Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / теория.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
452.1 Кб
Скачать

13. Характеристика основних принципів оподаткування.

Принцип фіскальної ефективності передбачає наступні еле­менти: достатність доходів, мінімізацію видатків на збирання доходів і запобігання ухиленню від сплати платежів до бюджету, еластичність (або гнучкість) податкової системи, рівномірне роз­поділення податків між адміністративно-територіальними оди­ницями. Запобігання ухиленню від сплати податків може бути досяг­нуто за рахунок створення такої системи платежів до бюджету, яка 6 надто високим рівнем оподаткування не створювала зацікавленості в несплаті податків та створення ефективної системи контролю за правильні­стю та своєчасністю сплати податків платниками

Принцип економічної ефективності в процесі формуван­ня податкової системи має неоднозначне трактування. Подат­кові відносини виникають на стадії перерозподілу національ­ного доходу і через ПП держава втручається у відносини перерозподілу. Отже, ПП впливає тим чи іншим чином на економічні процеси, незалежно від во­лі держави. Цей вплив можна назвати пасивним.

Соціальної справедливості платника­ми податків мають виступати всі члени суспільства, які отри­мують доходи. Прямі і непрямі податки у вирішенні цієї проб­леми мають різне значення. Традиційним є відношення до не­прямих податків як до регресивних у соціальному плані. Стяг­нення непрямих податків на предмети не першої необхідності за високими ставками, споживачами яких є сім'ї з досить високим рівнем доходів, дещо пом'якшує проблему соціальної справед­ливості, але її не вирішує.

14. Склад і структура доходів бюджету України.

Структура доходів бюджету досить швидко змінюється, що є наслідком постійних перетворень і змін в ПСУ і неподаткових надходженнях до бюджету. Основним джерелом податкових надходжень є прямі і не­прямі податки. Роль прямих і непрямих податків у формуванні доходів бюджету постійно змінюється.

Щодо окремих податків, то провідне місце займають ПДВ, податок на прибуток (доходи) підприємств та прибутковий податок з громадян, які становлять разом майже 57% доходів Зведеного бюджету. Зростання відсоткового значення прибуткового податку з громадян (1998 р. — 19,6%, 2002 — 23%), є наслідком збільшення питомої ваги фонду заробітної плати у ВВП. Поступово збільшується роль акцизного збору в доходах бюджету (1998 р. — 4,8%, 2002 — 7%). Це пояснює­ться тим. що за останні роки було внесено ряду змін до законодав­ства щодо стягнення акцизів у напрямку гармонізації ставок ак­цизних зборів, а також зміною механізму стягнення акцизних зборів з алкогольних і тютюнових виробів, що дало змогу держа­ві посилити контроль за сплатою цих податків.

З 2000 р. значно зросла роль неподаткових надходжень через початок обліку на рахунках бюджету коштів від надання платних послуг бюджетними установами.. В умовах стабільної економіки неподаткові надходження не мають велико­го значення і становлять не більше 2 відсотків доходів бюджету. Решта податків і платежів суттєвого бюджетного значення не мають.

Структура податкових надходжень зведеного бюджету Укр.. непрямі податки – 44%, ПДВ – 29,7%, АЗ – 9%, Мито- 4,7%. Прямі податки - - 51,3%, податок на прибуток – 20,7%, приб податок – 24,9%, плата за землю – 4%, ТЗ – 1,3%, єдиний податок - 1,4%.

Соседние файлы в папке Подт кодекс