Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / теория.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
452.1 Кб
Скачать

61. Податковий кредит по податку на доходи фізичних осіб

Податковий кредит - сума витрат, понесених платником податку - резидентом у зв'язку з придбанням товарiв у резидентiв протягом звiтного року, на суму яких дозволяється зменшення суми його загального рiчного оподатковуваного доходу, одержаного за наслiдками такого звiтного року, у випадках, визначених Законом

Платник податку має право на ПК за наслiдками звiтного податкового року, пiдстави для нарахування ПК вiдображаються платником у рiчнiй податковiй декларацiї.

До складу ПК включаються витрати, пiдтвердженi документально та які можуть бти:

- частину суми % за iпотечним кредитом;

- пожертвування або благодiйні внески неприбутковим органiзацiям, у розмiрi, що перевищує 2%, але не бiльшим 5% вiд суми загального оподатковуваного доходу;

- суму коштiв, сплачених на користь закладiв освiти для компенсацiї вартостi середньої професiйної або вищої форми навчання.

- суму коштiв сплачених на користь закладiв охорони здоров'я для компенсацiї вартостi послуг з лiкування;

- суму витрат на сплату страхових внескiв, страхових премiй страхувальнику-резиденту за договорами довгострокового страхування життя та недержавного пенсiйного страхування тощо.

Заг сума ПК не може перевищувати суми ЗОД, одержаного протягом звiтного року як заробiтна плата.

62. Порядок нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб

Податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохiд на користь платника податку, утримує податок вiд суми такого доходу за його рахунок, використовуючи певну ставку податку.

Податок пiдлягає сплатi (перерахуванню) до бюджету пiд час виплати оподатковуваного доходу єдиним платiжним документом. Банки не мають права приймати платiжнi документи на виплату доходу, якi не передбачають сплати (перерахування) цього податку до бюджету. Якщо оподатковуваний дохiд нараховується, але не виплачується платнику податку особою, що його нараховує, то податок, який пiдлягає утриманню з такого нарахованого доходу, пiдлягає сплатi (перерахуванню) до бюджету у строки, встановленi законом для мiсячного податкового перiоду.

Якщо окремi види оподатковуваних доходiв (прибуткiв) не пiдлягають оподаткуванню, то платник податку зобов'язаний самостiйно включити суму таких доходiв до складу загального рiчного оподатковуваного доходу та подати рiчну декларацiю з цього податку.

Якщо оподатковуваний дохiд виплачується у негрошовiй формi чи готiвкою з каси резидента, то податок сплачується до бюджету протягом банкiвського дня, наступного за днем такої виплати.

Платник податку, що отримує доходи, нарахованi особою, яка не є податковим агентом, зобов'язаний включити суму таких доходiв до складу загального рiчного оподатковуваного доходу та подати рiчну декларацiю з цього податку.

Особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фiз особа, яка не має статусу суб'єкта пiдприємницької дiяльностi.

Соседние файлы в папке Подт кодекс