Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / теория.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
452.1 Кб
Скачать

6. Види непрямих податків.

Непрямі податки встановл-ся в цінах товарів і послуг, а їх розмір для окремого платника прямо не залежить від його доходів. Стягуються в ціні товарів, тб їх види залежать від особливостей ціноутворення.

До непрямих под-в відн-ся:

-акцизи (непрямі под-ки, які встановл-сяч у вигляді надбавки до ринкової ціни). Від методу встан-ня надбавки розрізняють: фіксовані ставки акцизів (у грош виразі на одиницю товарів); пропорційні ставки акцизів (в процентах до обсягу реалізації). Від охоплення товарів опод-ням пропорційні акцизи поділ-ся на специфічні й універсальні. Викор-ть 3 форми універс-х акцизів: -под-к з продажу (опод-ся сукупний обсяг продажів або купівель товарів; відбувається на одному ступені руху товарів); -под-к з обороту (стягується з валового обороту на всіх ступенях руху товарів; недолік – кумулятивний хар-р); -ПДВ (опод-ся додана варт-ть на всіх етапах руху товарів; переваги – нескладний в обчисленні, сталі надходження, рівномірний розподіл по території країни).

-фіск-на монополія – це прибуток дер-ви від реаліз-ї монополіз-х дер-ою тов-в. Монополія д-ви може бути часткою (монополізує або процес ціноутв-ня, або ціноутв-ня і в-ва, або ціноутв-ня та реал-цію) або повною (виключне право д-ви на в-во і реал-цію окремих товарів за встановленими нею цінами);

-мито, встан-ся при переміщенні тов-в через митний кордон дер-ви при ввезенні, вивезенні або транспортуванні транзитом (статистичне, фіскальне, протекціоністське, антидемпінгове, преференційне, компенсаційне)

Переваги непрямих под-в: 1.переваги організ.хар-ру-простота та швидкість сплати, вилучення таких под-в не потребує зб-ня под-го апарату; 2.бюджетні переваги. Непрямі под.є регулярними доходами бюджету і відносно стабільними, повне надх-ня до бюджету; 3.непрямі под.вплив-ть на сук-не спож-ня і т.ч.через непрямі под.дер-ва може впливати на спож-ня та стр-ру попиту і регулювати його.4. рівномірність територ розподілу. 5. не впливають на процеси нагромадження. Недоліки: 1. Недоліки соц-екон.хар-ру. Непрямі под.не зал-ть від доходу окремих осіб – пл-в под-в; мають вплив на загал процеси ціноутв-ня. 2.непрямі под.обмеж-ть розмір прибутку під-в.3. необхідність правильного вибору товарів для опод-ня.

7. Загальна хар-ка непрямих податків, їх переваги і недоліки, роль у формуванні доходів бюджету.

Непрямі податки встановл-ся в цінах товарів і послуг, а їх розмір для окремого платника прямо не залежить від його доходів. Стягуються в ціні товарів, тб їх види залежать від особливостей ціноутворення.

До непрямих под-в відн-ся:

-акцизи (непрямі под-ки, які встановл-сяч у вигляді надбавки до ринкової ціни). Від методу встан-ня надбавки розрізняють: фіксовані ставки акцизів (у грош виразі на одиницю товарів); пропорційні ставки акцизів (в процентах до обсягу реалізації). Від охоплення товарів опод-ням пропорційні акцизи поділ-ся на специфічні й універсальні. Викор-ть 3 форми універс-х акцизів: -под-к з продажу, под-к з обороту, ПДВ.

-фіск-на монополія – це прибуток дер-ви від реаліз-ї монополіз-х дер-ою тов-в. Монополія д-ви може бути часткою або повною;

-мито, встан-ся при переміщенні тов-в через митний кордон дер-ви при ввезенні, вивезенні або транспортуванні транзитом.

Переваги непрямих под-в: 1.переваги організ.хар-ру-простота та швидкість сплати, вилучення таких под-в не потребує зб-ня под-го апарату; 2.бюджетні переваги. Непрямі под.є регулярними доходами бюджету і відносно стабільними, повне надх-ня до бюджету; 3.непрямі под.вплив-ть на сук-не спож-ня і т.ч.через непрямі под.дер-ва може впливати на спож-ня та стр-ру попиту і регулювати його.4. рівномірність територ розподілу. 5. не впливають на процеси нагромадження.

Недоліки: 1. Недоліки соц-екон.хар-ру. Непрямі под.не зал-ть від доходу окремих осіб – пл-в под-в; мають вплив на загал процеси ціноутв-ня. 2.непрямі под.обмеж-ть розмір прибутку під-в.3. необхідність правильного вибору товарів для опод-ня.

У 2001 році податкові надходження складали 68% всіх доходів Зведеного бюджету України. Непрямі под-ки складали 40% податкових надх-нь Зведеного бюджету України 2001 року, в тому числі ПДВ – 28%, акцизний збір – 7%, мито – 5%. Найб. поширений ПДВ – нескладний в обчисленні та сталі надх-ня. Даний под-к спрощує проблему взаємовідносин між центральним та місцевими под-ми (рівномірний його розподіл).

Соседние файлы в папке Подт кодекс