Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / теория.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
452.1 Кб
Скачать

38. Порядок визначення суми акцизного збору.

Акцизний збір є одним з непрямих податків, оск він включ-ся в ціни товарів і сплач-ся в кінцевому підсумку покупцем, а не виробником товарів. Його відносять до категорії спкциф акцизів, т/т стягнення податку провадиться за диференц-ми по окремим групах товарів ставками.

Для обчислення АЗ по товарах, ставки яких визначено у %, необхідно визначити оподатк-ний оборот:

  • для вітчизняних товарів, що реаліз-ся за вільними цінами, такий оборот обчисл-ся, виходячи з їхньої вартості без урах-ня сум АЗ та ПДВ;

  • для імпортних товарів оподатков оборот визнач-ся, виходячи з митної вартості з урах-ням суми мита.

При визначенні митної вартості іноз валюта перерах-ся у національну за курсом НБУ на день подання митної декларації.

АЗ з товарів, ставки по яких визначені у фіксованих сумах, обчисл-ся, виходячи з натур показників відпов товару у кількісному виразі;

  • по вітчизняних товарах для визначення АЗ сума в ЄВРО перерах-ся у валюту України за курсом НБУ на перший день кварталу, в якому здійсн-ся відвант-ня товарів, і залиш-ся незмінним протягом кварталу;

  • для імпортних товарів – це курс на день митного оформ-ня або придбання марок АЗ.

Транзитне переміщення через митну територію України підакцизних товарів здійсн-ся за умови надання власником або уповноваженою ним особою митним органам докум-тів, що підтверджують наявність відпов фін гарантійщодо обов’язкової доставки товарів до митниць призначення або за умови охорони і супров-ня товарів митними органами. Розмір фін гарантій становить в сумі всіх належних до сплати податків (мито, АЗ, ПДВ), які пов були бути сплачені при реал-ції товарів на тер-рії Україні.

39. Пільги і строки сплати аз.

АЗ не справляється при реалізації підакцизних товарів на експорт, при реалізації автомобілів спеціального призначення (швидка допомога), при реалізації легкових авто для інвалідів, оплата вартості яких проводиться органами соц забезпечення.

СТРОКИ сплати АЗ залежать від групи підакц товару:

*вітчизняні платники АЗ подають до под органів щомісячно до 20 числа місяця, наст за звітним, розрахунки акцизного збору і сплачують суму под зобов”язання, зазначеного в розрах-ку, протягом 10 кал днів, наст за звітним днем подання розрахунку.

*АЗ по імп товарах сплач-ся одночасно із справлянням мита і ПДВ при попер митному оформленні в митних органах. При цьому салата АЗ відбув-ся раніше ввезення товару на митну територію У. За цей час можуть змін-ся умови оподат-ня або курс валюти. Тому робиться перерахунок. Якщо утвор-ся від№ємна різниця між факт сплаченою сумою АЗ і нарахованою на момент перетину кордону, то різниця підлягає доплаті імпортером на момент оформл-ня митн декларації. Дод різниця поверт-ся імпортеру або зарах-ся в склад наст платежів.

40. Особливості оподат-ня АЗ алког напоїв та тютюн виробів.

Платники АЗ на алк. напої та тютюнові впроби є: СПД  укр. виробники алк. напоїв та тют. вир.; фіз. ос., які ввоз. на митну тер-ю У-ни а.н. та т.в. в обсягах, що підляг обкладенню ввізним (імпортним) митом; СПД та юр. о, які не є СПД, що імпорт а.н. та т.в. в У; нерезиденти, які здійсн виготовлення а.н. та т.в. на митній тер У безпосередньо чи через пост представництва.

ОБЄКТАМИ опод-ня є:

а)обороти з реалізації вироблених на тер-ї У-ни а.н. та т.в. шляхом їх продажу, обміну на іншу продукцію, безоплатної передачі, з частковою їх оплатою, для власн спож. і пром. переробки;

г)а.н. та т.в., які ввозяться на тер-ю У-ни, включаючи іиготовленні за межами митної тер-ї У-ни з давальницької сировини, реімпортовані, а також прод-ція, яка поверт-ся на митну тер-ю У-ни із зони мит-го контролю.

Виробники а.н. та т.в. проводять маркування кожн. пляшки(упаковки) а.н. та кожн. пачки(уп-ки) т.в. у такий спосіб, щоб марка розривалася під час відкриття товарів.

Продаж марок АЗ укр-м вир-м а.н. та т.в. проводиться виходячи з планових щомісячних обсягів реалізації а.н. та т.в. відповідно до заявки-розрахунку на необх. к-ть марок.

Укр. п-ства-виробники, що реалізують прд-ю, сплач. АЗ до відповідного б-ту після здійснення обороту з реалізації: слабоа.н. та а.н., вироблені без викор-ня етилового спирту на 3 роб. день, т.б. щоденно ; т.в.  щомісячно до 16 числа наст за звітним місяця; якщо СПД отримують етиловий спирт для переробки нв ін акз прод-ію, то вони повинні видати органам ДПС под вексель і сплатит АЗ при придбанні марок АЗ, але не пізніше ніж 90 кал днів після отрим-ня спирту.

Імпортери сплачують АЗ під час придбання марок АЗ, які потім передаються закордонному виробнику.

Соседние файлы в папке Подт кодекс