'єкти підприємництва і здійснюють несистема­тичний, не більш як 4 рази протягом календарного року, продаж виробленої, переробленої та купленої продукції, речей, товарів. Об'єктом оподаткування є сумарна вартість товарів, які на­лежать до продажу за ринковими цінами.

Податок з власників транспортних засобів. Платниками є п-ва, установи та організації, які є юридичними особами, іноземні юридичні особи (далі — юридичні особи), а також громадяни України, іноземні грома­дяни та особи без громадянства (далі — фізичні особи), котрі мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, які є об'єктами оподаткування.

Об'єктами оподаткування є: трактори (колісні), автомобілі, призначені для перевезення не менше 10 осіб, автомобілі спеціального призначення, мотоцикли (включаючи мопеди) та велосипеди з установ­леним двигуном, крім тих, що мають об'єм циліндра двигуна до 50 см3, яхти та судна парусні.

Комунальний податок. Платниками є всі юрид особи за винятком бюджетних і планово-дотацій­них установ та організацій, сільськогосподарських п-в. Об'єктом оподаткування є фонд заробітної плати. Ставка комунального податку не повинна перевищувати 10% річного фонду заробітної плати, обчисленого виходячи з неоподаткову­ваного мінімуму доходів громадян.

Готельний збір. Платниками є особи, які проживають у готелях. Об'єкт оподаткування — добова вартість найманого житла, а ставка готельного збору не повинна переви­щувати 20% визначеного об'єкта оподаткування.

Збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі. Платниками є юридичні особи і громадяни, які реалізують сільськогосподарську, промислову продукцію та інші товари. Ставка цього збору не повинна перевищувати 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для суб'єктів, що постійно здійснюють торгів­лю у спеціально відведених для цього місцях, і одного неоподат­ковуваного мінімуму — за одноразову торгівлю.

Курортний збір. Платниками є громадяни, які прибувають у курортну місцевість. Ставка цього збору не мо­же перевищувати 10% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Деякі категорії громадян звільняються від сплати ку­рортного збору, серед них: діти віком до 16 років, інваліди, осо­би, які прибули за путівками.

Соседние файлы в папке Подт кодекс