Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / теория.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
452.1 Кб
Скачать

10.Податкова політика(пп) та її вплив на мікроекономічні показники

ПП може впливати на мікроекономічні показники за рахунок диференціації умов оподаткування як для окремих видів товарів, так і для окремих платників в залежності від завдань які вирішує держава.

За допомогою ПП держава може вирішувати такі завдання: стимулювання або обмеження виробництва або споживання того чи іншого товару; Стимулювання НТП; Розвиток визначених галузей виробництва; Розвиток вир-ва на певних територіях, Вирішення соціальних завдань, Регулювання експорту/імпорту, тощо

Для цього використовують такі методи оподаткування: Диференціація податкових ставок; Звільнення окремих платників, галузей чи територій; Надання податкового кредиту (відстрочка); Надання податкових знижок; Включення до валових витрат деяких видів видатків підприємств, Амортизаційна політика, тощо

Для ек регулювання ек процесу викор-ся наступні види податків: податок на прибуток; плата за землю

Для соц регулювання викор-ся: непрямі податки; прибутковий податок з громадян

Якщо метою ек політики держави є стимулювання конкурентних відносин, то ПП будується на принципах нейтральності, тобто держ. до всіх суб’єктів підпр діяльності пред’являє однакові вимоги, значно обмежуючи под пільги та диференціацію под ставок.

11. Податкова політика та інфляція.

Інфляцію трактують як багатофакторний процес, що обумовлений взаємодією ціноутворюючих та грошових факторів, тобто інфл є наслідком як Ма-ек, так і Мі-ек диспропорцій.

З Ма-ек т. зору має значення, по-перше, достатність под надходжень; по-друге, те, як впливає ПП на обсяги сук попиту.

З Мі-ек т. зору вирішальне значення має стр-ра под системи, тобто той вплив, який здійснює кожний податок на процес ціноутворення і систему стимулів суб’єктів господарювання.

Вплив на заг рівень цін в країні залежить, по-перше, від відсоткової ваги товарів, що оподатковуються непрямими податками у заг обсязі тов, що виробляються в державі. По-друге, від рівня ставок оподаткування.

Вплив прям податків на інфл визначити складніше; але згідно розрахунків послідовників теорії пропозиції, зниження на 1% ставки приб под з фіз осіб в довгостроковому аспекті приводить до підвищення ціни на 4%, а доходів — на 0,6 %. Зменшення на 1% ставки под на приб підприємств призводить до зниження рівня цін на 4% та підвищення реальних доходів на 1%.

Таким чином, якщо інфл виникла із-за диспропорцій у сфері розподілу та перерозподілу, що призвело до порушення рівноваги між поп/проп, то в цьому випадку обмеження попиту, в т. числі за рахунок ПП позитивно вплине на стримання інфл.; якщо ж інфл виникла із-за диспропорцій у сусп виробництві, то в цьому випадку необхідно викор Мі-ек важелі ПП, а саме: створення стимулів для розширення вир-ва, підвищення його ефективності, посилення конкуренції та надання пільг новим та малим підприємствам.

12. Методи формування доходів держави та їх загальна характеристика.

Кошти, які централізує держава, можуть формуватись як за доп по­даткового методу, так і за допомогою інших:

Пряме вилучення доходів підприємств застосовується в умовах до­мінування державної форми власності. Отримання доходів у вигляді платежів за використання державних угідь та майна, надання послуг не має значного фіскального значення. Такі платежі є неподатковими і, як правило, мають еквівалентний характер.

Платежі за викор-ня держ.угідь та майна, надання послуг не мають фіскальної значимості, не відіграють значної ролі в держ доходах.

Грошова емісія як метод фінансування бюджетного дефіциту застосовується лише в країнах з нерозвинутим ринком цінних паперів, або в умовах недовіри населення до діючого уряду, який не несе відповідальності за запозичені кошти. Наслідком емісії є інфляція, яка негативно впливає на процеси відтворення основ­ного капіталу та життєвий рівень населення, оскільки знецінює обігові кошти, накопичення для реконструкції та модернізації підприємств, грошові заощадження населення.

Запозичення коштів у фізичних і юридичних осіб державою відбувається у формі випуску державних позик, розміщення дер­жавних цінних паперів.

В умовах існування різних форм власності, коли державна власність не має домінуючого значення, основним методом фор­мування доходів держави є податки, які в тій чи іншій країні складають податкову систему. Відпов до Бюджетної класифікації України дох бюджету поділяються на: податкові, неподаткові, доходи від операцій з капіталом, трансферти.

Соседние файлы в папке Подт кодекс