Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / теория.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
452.1 Кб
Скачать

Виключені з числа платників

*НБУ та його установи (крім госпрозрахункових, що оподатковуються у загальному порядку);

*установи пенітенціарної системи та їх підприємства, які використовують працю спецконтингенту.

Об 'єктом оподаткування є прибуток, який визначається шля­хом зменшення суми скоригованого валового доходу звітного пері­оду на суму валових витрат платника податку і суму амортиза­ційних відрахувань.

Основна ставка – Прибуток платників податку, включаючи підприємства, засновані на власності окремої фізичної особи, оподатковується за ставкою 25% з 2004 року.

47. Порядок визначення скоригованого валового доходу по податку ва прибуток підприємств.

ВД— це загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нара­хованого) протягом звітного періоду в грошовій, ма­теріальній або нематеріальній формах як па тери­торії України, так і за її межами. Для визначення скориг.ВД з загальної суми валового доходу платника викл. деякі доходи, тобто відбув. зменш-я суми ВД для цілей оподаткування. Перелік доходів, що включ-я і що не включ-я до складу ВД є чітко визначеним в законі.

Валовий доход включає:загальні доходи від продажу товарів (робіт, послуг); доходи від здійснення банк., страх. та ін.операцій з надання фін-х послуг, торгівлі вал. цінностями та цінними паперами; доходи, не враховані в обчисленні валового доходу періодів, що передують звітному, та виявлені у звітному періоді; доходи у вигляді процентів, роялті, від здійснення операцій лізингу; дивіденди, отримані від нерезидентів; доходи з ін. джерел та від позареалізаційних операцій, у тому числі у вигляді сум безповоротної фінансової допомоги, безоплатно наданих платнику податку товарів суми невикористаної частини коштів, що повертаються із страхових резервів; суми акцизного збору та рентних платежів; суми штрафів, неустойки чи пені, фактично одержані за рішенням сторін договору або за рішенням відповідних державних органів, суду та інші.

Не включ. до складу ВД: суми ПДВ вартість, отримані пп.-м у складі ціни продажу продукції (робіт, послуг), за винятком випадків, коли таке підприємство-отримувач не є платником ПДВ; суми коштів або вартість майна, що надходять платнику податку у вигляді прямих інвестицій або реінвестицій у корпор. права; суми коштів або вартість майна, отримані платником податку за рішенням суду як компенсація прямих витрат або збитків, понесених таким платником податку в результаті порушення його прав та інтересів; суми доходів, накопичуваних на пенсійних рахунках у межах механізму додаткового пенсійного забезпечення; дивід-и, отримані платником податку від резидентів; кошти або майно, що надходять у вигляді міжнар. тех.. доп., яка надається іншими державами; суми одержаного платником податку емісійного доходу та інші надх-я, прямо визначені нормами закону.

48. Витрати платників податку на прибуток підприємств, що включаються і що не включаються до валових витрат.

ВВ - це сума будь-яких витрат платника податку на придбання товарів (робіт, послуг) для їх подальшого використання у власній господарській діяльності.

До складу ВВ включаються:суми будь-яких витрат, сплачених протягом звітного періоду у зв'язку з підготовкою, організацією, веденням вир-а, продажем продукції (робіт, послуг) і охороною праці; суми коштів або вартість товарів (робіт, послуг), добровільно перераховані (передані) протягом звітного року до бюджетів або до неприбуткових організацій у розмірі, що становить не менше 2 та не більше 5 % опод-о прибутку попереднього зв.року ; суми витрат, не враховані у минулих податкових періодах у зв'язку з допущенням помилок та виявлених у звітному податковому періоді у розрахунку податкового зобов'язання; суми витрат, пов'язаних з поліпшенням основних фондів у сумі, що не перевищує 10 % бал-ї варт. всіх груп основних фондів станом на початок такого звітного періоду; суми, не віднесені до складу вал.витрат минулих зв. податкових періодів у зв'язку з відсутністю документів, установлених правилами податкового обліку, та підтверджених такими док-и у зв. податк. періоді; суми безнадійної заборг-і, а також суми заборг-і, стосовно яких закінчився строк позовної давності; суми коштів або вартість майна, добровільно перерах. орг-м роботодавців у вигляді вступних, членських та цільових внесків, але не більше 0,2 відсотка фонду оплати праці платника податку у розрахунку за звітний рік.

Не включ-я до складу ВВ витрати на: потреби, не пов'язані з веденням осн-ї д-і, а саме організацію та проведення прийомів, відпочинку, крім витрат, проведених з рекламними цілями. Так, платник має право віднести до валових витрати на організацію презентацій, роздачу безплатних подарунків з рекламними цілями в розмірі, не більше 2% від оподатковуваного прибутку за попередній зв.рік; фінансування особистих потреб фізичних осіб ; придбання, буд.-о, реконстр-ю, модернізацію осн-х фондів; сплату штрафів, неустойки чи пені за рішенням сторін договору або за ріш.відп-х держ.органів, суду; виплату емісійного доходу та виплату див-в; суми збитків платника податку, понес.у зв'язку з продажем товарів або їх обміном за цінами, що нижчі за звичайні, пов'язаним з таким платником податку особам; будь-які витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими документами, передбаченими правилами ведення податкового обліку.

Соседние файлы в папке Подт кодекс