Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / теория.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
452.1 Кб
Скачать

68. Особливості оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину та у подарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав податком на доходи фізичних осіб

Об'єкти спадщини платника податку поділяються на: об'єкт нерухомого, рухомого майна, об'єкт комерційної власності; суми страхового відшкодування; готівкові кошти або кошти, на рахунках спадкодавця у банках.

Об'єкти спадщини оподатковуються:

при отриманні спадщини членами сім'ї першого ступеня споріднення - за 0 ставкою; за 5%; за 13% до

вартості комерційної власності;

при отриманні спадщини спадкоємцями, що не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, - 13%;

при отриманні спадщини від спадкодавця-нерезидента – 26%.

Якщо спадкоємець отримує доходи у вигляді плати за використання права інтелектуальної власності спадкодавця – 13%.

Кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються за правилами для оподаткування спадщини.

Не підлягають оподаткуванню доходи як кошти або майно (майнові чи немайнові права), подаровані одним членом подружжя іншому, у межах їх частини спільної часткової чи спільної сумісної власності згідно із законом.

45. Податок на прибуток підприємств в системі прямого оподаткування

Под-к на приб-к пп в Укр. має дуже значне фіскальне значення, чим відр. від аналогічних податків в екон.розвин. країнах.

Под-к на приб-к пп крім значного фіск. знач. має й широкі можливості для регулювання і стимул-я підпр. діяльності. За допомогою цього податку держава може здійснювати стимулюючий вплив на розвиток окремих галузей або регіонів, на виробництво пріоритетних товарів, робіт, послуг, на пожвавлення інвестиційної та інноваційної діяльності та розвиток конкурентних відносин тощо. Цей вплив може здійснюватись за рахунок диференціації ставок оподаткування і надання пільг, амортизаційної політики, податкового кредиту та податкових знижок. До переваг под-к на приб-к пп. можна віднести значні можливості для регул-о впливу на виробничу сферу. Крім того, пряма залежність суми податку від отриманого прибутку забезпечує соціальну справедливість цієї форми оподаткування. До недоліків цього податку слід віднести досить складний порядок його визначення, що створює проблеми як для платників, так і для контролюючих органів, значні можливості щодо ухилення від сплати.

46. Платники, об"єкт оподаткування і ставки по податку на прибуток підприємств.

Платниками податку на прибуток є:

1)З числа резидентів : суб'єкти і несуб'єкти господарської ді­яльності, їх філії, які здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку як на території України, так і за її межами.

Резидент – особа, що створ та здійснює свою діяльність відпов до законод Укр. з місцезнаходж на її території.

2)З числа нерезидентів : фізичні або юридичні особи, які отримують доходи з джерелом їх походження в Укр. за винятком установ, що мають дипломат статус чи імунітет

Нерезид – особа з місцем знаходж за межами Укр., які створ і здійснюють свою діяльність згідно законів ін країн.

3)Постійні представництва нерезид, які отрим дох із джерел в Укр. або викон представницькі ф-ції стосовно таких нерезид.

Пеостійне предст – постійне місце діяльн нерезид, через яке повністю чи част здійсн госп діяльність нерезид на терит Укр.

Соседние файлы в папке Подт кодекс